• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Jakie menu na chrzciny ??? Dodaj do ulubionych

  • 07.03.10, 12:33
    Robię chrzciny w domu na ok do 15 ludzi. Nie mam pojęcia jak się do tego
    zabrać i jak naszykować. Nie mam pomocy, bo wszyscy daleko a jeszcze nie zbywa
    na gotówce. Co naszykować aby tylko w tym szczególnym dniu tylko odgrzać i
    podać. Chrzest będzie o 12.00 i co na obiad i resztę sad Dzięki za sugestie i
    pomysły.
    Zaawansowany formularz
    • 07.03.10, 13:30
      witaj, u mnie było 20 osób. Robiliśmy w domu, a to nasze menu. Chrzciny były od
      13 do 24.

      Obiad:Zupa rosół z makaronem, Schab zapieczony z serem i ananasem,
      papryką,Karkówka pieczona,Ziemniaki, Kluski śląskie, Sos do mięsa [żurawinowy,
      chrzanowy]

      Sałatki-surówki
      1. Buraczki
      2. Surówka a-la gyros
      3. Sałata z zestawu sałat w sosie vinegrette
      Przystawki:1.Tatar 2.Śledzie w pierzynce 3.Sałatka jarzynowa 4.Półmiski wędlin
      ,Ryba po grecku,Sałatka Grecka Ryba w galarecie

      • 07.03.10, 13:42
        noonka30 napisała:
        > Obiad:Zupa rosół z makaronem, Schab zapieczony z serem i ananasem,
        > papryką,Karkówka pieczona,Ziemniaki, Kluski śląskie, Sos do mięsa
        [żurawinowy,
        > chrzanowy]
        >
        > Sałatki-surówki
        > 1. Buraczki
        > 2. Surówka a-la gyros
        > 3. Sałata z zestawu sałat w sosie vinegrette
        > Przystawki:1.Tatar 2.Śledzie w pierzynce 3.Sałatka jarzynowa
        4.Półmiski wędlin
        > ,Ryba po grecku,Sałatka Grecka Ryba w galarecie



        Jak na imieninach u cioci krysi 30 lat temu.....
        • 07.03.10, 13:54
          No i co z tego? To chrzciny własnie dla cioci Krysi a nie dla modnych znajomych.
          Sushi by nie przeszło smile
          Z tą karkówką to dobry pomysł.Zawsze wychodzi i łatwo ją podgrzać i podzielić.
          Tylko wcześniej zamarynuj n 2 dni w jakiejś gotowej marynacie, potem do gorącego
          piekarnika, a z tego co zostanie zrób sos, możesz dodać trochę cenbulki, wody,
          zmiksować, pycha! I niewiele roboty. Możesz też zawsze podać żurek z jajem,
          wszyscy lubia i rozgrzewa. Powodzenia! I opisz jak było, czekamy
          --
          www.wroan.bobasy.pl
          • 07.03.10, 15:32
            A po co w gotowej marynacie? Majeranek, słodka papryka, czosnek i sól (albo sól
            czosnkowa), sól wymieszać z czosnkiem, ponakłuwać karkówkę i wprowadzić
            mieszankę do dziurek (trzonkiem łyżeczki albo tym samym nożem), resztę soli z
            czosnkiem wymieszać z majerankiem i papryką, toczyć w tym mięso i po kilkku
            godzinach można piec.
            Podobnie można zrobić z udkami kurczaka (pałki), tylko bez czosnku i bez
            nakłuwania). Upieczone wrzucić do garnka i podgrzać.

            --
            1% dla Filipa
            • 07.03.10, 17:19
              Mniaaaaam... i żadnego oleju? Pycha, zrobię
              --
              www.wroan.bobasy.pl
              • 07.03.10, 17:31
                bez oliwy karkówka jest za sucha, większości to nie smakuje...
                --
                "Rosja w przeciwieństwie do USA, które powoli się cofają w tym
                zakresie, nadal lata w kosmos, ma własny shuttle, którym wozi nawet
                Amis, bo oni tego już nie mają."
                eva15
                "Czy ta drabina miała długość 124 pietra?"
                króliklesny
              • 07.03.10, 20:27
                Jeśli zostanie upieczone w rękawie to jeszcze smaczniejsze będzie.
                Schab można ze śliwkami zrobićsmile
        • 07.03.10, 20:25
          wy-logowana napisała:

          > noonka30 napisała:
          > > Obiad:Zupa rosół z makaronem, Schab zapieczony z serem i ananasem,
          > > papryką,Karkówka pieczona,Ziemniaki, Kluski śląskie, Sos do mięsa
          > [żurawinowy,
          > > chrzanowy]
          > >
          > > Sałatki-surówki
          > > 1. Buraczki
          > > 2. Surówka a-la gyros
          > > 3. Sałata z zestawu sałat w sosie vinegrette
          > > Przystawki:1.Tatar 2.Śledzie w pierzynce 3.Sałatka jarzynowa
          > 4.Półmiski wędlin
          > > ,Ryba po grecku,Sałatka Grecka Ryba w galarecie
          >
          >
          >
          > Jak na imieninach u cioci krysi 30 lat temu.....

          To może podaj zestaw bardziej nowoczesny...
    • 07.03.10, 17:41
    • 07.03.10, 19:08
      Moja siostra ostatnio jest zachwycona tym portalerm.
      Zrobiła już to i owo z niego i całkiem dobre.
      Poodbijała na ksero już mnóstwo przepisów.
      www.wielkiezarcie.com/
      --
      Olaf,Maksio i prezenty
      Wodne dzieci wakacje 2009
      Przekaż swój 1% dla Sandry Klabisz
    • 08.03.10, 12:17
      Witam,
      Przede mną też niedługo chrzciny (w tą sobotę) Będzie 15 osób w tym 4
      dzieci. A że będzie to dopiero o 18-stej wiec dużo nie szykuję:
      Na ciepło: zupa gulaszowa,
      Dwie sałatki: Z tuńczyka, i zupek chińskich,
      śledzie w pomidorach, wędliny,
      Tort, sernik i jeden placek (jeszcze nie mogę się zdecydować jaki smile

      Pozdrawiam i powodzenia
    • 08.03.10, 14:38
      Ja jestem po, były wczoraj , w domu na 14 osób.
      Podałam:
      barszcz czerwony i rosół(do wyboru)
      zrazy wołowe w sosie
      sznycle z indyka w sosie pieczarkowym
      pieczona szynka w ziołach - osobno sos
      surówka z kiszonej kapusty na słodko kwaśno
      surówka z pekińskiej
      surówka pomidor,ogórek,cebula
      tort śmietanowy
      sernik
      pleśniak
      cycki murzynki,

      bez alkoholu
      U nas było b. krótko od ok.14.30 do 17-18
      --
      "..Powiedziałem: znam takie miejsce, gdzie przychodzą umierać koty..."
      • 15.03.10, 18:17
        Co to są "cycki murzynki" ?
        • 15.03.10, 20:32
          cycki murzynki to ciasto smile

          pycha
    • 16.03.10, 10:29
      Przyjecie dla rodziny tez robilismy w domu, tez na jakies 15 osob.
      Nie robilam obiadu bo chrzest byl o godz. 16. Zrobilam obiado-
      kolacje z deserem. Nie robilam ciast (i to byl dobry wybor).
      Dzien wczesniej zrobilam lasagne i zamarynowalam anti-pasti (sery,
      papryczki nadziewane). Rano zrobilam polmiski z wedlinami i serami,
      do tego tez polmisek z lososiem na zimno, zielonym ogorkiem i
      cytryna. Po chrzcie lasagne do pieca, tak samo jak czosnkowe
      bagietki. bylo troche dzieci, wiec zrobilam malenkie kielbaski na
      cieplo. Do tego zielona salata z vinegretem i pieczywo do wyboru: na
      cieplo i na zaimno (buleczki, tosty). Na cieplo byla wiec tylko
      lasagne i kielbaski, cala reszta na zimno. Jestem
      przeciwniczka "wyzerek". Chrzciny to dla nas skromne ale rodzinne
      przyjecie a nie "weselicho". Na deser bylo tiramisu tradycjonalne
      (ale bez jajek) oraz malinowe (przekladane mrozonymi malinami i
      ciasteczkami amaretto). W zupelnosci wystarczylo, wszyscy najedli
      sie i zostalo nawet sporo na dzien nastepny. Sama udekorowalam stol
      i zrobilam pamiatkowe podziekowania dla gosci (z fotka malej).
    • 30.09.10, 00:31
      Ja bym raczej zamówiła profesjonalny catering, jest to być może trochę większy wydatek, ale dzięki temu więcej czasu zostaje na inne przygotowania. Byłam na chrzcinach w Lublinie, gdzie jedzenie zamówiono z tzw. Mobilnej Karczmy Graf Marina, było jak domowe, potrawy dobrane też pod najmłodszych uczestników
    • 10.05.15, 01:13
      Ja mam imprezę na 20 osób, tylko rodzina. Obiad, słodkie i kolacja. Moje menu przewiduje na osobę minimum 2 kawałki mięsa bo przecież chłop jednym kotlecikiem się nie na je wink trzeba też brać pod uwagę, że ktoś może czegoś nie lubić. Oto moje menu
      -pieczeń z szynki 2 kg z pieczeni sos też robię
      -kotlety schabowe z pieczarkami i serem 12 szt
      -kotlety z piersi kurczaka w cieście nalesnikowym z ananasem i serem 12szt
      Polędwiczki wieprzowe nadziewane suszona śliwka do tego sos z wytrawnego wina, grzybów suszonych i śliwek
      -papryki faszerowane mięsem mielonym z ryżem i serem żółtym
      - tarta ze szpinakiem mięsem mielonym i serem feta
      - zielone szparagi owinięte w boczek i zapieczone w piekarniku
      -sos brokułowy
      - ziemniaki z wody z koperkiem kopytka na maśle z bułka tartą i ziemniaczki talarki z piekarnika z ziołami
      - groszek z marchewką, buraczki i ssurówka z ogórków kiszonych i pomidorów
      - sałatka gyros i sałatka świeża z kurczakiem, gruszką, gorgonzolą , prażonymi migdałami.
      ciasta
      -Tort 2 kg
      - rafaello na krakersach
      - tarta z mascarpone, białą czekoladą, mięta i truskawkami
      Od teściowej będzie orzechowiec i jabłecznik
      a teraz hit! Cała ta uczta razem z tortem i napojami wyniosła mnie nie całe 500 zł. Od miesiąca jak widziałam promocje to kupowałam i mrozilam albo kupowałam składniki jak widziałam dobrą promke. No i wszystko robię sama w domu oprócz dwóch ciast które zrobi teściowa. Można? Można! wink
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.