Dodaj do ulubionych

domowy przecier pomidorowy-jak zrobić?

30.08.06, 10:19
Witam ja tak z innej beczki. Chciałabym zrobić przecier pomidorowy
(koncentrat) ale nie mam przepisu. Czy macie jakiś godny polecenia.Pozdrawiamsmile
Edytor zaawansowany
  • doti_cz 31.08.06, 11:03
    Wiem że na pewno się gotuje... chyba aż odparują? I na tym moja wiedza się kończysad
  • bea113 31.08.06, 11:28
    trzeba gotować aż odparują, a potem - jak to robiła moja mama - trzeba
    przecierać przez sito, w celu usunięcia pestek i skórek. Nowoczesna wersja, to
    po odparowaniu zmiksować blenderem. Pozdrawiam.
  • marghe_72 31.08.06, 12:21

    PRZEPISY LINN_LINN

    SOS POMIDOROWY AROMATYCZNY NA ZIME

    5 kg dojrzalych pomidorow
    2 cebule
    2 zabki czosnku
    pol szklanki oliwy z oliwek extravergine
    sol
    pieprz
    listki bazylii
    szczypta oregano

    - pomidory umyc, przekroic na polowe, usunac pestki i czesc plynu, przetrzec
    uzywajac przyrzadu do przecierania warzyw
    - podgrzac oliwe, poddusic w niej siekana cebule wraz z zabkami czosnku, dodac
    przecier pomidorowy, troche soli i pieprzu, a nastepnie dusic przez 20 minut
    - w polowie duszenia dodac listki bazylii i szczypte oregano
    - goracy sos wlewac do sloikow pollitrowych / wyjdzie ich 8 /
    - pasteryzowac przez 20 minut
    - przechowywac do roku

    Jesli posiada sie wloska maszynke do oddzelania pestek i skorek od pomidorowego
    miazszu, wystarczy poddusic cale pomidory i przepuscic je przez te maszynke /
    przypomina maszynke do miesa, ale ma walek pelen malutkich dziurek /. Taka
    maszynka umozliwia przetworzenie kilkudziesieciu kg pomidorow na raz
    --

    SOS POMIDOROWO-WARZYWNY NA ZIME

    5 kg pomidorow
    1 kg marchwi
    1 duza cebula
    2 galazki selera naciowego / 1 maly korzeniowy /
    kilka zabkow czosnku
    peczek natki pietruszki / kilka korzeni pietruszki /
    listki bazylii
    sol
    pieprz
    cukier
    - pomidory umyc dobrze i szybko pod biezaca woda
    - rozgotowac je troche w duzym garnku, podlewajac niewielka iloscia wody
    przetrzec przy pomocy przyrzadu do przecierania warzyw albo przepuscic przez
    maszynke do oddzielania miazszu od pestek i skorek / wloska “spremipomodoro” /
    - odsaczyc nadmiar wody uzywajac plociennych workow lub duzego sita przykrytego
    plotnem / skroci to troche pozniejszy proces zageszczania sosu /
    - przecier przelac do duzego garnka, dodac marchew i seler rozdrobnione w
    malakserze / liscie selera zostawic /, dodac czosnek i cebule przekrojona na
    pol / mozna je wlozyc do siateczki np. z tiulu – bedzie latwej je potem
    usunac /
    - gotowac, mieszajac od czasu do czasu drewniana lyzka, aby przecier nie
    przywarl do dna
    - natke pietruszki i liscie selera oplukac, a nastepnie dokladnie zwiazac nitka
    i wrzucic do gotujacego sie przecieru
    doprawic przecier sola, pieprzem i cukrem / niewielka iloscia, gdyz wlasciwe
    doprawianie bedzie mialo miejsce podczas gotowania potraw /
    gotowac przez 2 godziny / przy malych ilosciach nawet krocej /
    - wyjac wiazke natki i selera oraz cebule i czosnek
    - przecier przelozyc do wysterylizowanych sloikow, na dno sloika klasc po
    listku bazylii, potem wlac przecier, potem znowu listek bazylii i warstwe
    oliwy / tak aby dokladnie pokryla przecier /
    - zamknac i pasteryzowac przez 30 minut / przy malych sloiczkach wystarczy 20
    minut /
    - mozna zrobic taki soso bez warzyw / pomidory, czosnek, sol, cukier, oliwa,
    listki bazylii /
    - ja robie zwykle polowe z warzywami, polowe bez
    - sos warzywny jest wlasciwie gotowym sosem do makaronu / wystarczy podgzrac i
    doprawic, a makaron posypac serem /

    Jest to przepis polsko-wloski: wyciety z “Kobiety i Zycia”, przywieziony do
    Wloch razem z kuchennym archiwum, a nastepnie dostosowany do sposobu wykonania
    slynnej wloskiej pomidorowej salsy / robionej zwykle bez dodatku warzyw i tak
    tez mozna to zrobic /

    Jesli ktos hoduje pomidory na wieksza skale, polecam wloska
    maszynke “spremipomodoro”.
    --
    POMIDORY NA ZIME "AL NATURALE"

    / jesli pomidory sa typu podluznego, uzyskamy klasyczne “pelati” /

    - pomidory umyc, naciac gorna czesc / od strony listkow /, przycisnac usuwajac
    nasiona i czesc plynu, wrzucic na wrzatek, obrac ze skorki i ukladac je pionowo
    w sloikach pollitrowych
    - zalac osolona woda / 20 g na 1 litr wody /, zamknac i pasteryzowac / 45
    minut, jesli sloiki mniejsze – wystarczy 20-25 minut /
    - mozna ochlodzic i pasteryzowac jeszcze raz przez 20 minut / wtedy czas
    przechowywania wynosi 8-10 miesiecy /

    Pomidorki koktajlowe zamykac w calosci / ze skorka i pestkami /, zalane osolona
    woda
    i nieco nie na temat

    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=46923954&v=2&s=0
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=47259998&a=47267380
    --
    Literówki to moja specjalność smile
  • stypkaa 31.08.06, 15:16
    Marghe, a ile kosztuje ta włoska maszynka do przecierania pomidorów? I gdzie w
    Polsce można to kupić?
    Ja sobie ostatnio kupiłam taki ręczny przecierak, ale to trzeba się trochę
    nakręcić smile
  • elkusia 31.08.06, 15:47
    nie polecam miksowania przecieru w blenderze lub mikserze - bedzie gorzki od
    pestek
    --
    b2.lilypie.com/AlwQp2.png
  • doti_cz 31.08.06, 16:47
    Dziekuję i pozdrawiamsmile))

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.