Dodaj do ulubionych

wątroba wołowa-przepis dla 2-latka

02.02.10, 22:19
ze zwględu na niedokrwistość (pod kontrolą lekarzy) muszę podawać
dziecku dania bogate w żelazo....je mięsa "czerwone", żółtko,
suszone morele, brokuły itp....

ale chcę smacznie podać wątrobę wołową-macie może sprawdzone danie?!
no wiecie, aby to przełknął....
Prooooszę o przepisysmile)))
Edytor zaawansowany
  • 02.02.10, 22:48
    Wątroba, mimo, że bogata w żelazo, zawiera mnóstwo skumulowanego śmiecia. Imho nie warto pakować tego w dziecko.

    Jak koniecznie musisz - pokrój na kawałki i uduś z cebulką i jabłkiem.

    --
    Nie przekonuje mnie rezygnacja z kablówki ze względu na dzieci.
    Kablówki chyba nie włączają się same atakując nagle przerażonych
    domowników.
    - by Joa66
  • 02.02.10, 22:59
    Jak dla mnie też nie warto dawac tego dziecku.

    Wołowina jak najbardziej, ale mięso nie podroby. Polędwica pod każda postacią.
    Oraz buraki, maja mnóstwo kwasu foliowego, który zwieksza wchłanianie żelaza.
    Jako jarzynka, jako zupa (czyli barszcz na przykład), jako sok. Oraz herbata z
    pokrzywy.
    --
    www.dzikiedzieci.pl/
  • 03.02.10, 09:14
    Wołowej sama bym nie ruszyła. Za to drobiowa - też zawiera b. dużo żelaza i jest
    smaczna i delikatna - smaży się cebulkę, dorzuca pokrojoną i pozbawioną żyłek i
    tłuszczu wątróbkę, dolewa trochę wrzątku i dusi do miękkości (ok. 15 minut). Nie
    soli sie w trakcie przygotowywania, bo robi sie twarda - soli się dopiero na
    talerzu.
    B. dużo żelaza mają też pestki dyni, buraczki (ja kupuję synowi butelkowany,
    kiszony sok z buraków albo kapsułki Herbapolu z buraka), napar z pokrzywy
    słodzony sokiem z dzikiej róży (jedno i drugie zawiera dużo żelaza).
  • 03.02.10, 12:41
    tragedia się nie stanie jak od czasu do czasu tej watroby jednak
    dasz dziecku,bo faktem jest,ze wołowa ma rzeczywiście najwiecej
    zelaza.Mozesz ją przemycic dodając np.do farszu do pierogówsmile
  • 03.02.10, 15:22
    Sorry, ale nie ma wg mnie opcji, żeby TO było smaczne
  • 03.02.10, 17:55
    wolowej nie tkne za chiny
    za to drobiowa dusze na pateni dodaje cebuli a sos wlasny zageszczam troche maka
    pycha
    --
    http://i36.tinypic.com/3358dp1.gif

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.