Dodaj do ulubionych

Kapusta kiszona...niekonwencjonalnie :)

15.11.11, 16:11
Wczoraj zrobiłam taką oto sałatkę: kapusta kiszona, śledzie, cebula i zielona papryka. Do tego sos: śmietana, trochę majonezu, musztarda francuska i duużo pieprzu. Zjadłam z gotowanymi ziemniakami - pycha. Kto się odważy spróbować?
A dzisiaj do pieczeni była kapusta kiszona z pomarańczą, polane oliwą. Zestawienie słodko kwaśne, super! Cebula by pasowała, ale nie chciało mi się kroić. I wyobrażam sobie w tym jeszcze rodzynki lub suszone morele smile
A Wasze dziwactwa kulinarne?
Edytor zaawansowany
  • shellerka 15.11.11, 19:06
    a zrób sobie może test ciążowy, co?.... wink
    --
    i like to cook with wine. sometimes i even put it in the food
  • rulsanka 15.11.11, 19:19
    jeszcze nie jestem.... na razie
    zawsze mam takie ciążowe smaki wink
  • broceliande 15.11.11, 19:23
    Mnie się bardzo podobają Twoje pomysły.
    Szczególnie lubię połaczenie mięso i słodkie. Na przykład kotlety z fileta z kurczaka i brzoskwini z puszki (i cebula - czas dla cebuli zawsze), no i oczywiście pieczeń z borówkami albo żurawiną.

    Stosuję kuchnię śródziemnomorską latem, zimą przechodzimy na Polską (jak pomidory już niedobre), właśnie na kapustę kiszoną. Ja za surową nie przepadam, ale duszę z czym się da i do tego kopytka, kluski śląskie itd.

    --
    Kura podchodzi do stołu i mówi:
    "Tu radość,
    gdy kura u stołu tak punktualna!"
  • jdylag75 16.11.11, 07:59
    No to spróbuj filet z ananasem z puszki, tartą marchewką, miodem i czosnkiem. Pychota, moze byż pychota z ryżem.
    Szkoda ze małżon nie przepada za słodkim mięsem
  • broceliande 16.11.11, 11:03
    Spróbuję, już zapisałam.
    Filet drobno pokrojony?

    --
    Kura podchodzi do stołu i mówi:
    "Tu radość,
    gdy kura u stołu tak punktualna!"
  • jdylag75 16.11.11, 14:37
    gruba kostka
  • dziennik-niecodziennik 15.11.11, 19:55
    nie skuszę się. nie lubie słodkiego smaku w niczym poza słodyczami i daniami typowo słodkimi. mięso w miodzie, sos orzeszkowy, sledz z rodzynkami, kaczka w pomarańczach... - dla mnie nie do przełknięcia.
    ale pomysłowe masz dania smile
  • rulsanka 15.11.11, 21:19
    W sałatce ze śledziem najsłodsza jest papryka, więc możesz spróbować smile Tylko warto zostawić na godzinkę, dwie do przegryzienia. Ja zjadłam od razu...
  • bi_scotti 16.11.11, 01:43
    Moja mama jakos w latach 70-tych namietnie produkowala salatke z kiszonej kapusty z rodzynkami i orzechami wloskimi. Cos tam jeszcze bylo ale dzis juz nie pamietam. Bylo kiedys takie pismo "Ty i ja" i tam byly rozne fajne przepisy podawane w zestawach "Wariacje na temat ..." - byl i numer z "Wariacjami na temat kapusty kiszonej" - przepisy podawala ta sama para, ktora napisala urokliwa ksiazeczke z przepisami "dla samotnych i zakochanych".
    A tak w ogole to jaka ta kapusta: kiszona czy kwaszona? Jest jakas roznica faktyczna czy tylko jakas regionalno-lingwistyczna?
  • imasumak 16.11.11, 12:11
    Kiszona, to jest kapusta ukiszona w naturalnym procesie kiszenia.
    Kwaszona, to taka, którą poddaje się działaniu kwasku cytrynowego albo innego "zakwaszacza", przez coby przyspieszyć proces kiszenia. Taka kapusta bywa dostępna na początku lata.

    kliknij
    jeśli chcesz nakarmić zwierzaka w schronisku

    Pomoc dla TESS
  • iin-ess 16.11.11, 12:24
    imasumak napisała:

    > Kiszona, to jest kapusta ukiszona w naturalnym procesie kiszenia.
    > Kwaszona, to taka, którą poddaje się działaniu kwasku cytrynowego albo innego "
    > zakwaszacza", przez coby przyspieszyć proces kiszenia. Taka kapusta bywa dostęp
    > na na początku lata.

    zgadza się, tylko nie zeby przyśpieszyć bo zakwaszanie blokuje proces kiszenia, tylko zeby udać, ze coś jest kiszone- tak samo robia z ogorkami i zakwasem na żurek- fuj
  • imasumak 16.11.11, 12:49
    Dzięki za doprecyzowanie. Oczywiście kwaszona kapusta udaje kiszoną, nie jest naturalnym produktem. No i warto pamiętać, że często gorzknieje podczas gotowania.
    --
    kliknij
    jeśli chcesz nakarmić zwierzaka w schronisku

    Pomoc dla TESS
  • feniks_z_popiolu 16.11.11, 06:34
    śledź+banany+rodzynki+odrobina majonezu pychasmile
  • mama303 16.11.11, 08:50
    rulsanka napisała:

    > Wczoraj zrobiłam taką oto sałatkę: kapusta kiszona, śledzie, cebula i zielona p
    > apryka. Do tego sos: śmietana, trochę majonezu, musztarda francuska i duużo pie
    > przu.

    Nie wiem: kapusta kiszona ze śmietaną? chyba bym z kibelka nie wyszła
  • iin-ess 16.11.11, 10:32
    rulsanka napisała:

    > Wczoraj zrobiłam taką oto sałatkę: kapusta kiszona, śledzie, cebula i zielona p
    > apryka. Do tego sos: śmietana, trochę majonezu, musztarda francuska i duużo pie
    > przu. Zjadłam z gotowanymi ziemniakami - pycha.

    Obśliniłam się po pasbig_grin Jutro zrobię, albo dzisiaj wieczorem na jutro- żeby się przegryzła, bo dzisiaj zaplanowana pizza- trzeba zrobić sprzątanie lodówkismile
    Dam znać jak wrażenia
  • chipsi 16.11.11, 11:50
    Planuję zaserwować sobie deser czekoladowy z serem pleśniowym, ponoć dobreńkie. Moja mama natomiast ubóstwia sałatkę z arbuza z cebulą i serem feta. Mi nie podeszło.
    Ogólnie w rodzinie jestem uznawana za zboczeńca bo uwielbiam szpinak smile
    --
    >>Wyższa Szkoła Złudzeń i Nieuzasadnionego Zadowolenia z Własnych Dokonań<<
  • rulsanka 16.11.11, 14:34
    Ja tez jestem fanka szpinaku, ale najbardziej rukoli smile
    Ser plesniowy jest dobry np z powidlami lub zurawina, wiec czekolada moze byc, tylko bym przelamala jeszcze trzecim smakiem. Melisa, mieta...?
  • imasumak 16.11.11, 15:03
    Szpinak u nas wszyscy ubóstwiają, łącznie z młodszą córką i moim mężem, który zaczął go jeść dopiero gdy mnie poznał wink
    --
    kliknij
    jeśli chcesz nakarmić zwierzaka w schronisku

    Pomoc dla TESS
  • katia.seitz 16.11.11, 14:40
    Nie chcę cię uziemiać, ale to żadne kontrowersje wink - moja 80-letnia ciocia od lat robi surówkę z kapusty kiszonej, jabłka i pomarańczy z oliwą. Do kapusty dodaje też rodzynki - tak przy surówce, jak i postaci gotowanej (coś a'la bigos). Pycha, potwierdzam.

    Noo, może ta kapusta ze śmietaną i majonezem z pierwszego zestawu jest nieco ekscentryczna rzeczywiście - trochę bym się bała ze względu na sensacje trawienne wink
  • rulsanka 16.11.11, 19:32
    > Noo, może ta kapusta ze śmietaną i majonezem z pierwszego zestawu jest nieco ekscentryczna rzeczywiście - trochę bym się bała ze względu na sensacje trawienne wink<

    Trawiennie jest spoko. Kapusta kiszona i śmietana zawierają te same bakterie mlekowe. Co innego jakbyś słodkiego mleka dolała.
  • iin-ess 17.11.11, 18:36
    Mniam z ziemniaczkami w mundurkach. Wchodzi na stałe do jadłospisu. Dziękismile
  • bombastycznie 17.11.11, 20:06
    o matko, ale mieszanka, już sobie wyobrażam jakie po takim czymś muszą być bąki big_grinbig_grinbig_grin
    --
    www.anjaxgotuje.blogspot.com

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka