• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

wątroba wołowa-przepis dla 2-latka Dodaj do ulubionych

  • 02.02.10, 22:19
    ze zwględu na niedokrwistość (pod kontrolą lekarzy) muszę podawać
    dziecku dania bogate w żelazo....je mięsa "czerwone", żółtko,
    suszone morele, brokuły itp....

    ale chcę smacznie podać wątrobę wołową-macie może sprawdzone danie?!
    no wiecie, aby to przełknął....
    Prooooszę o przepisysmile)))
    Zaawansowany formularz
    • 02.02.10, 22:46
      Może tutaj cos podpatrzysz
      www.wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=227804&post=227883
      --
      Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba.
    • 02.02.10, 22:48
      Wątroba, mimo, że bogata w żelazo, zawiera mnóstwo skumulowanego śmiecia. Imho nie warto pakować tego w dziecko.

      Jak koniecznie musisz - pokrój na kawałki i uduś z cebulką i jabłkiem.

      --
      Nie przekonuje mnie rezygnacja z kablówki ze względu na dzieci.
      Kablówki chyba nie włączają się same atakując nagle przerażonych
      domowników.
      - by Joa66
    • 02.02.10, 22:59
      Jak dla mnie też nie warto dawac tego dziecku.

      Wołowina jak najbardziej, ale mięso nie podroby. Polędwica pod każda postacią.
      Oraz buraki, maja mnóstwo kwasu foliowego, który zwieksza wchłanianie żelaza.
      Jako jarzynka, jako zupa (czyli barszcz na przykład), jako sok. Oraz herbata z
      pokrzywy.
      --
      www.dzikiedzieci.pl/
    • 03.02.10, 09:14
      Wołowej sama bym nie ruszyła. Za to drobiowa - też zawiera b. dużo żelaza i jest
      smaczna i delikatna - smaży się cebulkę, dorzuca pokrojoną i pozbawioną żyłek i
      tłuszczu wątróbkę, dolewa trochę wrzątku i dusi do miękkości (ok. 15 minut). Nie
      soli sie w trakcie przygotowywania, bo robi sie twarda - soli się dopiero na
      talerzu.
      B. dużo żelaza mają też pestki dyni, buraczki (ja kupuję synowi butelkowany,
      kiszony sok z buraków albo kapsułki Herbapolu z buraka), napar z pokrzywy
      słodzony sokiem z dzikiej róży (jedno i drugie zawiera dużo żelaza).
      • 03.02.10, 12:41
        tragedia się nie stanie jak od czasu do czasu tej watroby jednak
        dasz dziecku,bo faktem jest,ze wołowa ma rzeczywiście najwiecej
        zelaza.Mozesz ją przemycic dodając np.do farszu do pierogówsmile
    • 03.02.10, 15:22
      Sorry, ale nie ma wg mnie opcji, żeby TO było smaczne
    • 03.02.10, 17:55
      wolowej nie tkne za chiny
      za to drobiowa dusze na pateni dodaje cebuli a sos wlasny zageszczam troche maka
      pycha
      --
      http://i36.tinypic.com/3358dp1.gif
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.