Dodaj do ulubionych

Przeciery pomidorowe

20.01.10, 18:46
Leneczka mnie natknela tymi sokami z Fortuny i sie zastanawiam czy
takie przeciery pomidorowe z kartonika sa zdrowe. Ja kupuje firmy
PODRAVKA i uzywam jako baze do zup i sosów. Czy poltoraroczny maluch
moze jesc takie "specjaly"??
Edytor zaawansowany
  • 20.01.10, 23:41
    tez się przychylę..czytaj skład..pozatym nawet gdy w składzie
    znajdzie sie sól wszystko zależy jakiej ilości używasz..puszkowe
    pomidory też sa dobre, szczególnie dobrych form, ale tez zawierają
    zazwyczaj sól
    --
    Lady Sybil chrapała cicho. Małżeństwo zawsze jest związkiem dwojga
    ludzi gotowych przysiąc, że tylko to drugie chrapie...
  • 20.01.10, 23:46
    ..może nawet lepsze, bo nie są tak "wygotowane" jak przecier, który
    trzeba skoncentrować o 30 lub 40%..sama też od jakiegos czasu
    chętnie ich używam..pomidory, bez skórki, zebrane prosto z krzaka w
    czasie "żniw", zanurzone w gęstym soku, a własciwie przecierze..jak
    się uprzec to takiego pomidorka mozna opłukac i po pokrojeniu ostrym
    nozem dodać do kanapki
    --
    Lady Sybil chrapała cicho. Małżeństwo zawsze jest związkiem dwojga
    ludzi gotowych przysiąc, że tylko to drugie chrapie...
  • 21.01.10, 12:34
    Ja z De. Tez kupowalam i kupuje w kartoniku, przetarte pomidory.
    Cena w przeliczeniu ok 1 zl za pol litra smile Nie zauwazylam, by byly
    specjylnie slone smile choc faktycznie w skladzie maja sol, ale to
    chyba ze wzgledow na konserwacje takze. Te z puszki tez sa fajne, bo
    mozne je pokroic w kawalki, np. na zapiekanki, pizze. Dawalam malej
    juz w okolicach 10 mca, np do ryzu, makaronu. Dla niej przyprawialam
    jednak mniej, zazwyczaj swieza bazylia lub suszonym oregano, czasem
    troche czosnku do smaku. Lepszy taki przecier niz koncentrat
    pomidorowy.
  • 22.01.10, 21:39
    Ja też używam tych z puszki albo z kartonika, córze też robię z tego
    sosiki. Specjalnie teraz dla pewności sprawdziłam, używam puszek
    jakiejś włoskiej firmy i w składzie są tylko pomidory we własnym
    soku, soli nawet nie ma.
  • 24.01.10, 11:37
    Dzieki za odpowiedz. Pomiroski z kartonu zakupilamsmile

    A co do skaldu to czytam, jak najbardziej, myslalam ze inne
    forumowiczki moze wiedza cos wiecej.
  • 26.01.10, 21:31
    Ja robię z przecierów z kartonika zupę pomidorową. Synuś jak miał
    1,5 roku też jadł i nic mu nie było. To prawda, że jest w składzie
    sól. Przecież inne zupy czy gotowane ziemniaki też się trochę soli.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.