Dodaj do ulubionych

Jak zemleć ser na sernik bez robota kuchennego?

15.07.11, 11:01
Nie mam robota, a potrzebuję rozdrobnić ser i utrzeć go z jajkami - chcę zrobić sernik. Nie moge kupić gotowego sera, bo chcę uzyć sera odtłuszczonego. Maszynki do mięsa tez nie posiadam, wiem, że mama tak kiedyś robiła.
--
http://www.dziecionline.pl/grafika/animowane/zabka.gif
Edytor zaawansowany
  • 15.07.11, 11:03
    a co masz?
    przez sitko przetrzyj, przez maszynkę zmiel
    --
    gupi muszka miki
  • 15.07.11, 11:05
    Tłuczek do ziemniaków(taki z dziurkami),lub widelcem rozcierać.Na tarce zetrzeć.
  • 15.07.11, 11:08
    To się narobisz wink
    Tłuczek do kartofli z drobnymi dziurkami i działasz smile możesz jeszcze tym cudkiem do ucierania z okrągłą końcówką wykończyć i powinno być ok.
    --
    http://www.miloscniewyklucza.pl/banery/milosc120x90.jpg
  • 15.07.11, 11:17
    może taką drewnianą kulą
    --
    klikacze - pomagacze
  • 15.07.11, 11:31
    Przetrzeć przez sito.
  • 15.07.11, 11:33
    Może przeżuj? smile

    --
    W pewnym zakresie mężczyźni nadal nie zeszli z drzewa i podobni są do małpy - nie puszczają gałęzi, dopóki nie złapią drugiej / martishia7
  • 15.07.11, 15:13
    big_grin
  • 15.07.11, 11:40
    W makutrze się kiedyś serniki ucierało...smile
  • 15.07.11, 11:42
    Sitko albo makutra. Ja tez czasem (po trochu) blenderuje - nawet lepiej niz zmielone wychodzi - tylko po trochu i dawaj blenderowi odpoczywac (tylko ze musisz miec taki reczny blender)
  • 15.07.11, 12:26
    A na przyszlość kup robota, maszynkę do mielenia i kilka innych rzeczy bedących podstawą w kuchni wink
  • 15.07.11, 13:53
    Miałam robota, ale się pozbyłam, bo go nie uzywałam. Maszynka do mięsa podzieliła jego los. Blendera zepsuł mi mój eks tydzień temu.
    --
    http://www.dziecionline.pl/grafika/animowane/zabka.gif
  • 15.07.11, 14:03
    Takich rzeczy się nie pozbywa z domu suspicious Nigdy nie wiesz, kiedy mogą ci się przydać. Tłuczek do ziemniaków powinien rozwiązać sprawę, ale narobisz się przy tym okrutnie.
    --
    Penis w erekcji nie ma sumienia.
    anielska.blog.pl/
  • 15.07.11, 14:31
    taki tłuczek to i na ser i na eksa - rozprawisz się z dwoma jednocześnie smile
    BTW przeczytałam tytuł jak ZEMDLEĆ na ser
  • 15.07.11, 12:35
    A praskę do ziemniaków masz?

    --
    kuchniapsakuby.blox.pl/

    www.gwiazdanadziei.pl/pomoc_tomek
  • 15.07.11, 13:12
    kulą drewnianą jak podawały dziewczyny wyżej albo końcówką od miksera (tą co się zakłada z drugiej strony, działa jak blender)
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/85993e3kdtydmfp9.png
  • 15.07.11, 14:11
    Podobno dobrze jest twaróg przemrozić i wtedy ma być gładki. Ale ja nie próbowałam- tzn po rozmrożeniu i tak ucierałam w robocie. Może ktos wie?
  • 15.07.11, 15:11
    maszynka do mielenia miesa (aha, nie masz) lub praska do ziemniakow lub koncowka blendera do miksera (bo mikser chyba masz?). Albo zmien menu i upiecz nie-sernik smile Albo zainwestuj w sprzet kuchenny ( polecam elektryczna maszynke do miesa z przystawka-szatkownica). I czego nei zrobisz, sernik nie nalezy do ciast niskokalorycznych, a ja zamiast twarogu do pieczenia sernika uzywam lidlowskiego jogurtu greckiego (ale on ma te swoje 10% tluszczu).
  • 15.07.11, 18:35
    Mój sernik ma 0% tłuszczu, 0% cukru i zero mąki....
    --
    http://www.dziecionline.pl/grafika/animowane/zabka.gif
  • 16.07.11, 15:14
    zebra12 napisała:

    > Mój sernik ma 0% tłuszczu, 0% cukru i zero mąki....


    A to opłaca Ci się pies? Może po prostu zjesz ten ser na surowo, będzie smaczniejszy.
  • 16.07.11, 15:15
    ew. zakąsisz jajecznicą
  • 15.07.11, 15:21
    A masz netto gdzieś w pobliżu? Bo tam można kupić świetny odtłuszczony ser i już zmielony.
    --
    Dzieciaki ze szkół muzycznych
  • 15.07.11, 18:34
    Tak??? Jest takie ser już gotowy? To może i w Auchanie kupię czy Carrefourze? Dzięki za pomysł!
    Tymczasem kupiłam mini blenderek i sernik się juz piecze.
    --
    http://www.dziecionline.pl/grafika/animowane/zabka.gif
  • 16.07.11, 22:33
    W Tesco masz taki 1 czy 2% tłuszczu, parametry ma odpowiednie wink
    Tudzież zwykła maszyna do mielenia i jazda, ale ja całą II leciałam na tym mielonym gotowcu smile
  • 16.07.11, 15:35
    Dalam rade blenderem kiedys. Tylko, ze to do sernika na zimno bylo, wiec miksowalam z mlekiem. Wyszlo swietnie. A tak sam twarog na sucho...to nie wiem.
  • 16.07.11, 18:10
    ugniesc stopamitongue_out

    --
    This boat that we just built is just fine
    And don't try to tell us it's not
    The sides and the back are divine -
    It's the bottom I guess we forgot...(Shel Silverstein)
  • 16.07.11, 18:14
    zainwestuj w makutre i okragly tluczek
    przyda sie nie tylko do sernika smile
    no i jak ladnie ramiona rzezbi tongue_out
    --
    "Szczęście i spokój domowy wymagają sine qua non, ażeby mąż przez sześć godzin na dzień w domu nie bywał".
  • 16.07.11, 22:59
    Użyj praski do ziemniaków.
    Ja w ten sposób "mieliłam"ser jak nie miałam maszynki do mielenia.
    --
    Rodzinne Dni morza
    Nasza koteczka
  • 17.07.11, 11:26
    W Netto jest twaróg Emilki, już zmielony, odtłuszczony, idealnie się nadaje na sernik. Któryś z serów w wiaderku (Oetker chyba?) też się nadaje na dukanie, bo ma 3% wink

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.