Dodaj do ulubionych

pulpety, kotlety itp-co zamiast jajka

07.06.10, 12:23
Witam.
Poratujcie pomysłem. Mój maluch prawia 17 miesięcy, jest uczulony na
jajka, zółtko też. Jak zrobić np pulpety czy placuszki, żeby się nie
rozpadały, bez jajek? Macie jakieś pomysły?
Będę wdzięczna
Pzdrawiam
Edytor zaawansowany
  • 07.06.10, 15:15
    niektóre rodzje mięsa jak np. cielecina sa wystarczajaco "kleiste"
    by trzymac sie bez dodatku jajka. Mozna tez część innego mięsa
    zmielić na miazgę w melakserze..taia miazga sklei dokładniej
    zmielone grubiej mieso. Innym sposobem moze być dodanie zamiast
    częsci bułki trochę maki ziemniaczanej, tyle, że wtedy trzeba
    mocniej mieso doprawić (czosnek, zioła), najlepiej dodac ją
    wczesniej by nasiąkneła wydzielajacymi sie z mięsa "sokami" lub po
    prostu dodać łyzke zimnej wody i dokładnie wyrobić..a pozatym w
    przypadku robienia kotletów smażonych nie jest konieczne dodawanie
    jajka wogóle (jest wiele takich przepisów nawet w polskiej kuchni,
    czesto nie dodaje sie go do mielonych kotletów w kuchni arabskiej),
    moze nie będą tak "zbite" ale wcale nie znaczy, że się rozlecą przy
    smazeniu na patelni..dla pewnosci mozna ostroznie obsmazyć ale
    niezbyt długo, byle "chwyciły kolor" a potem podgrzac je w duzej
    mocy w mokrofali lub wrzucic je na troche do nagrzanego
    piekarnika..co ja zreszta zawsze robie w przypadku kotletów
    mielonych, bo nie lubię (i boje się) niedosmażonych
    --
    Podstawową umiejętnością, jaką powinien posiąść każdy człowiek, jest
    wdupiemanie, które polega na odróżnianiu rzeczy ważnych i takich, na
    które ma się wpływ, od badziewia czyli cudzych fanaberii (by kawka74)
  • 07.06.10, 20:49
    Bardzo dziękuję za pomoc. A jak będę robiła np naleśniki albo placki
    z jabłkami to bez jajka sie zlepią? Dopiero zaczynam małego
    przestawiać na 'nasze' jedzenie, smażonych rzeczy w zasadzie jeszcze
    nie jadł. A ja jak robie naleśniki dla nas to zawsze dodaję jajko
    więc nie wiem czy da się je ominąć. Będe wdzieczna za dalsze
    wskazówki.
  • 09.06.10, 14:05
    Naleśniki spokojnie się "zlepią" dodaj wodę, lub wodę z mlekiem w proporcji 1:1.
    A mięso mielone zazwyczaj jest wystarczająco kleiste by zlepić się bez jajka -
    nie dodawaj jednak do niego bułki czy kaszy mannej. Natomiast kotlety panieruj w
    mleku. panierka powinna się trzymać.
  • 10.06.10, 00:12
    Do mielonego mięsa na kotlety lub pulpety można dodać namoczoną w wodzie i
    odciśniętą bułkę, ugotowany ryż(zmielić razem z mięsem), suchą kaszę manną, albo
    wszystkie trzy rzeczy naraz. Kotlety najlepiej panierować w suchej tartej
    bułce(można też w mące), pulpety obtoczyć w mące pszennej i obsmażyć przed
    zalaniem wodą, czy wrzuceniem do zupy.
    Naleśniki smażę z samej mąki i wody, podobnie różne placki np. banany w cieście.
    Ryby do smażenia najlepiej panierować grubo w mące kukurydzianej, podobnie mięso
    z indyka, czy schabu jeśli chce się mieć coś, co przypomina kotlet schabowy.
    Niektóre ryby mrożone, szczególnie te w kostkach(kupowane na wagę, tanie) nie
    dają się usmażyć bez jajka, bo są zbyt rzadkie i się rozłażą.
  • 10.06.10, 14:28
    Ja swojego czasu zamiast jajka używałam mąki owsianej, która
    doskonale zlepia.
    --
    Karolinka 14.11.2007
  • 10.06.10, 21:06
    Dziękuję bardzo za pomoc. Ryby mam z głowy bo na nie też jest
    uczulony.Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam.
  • 18.06.10, 22:12
    do panierowania wielu produktów (choć głównie uzywa sie do ryb)
    mozna wykorzystać łyzke maki pszennnej rozmieszanej z mała iloscią
    zimnej wody i pozostawionej na jakis czas by maka, a własciwnie
    gkuten w niej zawary, się
    rozkleiła..musi miec konsystencje b.gestej smietany..rybę, pasztecik
    z ciasta nalesnikowego nadzianego róznosciami, mieso, warzywa
    uparowane itp. macza sie w mące (lepiej panierka przylega),
    otrzepuje z jej nadmiaru, potem w gestym cieście i w ostatecznej
    panierce..tu może być bułka tarta, sezam, dobrze rozgniecione płatki
    kukurydziane (np. płatki w woreczku strunowym "przeleciane"
    dokładnie wałkiem do ciata), uprazone i drobno rozgniecione orzechy,
    miektóre "trwałe" zioła, np majeranek itd., albo znów w samej mące..
    produkt
    kładzie się na rozgrzany tłuszcz na patelni lub smazy w głębokim
    tłuszczu..wbrew pozorom smazenie w dobrze rozgrzanym głębokim
    tłuszczu niekoniecznie musi znaczyć wieksza jego ilośc w usmazonym
    produkcie, bo smazenie w nizszej temperaturze powoduje wieksze jego
    wchłanianie przez produkt i panierke..po usmazeniu wykłada się na
    recznik papierowy, który wchłania dodatkowo jego nadmiar. jezeli
    chce sie uzyskać panierke b.chrupiącą warto do ostatniej warstwy
    dodac troche mąki ziemniaczanej..nie zmięknie (przynajmniej znacznie
    mniej) nawet, gdy produkt wystygnie..pozostanie chrupiąca..w takiej
    osłonce tj. maczane w ciescie z maki (bez jajka, mozna doprawić solą
    i co tam się lubi), a potem w panierce i smażone krótko w mocno
    rozgrzanym głebokim tłuszczu smazyłam młodym tzw. "niespodzianki"
    np. kawałki surowych(papryka, pomidor) lub ugotowanych (korzeniowe,
    fasolka szparagowa, kalafior, brokuł) warzyw, kawałki miesa, wedlin,
    sera żółtego, pieczarki w plastrach, cebulę w krążkach, niektóre
    zioła (kawałki dymki, gałazki kopru, selera naciowego, natki
    karbowanej), nawet kostki białego twarogu lub sera plesniowego (dla
    starszych maluchów) ..to taki rodzaj mojej tempury (mozna rozmieszać
    pół na pół mąke pszenną z ziemniaczana i małą ilościa b.zimnej wody,
    nie mieszac zbyt dokładnie, moga zostać grudki, a nawet powinny)
    dawałam do popicia kefir aromatyzowany ziołami (i czosnkiem) lub sok
    pomidorowy tez z ziołami (czosnek, natka, koperek, bazylia, odrobina
    soli i pieprzu albo papryki), jeżeli b.geste, to moga "robić" za
    rodzaj zimnego sosu (dipu) do maczania w nim
    --
    Lady Sybil chrapała cicho. Małżeństwo zawsze jest związkiem dwojga
    ludzi gotowych przysiąc, że tylko to drugie chrapie...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.