magdalena.tomek
04.03.13, 15:37
Powiedzcie co robię nie tak, bo już sama nie wiem...Problem dotyczy karmienia. Otóż mój synek ma obecnie 5,5 miesiąca i waży ok.9,5kg, wzrostem też już prawie nie mieści się w siatce centylowej. Podczas ostatniej wizyty pediatra stwierdziła, że mały ma nadwagę. Zaniepokoiło mnie to, więc powiedzcie mi, czy rzeczywiście to ja go 'tuczę', czy taka jego uroda. Jego schemat żywienia wygląda następująco:
6-8 - 120-150ml mleka z piersi
ok.10 - pół jabłka, banana lub deserku ze słoiczka
ok.14 - zupka (wcześniej ze słoiczka, zjadał cały 125g, teraz domowa, ilość taka sama czyli ok 20g)
17 - 120-150 ml mleka z piersi
20 - 150 ml mleka modyfikowanego
23-24 - 120 ml mleka z piersi
2-3 - 120 ml mleka z piersi
ok.5 - 120 ml mleka z piersi
Czy mój syn je prawidłowo? Nie za dużo? Ja już naprawdę nie wiem co robić. Nie chciałabym rozepchać mu żołądka od samego początku, ale z drugiej strony przecież nie powiem:"Syneczku nie dostaniesz teraz mleczka, bo za dużo ważysz!". Trochę martwi mnie to, że w nocy tak często budzi się na jedzenie. Próbowałam dodawać mu do porcji mm na sen kleiku ryżowego, robić mu więcej tego mleczka, ale budził się o tej samej porze co zwykle. Wodą nie da się oszukać

Poradzcie co robić...może w nocy dawać mu jednorazowo wiekszą porcję mleka, to pośpi dłużej...? nie wiem, nie wiem, nie wiem! Pomóżcie!