Dodaj do ulubionych

mielone.....

18.09.04, 15:19
Wiem ze nie tu powinnam pisac ale wiem ze szybko kotos moze mi podpowie moje
pytanie brzmi co oprocz mielonych kotletow mozna zrobic z miesa mielonego
szybciutko na obiad nie mam pomyslow pmocy !
Edytor zaawansowany
  • ma.dzia 18.09.04, 15:33
    Uwielbiam spaghetti i tylko z tym mielone mi sie kojarzysmile A takie szybkie to
    sos ze sloika firmy Lowicz bolnski lub do spaghetti. Ja kupuje dwa sloiczki na
    paczke makaronu i 0,5kg miesa.
    Mozesz zrobic tez klopsy w sosie pomidorowym. Ulepic klopsiki u ugotwac w malej
    ilosci wody z machewka i porem, na koniec dodac koncetrat pomidorowy i troche
    magi, zaklepac maka.
    Albo kotleciki ale w , z cebulka usmazona, kotlety musza byc plaskie to sie
    lepiej usmaza.
    Daj znac co zrobilas.
    --
    nie mogłam zmienić samochodu,zmieniłam chociaż nick'a
    Inkaa1
    Ineczka
  • alpepe 18.09.04, 15:33
    kup sos uncle ben's, spaghetti, przysmaż mięso na patelni, ugotuj spaghetti,
    dodaj do mięsa sos. Kiedy wszystko bedzie gotowe, poszukaj michy, która zmieści
    żarełko i voila! Ja zwyklę kupuję sos seczuański, wypali gębę, ale fajnie
    smakuje.
  • marbella 18.09.04, 15:37
    Może pieczeń? Mieszasz z jajkiem, bułką tartą, cebulą, doprawiasz, wsadzasz do
    piekarnika na godzinkę i gotowesmile Podajesz z ziemniakami, ryżem, kaszą lub czym
    tam chceszsmile
    Albo pulpety - jak wyżej tylko formujesz kuleczki, obtaczasz w mące i dusisz
    pod przykryciem - wody tylko tyle, aby prawie zakryć, i rzeba wrzucać do
    wrzątku pilnując, aby nie przywarły - potem robisz sosik np. dodając zieloną
    siekaną pietruszkę, śmietanę i mąke lub np. chrzanowy lub ścierasz warzywa na
    drobne paseczki, doprawiasz do smaku, chwilkę dusisz, zagęszczasz mąką i
    gotowesmile Podajesz j.w. Smacznego!
  • enjja 18.09.04, 15:43
    Marbello jak dokladnie zrobic ta pieczen?

    Dziekuje za szybkie odpowiedzi !!
  • marbella 18.09.04, 16:08
    Najprościej - dokładnie tak jak kotlety mielone, tylko formujesz
    jeden "bochenek", nie obtaczasz i "gołe" mięso wkładasz do żaroodpornego
    naczynia i pieczesz w piekarniku na 220 stopni. Aby nie przywarło wlewasz do
    naczynia trochę tłuszczu np. oliwy z oliwek. Jak się zrobi na nim ciemna, ale
    nie przypalona! skorupka - wyciągasz i kroisz na porcje. Zwykle piekę niecałą
    godzinę (70 dag mięsa), ale to zależy od wielkości pieczeni. Piekarnik nie musi
    być nagrzany. Pyszne także na zimno do kanapek.
  • emilla 23.09.04, 13:00
    Dokładnie tak jak Marbella napisała, tylko do środka daję (do wyboru,
    niekoniecznie wszystko naraz)papryczke pokrojoną w paseczki, parówkę, jajko
    ugotowane na twardo, ogórek korniszony. PYCHOTA!!
  • lch74 24.09.04, 17:35
    Ja jeszcze do środka wsadzam ugotowane jajka (ile się zmieści) - uwielbiam na kanapkismile))
    Pozdrówkismile
    --
    Vicky i Rysiu (26.08.'03)
  • gagunia 18.09.04, 15:46
    smile tak jak ci napisala. jajko oczywiscie surowe i najlepiej jakbys miala
    podluzna foremke - taka jak do ciasta, tylko mniejsza, albo jednorazowa
    aluminiowa.
    --
    Kacper
  • gagunia 18.09.04, 15:38
    albo pulpety gotowane, albo stek z czystego miesa, albo golabki, albo
    faszerowana papryke.....
    --
    Kacper
  • enjja 18.09.04, 15:44
    Gaguniu ten stek jak z mieloonego???
  • gagunia 18.09.04, 15:48
    smile ja dodaje jajko, zeby mieso sie nie rozlecialo, przyprawiam, formuje plaskie
    okragle krazki i smaze. dobrze trzeba wymieszac, bo inaczej sie rozlezie.
    mozesz tez upiec na grillu elektrycznym jesli posiadasz, ewentualnie w
    piekarniku.
    --
    Kacper
  • mayessa 18.09.04, 17:02
    Ja uwielbiam kotlety mielone z jajkiem.Gotuje się jajka na twardo, przekrawa
    wzdłuż a potem obłożyć dość cienko mięsem robionym normalnie.PYYYSZNe.Niektórzy
    u mnie lubią mielone z gotowanym ryżem w środku.
  • katse 18.09.04, 17:47

    a ja lubie ze sliwka.

    smile
  • pesteczka5 18.09.04, 20:09
    Pieczeń kresową.
    Czyli mięso jak na kotleciki (z jajkiem, przyprawami, bułką) formujesz w jedną
    całość, ułożyć na środku naczynia do zapiekania, a dookoła obłożyć obranymi
    surowymi ziemniaczkami pokrojonymi w ćwiartki i posmarowanymi oliwą, posypanymi
    ziołami. Pieczesz wszystko razem, podajesz z michą sałaty i ew. gruszeczkami w
    occie. Dobre i ładne.

    Inne danko - utartą marchewkę, pietruszkę, cukinię i posiekaną cebulkę
    podsmażasz na oliwie z masełkiem, podlewasz wodą i dusisz. W tym czasie mielesz
    mięsko, dodajesz jajko i dwie łyżki kaszy manny i układasz małe pulpeciki na
    warzywach, duszisz razem 20-30 minut. Podajesz z ryżem lub kaszą ( ja tak robię
    mięso z indyka lub cielecinę)

    Smacznego
  • pesteczka5 18.09.04, 20:12
    Jeszcze mi wpadło do głowy - pomieszaj z ugotowanym ryżem lub kaszą, dopraw,
    wepchaj do wydrążonych papryk, nakryj odciętymi główkami, podlej wodą i uduś,
    ściagnij skórkę w połowie duszenia i zalej zmiksowanymi pomidorami albo
    koncentratem, dopraw sos. Też pycha.

    Albo napchaj tą masą cukinię i upiecz w piekarniku posypane grubo startym
    serem, bułeczką tartą i wiórkami masła.

    Albo - lazania!
  • yomama 24.09.04, 13:22
    najlepsze jest z roznych gatunkow miesasmile
    W rownych proporcjach mielona wolowina, wieprzowina i piersi z kurczakasmile
    Pozdrawiam
    --
    Joaska mama 3-y letniej Marysi/moderator z zycia rowiesnikowsmile
    gg2559607

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka