Dodaj do ulubionych

Bigos, bigos.

20.12.11, 21:51
Bigos zrobiłam juz kilka dni temu, zamrozilam... i już go nie ma! Tak zasmakowal Hiszpanom, że mi go wyżarli. A mial być na święta. To byl moj piewszy bigos wlasnej roboty wiec jestem dumna. Dziś robię drugi gar.

Tak jak za pierwszym razem dodalam wino, ale przeczytalam na jakimś portalu, że dodaje się koncentrat pomidorowy i cebulę. Dodałybyście koncentrat jeśli ju jest tam wino?

W bigosie jest już:
pieczona wołowina i wieprzowina, podsmażany boczek i kiełbasa, kapusta kiszona i surowa (juz nie surowa), suszone grzyby, suszone sliwki, przyprawy, wino czerwone.

Wariant bez koncentrat smakował bardzo, czy dodanie pomidorów jeszcze polepszy smak czy wręcz przeciwnie?
Edytor zaawansowany
  • yenna_m 20.12.11, 21:54
    witamy w klubie
    ino mój domownicy wsunęli big_grin

    co do pomidorów-to zależy, co kto lubi
    ja lubię z pomidorami (nawet, jeśli jest tam wino), ale są tacy, co wolą bigos zielony

    no i gotując bigos nie dodaję do niego ani cebuli, ani podsmażanych wędlin czy mięs - wędliny i mięso wrzucam jak leci, podgotuje się wszystko w bigosie (i taka wersja light wink mi wychodzi)
    --
    Nie brzmi to jak skomplikowana zabawa, ale najważniejsza zasada Bycia Grzecznym brzmi: kot powinien być grzeczny w taki sposób, by sprawić jak najwięcej problemów swojemu właścicielowi, który jednak nie może kota skarcić, bo przecież kot w tak oczywisty sposób stara się Być Grzeczny. (Kot w stanie czystym, T.Pratchett)
  • sueellen 20.12.11, 22:03
    smaze i pieke mieso na scho bez dodatkowego tluszczu wiec wychodzi na to samo, a nawet mniej bo sie wytapia smile
  • yenna_m 20.12.11, 22:17
    a to masz wobec tego wersję superlight wink
    --
    Nie brzmi to jak skomplikowana zabawa, ale najważniejsza zasada Bycia Grzecznym brzmi: kot powinien być grzeczny w taki sposób, by sprawić jak najwięcej problemów swojemu właścicielowi, który jednak nie może kota skarcić, bo przecież kot w tak oczywisty sposób stara się Być Grzeczny. (Kot w stanie czystym, T.Pratchett)
  • kropkacom 20.12.11, 21:56
    Nie znoszę bigosu bez pomidorów. Znaczy poprawia smak.
    --
    Dziękuje Lipcowej, że daje radę oderwać się od opieki nad swoim dzieckiem i brać udział w dyskusjach przeze mnie rozpoczętych. Pozdrawiam. kropka.
  • sueellen 20.12.11, 22:01
    ok, to dodaję, jakby co, bedzie na Ciebie!
  • cura_domestica 20.12.11, 22:03
    Odłóż trochę bigosu do małego garnka i do niego dodaj koncentratu . Sama sprawdzisz , który bigos ci lepiej smakuje smile
    --
    http://gifcenter.prv.pl/images/bon4.gif
  • solejrolia 20.12.11, 22:15
    czasem dodaję, a czasem nie. tym razem dałam taką ilość grzybów, że mi pomidory jakoś nie pasowały i nie dałam.
    z wędlin daję sporo wędzonek oraz żeberka (żeberka obsmażam) i trochę kiełbasy.
    wyszedł całkiem spory garnek, całość zamroziłam, będzie dopiero na święta, wcześniej mowy nie matongue_out
    --
    i ty bądź bohateremwink
  • mika_p 20.12.11, 23:16
    Do bigosu tylko kapusta kiszona. Surowa to jakaś pomyłka.
    Koncentrat pomidorowy to zbrodnia na bigosie.
    Podsmażona cebula jest składnikiem obowiązkowym.

    Jest milion wersji bigosu, własciwie ludzkośc zgadza się tylko co do kapusty kiszonej, mięsa i grzybów.
    Widziałam wojny frakcji "pieczarka tez grzyb, bardzo dobry" z frakcją "pieczarki do pieczar, a do bigosu tylko suszone grzyby leśne"
    Widziałam skrzywione miny tych, co nie płucząc u siebie,w gościnie zjedli bigos z płukanej kisoznej kapusty, zeby nie była za kwaśna. Widziałam skrzywione miny mężą i brata nad doskonale kwasnym, wg mnie, bigosem - co nie przeszkodziło im zeżreć połowy do wódeczki.
    I tak dalej.

    --
    "Podczas każdej oficjalnej wizyty powinno być obecne dziecko jako zapasowy temat rozmowy." J.Austen
  • sueellen 21.12.11, 00:05
    pomyłka - przypomnialo mi się - trzy lata temu zrobiłam bigos wlaśnie na bazie kiszonej kapusty nieodcedzonej. Ani ja, ani nikt inny nie byl w stanie tego zjeść, calość skończyla klozecie. wtedy nie wiedziałam, że można było go uratowac dodając świeżej kapusty po prostu, w ogole nie wiedziałam, że do bigosu mozna dawać świeżą.
  • yenna_m 21.12.11, 10:37
    ja zawsze dodaję świeżą kapustę smile i gotuję naprawdę ogromniasty gar
    taki bigos mi pasuje smile
    --
    Nie brzmi to jak skomplikowana zabawa, ale najważniejsza zasada Bycia Grzecznym brzmi: kot powinien być grzeczny w taki sposób, by sprawić jak najwięcej problemów swojemu właścicielowi, który jednak nie może kota skarcić, bo przecież kot w tak oczywisty sposób stara się Być Grzeczny. (Kot w stanie czystym, T.Pratchett)
  • moofka 21.12.11, 06:25
    mika_p napisała:

    > Do bigosu tylko kapusta kiszona. Surowa to jakaś pomyłka.
    > Koncentrat pomidorowy to zbrodnia na bigosie.
    > Podsmażona cebula jest składnikiem obowiązkowym.

    oooo
    swiete slowa wlasnie
    mnie w tym roku wyszla poezja nie bigos
    w wariancie takim wlasnie klasycznym - bez zadnej surowej a na dużo mięsie
    i musialam zamrozic bo sie maz przysiadl smile
  • sinusoidaa 21.12.11, 09:34
    Z większością się zgadzam. Bigos z kapusty kiszonej. Jednak jest małe "ale". Mianowicie, jesli kapusta jest przekwaszona, czyli gębę wykręca, przepłukuję kapustę przed wrzuceniem do gara. Mozna się też naciąć na kapustę kiszoną octem. Gębę wykręca jeszcze bardziej - taka nie nadaje się wcale. Ale jesli ktos się nie pozna, szkoda potrawę wurzucić, wtedy dołożyłabym słodkiej kapusty. W żadnym innym wypadku. Bigos dla mnie to potrawa z kiszonej kapusty.
    Ogólnie-przed kupnem hurtowej ilości kapuchy do bigosu, próbuję ją.
    Nie dodaję słodkiej.
    Pomidorami zakwaszam tylko młodą białą słodką kapustę.
    Do bigosu wrzucam chude, dobre gatunkowo mięso wołowe, wieprzowe i dziczyznę (ale to nie zawsze). Suszone grzyby, suszone śliwki, cebula, listek, ziele, pieprz czarny w całości.
    Bigos gotuję przez 3 dni po średnio 2-3 godziny.
  • buuenos 21.12.11, 00:18
    Ja jestem za opcja light,czyli kiszona i swieza kapusta,pomidory i koncentrat,rozne mieska,ale nie tluste,wino i -fanfary- grzyby. I tu mam pole popisu bo i suszone i mrozone.Cebula- tez roznosci, czerwona,zwykla, biala.Ech,sama wiesz,bigos wszystko pomiescismile
  • penelopa40 21.12.11, 10:40
    bez koncentratu i pomidorów! oprócz suszonych śliwek można powidła dodać...
  • pade 21.12.11, 12:08
    wrzucacie do garnka razem, kiszona i świeżą czy gotujecie osobno?
  • sharpless6 21.12.11, 12:51
    osobno
  • sueellen 21.12.11, 13:31
    Ja gotuję razem.
    Najpierw mięso do piekarnika, kapusta kiszona do gara. Kiedy mięso sie piecze a kapusta gotuje, kroję swieżą. Po 30-40 minutach wrzucam świeżą kapustę i upieczone mieso pokrojone w kosteczki i wszytko się gotuje juz z przyprawami kolejną godzinę. Dorzucam kiełbasę czy boczek i gotuję kolejną godzinę, dolewam wino i jeszcze trochę gotuję. Wyłaczam, odstawiam, drugiego dnia znowu gotuję z 1,5 godziny i zamrażam.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka