• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Przeciery pomidorowe Dodaj do ulubionych

  • 20.01.10, 18:46
    Leneczka mnie natknela tymi sokami z Fortuny i sie zastanawiam czy
    takie przeciery pomidorowe z kartonika sa zdrowe. Ja kupuje firmy
    PODRAVKA i uzywam jako baze do zup i sosów. Czy poltoraroczny maluch
    moze jesc takie "specjaly"??
    Edytor zaawansowany
    • 20.01.10, 23:28
      Na przecierach się nie znam
      ale moja córka zajadała się pomidorami z puszki

      Poczytaj skład.
      --
      miszmasz-marghe.blogspot.com/
      i
      malutki-kuchcik.blogspot.com/
      • 20.01.10, 23:41
        tez się przychylę..czytaj skład..pozatym nawet gdy w składzie
        znajdzie sie sól wszystko zależy jakiej ilości używasz..puszkowe
        pomidory też sa dobre, szczególnie dobrych form, ale tez zawierają
        zazwyczaj sól
        --
        Lady Sybil chrapała cicho. Małżeństwo zawsze jest związkiem dwojga
        ludzi gotowych przysiąc, że tylko to drugie chrapie...
        • 20.01.10, 23:46
          ..może nawet lepsze, bo nie są tak "wygotowane" jak przecier, który
          trzeba skoncentrować o 30 lub 40%..sama też od jakiegos czasu
          chętnie ich używam..pomidory, bez skórki, zebrane prosto z krzaka w
          czasie "żniw", zanurzone w gęstym soku, a własciwie przecierze..jak
          się uprzec to takiego pomidorka mozna opłukac i po pokrojeniu ostrym
          nozem dodać do kanapki
          --
          Lady Sybil chrapała cicho. Małżeństwo zawsze jest związkiem dwojga
          ludzi gotowych przysiąc, że tylko to drugie chrapie...
    • 21.01.10, 12:34
      Ja z De. Tez kupowalam i kupuje w kartoniku, przetarte pomidory.
      Cena w przeliczeniu ok 1 zl za pol litra smile Nie zauwazylam, by byly
      specjylnie slone smile choc faktycznie w skladzie maja sol, ale to
      chyba ze wzgledow na konserwacje takze. Te z puszki tez sa fajne, bo
      mozne je pokroic w kawalki, np. na zapiekanki, pizze. Dawalam malej
      juz w okolicach 10 mca, np do ryzu, makaronu. Dla niej przyprawialam
      jednak mniej, zazwyczaj swieza bazylia lub suszonym oregano, czasem
      troche czosnku do smaku. Lepszy taki przecier niz koncentrat
      pomidorowy.
    • 22.01.10, 21:39
      Ja też używam tych z puszki albo z kartonika, córze też robię z tego
      sosiki. Specjalnie teraz dla pewności sprawdziłam, używam puszek
      jakiejś włoskiej firmy i w składzie są tylko pomidory we własnym
      soku, soli nawet nie ma.
    • 24.01.10, 11:37
      Dzieki za odpowiedz. Pomiroski z kartonu zakupilamsmile

      A co do skaldu to czytam, jak najbardziej, myslalam ze inne
      forumowiczki moze wiedza cos wiecej.
    • 26.01.10, 21:31
      Ja robię z przecierów z kartonika zupę pomidorową. Synuś jak miał
      1,5 roku też jadł i nic mu nie było. To prawda, że jest w składzie
      sól. Przecież inne zupy czy gotowane ziemniaki też się trochę soli.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.