Dodaj do ulubionych

Schab ze śliwkami/brzoskwiniami itp.

01.05.04, 20:00
Mam dużo cielęcego schabiku i ochotę na extra papu - właśnie mięsko z
owocami. Proszę o przepisy, najchętniej "łopatologiczne". Pozdrawiam. Kasia
Edytor zaawansowany
  • lola211 03.05.04, 07:51
    W schabie robisz otwór na 2 cm ostrym cienkim nozem , prawie do konca miesa(nie
    na wylot) i w te dziure upychasz suszone sliwki(najlepsze nasze polskie), ew.
    morele.PO zapełnieniu dziury zszyj otwór gruba nicią.Z wierzchu schab posól,
    popieprz i daj majeranek i pognieciony czosnek, szczodrze tych przypraw.
    Ja zawijam schab w folie alum., ew. pieke w rekawie, a na 15 min, przed koncem
    sciagam i opiekam mieso do zrumienienia.Mozna tez rozłozyc wokól schabu
    dodatkowo sliwki, z ktorych zrobi sie smaczny sosik.
  • kostruszka 03.05.04, 17:04
    Dziękuję za odpowiedź. Mam jednak kilka pytań:
    1. Czy śliwki wcześniej trzeba namoczyć?
    2. Jak długo i w jakiej temperaturze mięsko należy piec?
    Kasia

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.