Dodaj do ulubionych

Jak podawac żółtko 7 miesiecznemu dziecku?

16.03.05, 10:36
Przeczytalam ze mozna 7 m-mu dziecku podac pol zoltka co drugi dzien. Gotuje
dziecku zupki i zastanawiam sie czy moge tam po prostu wrzucic zoltko czy
lepiej ugotowac jajko na twardo i podac po prostu lyzeczka. Jak to u was
wygladalo? Jakie macie sposoby e mamy?
Edytor zaawansowany
  • 16.03.05, 10:51
    Ugotuj całe jajko, wybierz z niego żółtko, dodaj do ugotowanej już zupki. I to
    wsio. Pamiętaj by dopiero ugotowane jajko rozdzielać bo na surowo zawsze
    troszkę tego białka zostanie, a niestety lubi uczulać.
  • 16.03.05, 13:59
    Dzieki, czytalam ze dziewczyny wrzucalay nieugotowane zoltko do gotujacej zupki
    to bylo troche dziwne stad moje pytanie. Jeszcze raz dziekuje.
  • 16.03.05, 22:52
    A ja robię dziwnie, ale co tam, tak robię i już, bo wnerwia mnie gotowanie jajka
    osobno i często o tym zapominam (jak nie zapomnę ugotową wcześniej, to mam
    gotowane smile). A już nie wiem jak zrobić mleczny kisiel z żółtkiem i z
    UGOTOWANYM jajkiem...
    Oddzielam żółtko od białka (po umyciu i sparzeniu skorupki), a nastęþnie
    strzykawką "odsysam" żółtka tyle ile potrzebuję (końcówka strzykawki przebija
    błonkę żółtka i jeszcze mi się białko nie nabrało). To naprawdę niekłopotliwe i
    łatwe, trzeba tylko strzykawkę mieć.

    --
    *** Moje skarby: Madzia 2000 i Zosia 2004 ***
  • 17.03.05, 09:34
    ja najpiiiierw gotowałam żółtko, a potem rozdrobnione wrzucałam do zupki,
    zresztą robię to nadal, mimi, że mój synek skończył rok, ponieważ nie chce jeśc
    jajka w żadnej innej formie

    pozdrawiam
    Gośka

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.