Dodaj do ulubionych

Przepis na gofry bez jajek??????? Ma ktoś może ???

23.07.05, 17:49
Witam wszystkie mamy. Może któras z was ma przepis na gofry bez jajek? Bo ja jak do tej pory nie znalazłam nigdzie takiego. Gofry do tej pory robię na oko ale nie wychodzą mi sad. A moze macie jeszcze jakieś fajne inne przepisy dla malucha bez jaj i mleka?? Z góry dziękuję

Pozdrawiam Aneta i Kacperek
Obserwuj wątek
      • zaga25 Re: Przepis na gofry bez jajek??????? Ma ktoś moż 28.07.05, 14:14
        PIERNICZKI

        Składniki:
        - 1/2 szklanki cukru
        - 1 szklanka wody
        - 2 szklanki mąki bezglutenowej niskobiałkowej z czerwoną kartką
        - z piekarni Przekreślony Kłos lub mieszanki na bazie skrobi kukurydzianej
        - łyżka mąki gryczanej
        - 1/2 łyżeczki sody
        - 3 łyżki oleju
        - olej do wysmarowania blachy (ok. 1 łyżki)
        - 1-3 łyżki wody

        Sposób przyrządzania:

        Cukier wsyp na patelnię, rozpuść i podgrzewaj, aż będzie ciemnobrązowy. Zestaw
        patelnię z ognia i zalej karmel szklanką wody. Podgrzewaj, mieszając, aż cały
        cukier się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Mąkę pomieszaj z sodą i dodaj do
        ciepłego płynu. Zagnieć ciasto, dodaj olej i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno być
        gęste. Urwij kawałek ciasta, zrób z niego kulkę i rozgnieć w ręku. Masa powinna
        być gładka. Jeśli pęka, dodaj trochę wody, aż uzyskasz pożądany efekt. Wycinaj
        za pomocą foremek dowolne kształty. Piecz w temperaturze 250°C przez 10-15 min.
        Wyłącz piecyk i zostaw w nim ciasteczka na 5 min, potem wyjmij. Pierniczki
        możesz polukrować.





        MULATKI Z BAKALIAMI

        Składniki:
        - 1/2 kostki margaryny
        - 50 g czekolady (lub kakao)
        - szklanka cukru
        - 1/2 szklanki mąki
        - łyżeczka esencji waniliowej
        - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
        - 1/2 łyżeczki soli
        - 1/2 szklanki posiekanych orzechów (lub innych bakalii)

        Sposób przyrządzania:

        Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200 st. Czekoladę (kakao) wraz z
        margaryną rozpuść w rondelku na bardzo małym ogniu. Odstaw z kuchenki,dodaj
        pozostałe składniki z wyjątkiem bakalii, które wrzuć na końcu, po dokładnym
        wymieszaniu ciasta. Masę wyłóż na posmarowaną tłuszem i wysypaną bułeczką
        blachę. Piecz przez 20-25 min (w zależności od grubości warstwy ciasta).



        MISIE CIASTO DLA KŁAPOUCHEGO

        Składniki:
        - 225 g (ok. 1.5 szklanki) mąki
        - 50 g (ponad 3 łyżki) cukru
        - 125 g (1/2 kostki) margaryny do pieczenia
        - starta skórka z małej pomarańczy
        - łyżeczka soku z pomarańczy
        Lukier do dekoracji:
        - 200 g (szklanka) cukru pudru
        - reszta soku z pomarańczy
        - 2 łyżki wody
        - łyżka dżemu
        - rodzynki do dekoracji

        Sposób przyrządzania:

        Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Wsyp do miski mąkę, cukier i drobno posiekaną
        margarynę. Wszystko to wymieszaj, by grudki margaryny zostały równomiernie
        obtoczone mąką. Dodaj skórkę i sok z pomarańczy, po czym całość zagnieć w misce
        lub na posypanej mąką powierzchni. Rozwałkuj ciasto do grubości ok. 5 mm.
        Wyciśnij szklanką tyle kółek, ile wyjdzie. Ułóż je, każde oddzielnie, na blasze
        posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
        Pozostałe ścinki ciasta zagnieć ponownie i rozwałkuj, następnie wytnij z niego
        kółeczka naczyniem o mniejszej od poprzedniego średnicy (może to być mały
        słoiczek lub kieliszek). Przepołów je i ułóż na większych kółkach w charakterze
        uszu. Piecz ciasteczka ok. 10 min, aż będą jasnozłote. Gdy nieco ostygną,
        przełóż je z blachy na talerz (delikatnie podważając nożem lub łopatką).
        Cukier puder utrzyj z wodą i sokiem na gładką masę. Otrzymany lukier podziel na
        dwie części. (Z jednej zrobisz białka oczu, z drugiej - zabarwionej dżemem -
        pyszczki misiów). Udekoruj lukrem ciasteczka i, nim stwardnieje, wetknij weń
        rodzynki (oczka, nosy). Uwaga: gdyby lukier spływał z ciasteczek, dodaj więcej
        cukru pudru.
        Przygotowanie - 25 min, pieczenie - 10 min.



        KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

        Składniki:
        - 2 szklanki mąki
        - kostka margaryny bezmlecznej
        - szklanka cukru pudru (lub zwykłego cukru)
        - 2 łyżki kaszy manny
        - ok. 60 dag oczyszczonych truskawek
        - olej i tarta bułka do formy lub pergamin do jej wyłożenia

        Sposób przyrządzania:

        Mąkę przesiekaj z masłem, dodaj żółtka, pół szklanki cukru i szybko zagnieć
        ciasto. Włóż je do lodówki na co najmniej pół godziny (ale może tam poleżeć i
        kilka dni). Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. 1/3 ciasta odłóż
        na kruszonkę. Resztę rozwałkuj i wyłóż na blachę (możesz też wylepić ją
        ciastem). Lekko podpiecz spód (około 10 minut). Białka ubij na sztywno,
        dosypując pod koniec ubijania stopniowo resztę cukru. Podpieczone ciasto posyp
        kaszą manną, ułóż truskawki, przykryj pianą. Wierzch posyp kruszonką - wyjęte z
        lodówki ciasto rozdrobnij na kawałeczki albo zetrzyj je na tarce z dużymi
        otworami (wtedy lepiej dodać do ciasta nieco mąki, by stało się twardsze).
        Piecz około 20 minut, aż kruszonka się zarumieni. Po upieczeniu możesz oprószyć
        wierzch cukrem pudrem.




        CIASTO BANANOWE

        Składniki:
        - 50 dag przetartych (lub rozgniecionych) dojrzałych bananów
        - 5 dag posiekanych orzechów
        - 10 dag rodzynek
        - 100 ml oleju słonecznikowego
        - 7-8 dag płatków owsianych
        - 15 dag razowej mąki pszennej
        - pół łyżeczki esencji migdałowej (niekoniecznie)
        - olej i tarta bułka do formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

        Sposób przyrządzania:

        Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. Wymieszaj dokładnie wszystkie
        składniki. Wyłóż masę do formy. Piecz 50-60 min. Wyjmij z formy po ostygnięciu.
        Uwaga: Połowę bananów można zastąpić drobno posiekanymi gruszkami, jabłkami,
        morelami, ananasami lub innymi owocami.


        CIASTECZKA OWSIANE Z ZIARNEM SEZAMOWYM

        Składniki:
        - 20 dag margaryny bezmlecznej
        - 1/2 szklanki cukru
        - 10 dag miodu (jeżeli nie ma to drugie 1/2 szklanki cukru)
        - 25 dag płatków owsianych
        - 5 łyżek mąki
        - garść posiekanych owoców kandyzowanych (albo rodzynek orzechów lub innych
        bakalii)
        - 2 łyżeczki ziarna sezamowego
        - olej do natłuszczenia formy

        Sposób przyrządzania:

        Nagrzejcie piekarnik do 190 st. C. Przygotujcie formę. Do rondla wrzućcie
        masło, cukier i miód. Podgrzewajcie na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż
        wszystko się rozpuści. Odstawcie rondel z ognia, wrzućcie płatki, mąkę i owoce,
        dobrze wymieszajcie. Wyłóżcie masę do formy, niech ją dzieci wyrównają i
        uklepią spodem łyżki. Wierzch posypcie ziarnem sezamowym. Pieczcie, aż się
        zrumieni (20-25 min). Ostudzone ciasto przed podaniem kroi się na kawałki.

        BUŁECZKI Z ZIARENKAMI (BEZ MLEKA, JAJEK, GLUTENU)

        Składniki:
        - blacha z 12 wgłębieniami (firmy Kaiser)
        - 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
        - ok. 350 ml ciepłej wody
        - 1 i 1/2 dag drożdży
        - sól
        - 1 czubata łyżka słonecznika
        - 1 płaska łyżeczka ziarna sezamowego
        - 2 płaskie łyżeczki płatków gryczanych
        - sezam albo słonecznik do posypania bułek

        Sposób przyrządzania:

        Włącz piecyk na najwyższą temperaturę. Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw na 5
        min w ciepłym miejscu. 300 ml ciepłej wody wlej do naczynia, dodaj drożdże,
        olej, sól wymieszaj z mąką, dodaj pozostałe składniki. Ciasto włóż do foremek
        wysmarowanych tłuszczem (do 3 wysokości). Wlej po 1 niepełnej łyżeczce wody na
        wierzch każdej bułeczki i natnij ją na krzyż. Postaw na 10 min do wyrośnięcia.
        Każdą bułeczkę możesz po wierzchu posypać sezamem albo słonecznikiem. Wstaw do
        gorącego pieca o temperaturze powyżej 250°C, piecz ok. 15 min, aż będą brązowe.


        AMERYKAŃSKA SZARLOTKA

        Składniki:
        - kilogram jabłek
        - 3/4 szklanki cukru
        - 3 łyżeczki cynamonu
        Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki
        - 2/3 szklanki oleju
        - 1/3 szklanki wody
        - szczypta soli
        - olej i bułka tarta do formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
        - 2 łyżki stopionego masła do pokropienia

        Sposób przyrządzania:

        Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. Jabłka obierz, podziel na
        ćwiartki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój na cienkie plasterki lub
        zetrzyj na grubej tarce. Zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, rozwałkuj.
        Ułóż jeden z płatów na dnie formy. Wymieszaj jabłka z cukrem i cynamonem. Wyłóż
        je na płat ciasta, przykryj drugim płatem. Wierzch skrop stopionym masłem.
        Piecz aż do zrumienienia się ciasta. Jeśli szarlotka po upieczeniu wyda ci się
        za mało słodka, możesz posypać ją cukrem pudrem.







        --
        Gosia - mama Samuelka.
      • zaga25 Re: Przepis na gofry bez jajek??????? Ma ktoś moż 28.07.05, 14:19
        NALEŚNIKI (BEZ MLEKA I JAJEK)

        Składniki:
        - 1 szklanka wody
        - 1/2 szklanki mąki pszennej
        - 1 łyżka maki kukurydzianej
        - 1 łyżka oleju
        - szczypta soli

        Sposób przyrządzania:

        Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę. Pierwszy naleśnik smaż po
        obu stronach na posmarowanej tłuszczem patelni, następne bez tłuszczu. Są
        delikatne i łatwiej jest je smażyć na małej patelni.


        PRZEKŁADANIEC KARMELOWY

        Składniki:
        • 250 g tłuszczu
        • 4 szkl mąki
        • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
        • 1 szkl cukru
        • 0,5 szkl wody
        • szczypta soli

        masa:
        • 1 szkl cukru
        • 1 l wody
        • 0,5 szkl kaszki mannej błyskawicznej
        • 250 g tłuszczu

        lukier:
        • 1,5 szkl cukru pudru
        • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
        • odrobina wody


        Tłuszcz rozpuścić w garnuszku dość dużym, dosypać cukier i
        poczekać ze 2
        minutki. Teraz ogrzewanie garnuszka wyłączyć i wsypać mąkę przesianą uprzednio
        i z proszkiem wymieszaną. Szybko acz dokładnie wymieszać a następnie zagniatać
        podlewając wodą – pod koniec ciasto winno być lekko kleiste. Teraz podzielić na
        3 równe części i każdą rozwałkować na blaszce i upiec w 180 st. C na złoty
        kolor (ok. 20 minut). Najlepiej piec te blaty na papierze – łatwo będzie je
        wyjąć. Wystudzone będą baaardzo twarde, ale bez paniki – zmiękną pod wpływem
        kremu
        Teraz czas na kremik – cukier cały wsypujemy do garnuszka i podgrzewamy aż
        powstanie dość ciemny karmel – trzeba jednak uważać by nie spalić cukru. Jak
        karmel gotowy to zalewamy go pomalutku gorącą wodą i mieszamy, mieszamy
        pręciutko by rozpuścił się calusieńki. W sumie potrzebujemy 1 l takiego
        rozpuszczonego karmelu. Na nim gotujemy kaszkę i odstawiamy by wystygł do
        temperatury pokojowej. Obok garnuszka z kaszką kładziemy tłuszczyk by się
        ogrzał do takiej samej temperatury.
        Jak już mamy składniki o odpowiednio ciepłe to miksujemy tłuszczyk dodając do
        niego po łyżce kaszki.
        Teraz kończymy nasze dzieło: kładziemy jeden blat na nim rozsmarowujemy połowę
        kremu, kładziemy drugi blat a na nim rozsmarowujemy drugą część kremu i
        przykrywamy ostatnim blatem.
        Wierzchni blat smarujemy lukrem przygotowanym z 1 szklanki cukru i kilku łyżek
        wody. Na nim ‘rozrzucamy’ lukier przygotowany z pozostałego cukru i kawy.
        Najpiękniej wygląda jeśli wykażemy się odrobiną lenistwa i nie utrzemy tego
        lukru dokładnie – tzn. zakończymy zanim ziarenka kawy rozpuszczą się do końca.
        Niestety ten placek ma wadę: trzeba poczekać kilka godzin by blaty zmiękły –
        inaczej nie utniemy ani jednego kawałeczka.

        CIASTECZKA WINOWE

        • 25dkg margaryny Maryny( w oryginale masło)
        • 28 dkg mąki tortowej
        • 6 łyżek białego wina ( może być domowe)
        • można dodac cukier waniliowy
        • małe foremki do wykrajania wzorów (z braku użyłam klocków dzieciecych

        Zagnieść ciasto i włożyć na ok. 15-20 min do lodówki. Ciasto wywałkować dosyć
        cienko, foremką wykrajamy ciasteczka, które kładziemy na wysmarowane i wysypane
        wczesniej mąka blaszki. Pieczemy w tem. ok 180 C
        Ciasteczka mają jasny kolorek i są bardzo kruche. Piecze się ok 30 min czasem (
        trzeba sprawdzać ).Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Ja dodatkowo dzielę
        ciasto na 3 części, jedną zagniatam z ziarnem sezamu, drugą z wiórkami
        kokosowymi, trzecią z makiem. Te ciasteczka świetnie spisały się na choince -
        nasz odpowiednik pierniczków, Klockami wykrajalismy gwiazdeczki, grubą słomką
        od napoju dziurki w środku do powieszenia.




        --
        Gosia - mama Samuelka.
    • zaga25 Re: Przepis na gofry bez jajek??????? Ma ktoś moż 28.07.05, 14:12
      Słodkości bez mleka i jajek:

      CIASTECZKA GRYCZANO GRUSZKOWE

      Składniki:
      - pół kilo gruszek
      - pół szklanki kaszy gryczanej
      - 1 i ½ szklanki mąki kukurydzianej
      - łyżeczka sody oczyszczonej (niekoniecznie)

      Sposób przyrządzania:
      Gruszki obrać, wyjąć gniazda i zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce, dodać
      kaszę, mąkę i sodę. Wymieszać. Formować małe placuszki, pieć ok. 45 min w temp.
      180 stopni.


      CHRUPKI

      Składniki:
      - 150 g gorzkiej czekolady lub kakao
      - 2 łyżeczki miodu
      - 50 g margaryny bezmlecznej
      - 100 g dmuchanego ryżu

      Sposób przyrządzania:
      Wrzuć do rondelka wszyskie składniki oprócz ryżu. Podgrzewaj mieszając na małym
      ogniu, aż margaryna i czekolada połączą się w jednolitą masę. Dodaj ryż, masę
      ostrożnie i dokładnie wymieszaj. Nakładaj łyżeczką oddzielne porcje ciepłej
      masy na talerze lub metalową tacę. Schłodź w lodówce lub w zamrażarce, żeby
      stwardniały.
      pieczenie - 3 min.

      SŁODKIE BUŁECZKI (BEZ MLEKA, JAJEK, GLUTENU)

      Składniki:
      - 50 dkg mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
      - 4 dkg drożdży
      - szklanka wody
      - 3 łyżki cukru
      - 50 g margaryny bezmlecznej
      - 5 przepiórczych jajeczek
      - sól

      Sposób przyrządzania:
      Włącz piecyk na najwyższą temperaturę. Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw na 5
      min w ciepłym miejscu. 300 ml ciepłej wody wlej do naczynia, dodaj drożdże,
      olej, sól wymieszaj z mąką, dodaj pozostałe składniki. Ciasto włóż do foremek
      wysmarowanych tłuszczem (do 3 wysokości). Wlej po 1 niepełnej łyżeczce wody na
      wierzch każdej bułeczki i natnij ją na krzyż. Postaw na 10 min do wyrośnięcia.
      Każdą bułeczkę możesz po wierzchu posypać sezamem albo słonecznikiem. Wstaw do
      gorącego pieca o temperaturze powyżej 250°C, piecz ok. 15 min, aż będą brązowe


      SEZAMKI

      Składniki:
      - szklanka mąki razowej pszennej
      - pół szklanki mąki owsianej
      - pół szklanki mąki pszennej
      - ziarno sezamu
      - 2 łyżki miodu
      - 5 łyżek oleju
      - woda
      - mąka do posypania blachy

      Sposób przyrządzania:
      Wymieszaj wszystkie rodzaje mąki. Dodaj ziarno sezamowe, miód, olej i tyle
      wody, by powstało zwięzłe ciasto (ok. 5 łyżek). Po zagnieceniu włóż je na 2
      godziny do lodówki. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Przygotuj blachę. Na
      posypanym mąką i ziarnem sezamowym blacie rozwałkuj ciasto, po czym powykrawaj
      z niego kółeczka (bądź inne kształty). Ułóż ciasteczka na blasze. Piecz z obu
      stron, aż będą rumiane. Uwaga: Dla starszych dzieci do ciasta można dodać
      pokrojone bakalie (orzechy, rodzynki).


      PLACEK GRUSZKOWY

      Składniki:
      - 1 kg słodkich i soczystych gruszek
      - szklanka łuskanych orzechów włoskich
      - 25 dag mąki kukurydzianej
      - pół łyżeczki cynamonu
      - szczypta soli
      - olej do wysmarowania formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

      Sposób przyrządzania:
      Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. Orzechy i gruszki (mogą być ze
      skórką i pestkami) przepuść przez maszynkę, po czym wymieszaj dokładnie z
      pozostałymi składnikami i wyłóż do formy. Piecz mniej więcej godzinę.


      PĄCZKI DLA MAŁYCH DZIECI (BEZ MLEKA, JAJEK, GLUTENU)

      Składniki:
      - 2 czubate łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
      - 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
      - 1 dag drożdży
      - łyżeczka cukru
      - łyżeczka oleju
      - łyżeczka od kawy spirytusu
      - szczypta soli
      - 5 łyżek wody
      - tłuszcz do smażenia

      Sposób przyrządzania:
      Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj wodę, olej, spirytus, sól i mąkę i zagnieć
      ciasto. Odstaw, aż urośnie (10-15 minut). Postaw garnek z tłuszczem na ogniu i
      poczekaj, aż się rozpuści i rozgrzeje. Rękami umoczonymi w zimnym tłuszczu rób
      kulki. Połóż na talerzu, a kiedy zaczną rosnąć, wkładaj na rozgrzany tłuszcz.
      Smaż po jednej stronie, obróć delikatnie na drugą stronę, przykryj garnek
      przykrywką. Smaż, aż będą brązowe. Usmażone pączki wyjmuj na talerz, na którym
      leżą jednorazowe ręczniki. Wytrzyj każdy pączek i przełóż pączki na suchy
      talerz. Uwaga: Spirytus dodawany do pączków i faworków w czasie smażenia
      odparowuje w 100%, więc pączki i faworki z jego dodatkiem spokojnie można dawać
      dzieciom, nie będzie w nich alkoholu.


      PIERWSZE DZIECIĘCE CIASTO

      Składniki:
      - nieco ponad szklanka koncentratu soku jabłkowego
      - pół szklanki rodzynek
      - pół szklanki siekanych daktyli
      - 4 łyżki margaryny bezmlecznej
      - półtorej łyżeczki cynamonu
      - 3/4 szklanki mąki pszennej
      - pół szklanki otrębów pszennych
      - pół łyżeczki proszku do pieczenia
      - olej i tarta bułka do formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

      Sposób przyrządzania:
      Nagrzej piekarnik do 210 st. C. Przygotuj formę. Sok wymieszaj w rondelku z
      bakaliami, masłem i cynamonem. Podgrzej, margarynę by się rozpuściła. Ostudź.
      mąkę, otręby i proszek wymieszaj w misce, po czym połącz z bakaliową mieszaniną
      i wylej do formy. Piecz ok. pół godziny. Uwaga: Część koncentratu (pół
      szklanki) można zastąpić dwoma ubitymi na pulchną masę jajkami


      FAWORKI DLA MAŁYCH DZIECI

      Składniki:
      - 1/4 szklanki kleiku kukurydzianego (Nestlé albo Bobovita)
      - 1 i 1/2 szklanki wody
      - 3/4 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
      - 4 łyżki mąki kukurydzianej
      - 6 łyżek skrobi kukurydzianej
      - łyżki oleju (dobrze tolerowanego przez dziecko)
      - łyżeczka od kawy sody
      - 3/4 łyżeczki spirytusu
      - tłuszcz do smażenia

      Sposób przyrządzania:
      Dodaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Odłóż na 1-2 godziny zawinięte w
      foliowy woreczek. Rozwałkuj jak najcieniej. Stolnicę i wałek posmaruj olejem,
      żeby ciasto się nie przyklejało. Wycinaj paski 3 cm x 5 cm i smaż po obu
      stronach. Tego ciasta nie da się zwinąć w klasyczny faworek, bo się rwie.
      Po usmażeniu faworki są zdecydowanie bardziej chrupiące niż kruche, mówiąc
      wprost, są dosyć twarde.


      KRUCHE CIASTECZKA

      Składniki:
      - 1 szklanka mąki kukurydzianej
      - 1 szklanka mąki ryżowej
      - 1 szklanka mąki ziemniaczanej
      - 1/2 szklanki cukru
      - cukier wanilinowy
      - 1/3 szklanki wody
      - 1 kostka margaryny bezmlecznej

      Sposób przyrządzania:
      Połącz trzy rodzaje mąki. Margarynę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj
      cukier, cukier wanilinowy i wodę. Szybko wyrób ciasto i uformuj kulę. Włóż
      ciasto do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin. Przed pieczeniem wyjmij ciasto
      z zamrażalnika wieczorem i pozostaw w lodówce do rana. Po wyjęciu pokrój ciasto
      na cienkie plastry. Wycinaj foremką ciasteczka o różnych kształtach. Piecz w
      temperaturze 180°C ok. 15 min. Po upieczeniu możesz je polukrować.


      KRUCHE CIASTO

      Składniki:
      - 2 szklanki mąki kukurydzianej
      - kostka margaryny bezmlecznej
      - cukier wanilinowy(lub łyżka cukru)

      Sposób przyrządzania:
      Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin. Piec w 220 st.C od 10 do
      15 min.


      MAZUREK DAKTYLOWY

      Składniki:
      - szklanka posiekanych daktyli
      - 1/2 kostki margaryny bezmlecznej
      - szklanka cukru
      - 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
      - szklanka posiekanych orzechów włoskich

      Sposób przyrządzania:
      Masło i cukier włóż do rondelka i ogrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia.
      Dodaj daktyle i esencję waniliową. Podgrzewaj jeszcze 10 minut, stale
      mieszając, aż masa stanie się jednolita. Dorzuć orzechy, ponownie zamieszaj i
      wylej na ciasto


      MAZUREK NA KRUCHYM SPODZIE

      Składniki:
      - 2 szklanki mąki kukurydzianej
      - kostka margaryny bezmlecznej
      - cukier wanilinowy albo łyżka cukru

      Sposób przyrządzania:
      Margarynę wyjmij z lodówki poprzedniego dnia (musi być bardzo miękka). Zagnieć
      ciasto (jeżeli nie będzie się chciało zagnieść, dodaj 1-2 łyżeczki wody). Włóż
      do zamrażalnika. Po godzinie wyjmij i rozłóż na płaskiej blasze wyłożonej
      papierem do pieczenia. Piecz w 220°C przez kwadrans (na złoty kolor).
      To ciasto jest bardzo kruche, dlatego zanim go nie polejesz lukrem, nie próbuj
      go zdejmować z blachy, a i potem lepiej przełóż je razem z papierem.


      PIERNICZKI

      Składniki:
      - 1/2 szklanki cukru
      - 1 szklanka wody
      - 2 szklanki mąki bezglutenowej niskobiałkowej z czerwoną kartką
      - z piekarni Przekreślony Kłos lub mieszank
    • zaga25 Re: Przepis na gofry bez jajek??????? Ma ktoś moż 28.07.05, 14:23
      GOFRY Z AMARANTUSA

      Skladniki:

      • 100 g prosa
      • 100 g ryzu
      • 150 g amarantusa
      • 100 g pestek słonecznika
      • 50 g sesamu lub siemienia lnianego
      • 100 g maki z cieciorki lub maki kukurydzianej
      • 1/2 lyzeczki soli
      • 1/2 lyzeczki wanilii
      • 50-100 g cukru lub miodu lub Agavendicksaft (nie wiem, przypuszczam
      taki
      slodzik typu syrop klonowy ale inny)
      • 1/2 l mleka ryzowego
      • 4 lyzki oliwy z oliwy
      • 1 paczka proszku do pieczenia


      Czas przygotowania 20 min

      Proso, ryz, amarantus, pestki slonecznika i sezam mielic i mieszac.
      Mieszac z
      pozostalymi skladnikami. Masa musi byc dosc gesta. Jesli jest za plynna, wafelki
      sie rozpadaja ! Piec w gofrownicy.

      Mozna zamrozic i rozmrozic w tosterze.


      CIASTECZKA BANANOWO-JAGLANE

      • 3-4 dojrzale banany
      • 2 filizanki platkow jaglanych lub 1 filizanka platkow jaglanych i jedna
      filizanka kaszy jaglanej
      • 4 lyzek oleju slonecznikowego
      • 1 jablko drobno pokrojone lub tarte

      Zgniatac banany, dodac jagly i olej, mieszac. Dodac jablko i
      mieszac. Polozyc kleksy, batoniki etc. na blache. Piec w rozgrzanym piekarniku
      ok. 25-30 min.
      przy temp. 200 stopni. Mozna zastapic jablko innymi owocami (drobno pokrojone
      figi, owoce sezonowe, dodac sloneczniki).
      Czas przygotowania: 40 min



      CIASTO ZIEMNIACZANO-DROŻDŻOWE

      Składnki:

      • 1 szklanka ugotowanych ziemniaków,
      • 2,5 szkl. mąki pszennej,
      • 1 szkl. wody,
      • 3 dlg. drożdży.
      • 0,5 szkl. cukru,
      • szczypta soli,
      • 100 ml oleju


      Z drożdży,wody, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn o
      konsystencji gęstej
      śmietany i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wlać go do miski z mąką,
      cukrem, solą i resztą wody. Wyrobić ciasto i znów pozostawić do wyrośnięcia.
      Następnie dolożyć ugotowane i poduszone ziemniaczki i lekko ciepłą oliwę.
      Wyrobić ciasto i znów pozostawić do wyrośnięcia. Formę wysmarować margaryną
      bezmleczną (ja robię to oliwą, bo te bezmleczne i tak uczulają moje dziecko),
      wylać ciasto i piec w temp. 180C ok 40 minut na złoty Jest pycha właśnie wcinam
      takie cieplutkie. Jest późna pora, ale to co.




      CIASTECZKA GRYCZANE

      Składniki:

      • 1,5 szkl. mąki pszennej,
      • 1,5 szkl. mąki gryczanej,
      • 0,75 szkl. cukru,
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
      • 250 g tłuszcz

      Wszystko zagniatamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.
      C ok. 25 minut czyli do odpowiedniego zarumienienia.


      BUŁKI NA PARZE

      Składniki:

      • 3 szkl mąki
      • 2,5 dkg drożdży,
      • 1 łyżka cukru,
      • 1 łyżeczka soli,
      • tyle wody by ciasto było takie jak na pierogi.


      Wszystko zagniatamy a następnie dodajemy 0,5 szkl. mąki,
      zagniatamy ponownie i
      odstawić do wyrośnięcia. Formujemy wałek o średnicy ok. 6 cm, ostrym nożem
      tniemy go na plastry grubości 3 cm i zostawiamy do wyrośnięcia. Gotujemy na
      parze ok. 25 minut, wyłączamy gaz, czekamy ze 4 minutki i delikatnie zdejmujemy
      pokrywkę.



      PLACUSZKI BEZMLECZNO-BEZGLUTENOWE

      • 1 szklanka letniej wody
      • 1/2 łyżeczki drożdży instant
      • 3 nieduże marchewki
      • 8 łyżek mąki gryczanej
      • szczypta soli
      • cynamon

      Do wody wsypać drożdże i miksując dodawać po łyżce mąki (ciasto ma ma mieć
      konsystencję gęstej śmietany) i startą na drobnych oczkach marchewkę, dodać sól
      i cynamon.
      Smażyć na oleju tak, żeby były chrupkie, po usmażeniu posypać cukrem pudrem.


      CIASTECZKA OWSIANE - CYNAMONOWE

      • 400 g płatków (mogą być błyskawiczne, jak ktoś woli, wtedy szybciej się
      gotuje
      i są lepsze dla dzieci - bardziej miękkie)
      • 0,5 kostki margaryny bezmlecznej
      • ok.0,5 szkl. wody lub Bebilonu Pepti
      • szkl. cukru
      • cynamon do smaku (1/3 - 1/2 łyżeczki), jak ktoś nie może, to bez też są
      niezłe

      Margarynę rozpuścić, dodać cukier, płatki i wymieszać. Dolać wodę/bebilon i
      cynamon, gotować, często mieszając, aż płatki zaczną się kleić (ale uważać,
      żeby nie rozgotowały się za bardzo) - generalnie woda powinna odparować i masa
      ma być bardzo gęsta, jeżeli płatki są wyjątkowo twarde, dodać więcej wody.
      Przestudzić trochę, wykładać łyżką na blachę z papierem do pieczenia,
      spłaszczyć i piec ok. 20-30 min. do zarumienienia (temp. ok 175 stopni).


      --
      Gosia - mama Samuelka.
    • zaga25 Re: Przepis na gofry bez jajek??????? Ma ktoś moż 28.07.05, 14:26
      PIERNIK MARCHEWKOWY BEZ MLEKA, BEZ JAJEK:
      • 2 szklanki utartej marchewki
      • 2 szklanki maki
      • 1 szklanka bakalii (rodzynki, skorka pomoranczy, zamoczone wczesniej
      daktyle i figi)
      • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
      • 1 lyzeczka cynamonu
      • 1/2 lyzeczki zmielonego imbiru

      Marchewke, bakalie, przyprawy mieszac. Oddzielnie mieszac make i proszek
      dopieczenia, dodac do marchewki i mieszac dodajac troche wody. Wychodzi
      gestamasa, ktora ciezko odchodzi od rak. Wlozyc do natluszczonej i posypanej
      bulkatarta foremki. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
      W oryginalnym przepisie z "Kuchnia" z tego wyszedl plaski piernik wielkosci
      mniej niz pol powierzchni piekarnika. Dlatego w drugim podejsciu uzylam
      podwojnaporcje i wlozylam do podluznej foremki, pieklam troche dluzej.


      SZARLOTKA BEZ JAJEK I MLEKA

      Szarlotka naprawdę pycha - sama się nią objadam, a do tego bardzo prosta i
      szybka. No więc tak: miesza się
      • szklankę mąki,
      • szklankę cukru,
      • szklankę kaszy manny i
      • łyżeczkę proszku do pieczenia.
      • W innym naczyniu ściera się kilogram jabłek, może być więcej.

      I tak : sypie się do brytwanki porcję otrzymanego z mąki, cukru, kaszy i
      proszku do pieczenia "proszku", na to warstwa abłek, na to znowu proszek i
      znowu jabłka. Na samą górę posypuje jabłka cieniutko proszkiem i dodatkowo
      płatkami owsianymi, które polewam miodem ( wychodzi pyszna chrupka skorupka,
      mniam!). Na sam koniec pół kostki margaryny ( bez mleka jest Maryna) podziabać
      jak bądż na całe ciasto i już!
      Ja piekę około godzinki w 180 stopniach - pyszota!


      SZWEDZKIE CIASTECZKA KOKOSOWE

      • 1,5 szkl mąki(czasem trochę więcej)
      • 1 szkl. cukru (można zmniejszyc do 3/4 szkl.przy mniejszej ilości
      niestety ciastka są za kruche)
      • 1/2 szkl.wiórek kokosowych
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody
      • 1 cukier waniliowy
      • kostka margaryny Maryny( w oryginale masła)

      Sypkie składniki wymieszać, połączyć z miękką margaryną, zagniesć.Powinno
      powstać tłuste zwarte ciasto. Ulepić wałeczki jak na kopytka, włożyć do lodówki
      na pół godziny aby stwardniało. Po wyjęciu pokroić w plasterki, rozkładać na
      pergaminie na blaszce.Układać dosyć luźno, bo urosną.
      Piec w nagrzanym piekarniku 175 C, na środkowym poziomie, około 15 min.
      Ciasteczka zawieraja dużo cukru, dlatego się łatwo przypalają - trzeba często
      zaglądać.




      CIASTO Z JABLKAMI.

      • 1,5 szkl. maki
      • 1 szkl. grysiku
      • 2 lyzeczki proszku do p.

      wymieszc dokladnie i podzielic na 3 czesci.

      • 1,5 kg jablek zetrzec na duzych oczkach i dodac cynamon (mozn a go
      pominac)
      • 0,5 kkostki margaryny.

      na brytwanke wysypac jedna czesc mieszanki, posypac jablkami,
      dac na to druga czesc, jablka i znowu trzecia czesc mieszanki.
      na wierzch zetrzec margaryne... piec 1 godz. w piekarniku o temp 180 stopni.
      proste i szybkie. jescze go nie testowala. ale podobno bardzo dobre.

      SEZAMKI

      • Cukier
      • pestki dyni, siemie lniane, slonecznik lub oczywiscie sezam

      Cukier rozpuscic w rondelku na malym ogniu ciagle mieszajac zeby sie nie
      przypalil i nie zrobil gorzki wrzucic dodatki, wymieszac wykladac lyzka na
      mokry talerzyk lub folie posmarowana olejem
      czas przygotowania: ok. 15 min.

      RACUCHY JABŁKOWE

      • 4 średniej wielkości jabłka
      • 4 łyżki cukru,
      • 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej,
      • 8 niezbyt płaskich łyżek mąki bezglutenowej,
      • 1 dag drożdży,
      • 0,5 szkl. ciepłej wody,
      • ciut soli.

      Drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru i mąki, i ciepłej
      wody, i odstawiamy by rosły. Jabłka ucieramy na tarce o grubych okach, dodajemy
      cukier – mieszamy, dodajemy mąki obie i wyrośnięte odrobinkę drożdże - mieszamy
      i dolewamy tyle ciepłej wody by ciasto miało konsystencję ciasta na placki
      ziemniaczane (ilość wody zależna od soczystości jabłek). Teraz odstawiamy w
      ciepełko i dajemy odpocząć jakieś 20 minut. Nagrzewamy patelnię z olejem i
      smażymy niezbyt duże placuszki - 1 łyżka ciasta na każdy placuszek wystarczy
      (mi wychodzi z takiej porcji 12 pięknych placuszków.

      BUŁKI TRZYDZIESTOMINUTOWE

      • 40 dag mąki bezglutenowej z Fundacji „Przekreślony Kłos”-z czerwoną
      kartką
      • 2 dag drożdży
      • 2 łyżeczki cukru
      • 6 łyżek oleju
      • 300 ml ciepłej wody
      • 1 łyżeczka soli

      Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj wodę, sól, olej i zagnieć ciasto, które musi
      być bardzo gęste a jednocześnie miękkie i ciągnące. Urywaj po kawałku i formuj
      kulki. Każdą natnij nożem na krzyż. Wierzch zwilż wodą i odstaw do wyrośnięcia
      na 10-15 minut. Następnie upiecz w piekarniku w bardzo wysokiej temperaturze
      przez 10-15 minut.








      --
      Gosia - mama Samuelka.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka