Re: jak upiec chleb bezglu...

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Nie mogę jakoś znaleźć takiego przepisu w tej części Forum; czy ktoś może wie
    jak upiec taki chlebek z mąki np. kukurydzianej lub innej bezglutenowej? Nie
    mogę dodać drożdży, a zamiast mleka mogę dać ew. Nutramigen czy Bebiko
    sojowe.
    Czy może lepiej się nie wysilać i kupić gotowy w sklepie? Szukałam przepisów
    na www.celiakia.pl ale nie działa im ta podstrona.

    Dziękuję,
    Natasza

    --
    Zuzia i Maciuś
    • 23.11.05, 15:54 Odpowiedz
      Dla córci czy dla synka ? Fajne dzieciaczki :o)
      --
      Radość jest tu i teraz.
      Nie trzeba czekać, aż wszystko się ułoży...
      • 23.11.05, 16:08 Odpowiedz
        dzięki. dla synka. ma prawie 10 mcy teraz i mało co może jeść.
        --
        Zuzia i Maciuś
        • 23.11.05, 17:03 Odpowiedz
          A mały je juz pieczywo chrupkie? Chaber ma w swojej ofercie ryżowe,
          kukurydziano-ryzowe, kukurydziano-gryczane.. www.chaber.com.pl/
          Przypuszczam, że nie da się upiec chleba bezglutenowego bez drożdży. Ja
          przynajmniej nie spotkałam się z takim przepisem. A w tych sklepowych sama
          zobacz ile jest różnego rodzajów dodatków, których taki maluszek nie powinien
          dostawać, np popularne wyroby f-y Glutenex
          www.glutenex.com.pl/glutenex.php?v%5Flang=pl&v%5Fkat=ofert
          Podajesz kaszę jaglaną i gryczana białą niepaloną ?
          --
          Radość jest tu i teraz.
          Nie trzeba czekać, aż wszystko się ułoży...
          • 23.11.05, 18:24 Odpowiedz
            Maciek juz potrafi gryźć, ale chyba bałabym się mu podać suche chrupkie
            pieczywo. Daję mu kaszę - nawet lubi - na razie dostaje gryczaną, jęczmienną i
            orkiszową. Dzięki za linki do stron. Chyba faktycznie wybiorę coś gotowego,
            chociaż nie będę ryzykowała z Chaberem (ale można w sumie taki chlebek nasączyć
            czymś, zobaczymy). Ze dwa rodzaje chleba w sklepie na stronie Celiakii się
            chyba nadają.
            --
            Zuzia i Maciuś
            • 23.11.05, 18:33 Odpowiedz
              A żyta nie próbowaliście ? Skoro glutenowy orkisz przeszedł to może i żyto
              bedzie ok ? Wówczas można upiec żytni na zakwasie :o)
              Dlaczego boisz się podać dziecku chrupkie pieczywo ? W sumie bardzo podobne
              jest do chrupek kukurydzianych. Mój synek je go sporo i nigdy nie było żadnych
              problemów, kroję wzdłóż na dwa - trzy kawałki a mały jest zadowolony, że może
              sam coś sobie pochrupać bez pomocy mamy.
              • 23.11.05, 18:55 Odpowiedz
                masz rację, spróbuję z chrupkim pieczywem. Cały czas myślałam, że orkisz jest
                bezglutenowy. Maciek nie dostał go dużo ale ostatnio pojawiły się mu nowe
                wypryski na ciele, więc może od tego? W ogóle, to jak doszliśmy do tego czego
                nie może jeść to długa historia. I może nie przejmowałabym się tą alergią tak
                bardzo gdyby miał "tylko" zmiany skórne, ale problem jest w tym, że
                prawdopodobnie go boli brzuszek po zjedzeniu czegoś niestosownego - i odmawia
                jedzenia innych rzecz w efekcie. Koszmar. Aha, zakwasu też pewnie nie będzie
                tolerował bo nie może niczego co jest choćby lekko kwaśne lub na kwasie
                przygotowane. Na przykład odpada większość owoców oprócz bananów i moreli. Ale
                to już inny temat.
                --
                Zuzia i Maciuś
                • 23.11.05, 20:29 Odpowiedz
                  Orkisz to odmiana pszenicy. Skoro synek lubi banany, to może zasmakuje mu mus z
                  kaszy jaglanej (bezglutenowa) z bananem. Wystarczy ugotować kaszę jaglaną i
                  zmiksować ją z bananem, można dodać odrobinę soku lub mleka jeżeli jest zbyt
                  gęste. Mój bananowy synek uwielbia taką kombinację. Pieczywo f-y Chaber
                  jest "czyste" i jeżeli tylko dziecko może jeść ryż i kukurydzę to nie powinny
                  zaszkodzić :o)
                  Pozdrawiam
                  --
                  Radość jest tu i teraz.
                  Nie trzeba czekać, aż wszystko się ułoży...

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj



Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.