Dodaj do ulubionych

robicie same torty czy kupujecie?

04.05.11, 14:10
Przyznam że sama nigdy nie robiłam i ten temat mnie lekko przeraża wink
Zbliżają sie urodziny syna ,młody wymyślił sobie jakis mega ozdobny tort z masy cukrowej ale stwierdziła ,że to jednak za duży wydatek... a i smak owej masy jest kiespki. Co roku kupuję tort czarny las ale teraz zastanawiam się czy nie zrobić czegoś sama ,tyle ,że o smaku np truskawkowym bo dzieciaki lubią. Ale boje się że nie dam rady i będzie wielka klapa uncertain
Macie jakieś super sprawdzone przepisy? i czy jest sens sie w to bawić czy lepiej wydać te 60zł w cukierni?


--
Ostatnio też była tu jedna pani (a może nawet dwie!!!), co pod zwierzęcymi
nikami tropiły pewną ptaszynę-jakieś takie pacynki czy cośsmile
ledzeppelin3
Edytor zaawansowany
  • czarnaalineczka 04.05.11, 14:21
    ale boisz sie ze co ci nie wyjdzie?
    jesli biszkopt to kup gotowy biszkopt
    jesli masa to kup masy "z torebki"
    udekorowac dzieciaki moga sobie same
    roznymi gotowymi czekoladowymi cukrowymi itp ozdobkami , pisakami do tortow smile

    --
    everything gardens
  • naomi19 04.05.11, 14:23
    roznymi gotowymi czekoladowymi cukrowymi
    To jest ohydne. Kremy gotowe też. Dużo łatwiej (paradoksalnie) i smaczniej wyjdzie zrobić samemu. I pewnie zdrowiej.
    --
    Co powiedział Bóg po stworzeniu mężczyzny? - Pierwsze śliwki robaczywki
  • naomi19 04.05.11, 14:24
    Zgadzam się natomiast, że można kupić gotowy biszkopt, jeśli komuś nie chce się piec, boi się, że nie wyjdzie, nie wyrośnie.
    --
    butelkowy.blox.pl/html
  • aneta-skarpeta 04.05.11, 14:32
    ostatnio jadłam rolade z bita smietaną- kuzynka kupiła gotowy blad biszkoptowy- duzy i cenki, idelany do tortu lub rolady
    przepyszny

    ale produkt był lokalny, cukierniczy

    kremy z proszku itd to okropienstwo

    btw dekoracje czekoladowe w wiekszosci nie są takie same jak czekolady
    --
    -*-
    Korek
    www.youtube.com/watch?v=P6JJUwUEc20&NR=1
  • czarnaalineczka 04.05.11, 14:25
    jasne czekolada w tabliczce jest pycha ale juz listki czeoladowe ( czyli to samo tylko ksztalt inny ) jest bee big_grin

    --
    everything gardens
  • naomi19 04.05.11, 14:28
    to są bardzo często , nie twierdzę, że zawsze wyroby czekoladopodobne.
    ja polecam bardzo szybką polewę; ciemne kakao, margaryna, cukier i troszkę wody. Podgrzać, ostudzić, dodać żółtko. Ewentualnie żółtko do tego. Pyszne.
    --
    "To troche tak, jak z puszczeniem baka na eleganckim przyjeciu: nie oferuje sie zyczliwie delikwentowi tabletek, tylko z kamienna twarza udaje sie, ze ta sytuacja po prostu nie zaistniala."
  • czarnaalineczka 04.05.11, 14:30
    moj tato taka robi
    a ja jej skrajnie nie cierpietongue_out
    wole bardziej mleczne czekolady i biala smile
    a tort ozdobic mozna wszystkim
    np kulkami rafaello smile

    a i co do ozdobek czekoladowych to ja raz kupuje dana ozdobke np literki a potem to juz sama topie czekolade i wlewam do tych "foremek"
    --
    everything gardens
  • naomi19 04.05.11, 14:39
    tort ozdobic mozna wszystkim
    np kulkami rafaello

    Tym akurat bym nie wzgardziła tongue_out
    --
    demotywatory.pl/1989094/Jaki-kraj
  • lola211 04.05.11, 15:24
    Margaryna to obrzydlistwo.
    Najlepiej rozpuscic po prostu prawdziwa czekolade.
    --
    Koci kalendarz- uratuj kocie życie
  • sowa_hu_hu 04.05.11, 15:27
    a ja własnie najbardziej kocham ta polewę z margaryny kakao i cukru big_grin pychaaaaa
    --
    Ostatnio też była tu jedna pani (a może nawet dwie!!!), co pod zwierzęcymi
    nikami tropiły pewną ptaszynę-jakieś takie pacynki czy cośsmile
    ledzeppelin3
  • lola211 04.05.11, 17:42
    Nie serwuj tego dziecku, serio.
    Margaryna to syf.

    --
    Koci kalendarz- uratuj kocie życie
  • ylunia78 05.05.11, 10:08
    A co dzisiaj nie jest syfem w jedzeniu????
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr20mmf4mewjv9.png
  • sotto_voce 06.05.11, 00:44
    Margaryna jest syfem wyjątkowym. Szczególnie twarda (tzn. do pieczenia). Uwodornione tłuszcze roślinne w zasadzie nie powinny się nawet nazywać jedzeniem. Ale oczywiście mają zalety, nawet 3: są bardzo tanie, nie psują się i nie powodują zejścia śmiertelnego dającego się powiązać z danym produktem.
    A w temacie - robię sama torty, bardzo przyjemne zajęciesmile
  • landora 05.05.11, 10:38
    Raz w roku chyba od tego nie umrze? Ja tez uwielbiam wyżerać margarynową polewę, smakuje mi dzieciństwem smile
  • ylunia78 05.05.11, 13:54
    Ja tak z przekory napisałaaam.Bo już wku...a mnie totalnie gadanie,że to czy tamto niezdrowe,niedobre,rakotwórcze itd.wink
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr20mmf4mewjv9.png
  • lola211 05.05.11, 23:26
    Obrazasz sie na fakty?
    A naprawde nie mozna tej obrzydliwej margaryny zastapic masłem? Nie tylko bedzie zdrowiej, ale przede wszystkim smaczniej.Nic nie poradze- nie lubie bylejakosci.Zwlaszcza kulinarnej.
    Jak widze przepis z margaryna, vegeta czy kostka rosołowa to wiem, ze kucharz marny i trzeba jego porady omijac szerokim łukiem.
    --
    Koci kalendarz- uratuj kocie życie
  • hellulah 14.06.11, 00:22
    Fajne jest masło klarowane - tylko daje się go zawsze o wiele mniej, bo jest prawie bezwodne.
  • naomi19 05.05.11, 21:09
    Margaryna to syf.
    życzę więcej rozsądku. Zdrowego rozsądku.
    --
    "To troche tak, jak z puszczeniem baka na eleganckim przyjeciu: nie oferuje sie zyczliwie delikwentowi tabletek, tylko z kamienna twarza udaje sie, ze ta sytuacja po prostu nie zaistniala."
  • lola211 05.05.11, 23:22
    Zycz go tym, ktorzy sie truja margarynami.
    --
    Koci kalendarz- uratuj kocie życie
  • naomi19 04.05.11, 14:30
    Ach, Ty piszesz o listkach z czekolady big_grin
    Ja nie ozdabiam takimi wynalazkami, tylko owocami/orzechami/bitą śmietaną.
    --
    demotywatory.pl/1989094/Jaki-kraj
  • wilk.w.owczej.skorze 05.05.11, 01:29
    Nie każdy chciałby jeśc taki tort z gotowego kupnego biszkoptu i z kremem z paczki. ja mówię takim tortom "fuj". sad

  • naomi19 04.05.11, 14:21
    Ja w zasadzie tylko raz kupiłam tort, tzn zależało mi na torcie ze zdjęciem (jadalnym) córki. Sam smak był niedobry, odtąd piekę sama. Aha, jeszcze kupoałam torty lodowe, ale z 1 firmy sprawdzonej, pyszne to, ale strasznie drogie.
    Raczej wybieram te łatwiejsze do zrobienia.
    Polecam tort pavłowa, ludzie się nim zajadają, a jest b. łatwy do zrobienia.
    tu pierwszy lepszy rzepis, ale są różne warianty, poszukaj
    www.wielkiezarcie.com/recipe66401.html
    Ja uwielbiam z kolei torty z kremem orzechowym lub kokosowym, ale nie mam sprawdzonego przepisu, niestety. Moja mama robi wspaniały tort z kremem orzechowym- biszkopt (namoczony)przekłada kremem i wierzch dekoruje owocami z puszki lub świeżymi, krem robi z masła, żółtek, zmielonych orzechów i cukru pudru. Jest rewelayjny.
    Ja przymierzam się do zrobienia tortu lodowego, który składałby się: spód- beza, na to krem śmietanowo truskawkowy, na to nie wiem jeszcze co, chyba beza i na to śmietana z owoami, ale muszę poszukać przepisów.

    --
    "To troche tak, jak z puszczeniem baka na eleganckim przyjeciu: nie oferuje sie zyczliwie delikwentowi tabletek, tylko z kamienna twarza udaje sie, ze ta sytuacja po prostu nie zaistniala."
  • e_madziq 04.05.11, 14:26
    ja sama pieke, ale jest to bradziej placek niż tortsmile Moje dzieci nie przepadają za wszelkimi dodatkami w tortach typu owoce, galaretki itp wiec zawsze robię uwielbiany przez nich biszkopt z bitą śmietaną a bardziej pracuję nad dekoracją, która cieszy ich bardziej od zawartoscismile Tort zawsze znika w całosci pierwszego dniasmile
    Dodam, że jestem "lewa" w pieczeniu, ale biszkopt i bita śmietana mi wychodzismile
    --
    "szatan potrafi pomagac skuteczniej niz sam Bóg, dlatego o tyle wiecej wytrwałości mamy wówczas gdy obstajemy przy złym niż przy dobrym"
    Hania i Szymon
  • slonko1335 04.05.11, 14:27
    Kupuję, mam sprawdzone miejsce. Za leniwa jestem na robienie samej a te są pyszne i świeżutkie zawsze.
    --
    Sygnaturka się zgubiła....
  • pamela788 04.05.11, 14:29
    Kupic i nie zawracac sobie glowy.
  • montechristo4 04.05.11, 14:33
    robię, bo cukiernie w pobliżu robią niejadalne ohydy, a na tort z wypasionej cukierni żal mi kasy - koszt 120-180 zł.
    Mam sprawdzone przepisy; poza tym upieczenie biszkoptu (przepis nr II Dorotus z bloga Moje wypieki - nie ma siły, żeby nie wyszedł), ubicie śmietany i dodanie owoców zajmuje godzinę i nie przekracza niczyich możliwości.

    --
    "to nie jest mój mąż!to jakiś biedaczek!" - by Bareja,Zmiennicy
  • ylunia78 04.05.11, 14:36
    Nie piekę bo po prostu nie umiem.Czasami zimą w week zrobię ciasto z kartonika i chodzę potem dumna jak paw,ze gościom stawiam"swój"placekwink
    Na urodziny zamawiam placek z jadalnym zdj.Najczęściej Zygzakawink U mnie dość spory kosztuje 70zł i jest baaardzo pyszny.
    A jak chcę taki domowy to zamawiam u mojej 14letniej chrześniaczkismileSkubana ma rękę do pieczenia.wink

    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr20mmf4mewjv9.png
  • irina_katodina 04.05.11, 20:08
    ylunia78 napisała:

    > Nie piekę bo po prostu nie umiem.Czasami zimą w week zrobię ciasto z kartonika
    > i chodzę potem dumna jak paw,ze gościom stawiam"swój"placekwink
    >

    Chcesz podkreślić, że w odróżnieniu od plebsu pieczesz i przyjmujesz gości w dzień powszedni, nie w sobotę?
  • sowa_hu_hu 04.05.11, 20:20
    irina_katodina napisała:

    > ylunia78 napisała:
    >
    > > Nie piekę bo po prostu nie umiem.Czasami zimą w week zrobię ciasto
    > z kartonika
    > > i chodzę potem dumna jak paw,ze gościom stawiam"swój"placekwink
    > >
    >
    > Chcesz podkreślić, że w odróżnieniu od plebsu pieczesz i przyjmujesz gości w dz
    > ień powszedni, nie w sobotę?

    yyyy?




    --
    Ostatnio też była tu jedna pani (a może nawet dwie!!!), co pod zwierzęcymi
    nikami tropiły pewną ptaszynę-jakieś takie pacynki czy cośsmile
    ledzeppelin3
  • irina_katodina 04.05.11, 20:55

    Ylunia piecze w week, znaczy w dni powszednie, a plebs na ogół piecze w weekendy, i wtedy też ma spędy rodzinno-towarzyskie.

    week days - dni powszednie
    weekend - sobota, niedziela
  • ylunia78 04.05.11, 21:05
    Dżizas,ale musisz się nudzić?uncertain
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr20mmf4mewjv9.png
  • ylunia78 04.05.11, 21:04
    irina_katodina napisała:

    > ylunia78 napisała:
    >
    > > Nie piekę bo po prostu nie umiem.Czasami zimą w week zrobię ciasto
    > z kartonika
    > > i chodzę potem dumna jak paw,ze gościom stawiam"swój"placekwink
    > >
    >
    > Chcesz podkreślić, że w odróżnieniu od plebsu pieczesz i przyjmujesz gości w dz
    > ień powszedni, nie w sobotę?

    Yyyyy,nie bardzo rozumiem?uncertain
    Po prostu zimą mniej wyjeżdżam i w week miewam gości jak już jestem w domu.Po cholerę doszukujesz się drugiego dna w moim poście?uncertain
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr20mmf4mewjv9.png
  • lapu_capuu 14.06.11, 00:43
    Widzę, że poleciłyśmy ten sam niezawodny przepis na biszkopt II z mojewypieki.blox! Dorotus ma tu chyba swój fanklub.
  • zuzanka79 04.05.11, 14:36
    Ja robię sama bo to na pozór nic trudnego. Nie bawię się w żadne masy cukrowe, zwykła bita śmietana z galaretką lub krem budyniowy i gotowe.
    Można nawet zwykły najprostszy murzynek w okrągłej tortownicy upiec, przekroić i kremem przełożyć lub bitą śmietaną, samodzielnie udekorować lentylkami czy żelkami i dzieciaki zjedzą z apetytem.
    Ja teraz w poniedziałek dla syna robiłam z masą jogurtową. Dwa duże jogurty owoceowe do picia, do tego tężejąca galareta ( 2galaretki na 2 szklanki wody) w podobnym smaku ( np truskawkowe) biszkopt przekrojony, potem część masy, potem biszkopt i wierzch ciasta cienko posmarowany tą masą na górę brzoskwinie, truskawki, banan, winogron i mandarynki ładnie poukładane by kolorowo było, zalane galaretką inną tężejącą ( np cytrynową) galaretką. Prostokątna blaszka ( 20 porcji) została przez 11 dzieci pochłonięta w pół godziny. nawet zdjęcia nie zdążyłam ciastu zrobić.
    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/zc/ma/pvku/nHCcjO9rMaZFnEGJrA.jpg
  • pali-kotka 04.05.11, 14:37
    piekę, bo torty to JEDYNE CIASTA JAKIE MI WYCHODZĄ.
    Potrafię zepsuć nawet ciasto kruche. A tort smaczny i ładny mi wychodzi.
    Ostatnio eksperymentowałam z lukrem plastycznym - wyszło smacznie i oryginalnie.
  • aga.pier 04.05.11, 14:47

    to bym zamawiała dziecku te torty, są wspaniałe:

    thecakegirl.carbonmade.com/
    ale smakowo na pewno lepsze są moje np makowo-kawowy. Ja tylko nie umiem tak zdobić.


    --
    "jest różnica pomiędzy prostotą formy a formą prostą"
  • naomi19 04.05.11, 14:55
    Wizualnie- dzieło sztuki. Ciekawe jak w smaku.
    --
    "Tu mamy swoją intymność, Dziubas ma swoją, ja mam swoją, razem też mamy swoją, wiesz, mamy po prostu swoje sprawy, których nie czujesz, nie jarzysz, masz to gdzieś."
  • sowa_hu_hu 04.05.11, 15:03
    aga.pier napisała:

    >
    > to bym zamawiała dziecku te torty, są wspaniałe:
    >
    > thecakegirl.carbonmade.com/
    > ale smakowo na pewno lepsze są moje np makowo-kawowy. Ja tylko nie umiem tak zd
    > obić.
    >
    >

    tyle ze mówiłam ze nie interesują mnie torty za ponad 100zł...
    gdybym taki chciała znalazłam w krakowie ,jeszcze ładniejsze niż te z twojego linka ,po prostu cuda.
    A poza tym tak jak pisałam jadłam dwa razy taki tort z tej masy i niestety nie jest to dobre ,wygląda super ale smak okropny uncertain



    --
    Ostatnio też była tu jedna pani (a może nawet dwie!!!), co pod zwierzęcymi
    nikami tropiły pewną ptaszynę-jakieś takie pacynki czy cośsmile
    ledzeppelin3
  • aga.pier 04.05.11, 15:25
    powiem szczerze to do cen nie doszłam. A z regułu te dzieła sztuki są niesmaczne. Dlatego wolę swoje bo wszystkie kupione są niesmaczne, choć czasem takie właśnie kolorowe.

    --
    "jest różnica pomiędzy prostotą formy a formą prostą"
  • anulajc 04.05.11, 14:48
    Uwielbiam robić torty to moje hobby. Dla dzieci już robiłam, wóz strażacki, lalkę, tor dla zykzaka. Teraz przymierzam się do ksiażki i traktora. Jak boisz się masy plastycznej lub nie lubisz to ja bym zrobiła tak:
    -biszkopt
    -bita śmietana z owocami lub bez
    -biszkopt
    -bita śmietana
    a na górę opłatek z nadrukiem(mozna zamówić na allegro lub w tortowni),
    wzorów jest mnóstwo.
    Pozdrawiam
    --
    www.husse.pl
  • czarnaalineczka 04.05.11, 14:52
    a mozesz podac przepis na mase plastyczna?
    --
    everything gardens
  • sowa_hu_hu 04.05.11, 15:00
    Chyba rzeczywiście kupię ten czarny las (w caeffourze kupuję od lat i lepszego nie jadłam ,choć zależy w którym bo już raz sie naciełam kiedy to kupiłam w innym miejscu ,był po prostu niedobry) a upiec to upiekę jakies pyszne ciasto dodatkowo smile


    --
    Ostatnio też była tu jedna pani (a może nawet dwie!!!), co pod zwierzęcymi
    nikami tropiły pewną ptaszynę-jakieś takie pacynki czy cośsmile
    ledzeppelin3
  • naomi19 04.05.11, 15:06

    www.youtube.com/watch?v=shcBSd2wwpE&NR=1
    to ok 3:30 jest pokazana masa
    --
    "To troche tak, jak z puszczeniem baka na eleganckim przyjeciu: nie oferuje sie zyczliwie delikwentowi tabletek, tylko z kamienna twarza udaje sie, ze ta sytuacja po prostu nie zaistniala."
  • edelstein 04.05.11, 15:16
    Jedyne jadalne torty w de sa z coppenratha (moze w pl tez sa?), w kazdym supermarkecie w lodowce, te da sie zjesc. Uwielbiam torty i doopa, bo piec nie lubie,wiec jak pojade do Pl to bez okazji zamowie wielki tortbig_grin ogolnie tak na temat emigracji ponarzekam w tym momencie, w de nie ma cukierni z prawdziwego zdarzenia, wszystko jest obrzydliwesad
    --
    Lass dein altes Leben hinter dir / Und geh durch diese neue Tür
    Das geht raus an alle Spinner / Wir sind die Gewinner
    Wir kennen keine Limits / Ab Heute - für immer...
  • imasumak 04.05.11, 15:21
    Sowa - biszkopt wiesz jak upiec? Wiesz. No to na dwa dni przed imprezą pieczesz dajmy na to z 8 jajek (na około 16-18 osób). Najlepiej po prostu upiec ze zrobionego ciasta 3 blaty. Ja tak robię. Ale można też upiec całą porcję i na następny dzień podzielić na 3 krążki.
    Jako poncz do zwilżania ciasta przygotowuje wodę z sokiem cytrynowym i cukrem.
    Masa - pól kg truskawek zmiksuj z cukrem pudrem (ja daję cukru na "oko" - ma być słodkie, ale bez przesady wink).
    Następnie ubij śmietanę kremówkę(pól litra - idealnie nadaje się łowicka tortowa), ubijając dosyp 1-2 torebki cukru wanilinowego i stopniowo przygotowaną wcześniej miazgę truskawkową. Teraz rozpuść 3 płaskie łyżki żelatyny w 1/4 szklanki wrzątku, dodaj powoli do masy, dobrze wymieszaj.
    Przełóż masą tort, dociśnij, odstaw w chłodne miejsce na noc.
    Rano ubij szklankę śmietany z cukrem pudrem i wanilią, posmaruj tort z wierzchu, ozdób go cząstkami truskawek, kleksami z pozostałej śmietany, wiórkami białej czekolady i wstaw do lodówki aż do przyjścia gości.
    Jest to ulubiony tort moich i nie tylko moich dzieci.
    Jeśli nie masz wprawy w dekorowaniu, możesz zawsze doczepić do tortownicy kolorowe balony i takie tam smile





    --
    kliknij
    jeśli chcesz nakarmić zwierzaka w schronisku
  • sowa_hu_hu 04.05.11, 15:28
    imasumak napisała:

    > Sowa - biszkopt wiesz jak upiec? Wiesz. No to na dwa dni przed imprezą pieczesz
    > dajmy na to z 8 jajek (na około 16-18 osób). Najlepiej po prostu upiec ze zrob
    > ionego ciasta 3 blaty. Ja tak robię. Ale można też upiec całą porcję i na nastę
    > pny dzień podzielić na 3 krążki.
    > Jako poncz do zwilżania ciasta przygotowuje wodę z sokiem cytrynowym i cukrem.
    > Masa - pól kg truskawek zmiksuj z cukrem pudrem (ja daję cukru na "oko" - ma by
    > ć słodkie, ale bez przesady wink).
    > Następnie ubij śmietanę kremówkę(pól litra - idealnie nadaje się łowicka tortow
    > a), ubijając dosyp 1-2 torebki cukru wanilinowego i stopniowo przygotowaną wcze
    > śniej miazgę truskawkową. Teraz rozpuść 3 płaskie łyżki żelatyny w 1/4 szklanki
    > wrzątku, dodaj powoli do masy, dobrze wymieszaj.
    > Przełóż masą tort, dociśnij, odstaw w chłodne miejsce na noc.
    > Rano ubij szklankę śmietany z cukrem pudrem i wanilią, posmaruj tort z wierzchu
    > , ozdób go cząstkami truskawek, kleksami z pozostałej śmietany, wiórkami białe
    > j czekolady i wstaw do lodówki aż do przyjścia gości.
    > Jest to ulubiony tort moich i nie tylko moich dzieci.
    > Jeśli nie masz wprawy w dekorowaniu, możesz zawsze doczepić do tortownicy kolor
    > owe balony i takie tam smile


    brzmi cudownie!!!


    >
    >
    >
    >
    >


    --
    Ostatnio też była tu jedna pani (a może nawet dwie!!!), co pod zwierzęcymi
    nikami tropiły pewną ptaszynę-jakieś takie pacynki czy cośsmile
    ledzeppelin3
  • imasumak 04.05.11, 15:51
    A smakuje jeszcze lepiej. big_grin
    Zajrzyj na pocztę gazetową

    --
    kliknij
    jeśli chcesz nakarmić zwierzaka w schronisku
  • sowa_hu_hu 04.05.11, 17:32
    imasumak napisała:

    > A smakuje jeszcze lepiej. big_grin
    > Zajrzyj na pocztę gazetową


    dzięki wielkie smile
    bałam sie że mi wyślesz zdjęcie ,wtedy mógłby szlag trafić mój komp z powodu ślinotoku big_grin


    >


    --
    Ostatnio też była tu jedna pani (a może nawet dwie!!!), co pod zwierzęcymi
    nikami tropiły pewną ptaszynę-jakieś takie pacynki czy cośsmile
    ledzeppelin3
  • jusytka 04.05.11, 17:16
    Jedak nie do konca samodzielnie. Pomaga mi Dr Oetker wink
    Do naszych ulubionych należą:
    tiramisu, krówka i karmelek
    --
    ***Gwiazdki 2001*** - miejsce spotkań dla rodziców dziesięciolatków
  • asia_i_p 04.05.11, 17:29
    Ze sprawdzonych przepisów mam tort cytrynowy - on ma jeden blat z bezy, drugi z ciasta piaskowego - ale to jest trochę babranina. To co naprawdę mam sprawdzone, to krem, a w zasadzie seria kremów, na bazie bitej śmietany. Jeden to bita śmietana z kisielem cytrynowym (sok z kilku cytryn, cukier, woda, mąka ziemniaczana), ostatnio zmodyfikowany przeze mnie na krem pomarańczowy (sok pół na pół z pomarańczy i cytryn). Drugi to bita śmietana wymieszana z roztopioną czekoladą. Czasem słodszy z nich podkładam warstwą dżemu.

    Mam dwa torty, w których jestem zakochana, ale nie mam przepisu. Jeden to tort mojej ciotki - ciasto orzechowe i beza przekładane kremem migdałowym i powidłami - poemat. Nawet nie mdlący, ale nikt nie potrafi zjeść więcej niż kawałka. Drugi to tort mojej mamy z takim specyficznym kremem serowym. Wiem, że bazą są żółtka utarte z cukrem, podgrzewane prawie do wrzenia (ale albo nie całkiem, albo wyłączane tuż po) z serkami homogenizowanymi naturalnymi i mąką ziemniaczaną. Niestety nie pamiętam proporcji. Ale wychodził taki lekki serowy krem, który w połączeniu z polewą czekoladową (bardziej w zasadzie lukrem czekoladowym - cukier puder, gorzkie kakao i woda) i orzechami włoskimi daje idealnie ten smak.
    --
    Cierpię, ale jeszcze mam nadzieję,
    że przylecą piraci bombowcem
    i bogatym zabiorą pieniądze,
    a na pięknych założą pokrowce. (Kabaret Potem)
  • katia.seitz 05.05.11, 17:24
    Jeśli tu zajrzysz - to wyjaśniłabyś bliżej w kwestii tych kremów? Połączenie bitej śmietany i domowego kisielu cytrusowego mnie zaintrygowało. Lubię torty cytrynowe/pomarańczowe, ale nie umiem zrobić kremu.
    Jak ty to robisz - śmietanę bierzesz 30 / 36 procent i ubijasz sama? A potem do tego wystudzony kisiel i mikserem? Czy jak?
  • asia_i_p 06.05.11, 07:07
    Dokładnie tak. Chociaż jeżeli kisiel uda mi się półpłynny, a nie zestalony, to mieszam łyżką.
    Aha, i śmietanę lepiej jest dobrze schłodzić i osłodzić cukrem pudrem przed ubijaniem. A podczas ubijania ostrożnie - raz udało mi się ubić masło (na szczęście była wtedy nie osłodzona). Obojętnie, czy 30 czy 36 procent.
    --
    Cierpię, ale jeszcze mam nadzieję,
    że przylecą piraci bombowcem
    i bogatym zabiorą pieniądze,
    a na pięknych założą pokrowce. (Kabaret Potem)
  • gagunia 04.05.11, 17:35
    Ja najczęściej kupuję. Nie robimy hucznych imprez, więc tort kupuję nieduży.
    A jeśli mi się chce to robię: biszkopt, bita śmietana i owoce sezonowe (ja i młody mamy urodziny latem, więc nie ma z tym problemu)
  • 18_lipcowa1 04.05.11, 17:38
  • mirszy 05.05.11, 17:36
    No z tym Sową, to bym polemizowała. Na Święta teście kupili specjalnie dla mojego syna mały torcik truskawkowy na śmietanie. W piątek po południu go kupili i wstawili do zimnej piwnicy. W niedzielę miał piękny krzaczek w postaci pleśni na całej powierzchni sad Dodam tylko, że w tej zimnej piwnicy trzyma się również mięsa czy galarety - rzeczy, które muszą być w zimnym. I nic się z nimi nie stało.
    Nie wierzę, ,że ten torcik był świeży, a kasy zapłacili za ciasta nie mało. Do wywalenia poszedł jeszcze biszkopt z truskawkami, jakąś białą masą (może to też śmietana?) i galaretką. Z tego samego powodu.
  • kropkacom 04.05.11, 17:42
    Nie robię tortów. Za to moja mam robi najlepsze na świecie. Ten talent odziedziczyła moja siostra. Nie ja.
    --
    "– U nas jest podział: Aniela czyta, bo ma oczy, Hela gotuje, bo ma smak, a ja porządkuję, bom najmłodsza. Ale czy mamy jakieś marzenia? Anielka, ty masz?" www.mariuszszczygiel.com.pl/638,blog/ktora-niedziela?
  • elske 04.05.11, 19:10
    Torty robię sama. pamiętam jak oniemiałam, kiedy w sklepie spożywczym w Norwegii stanęłam przed półka z produktami do pieczenia : mąki od wyboru do koloru, galaretki, posypki, barwniki,kilka rodzai marcepanu, czekolady do pieczenia , ozdoby. W Polsce moja siostra piecze torty dla rodziny i znajomych. Zawsze , kiedy jadę do rodziców, kupuje dla niej barwniki , marcepan i kolorowe ozdoby.

    Ja mam sprawdzony przepis na biszkopt i ciasto czekoladowe. Często dodaję barwnik do ciasta, żeby było kolorowe. Ciasto przekładam owocami i jogurtem. Ostatnio robiłam tort dla syna koleżanki, przełożyłam owocami i ptasim mleczkiem. Na wierzch kładę "skórkę" marcepanową i robię ozdoby.

    fotoforum.gazeta.pl/a/58011.html

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gb/vf/y0um/xpo0LdaCWdEfsPVtRA.jpg
    "Mamo nie boj się, to tylko Hehalump trąbi."
  • naomi19 05.05.11, 22:14
    Za to moja mam robi najlepsze na świecie
    Oooo przepraszam. Moja robi najlepsze! smile
    --
    "Tu mamy swoją intymność, Dziubas ma swoją, ja mam swoją, razem też mamy swoją, wiesz, mamy po prostu swoje sprawy, których nie czujesz, nie jarzysz, masz to gdzieś."
  • sowa_hu_hu 05.05.11, 22:19
    CZYŻBY ZACZĘŁA SIE BITWA NA TORTY?

    zawsze sie zastanawiałam jakie to uczucie ,dostać tortem w twarz? wink

    --
    Ostatnio też była tu jedna pani (a może nawet dwie!!!), co pod zwierzęcymi
    nikami tropiły pewną ptaszynę-jakieś takie pacynki czy cośsmile
    ledzeppelin3
  • joanekjoanek 14.06.11, 08:39
    Bombowe!
    Przywalić komuś tortem w maskę też niezrównane.
    Kto tego nie przeżył, musi nadrobić.
  • sandra1301 04.05.11, 19:33
    nie potrafię piec tortów, zamawiam w Cukierni Sowa
    www.sowa-cukiernia.com.pl/
  • niezwykladziewczyna 04.05.11, 19:46
    Od lat kupuje w cerrfuour i nigdy mnie nie zawiedli.
    --
    klikacze - pomagacze
  • selavi2 04.05.11, 20:34
    Mam sprawdzoną cukiernię - kupuję tam 2 duże blaty za 15 zł.
    Masę robię sama - najczęściej z prawdziwego masła(jesli to masa kawowa) albo 2 zastygające galaretki owocowe( troszkę mniej wody niż w przepisie) miksuję z 500 ml smietanki 30%.
    Robię osłonę wokół miski - gazety oklejam taśmą- wtedy 95% zawartości pozostaje w misce zamiast WSZĘDZIE w kuchni. Schładzam i taka niecałkiem stężałą masą przekładam biszkopta.
    --
    Dno jest po to, żeby było się od czego odbić.
  • yuka12 05.05.11, 00:14
    Tutejsze walijsko-angielskie specjały są tak niejadalne dla naszych polskich podniebień, że od czterech lat regularnie na każde rodzinne rocznice piekę/ robię torty. Pomogło mi niewątpliwie okrycie bloga Dorotus76 (www.moje wypieki.blox.pl ). Trafiłam tam przypadkiem szukając przepisu na chlebek turecki. Teraz doszło do tego, że zamiast wypoczywać w czasie Wielkanocy, piekłam/ robiłam ciasta dla naszych rodziców. Przede mną ciąg urodzin i rozmaite torty do wykonania. I przyznam się, że sprawia mi to wiele radości.
    Polecam torty na biszkopcie, nie są trudne do przygotowania i robi się je dość szybko. Krem można zrobić chociażby na bazie bitej śmietany i truskawek czy serka mascarpone z nutellą.
  • yuka12 05.05.11, 00:23
    errata: www.mojewypieki.blox.pl
  • agusia79-dwa 05.05.11, 00:38
    robię sama- wg tych przepisów, czasem modyfikuję
    kwestia smaku
    cincin
    --
    Ja nie szukam, bo znalazłam, ale jak widzę nagromadzenie w jednym zdaniu słów: mamusia, maluszek, pociecha, szkrab, to jedyne, czego mam ochotę szukać w okolicy to monopolowy.
    kammik
  • mikas73 05.05.11, 07:03
    Sama robię. Nie super wykwintne, ale smakują domownikom wink
    Najczęściej Tort z Czarnolasu - wiśnie, bita śmietana z kremówki, gorzka czekolada. Bardzo prosty i bardzo dobry.
    Jeżeli już kupuję, to lodowy - dzieci lubią.
    Raz zamówiłam tort - pięknie wyglądał, ale miałam wrażenie, że liżę cukier. U nas nie ma dobrych cukierni.
    --
    Moje dwa temperamenty :
    Miś Uszatek - 1998
    Koziołek Fikołek - 2008
  • morgen_stern 05.05.11, 10:20
    Widzę, że jestem tu chyba jedyna, która nie lubi tortów... Tych nasączonych biszkoptów, kremów, piętrowych konstrukcji, polew.. Próbowałam wielu tortów, nie smakował mi żaden. Mówię tu oczywiście o klasycznych tortach, tort Pavlova to jednak inna bajka.

    --
    W pewnym zakresie mężczyźni nadal nie zeszli z drzewa i podobni są do małpy - nie puszczają gałęzi, dopóki nie złapią drugiej / martishia7
  • blekitny.zamek 05.05.11, 10:35
    Nie jesteś sama,ja też nie lubię,blee
    dla dzieci na imprezy urodzinowe zamawiałam torty u bliklego,wygląd miały ładny,ale dobra to była tylko mas marcepanowa z góry,nic więcej.A koszty wiadomo,jak to u bliklego-kosmiczne.
  • katia.seitz 05.05.11, 10:25
    Zależy. Na urodziny syna robiłam sama, bo chciałam przyoszczędzić. No i mogłam się trochę pobawić, rysując postaci z ulubionych kreskówek smile Większość cukiernianych tortów jest ble - masa na bazie jakiegoś dziwnego tłuszczu, masa cukru i różnych dziwnych wypełniaczy. Ale tortem z dobrej cukierni (np. Lukullus, Batida, Blikle) nie pogardzę - tyle, że to sporo kosztuje i zazwyczaj mnie nie stać.
  • baltycki 05.05.11, 10:31
    Robie sam.
    Kupuje "placki" biszkoptowe, krem w proszku, ozdóbki.. i tort robie SAM!
  • madame_zuzu 05.05.11, 10:36
    Robię sama. Najczęściej są to moje własne improwizacje. Zawsze wychodza pyszne.
    Czasami tylko odgapiam sobie sposób ozdabiania ( jak w przypadku tortu ze świnkami w błocietongue_out)

    --
    Zapraszam
    http://www.craft-maga.blogspot.com

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka