Dodaj do ulubionych

Ekspresowy obiad - podzielcie się przepisem!

02.06.17, 12:02
Hej dziewczyny,

Podzielcie się proszę przepisami na obiad dla dziecka, które robi się w max 30 minut. Nie mam czasu kompletnie, mamy małe mieszkanie i jak mały śpi w ciągu dnia musi być cisza bo inaczej się budzi. Więc jak już się obudzi muszę na szybko robić obiad. Czasem oczywiście zrobię coś wieczorem albo mam z poprzedniego dnia, ale bardzo często mam mało czasu żeby coś upichcić. Macie jakiś sprawdzony, szybki przepis na dobry obiadek?
Przepis dla dziecka, które je samo ale palcami. Czyli kasze, ryże odpadają. Tzn. ja je podaję, ale najbardziej synek lubi jeść zupełnie samodzielnie, bez karmienia łyżeczką. Zupy też odpadają. Nie lubię też robić placków, mnóstwo z tym roboty, to tarcie na tarce,a potem smażenie porcjami.

Ja najczęściej robię:

- makaron świderki, muszelki penne z różnymi sosami - ze szpinakiem, papryką i kozim serem, brokułami, cukinią, itd.
- schab w sosie z marchewką, dynią, papryką
- pulpety z indyka lub szynki w sosie pomidorowym, lub po prostu mięsnym
- pieczone pałki z kurczaka z ziemniakami
- warzywa w mleku kokosowym z rybą lub kurczakiem
- dorsz w pesto obsmażany na patelni
- łosoś z piekarnika
- pierś z kurczaka w różnych sosach, np. z marchewką i groszkiem w sosie śmietanowym
- pierś z kurczaka z piekarnika z mozarellą i pomidorami

Do dań mięsnych czy rybnych najczęściej ziemniaki lub bataty czy warzywa korzeniowe z piekarnika. Jako dodatki jakieś warzywa jak. np brokuły ugotowone, cukinia podsmażana, pomidor, surówka.
Wszystko to można przygotować bardzo szybko, szukam inspiracji na inne ekspresowe dania.
Macie jeszcze jakieś pomysły? Podzielcie się proszę!
Edytor zaawansowany
  • 02.06.17, 12:56
    Ja wszystkie obiady robię w max. 30 minut, ale u mnie sytuacja odwrotna: dziecko palcami nie, za to łyżeczką wszystko. Więc kasze robimy na potęgę, zresztą Młody jest fanem kasz (za to warzywa są bleeee wink).
    Z "łapkowych" może muffinki wytrawne? Przyjmą wszystko, od warzyw po mięso i możesz w ten sposob zagospodarować jakieś zdrowe zboża (mąka orkiszowa czy coś). Omlety np. ze zmiksowanym szpinakiem. Kulki z łososia - można pomrozić porcjami i odgrzać na szybko. Jak Ci zależy na kaszach, to z kasz też można zrobić kulki. Z warzyw do łapki moje dzieci uwielbiają bób i fasolkę szparagową.
    A jak już kompletnie na nic nie ma czasu, to polecam znaleźć w okolicy dobre źródło gotowych pierogów albo klusek. Gnocchi z parmezanem + fasolka to zestaw, który zawsze ratuje mi tyłek wink No i makarony <3 ale te już masz.
  • 02.06.17, 13:51
    O dzięki, muffinki to bardzo dobry pomysł! Nie pomyślałam w sumie o nich, pewnie dlatego że często na śniadanie robię jajeczne babeczki w formach do mufinków, i jakoś tak mi się teraz śniadaniowo kojarzą, hehe. Ale rzeczywiście, można przemycić w nich co się chce i robią się szybko. Omlety są często na śniadania, jajka są the best. Z kulkami z różnych kasz wydaje mi się, że jest dużo roboty. Ja serio jestem leniwa w kwestii gotowania smile Ale w końcu nauczy się jeść łyżeczką, wtedy nadrobimy smile Kulki z łososia - to akurat robię dość często, placki z łososia dokładnie, jedyne placki, które są w miarę szybkie.
    Dobry pomysł z pierogami, mamy bazarek obok i widziałam babki tam sprzedają domowe pierogi smile Tak więc spróbujemy smile
    Zgadzam się, makarony są cudowne, ja bym mogła codziennie, najszybszy i najlepszy obiad jak dla mnie.
    Fasolkę mały je i lubi, bobu jeszcze nigdy nie jadł. Ale zaraz się zacznie sezon to spróbujemy smile Pewnie będzie mu smakowało, on lubi wszystkie warzywa, na szczęście wink Nawet bakłażan lubi, i to nawet jak jest lekko gorzkawy smile

    Jeszcze może ktoś ma jakieś pomysły? Zwłaszcza jednogarnkowe jakieś dania szybkie! smile
  • 02.06.17, 14:11
    Przepis z kwestii smaku na wegańskie pulpeciki. Soczewica i kasza jaglana. Ja tylko zmodyfikowałam i najpierw wszystko zblendowałam i upiekłam w piekarniku zamiast smażenia.
  • 06.06.17, 10:19
    Pasta z łososiem:
    Zredukować śmietankę 30%. Dodać pare łyżek pomidorów z puszki/kartonika i kawałki pieczonego łososia. Do gotowego sosu dodać liście bazyli. Polać dowolny makaron i posypać parmezanem.
  • 06.06.17, 18:16
    Przemyśl kupno Thermomixa: szybko, łatwo, czysto i przyjemnie oraz nie trzeba stać nad garem.
  • 06.06.17, 23:03
    A czemu nie gotujesz wieczorem stale? Prawie kazdą zupe mozna ugotować wieczorem. I poiwedzmy szczerze zupoa gotuje sie czasem dłuzej niz 30 minut ale nie stoisz ciągle nad garnkiem. U mnie w tygodniu są zazwyczaj zupy albo sosy. Czyli coś co mozna ugotować dzien wczesniej. Co do jedzenia pacami...chyba najlepiej nauczyc jednak łyzeczka i widelcem. Wiecznie rekoma jesc nie będzie. Nie rozumiem zupełnie czemu pozwala sie dzieciom jesc rękoma. Rozumiem jabłko, banana czy jakies surowe warzywa typu marchewka. Ale reszte od małego powinno jesc łyżka i widelcem. Tez moze samodzielnie ale jednak sztućcami.
  • 09.06.17, 17:49
    Haha, ocenianie, wszędzie ocenianie. Nie gotuję wieczorami bo pracuję z domu, zlecenia robię najczęściej wieczorem i w ciągu dnia właśnie jak mały śpi. Tak jak mówiłam, zup nie gotuję bo mały je palcami. I tak, uczę go jedzenia widelcem, ale on ma 15 miesięcy i cały czas się uczy. Także myślę, że będzie od małego jadł widelcem wink Jak na razie jest jeszcze nie tyle mały, co bardzo mały wink
  • 11.06.17, 10:12
    Moja córka, 13 miesiecy, najbardziej lubi jesc zupy... o zgrozo... palcamitongue_out wsadza łapę i łowiuncertain albo wychlipuje z misji przystawionej do buzi. Łyżka gardziuncertain co do gotowania, ja mam podobny problem. U nas gotowanie wieczorem odpada, bo córka śpi tuż przy kuchni, wiec by się obudziła. Także ja tez poszukuje szybkich przepisów.
  • 11.06.17, 10:24
    Biankao macie w planach jakas przeprowadzke do wiekszego lokum w najblizszej przyszlosci? Mam wrazenie, ze wiekszosc problemow o ktorych piszesz na forum wynika z malej przestrzeni zyciowej.
  • 13.06.17, 06:03
    Juuuu7, pewnie masz racje. Planujemy, właśnie oglądamy oferty. Zanim to nastąpi wyjeżdżamy na 8 miesiecy i po powrocie już na pewno przeprowadzka.
  • 13.06.17, 07:38
    Super, trzymam kciuki i za wyjazd i za nowe mieszkanie😊.
    My tez szukamy nowego domu, decyzja nie jest latwa ale spodziewamy sie drugiego dziecka wiec nabralismy wiatru w zagle.1
  • 13.06.17, 20:21
    Gratulacjesmile zatem i ja Tobie życzę powodzenia w poszukiwaniach. My tez chyba na dom się zdecydujemywink
  • 13.06.17, 21:12
    Dziekuje😚
  • 07.06.17, 00:28
    U mnie jedzenie palcami w niczym nie przeszkadzało w pochłanianiu risotta i kasz, syn do 2 lat wcinal ręką i nadal sobie pomaga czasem. Ja ostatnio robię dużo potraw jednogarnkowo - podsmażamwarzywa, wrzucam kasze/ryż/nawet makaron, zalewam pomidorami z puszki lub śmietana lub mlekiem kokosowym plus woda/bulion, po ok pół godziny pronto i tylko jeden garnek brudny. Z moich ulubionych ekspresowych dań to tez zupa krem z pomidorów: podsmażam dużo cebuli lub selera naciowego, do tego kilka pomidorów że skórka na duży ogie, zalewam mlekiem pół na pół z bulionem lub woda, miksuje z bazylia, do tego kasza jaglana lub grzanki. Szybkie też jest domowe pesto - robisz w czasie gotowania makaronu, są różne rodzaje, ja ostatnio odkryłam pesto trapanese z migdałów i pomidorów. I bombowe są pulpety rybne z suszonymi pomidorami z kwestii smaku.
  • 07.06.17, 09:17
    Jeszcze mi się przypomniało, że super szybkie są wszystkie zupy krem, dodaje cieciorke jako źródło białka, ziemniak, bulion mam pomrozony, robię brokuloga, cukiniowa, z białych warzyw - najpierw piły z kubka teraz już lyzka, u nas są często na kolacje, potem ser na deserwink
  • 09.06.17, 17:51
    W sumie masz rację, coś bardziej lepkiego jak risotto czy kasza na gęsto z warzywami pewnie by przeszło. Dzieki!
  • 11.06.17, 10:15
    Ja wczoraj robiłam risotto ze szparagami z Kwestii Smaku (45 min), ale dałam radę z córka w kuchni. Pycha. Często robię z papryka, cukinia, cebula i kiełbasa/indykiem - najdłużej zajmuje pokrojenie wszystkiego.
  • 11.06.17, 10:24
    Brzmi smacznie😊
  • 10.06.17, 20:15
    Kup sobie szybkowar. Tradycyjnie jest do zup, ale można w nim dusić mięsa, leczo itp.

    --
    Nie mam pomysłu na sygnaturkę...
  • 12.06.17, 22:09
    A może tarty? Tylko dobrze mieć w zamrażarce zagniecione wcześniej ciasto. Wrzucasz warzywa, zalewasz masą jajeczno-śmietanową i do piekarnika smile
  • 14.06.17, 10:48
    Dal soczewicowy - są co najmniej dwa przepisy na jadłonomii, mój synek je coraz bardziej wybiórczo ale to mam wrażenie, że dodatek mleka kokosowego sprawia, że to super wchodzi.
    Jak kasze to gotuję zazwyczaj więcej - bulgur, quinoa czy kuskus zostają nam na następny dzień więc wieczorem tylko podsmażam jakieś warzywo - brokuł, cukinie, papryka, dynia, bakłażan, cokolwiek tam mam, na patelnię dodaję kaszę z lodówki, na to jakieś płatki sera i zalewam masą jajeczną. Robi się taki placek-omlet (nie smażę z dwóch stron więc nawet nie ma roboty, żeby ten omlet przekładać czy składać) i super sposób na to żeby synek w łapce wciągnął trochę kaszy.
  • 27.09.17, 16:54
    Fajne pomysły smile
    Ja często robię pulepciki z indyka z kaszą jaglaną i to gotuje na wrzątku, albo mięsko mielone ze swoimi pomidorami mieszam i delikatnie z marchewką i czasem z ziemniaczkiem. Wspomagam się zupami, ale to juz róznie zależy na co jest sezon smile)) Ogólnie to przeglądam rózne blogi kulinarne i z tego co moge Wam polecić kobitki to positiveat.pl/ zawsze dobre proporcje, wychodzą te przepisy no i smakują synkowi i mężowi też big_grin
  • 20.10.17, 14:12
    Makaron z kurczakiem i kremowym sosem dyniowym
    smakuje.blox.pl/2017/10/Makaron-z-kurczakiem-i-kremowym-sosem-dyniowym.html
    Curry z dynią, suszonymi pomidorami i komosą ryżową
    smakuje.blox.pl/2017/10/Curry-z-dynia-suszonymi-pomidorami-i-komosa-ryzowa.html
    Ryż z warzywami
    smakuje.blox.pl/2017/08/Ryz-z-warzywami.html
    Kasza ze szpinakiem
    smakuje.blox.pl/2017/02/Kasza-ze-szpinakiem.html

    --
    smakuje.blox.pl
  • 20.11.17, 11:01
    Hej,
    Podziwiam, osoby które nie, potrafia wykorzystać fajnego produktu jakim jest schab, niestety w Polskim miemaniu schab kojarzy nam się z rozbitym na papier kawałkiem mięsa i obtoczonym w 3 razy grubszej panierce, co jest niestety przykre.
    Schab według mnie jest pięknym mięsem. Chudym i mega kruchym. Czasami wymaga więcej pracy ale jest przepyszny.
    Z schabu można by chociażby zrobić przepyszne rolady, szynki pieczone, duszone kawałki w sosie. I wiele innych.

    A wy co o tym myślicie ? smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.