Dodaj do ulubionych

kulinarnie - jak szaleć to szaleć :)

10.10.17, 22:42
nawiązując do wątku o kiełbasach

gulasz - dla mnie to 3 rodzaje mięs (szynka, ligawa/zadnie woł/ cielęcina) w wersji drobiowej (filety z indyka, kurczaka i dla przełamania smaku polędwiczki wieprzowe). Do tego suszone grzyby (szczodrze). Za jedyną zieleninę (a jednocześnie zagęstnik) robi cebula+por (1:1)

po kilkugodzinnym duszeniu dodaję śmietanę 30%

natomiast karkówkę (przerośniętą, a jakże) czy schab piekę na pierzynie z soli

--
jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
Edytor zaawansowany
  • wiosennaburza1 10.10.17, 22:48
    schab duszę. kroję se warzywa , zalewam wodą , wrzucam ledwo opieczone schabowe i to się tak dusi i dusi. dinozaury już tak dusiły, a ja "okryłam" to niedawno. uwielbiam to.
    mięso najlepsze od chłopa, serio serio. jest różnica w smaku. tylko "mój" chłop rzadko bije inwentarz. a on rzeczywiście karmi zierzynę jak trzeba.
    karkówka na soli nigdy mi nie wyszła. nie wiem, co chrzanię.
  • aankaa 10.10.17, 22:57
    karkówkę pokrywam grubą warstwą musztardy francuską (z ziarnami gorczycy !!) i wsadzam do pieca - ok. 1 godz na 1 kg w temp. ok. 140 st

    a propo's mięsa - z rozrzewnieniem wspominam "babę cielęcinową" (tak, dinozaurem jestem)

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • solejrolia 10.10.17, 23:11
    To spróbuj zrobić polędwiczki wieprzowe:

    Polędwiczki pokroić w plastry, posolić, popieprzyć, i krótko obsmażyć na maśle (zamknąć mięso) , do naczynia żaroodpornego ułożyć na płasko, posmarować po wierzchu musztardą francuską (ale w sumie może też być każda inna) posypać tartym żółtym serem, można obłożyć winogronami, ale to już luksusowao będziewink i do piekarnika na ok. 20minut. Uwielbiamy.

    --
    Biorąc pod uwagę, że mogło być gorzej, to może lepiej, że jest lepiej niż wtedy, gdy wydawało się, że jest doskonale, a w rzeczywistości, jak zwykle, było jak zwykle, czyli byle jak...
  • aankaa 10.10.17, 23:17
    no, sądząc po wątku o kiełbasie (wyłącznie) z szynki to od luksusu nie stronię big_grin

    masło klarowane czy zwykłe ? jaki ser ? naczynie przykryć (alufolią, pokrywką) czy nie ? w jakiej temperaturze ?

    jak mam sobie dogodzić to chcę od razu a nie chcę próbować różnych opcji

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • solejrolia 11.10.17, 00:13
    Masło może być zwykłe. Ser, np gouda. Można polędwiczki podlać, ale tylko delikatnie białym winem, albo bulionem (czasem podlewam, a czasem, nie, i zawsze i tak jest smacznie). Naczynie przykryć, ja używam pokrywki. Temperatura pieczenia ok 200stopni.

    --
    Ile rzeczy należy mieć w d...e, to się w głowie nie mieści!
  • solejrolia 11.10.17, 00:13
    Masło może być zwykłe. Ser, np gouda. Można polędwiczki podlać, ale tylko delikatnie białym winem, albo bulionem (czasem podlewam, a czasem, nie, i zawsze i tak jest smacznie). Naczynie przykryć, ja używam pokrywki. Temperatura pieczenia ok 200stopni.

    --
    Biorąc pod uwagę, że mogło być gorzej, to może lepiej, że jest lepiej niż wtedy, gdy wydawało się, że jest doskonale, a w rzeczywistości, jak zwykle, było jak zwykle, czyli byle jak...
  • karme-lowa 11.10.17, 10:23
    wiosennaburza1 napisał(a):

    > schab duszę. kroję se warzywa , zalewam wodą , wrzucam ledwo opieczone schabowe
    > i to się tak dusi i dusi. dinozaury już tak dusiły, a ja "okryłam" to niedawno
    > . uwielbiam to.
    > mięso najlepsze od chłopa, serio serio. jest różnica w smaku. tylko "mój" chłop
    > rzadko bije inwentarz. a on rzeczywiście karmi zierzynę jak trzeba.
    > karkówka na soli nigdy mi nie wyszła. nie wiem, co chrzanię.
    Wiosenna, schab w całości wrzucasz? Jakie warzywa dajesz? Potem to jakoś zagęszczasz?
  • wiosennaburza1 11.10.17, 15:31
    schab pokrojony na grube plastry oprószam mąką i szybko obsmażam. warzywa ( co mam: marchewka, pietruszka, seler, por, pomidor, cebula, czosnek - co mam, oczywiście nie wszystko na raz) kroję, zalewam minimalną ilością wody i duszę. jak schab schodzi z patelni - warzywa zaczynają się dusić. niczym nie zagęszczam, warzywa dają radę.
  • aqua48 11.10.17, 15:44
    Ja robię inaczej - schab pokrojony w grube plastry obkładam dokładnie, surowymi - mielonymi lub startymi na tarce warzywami (marchewka pietruszka seler, cebula z solą pieprzem i oliwą) wkładam na noc do lodówki, a potem piekę pod przykrywką w piekarniku. Wychodzi pyszne mięso rozpływające się w ustach, w warzywnym sosie.
  • tryggia 10.10.17, 22:52
    O, a ja podebralam jeszcze sposób mojej mamy, a przedtem babci z czasów pustych półek.
    Otóż dodaję jeszcze do gulaszu podopieczny w tosterze razowiec pokrojony w kostkę. Tak że cztery kromki.

    --
    cndnvn
  • aankaa 10.10.17, 23:01
    jak robię wersję "bez cebulowych" to też dodaję razowiec

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • solejrolia 10.10.17, 22:56
    Nie ważne jakie mięso, najważniejsze to obsmażyć je szybko na patelni i "zamknąć" a potem wolno i raczej długo dusić.

    To znaczy ważne o tyle, że potrafię zrobić smaczny gulasz z każdego rodzaju mięcha, po prostu będzie to za kazdym razem inny gulasz.
    Tak samo dodatki- one też robię mi robotę.
    Czasem dodam tylko podsmażoną cebulę, plus przyprawy (ziele ang, liść, estragon czy rozmaryn)
    a innym razem dodam oprócz cebuli: odrobinę papryki czerwonej w kostkę, pół marchewki w plasterki, z pół ogórka kiszonego, łyżka sosu pomidorowego i odrobina musztardy, łycha wina, i sól.
    Naprawdę można się pobawić smakami.

    --
    Biorąc pod uwagę, że mogło być gorzej, to może lepiej, że jest lepiej niż wtedy, gdy wydawało się, że jest doskonale, a w rzeczywistości, jak zwykle, było jak zwykle, czyli byle jak...
  • aankaa 10.10.17, 22:59
    nigdy nie podsmażam mięsa
    ziele angielskie i listki zawsze dodaję

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • solejrolia 10.10.17, 23:03
    Na patelni rozgrzewa się mocno tłuszcz i wrzuca na króciutko, z każdej strony obsmażając, żeby "zamknąć" mięcho.
    Niezrobienie tego zwłąszcza z mięsem wołowym, to istna zbrodnia na mięsie....

    --
    Ile rzeczy należy mieć w d...e, to się w głowie nie mieści!
  • aankaa 10.10.17, 23:27
    wypróbuję

    część mięsa kroję w drobniejszą kostkę - rozpada się w trakcie duszenia dodatkowo zagęszczając sos

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • milka_milka 11.10.17, 08:00
    Ja zalewam wrzątkiem. Dla mnie podsmażanie na tłuszczu to zbędne kalorie.

    --
    Kobieta z racji posiadania dwóch XX ma w pakiecie wbudowaną opcję sprzątania.[...]x wygląda trochę jak kosz na śmieci, a trochę jak kosz na brudną bieliznę. Jak nie pucuje wszystkiego w zasięgu wzroku, to jest godna pożałowania.Facet ma Y a to wygląda jak kieliszek. On może olewać. by beataj1
  • thea19 11.10.17, 14:38
    ja obsmazam mieso bez tluszczu
  • madami 10.10.17, 23:02
    Robię to samo, szybko obsmażam. Zawsze mój gulasz jest przepyszny, z każdego mięsa.
  • niu13 10.10.17, 23:05
    Jeśli chodzi o kruchość mięsa, to należy pamiętać, że eirprzowe podlewamy ciepłą, a wołowe zimną wodą.
  • solejrolia 10.10.17, 23:06
    niu13 napisał(a):

    > Jeśli chodzi o kruchość mięsa, to należy pamiętać, że eirprzowe podlewamy ciepł
    > ą, a wołowe zimną wodą.

    Racja! Też znam tą zasadę.


    --
    Biorąc pod uwagę, że mogło być gorzej, to może lepiej, że jest lepiej niż wtedy, gdy wydawało się, że jest doskonale, a w rzeczywistości, jak zwykle, było jak zwykle, czyli byle jak...
  • capa_negra 11.10.17, 00:39
    Nie wiedziałam - forum uczy wink

    --
    A weź ty takie rady zwiń w ciasny rulonik i rozważ znaczenie słowa czopek
  • madami 11.10.17, 10:41
    tez nie wiedzialam
  • iwles 11.10.17, 14:47

    kurcze, całe życie słyszałam, żeby wołowinę podlewać gorącą wodą, szybciej się wtedy ugotuje/udusi smile

    --
    Paweł

    Moje dziecko powiedziałosmile
  • aragorna71 11.10.17, 14:56
    jesli wolowina mimo duszenia jest twardawa (kazde inne mieso tez) trzeba wlac pol kieliszka czystej wodki.

    --
    "Przeznaczenie daje nam w życiu: trzech nauczycieli,trzech przyjaciół, trzy wielkie miłości i trzech wrogów.
    Ta dwunastka jest jednak zawsze zakryta i nie wiemy, kto kim jest, dopóki ich nie pokochamy, nie zostawimy lub nie pokonamy."
  • joanna_poz 11.10.17, 15:00
    bo wołowinę ZALEWA się gorąca wodą.
    może chodzi o podlewanie w czasie gotowanie, jak gęstnieje?
  • wiosennaburza1 10.10.17, 23:07
    O. Nie wiedziałam. dlaczego?
  • lady-z-gaga 10.10.17, 23:11
    >Jeśli chodzi o kruchość mięsa, to należy pamiętać, że eirprzowe podlewamy ciepłą, a wołowe zimną wodą.

    Nigdy nie uważałam się za wzór gospodyni domowej, ale sądziłam, ze dobrze gotuję. A tu tyle rzeczy, ktore mnie zaskakują smile
  • princesswhitewolf 10.10.17, 23:23
    .... oczywiscie ze zaskakuja ....bo to sa takie historie z cyklu: jak smazysz cielecine to szeptaj " Umtata Umtata" a jak przecinasz chleb to sie przezegnaj, a jak nakrawasz rybe splun 3 razy przez lewe ramie....

    i nijak sie maja to chemii
  • lady-z-gaga 10.10.17, 23:34
    big_grin
  • 1matka-polka 11.10.17, 11:35
    To są takie szumy, które przyczepiają się do istotnych informacji. A potem są przekazywane dalej, już jako informacja właściwa smile

    --
    "Chociażbym chodził ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo ja jestem największym skuwrynsyem w tej dolinie."
    Psalm 23
  • aankaa 10.10.17, 23:31
    niu13 napisał(a):

    > Jeśli chodzi o kruchość mięsa, to należy pamiętać, że eirprzowe podlewamy ciepł
    > ą, a wołowe zimną wodą.

    hmmmm
    kroję cebulę i por, zalewam wodą (w temp. pokojowej) i trochę oliwy, listki, ziele. Potem dodaję suszone grzyby. Dopiero później wrzucam pokrojone (surowe, nie obsmażone) mięso


    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • niu13 11.10.17, 09:39
    W takim razie robisz mięso gotowane a nie duszone. Obsmażenie mięsa wydobywa z niego smak, zamyka włókna. Podlanie patelni po smażeniu wodą doprawia sos.
  • 1matka-polka 11.10.17, 11:30
    "kroję cebulę i por, zalewam wodą (w temp. pokojowej) i trochę oliwy, listki, ziele. Potem dodaję suszone grzyby. Dopiero później wrzucam pokrojone (surowe, nie obsmażone) mięso"
    To je zupa a nie żaden gulasz.

    --
    "W lokalnej dyskotece spotykasz szatana - co mówisz? Zareaguj spontanicznie na zadaną sytuację."
    Dorota Masłowska
  • aankaa 11.10.17, 13:04
    ok, nie napisałam, że tej wody to ok. 150 ml (na 1-1,5 kg mięsa) a nie całe wiadro

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • 1matka-polka 11.10.17, 13:09
    Ale jeśli nie podsmażysz mięsa tylko wrzucisz je do wody to otrzymujesz wywar z mięsa a samo mięso zmienia się we wiór.

    --
    Łatwiej jest oszukać ludzi, niż przekonać ich, że zostali oszukani.
    Mark Twain
  • 1matka-polka 11.10.17, 13:16
    To samo z cebulą i innymi warzywami. Też trzeba podsmażyć, inaczej to się nazywa zupa a nie gulasz.

    --
    "Chociażbym chodził ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo ja jestem największym skuwrynsyem w tej dolinie."
    Psalm 23
  • stephanie.plum 11.10.17, 11:15
    moja zasada brzmi: żadnej wody, ani kropli.
    ani w gulaszu, ani w rybie po grecku (w jarzynach), ani nawet w niektórych zupach.
    woda szkodzi...

    --
    jest dobrze, ale nie beznadziejnie
  • 1matka-polka 11.10.17, 11:32
    Woda wyciąga cały smak z mięsa. Zostają mięsne wióry i sos/zupa.

    --
    Łatwiej jest oszukać ludzi, niż przekonać ich, że zostali oszukani.
    Mark Twain
  • karme-lowa 11.10.17, 13:01
    stephanie.plum napisała:

    > moja zasada brzmi: żadnej wody, ani kropli.
    > ani w gulaszu, ani w rybie po grecku (w jarzynach), ani nawet w niektórych zupa
    > ch.
    > woda szkodzi...
    To co dajesz zamiast wody? Zawsze coś nowego można się dowiedzieć.
  • 1matka-polka 11.10.17, 13:08
    Często wystarcza ta woda, która znajduje się w mięsie i warzywach. Jeśli nie wystarcza można dodać tłuszczu, rosołu, przecieru, soku, wina...

    --
    W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?
    Fryderyk Nietzsche
  • solejrolia 10.10.17, 23:05
    No smile tylko raz to jest gulasz wołowy, innym razem gulasz z cielęciny, jeszcze innym razem drobiowy. wink Właściwie każde mięso nadaje się.


    --
    Ile rzeczy należy mieć w d...e, to się w głowie nie mieści!
  • aankaa 10.10.17, 23:47
    u mnie jest zawsze z mieszanego mięsa

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • solejrolia 11.10.17, 00:15
    No to masz zawsze jednakowy gulasz- gulasz z mięsa mieszanegosmile
    Nie mowię że to źle, ale spróbuj raz zrobić z samej wołowiny, a następny raz z samej wieprzowiny- wtedy poczujesz różnicę w smaku pomiędzy tymi mięsami. To są zupełnie, zupełnie inne potrawy.

    --
    Biorąc pod uwagę, że mogło być gorzej, to może lepiej, że jest lepiej niż wtedy, gdy wydawało się, że jest doskonale, a w rzeczywistości, jak zwykle, było jak zwykle, czyli byle jak...
  • aankaa 11.10.17, 00:24
    nie omieszkam smile

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • capa_negra 11.10.17, 00:42
    Do gulaszu wołowego dodaj do smaku trochę musztardy

    --
    A weź ty takie rady zwiń w ciasny rulonik i rozważ znaczenie słowa czopek
  • lady-z-gaga 10.10.17, 23:12
    kilkugodzinne duszenie?
  • princesswhitewolf 10.10.17, 23:21
    ... w wolnowarze czy cos?...
    {kombinuje}
  • aankaa 10.10.17, 23:33
    w zwykłym garnku, co jakiś czas mieszając
    gulasz robię przynajmniej dzień-dwa przed podaniem

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • princesswhitewolf 10.10.17, 23:40
    co rozumiesz przez " kilkugodzinne"?
  • aankaa 10.10.17, 23:48
    ze 3 godziny pierwszego dnia, drugiego podduszam jeszcze z 1-2
    przed podaniem też pyrkoce z godzinkę

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • princesswhitewolf 10.10.17, 23:50
    no to jeszcze nie tak zle bo juz wyobrazilam sobie glajde po 6 godz
  • aankaa 11.10.17, 00:11
    przez te -naście godzin przerwy (miedzy podgrzewaniem) wszystko się przegryza

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • zawsze-w-drodze 11.10.17, 12:49
    meatmyday.pl/boeuf-bourguignon-wolowina-po-burgundzku-by-julia-child/
    tu jest lekkim twistem 5-6 godzin. Ale jakie dobre....
  • princesswhitewolf 10.10.17, 23:20
    >na pierzynie z soli

    slowo "Pierzyna" zabrzmiala tak ilosciowo jakbys produkowala jakies mocno przesolone dziadostwo...
  • aankaa 10.10.17, 23:35
    na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) sypię ok. 2-cm warstwę soli
    mięso pokrywam musztardą (nie marynując go i nie przyprawiając) i do pieca

    wbrew pozorom (ilość soli) nie jest to "przesolone dziadostwo"
    jak nie spróbujesz to się nie dowiesz smile

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • princesswhitewolf 10.10.17, 23:43
    2cm warste soli .....Matkoboskojezusiszku... na jaka ilosc miesa???
  • princesswhitewolf 10.10.17, 23:44
    ok wiem. Blacha to nie jest ale naczynie ktore jest bardziej wysokie niz plaskie. Wtedy rozumiem.
  • aankaa 10.10.17, 23:51
    blacha (nie taka jak do ciasta ale płaska - jak na frytki np), papier, warstwa soli, na to mięso pokryte musztardą

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • princesswhitewolf 10.10.17, 23:54
    hmm... no co czlek to preferencje ilosci soli na dobra sprawe . A niechta tylko szkoda troche nerek i ukladu krwionosnego no ale co tam, nie moja sprawa

    I ciagle z ta musztarda? W kolko to samo?
  • aankaa 11.10.17, 00:14
    sól w trakcie pieczenia zmienia się w skorupę (stąd papier żeby nie paprać się z czyszczeniem blachy), uwierz, mięso nie jest słone a pozostaje soczyste mimo długiego pieczenia bez jakichkolwiek przykryć

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • princesswhitewolf 11.10.17, 00:34
    no ale po co tworzyc taka skorupe?

    Soczystosc bedzie jesli wstawisz pietro nizej naczynie zaroodporne z woda. Daje pare.
  • princesswhitewolf 11.10.17, 00:35
    nie rozumiem. serio. wrecz mysle ze jedna strona bedzie niedosolona a druga przesolona.
  • aankaa 11.10.17, 00:36
    mięso nie jest słone, uwierz

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • princesswhitewolf 11.10.17, 11:24
    nie moge sobie tego wyobrazic. Jest ta metoda gdzies na youtube czy co?

    Bo w glowie to mam taka gleboka blache do frytek, na niej papier, na tym 2 cm soli ( kurcze z 3 opakowania soli dobre bo jakze inaczej uzyskac te 2 cm- drogo ta impreza wychodzi...) no i na to miecho a na miesie rozsmarowany sloik musztardy. O ile musztarde jeszcze sobie wyobrazam itd to tej soli ni jak...
  • aankaa 11.10.17, 11:28
    płaska (!!!) blacha taka jak do pieczenia np bezy, papier, sól (nie musisz jej rozsypywać po całości, wystarczy kilka cm wokół kawałka mięsa), musztardy tyle żeby przykryła (ok. 0,5 cm) całe mięso

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • 1matka-polka 11.10.17, 12:00
    Dla mnie przerost formy nad treścią z tą solą. Po co tyle soli na raz marnować? Jaki szczególny efekt można dzięki temu uzyskać z tego mięsa?

    --
    "Chociażbym chodził ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo ja jestem największym skuwrynsyem w tej dolinie."
    Psalm 23
  • aankaa 11.10.17, 13:07
    bo lubię marnować sól ?

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • 1matka-polka 11.10.17, 13:17
    Czyli żadnego szczególnego efektu dzięki tej solnej pierzynce nie ma?

    --
    "Chociażbym chodził ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo ja jestem największym skuwrynsyem w tej dolinie."
    Psalm 23
  • aankaa 11.10.17, 13:30
    spróbuj to się przekonasz

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • princesswhitewolf 11.10.17, 12:24
    ah to sol jest wokol a nie na calym dnie? aaa to worek 300g wystarczy, bo jakby caly spod mial byc w soli to paskudnie drogo by to wychodzilo? No i ta sol nie wnika w to mieso w nadmiarze?
    Sorry ale jakos wyobraznia mi szwankuje
  • kk345 11.10.17, 13:01
    Tak z ciekawości, bo już drugi raz to podkreślasz: naprawdę w UK sól jest paskudnie droga?
  • princesswhitewolf 11.10.17, 13:13
    w moim wyobrazeniu to bylo 2 cm przez cale dno sporej blachy. Aby to uzyskac musisz z 3-4 worki 300g kupic. No i zakladam , ze nie jest to swiateczne danie tylko dosc standardowe. Sporo tej soli by szlo. £6 za kazdym razem i w zasadzie to sie wywala..
  • kk345 12.10.17, 00:26
    Ekhem, 1 kg soli kamiennej w Polsce kosztuje ile, 1-2 zł, ale nawet to 6 funtów nie wydaje mi się jakąś szczególną ekstrawagancją... chyba żyję ponad stan...
  • aankaa 11.10.17, 13:07
    nie wnika

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • aankaa 11.10.17, 13:31
    wokół ale i pod (!!) mięsem

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • princesswhitewolf 11.10.17, 14:11
    no to z 2 kg walisz tej soli....conajmniej.
  • aankaa 11.10.17, 14:15
    zależy od rozmiaru kawałka mięsa

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • princesswhitewolf 11.10.17, 14:53
    masz to gdzies na youtube? Wiesz nie ze nie wierze ale jakos totalnie nie wyobrazam sobie. Na logike czesc bylaby przesolona, czesc niedosolona...
  • aankaa 11.10.17, 14:58
    nie gotuję z youtuba big_grin
    dostałam przepis od kogoś

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • aankaa 11.10.17, 15:32
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75534534,75534534,0,2.html?wv.x=1&v=2


    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • mirka.de 11.10.17, 16:58
    tez robilam z tego przepisu
    dzieki za przypomnienie smile
    tylko raz bylo slone okrutnie...kiedy prad wylaczyli na samym poczatku pieczenia i mieso wciagnelo za duzo soli - niestety nie pomyslalam, zeby je zdjac z tej soli, wiec poszlo do kosza uncertain

    --
    "Am Ende wird alles gut. Und wenn es nicht gut ist, ist es noch nicht das Ende" - Oscar Wilde.
  • 1matka-polka 11.10.17, 14:58
    www.mojegotowanie.pl/przepis/lopatka-pieczona-w-soli-przepis-od-kolezanek-z-agory
    --
    Religia powstała, gdy pierwszy oszust spotkał pierwszego głupca.
    Wolter
  • princesswhitewolf 11.10.17, 15:14
    jezusiczku faktycznie 1 kg soli!!!!
  • aankaa 11.10.17, 15:26
    900-1200 g soli kosztuje u ciebie 6 GBP ???

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • princesswhitewolf 11.10.17, 16:59
    zalezy czy Table salt czy Sea salt czy co

    Ale na tych zdjeciach cos tej soli nie widze aby byly az 2 cm... widze musztarde.
  • princesswhitewolf 11.10.17, 17:02
    odwoluje! to nie tkanina ani papier TO SOL!!!!!! <wytrzeszcz>

    ale jak to jest ze toto sie nie rozpusci i nie wlezie w to miecho czyniac je od spodu okropnie slonym. Nie pojmuje.
  • aankaa 11.10.17, 21:23
    czary mary, pszepani

    sól bierzesz najtańszą z możliwych

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • princesswhitewolf 11.10.17, 21:39
    no musze sprobowac. niedowierzam ale wlasnie dlatego sprobuje.
  • thea19 11.10.17, 14:43
    kilo soli kosztuje niecala zlotowke. w skorupie solnej robi sie tez calego kurczaka. caly jest w tej skorupce, nie tylko na niej lezy.
  • 1matka-polka 11.10.17, 14:50
    Wiem, że się robi ale jak to wpływa na smak? Może ty wiesz?

    --
    "W lokalnej dyskotece spotykasz szatana - co mówisz? Zareaguj spontanicznie na zadaną sytuację."
    Dorota Masłowska
  • aqua48 11.10.17, 15:49
    1matka-polka napisała:

    > Wiem, że się robi ale jak to wpływa na smak?

    Kurczak w soli jest fantastyczny - kruchy, soczysty i delikatny. Przypuszczam, że karkówka takoż.

  • milka_milka 11.10.17, 16:44
    Jak to się robi?

    --
    Kobieta z racji posiadania dwóch XX ma w pakiecie wbudowaną opcję sprzątania.[...]x wygląda trochę jak kosz na śmieci, a trochę jak kosz na brudną bieliznę. Jak nie pucuje wszystkiego w zasięgu wzroku, to jest godna pożałowania.Facet ma Y a to wygląda jak kieliszek. On może olewać. by beataj1
  • thea19 11.10.17, 20:10
    mozesz zrobic na sypkiej soli albo zrobic ciasto z maki, soli i piany z bialek. mieso przyprawiasz wg upodoban.
  • karme-lowa 11.10.17, 20:09
    aqua48 napisała:

    > 1matka-polka napisała:
    >
    > > Wiem, że się robi ale jak to wpływa na smak?
    >
    > Kurczak w soli jest fantastyyczny - kruchy, soczysty i delikatny. Przypuszczam,
    > że karkówka takoż.
    A ryba w całości jaka jest pyszna na pierzynce z soli. Mniam.
  • thea19 11.10.17, 20:02
    mieso jest wilgotne i delikatne
  • princesswhitewolf 11.10.17, 21:40
    a ktos wyjasni chemie stojaca za tym? co ta sol daje?
  • aankaa 11.10.17, 21:52
    princess, bój się boga !
    kuchnia ma to do siebie, że niektórych tajemnic nie zdradza smile

    kup sól, mięso, musztardę
    zrób wg zaleceń (możesz posiłkować się fotkami z galerii potraw)
    i zjedz ze smakiem smile

    ps. na zimno, jako wędlina, te mięcha są przepyszne !

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • wilowka 11.10.17, 22:49
    Mam ponad kilo łopatki, kilo soli i musztardę. Obawiam się jałowości, więc namaszczę mięcho dzisiaj ziołami i czosnkiem bez soli a pojutrze upiekę. Już dawno chciałam zrobić, ale zapominałam smile


    --
    Żeby tylko nie ten klimat do kitu
    Żeby Wisła nam płynęła na południe
    W tedy można by dojść do dobrobytu
    I pokazać jak może być tu cudnie...
  • aankaa 12.10.17, 00:51
    pewnie mięso już marynujesz

    a można było "dać szansę przepisowi" i pochwalić się w wątku smile


    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • milka_milka 14.10.17, 09:52
    Sól wysypałam jak trzeba, morską, gruboziarnistą (5 zł/kg, wcale nie tak drogo), położyłam na to szynkę wieprzową, trochę ponad kilogram, wypaćkałam 1,5 słoiczka musztardy francuskiej z całych ziaren no i... większa część musztardy spłynęła na sól, została na wierzchu i trochę po bokach. No ale wstawiłam do piekarnika, siedzi już ponad godzinę (miało być 2 w 200 stopniach) i tak patrzę, że żadnej skorupki z musztardy nie ma, utrzymała się tylko ta na górze, reszta wylądowała w soli. Co robię nie tak? Może musztarda za rzadka, może jednak taka mazista lepsza?
    Zdam dalszą relację po wyjęciu z piekarnika.


    --
    Kobieta z racji posiadania dwóch XX ma w pakiecie wbudowaną opcję sprzątania.[...]x wygląda trochę jak kosz na śmieci, a trochę jak kosz na brudną bieliznę. Jak nie pucuje wszystkiego w zasięgu wzroku, to jest godna pożałowania.Facet ma Y a to wygląda jak kieliszek. On może olewać. by beataj1
  • princesswhitewolf 12.10.17, 09:34
    wiesz... ja jestem wegetarianka od 23 lat ale rodzina zezre pewno
  • memphis90 14.10.17, 09:11
    Princess, jak pieczesz w solnej skorupie to pomału dusisz mięso i dlatego jest soczyste. Natomiast pieczenie na soli nie daje żadnego wymiernego efektu.

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • minerallna 11.10.17, 07:19
    Uwierz. Ta skorupa jest ok.
    Nic nie jest ani za słone czy przesolone.


    --
    http://supergify.pl/images/stories/impreza/tany/ballo011.gif
  • aankaa 11.10.17, 00:36
    nie mam zielonego pojęcia !
    tu nie ma pary

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • wilowka 11.10.17, 17:30
    Słyszałam już dawno o tym sposobie na forum Galera potraw. Jaka musztarde polecasz?


    --
    Porządek to wróg zwierządek!
    www.kot-malenstwo.blogspot.com
    www.ztworzonka.blogspot.com robótkowy
  • aankaa 11.10.17, 21:26
    francuska, z całymi ziarnami gorczycy

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • wilowka 13.10.17, 12:27
    Za późno, nasmarowałam Sarepską i wsadziłam do pieca uncertain

    --
    Nie wszystko złoto co się świeci,
    Nie każdy chłop z widłami to Posejdon.
    www.kot-malenstwo.blogspot.com małżeński
    www.ztworzonka.blogspot.com mój robótkowy
  • aankaa 13.10.17, 13:06
    nie będziesz miała "ziarnistej skorupy", powinno być dobre

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • wilowka 13.10.17, 12:28
    Ale na GP chyba tz ktoś tak robił - zobaczymy sad Wszak sarepska z ziaren ino pomielonych wink

    --
    http://www.suwaczek.pl/cache/1980a29252.png
  • aragorna71 11.10.17, 14:47
    aankaa, poza musztarda posyp jeszcze mieso ziolami prowansalskimismile Zobacz jaki szok wywolalas ta solasmile

    --
    "Przeznaczenie daje nam w życiu: trzech nauczycieli,trzech przyjaciół, trzy wielkie miłości i trzech wrogów.
    Ta dwunastka jest jednak zawsze zakryta i nie wiemy, kto kim jest, dopóki ich nie pokochamy, nie zostawimy lub nie pokonamy."
  • aankaa 11.10.17, 14:57
    z ziołami nie próbowałam
    a sól - no cóż...

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • margolciar 11.10.17, 18:23
    A schab też można tak upiec?
  • aankaa 11.10.17, 21:21
    margolciar napisała:

    > A schab też można tak upiec?

    każde mięso


    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • wilowka 11.10.17, 17:31
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75534534,75534534.html przepis hulał na GP lata temu smile więcej odważnych było smile

    --
    Żeby tylko nie ten klimat do kitu
    Żeby Wisła nam płynęła na południe
    W tedy można by dojść do dobrobytu
    I pokazać jak może być tu cudnie...
  • claudel6 10.10.17, 23:25
    szaleństwo kulinarne to gulasz?
  • princesswhitewolf 10.10.17, 23:31
    i kanapka z szynka!
  • aankaa 10.10.17, 23:37
    no, jeżeli robiąc gulasz używasz wyłącznie mięsa tzw 1 gatunku - to tak tongue_out

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • princesswhitewolf 10.10.17, 23:39
    a jak robisz mielone to tez uzywasz tylko jednego gatunku miesa? No bez przesady w latach 70tych w zoltej ksiedze pt Kuchnia ( jedynej wtedy na rynku) juz o tym pisali
  • aankaa 10.10.17, 23:54
    (gatunku) nie jednego a pierwszego

    mielone robię różne - wołowo wieprzowe albo tylko z indyka

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • princesswhitewolf 10.10.17, 23:55
    wiesz ze robi sie tez z 3-4 rodzajow miesa mieszanego...
  • aankaa 11.10.17, 00:16
    mielone - wiem

    jak mnie ochota najdzie to dodaję do nich grzyby

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • memphis90 14.10.17, 09:13
    Aha, kot, szczur i ochłapy z wieprza 😂

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • kura17 11.10.17, 07:43
    > szaleństwo kulinarne to gulasz?

    kurcze, naprawde trzeba sie doczepic??? nie lepiej przemilczec??

    i tak - szalenstwo. chetnie dalabym sie Aance (i kazdej innej w tym watku!) nakarmic!




    --
    "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
  • bei 11.10.17, 08:08
    Przez lata robiłam podobnie-długaśne duszenie , dużo warzyw by rozpadły się w bury sos, aż kiedys wrzuciłam wszystko do szybkowar- wszystko razem.
    Gulasz duszony przez godzinę a smakuje jakbym dusiła go kilka godzin. Podobnie z rosołem.

    Mam jeszcze danie, o które zawsze proszą znajomi- dużo marchwi, korzenia pietruszki i natki, dobrej jakości wołowina pocięta w grubsze plastry jak na bitki ale nie rozbijamy, nie opukujemy nożem, ulubione przyprawy i wszystko zalewamy czerwonym winem-dusimy.
    Do gotowego dania dorzucalam czasami zielony groszek z puszki. Czasami dodaje por i cebule a czasami nie. Zawsze pyszne.
    Bez szaleństw- golonka w kapuście. Teraz ciagle golonki indycze na topie.
    Golonkę przyprawiamy tak jak lubimy- może być tylko sól i pieprz i trzymamy w lodowce cała noc.
    Na kilogram golonki kilogram kapusty kiszonej (można dać i półtora kilograma), jak kto ma dokładamy i grzyby, ale klasycznie to golonka, ziele ang, liść laurowy i kapusta- dusimy do miękkości-aż z golonki kości opuszczą mięso.

    To nie magia- jeśli chcemy przyspieszyć czas dochodzenia do miękkości mięsa -dodajemy kieliszek mocniejszego alkoholu.
    Kiedys wg starych technik gastro zamykałam mięso- w szybkiej obróbce na patelni. Teraz w dobie szybkowarów albo wolnowarowej- pomijam ten etap.

    Tylko w jednym daniu - schab z warzywami w mleku- mięso obsmażam na maśle- właściwie to go rozgrzewam, by nie dopuścić do brązowienia masła.
  • aankaa 11.10.17, 11:14
    jedno i drugie danie ciekawie brzmi smile

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • niu13 11.10.17, 13:22
    Wspaniale brzmi, zwłaszcza golonka w kapuście. Podaj, proszę technikę - golonkę najpierw obgotowujesz, czy od razu do gara w towarzystwie kapusty?
  • sylwiastka 11.10.17, 11:47
    Dla mnie w jedyny gulasz to wolowy lub cielecy ewentulanie jagniecy. Wieprzowina odpada, a drob to na potrawke.
    Lubne na bazie duzej ilosci warzyw (marchewl pietruszka, cebula), ktore przeistaczaja sie w sos. Obsmazam mieso i oddzielnie warzywa (na tej samej patelni), podlewam spora iloscia czerwonego wina. Po zredukowaniu dolewam wode u dusze. Opcjonalnie mieso przez obrobka termiczna nacieram musztarda Dijon (kwas octowy zmiekcza), lub/oraz dodaje wedzona papryke w proszku (niesamowity aromat). Czasmi dodaje ziemniaki pod koniec duszenia, bo lubie takie ugotowane w sosie.
  • aqua48 11.10.17, 13:59
    Ja robię gulasz z indyka lub z wieprzowej łopatki, poprzerastanej tłuszczem, taki nam najbardziej smakuje. Kroję mięso na kawałki, obtaczam w mące i smażę krótko, potem zalewam wodą (zimną!) i duszę w szybkowarze z dodatkiem obsmażonej cebuli i papryką wędzoną też smażoną krótko na smalcu i opcjonalnie ząbkiem czosnku. Na koniec doprawiam solą. Jak mam ochotę na bardziej pożywne danie to dodaję do niego pokrojoną w półtalarki marchewkę oraz przed podaniem maleńkie kluseczki kładzione.
  • nanuk24 11.10.17, 14:49
    Dla mnie gulasz też tylko z wołowego lub cielęciny. Kurczak i indyk są niezjadliwe drugiego dnia, czuć, że byył podgrzewane. I też dodaję marchewkę, pietruszkę, seler, wino i papryka słodka lub wędzona.

    --
    "Odkad zaczelam pracowac, staram sie odkladac polowe pensji. (...)Zaczelam to robic gdy bylam samotna matka i zarabialam 800pln miesiecznie, wiec nie kupuje opowiesci, ze sie nie da. " by tully.makker
  • zlababa35 11.10.17, 17:06
    A macie jakieś przepisy na mięso z wykorzystaniem słodkiego wina czerwonego? Dostałam, nie piję takiego, nie lubię słodkich i łeb mi po takich zawsze nawala. I tak się zastanawiam...

    --
    He had it coming
    He only had himself to blame
  • berdebul 11.10.17, 17:31
    Kurczak w czerwonym winie z puree z dyni.
    Smazysz mięso bez kości na złoto, razem z drobna pokrojoną cebulą, czosnkiem i rozmarynem. Następnie zalewasz winem z łyżką miodu (na 250 ml wina/1 łyżka) i puree z dyni (1:1 objętościowo z winem). Doprawiasz do smaku.
  • zlababa35 11.10.17, 20:12
    Brzmi smacznie. Dzięki.

    --
    He had it coming
    He only had himself to blame
  • emka_uk 14.10.17, 00:21
    "po kilkugodzinnym duszeniu dodaję śmietanę 30%"
    A po co kilka godzin to dusisz ? z ciekawości pytam.....
  • aankaa 14.10.17, 00:26
    jak już wcześniej pisałam - duszę przez 2-3 dni po 1-2 godziny żeby się wszystko przegryzło i zgęstniało samo z siebie (część mięsa jest krojona w drobną kosteczkę i rozpada się na włókna)
    wrzucam do gara/nieszybkowara surowe mięso, bez podsmażania - kiedyś musi dojść wink

    gulasz nie jest - jak pisały niektóre forumki - zupą/ugotowanym mięsem
    można w nim łyżkę postawić smile

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.