Dodaj do ulubionych

zapiekanka ziemniaczana

11.11.06, 23:04
Macie może przepis na zapiekankę ziemniaczaną? Szybko, łatwo i pysznie? Od
jakiegoś czasu strasznie za mną "chodzi" zapiekanka np z boczkiem albo
aromatyczną kiełbaską tylko nie wiem co tam jeszcze dorzucić i jakim sosem
polać (najlepiej serowo - śmietanowym). Pomożecie?
Edytor zaawansowany
  • marg0tka 11.11.06, 23:08
    Może taka:Zapiekanka pasterska, czyli Shepherd's Pie

    1 kg mielonego mięsa ("oryginalnie" baranina, ale może być każde)
    2 średnie, poszatkowane cebule
    1 puszeczka przecieru pomidorowego
    przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka, majeranek.
    1 kg ziemniaków
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    10 dag żółtego ostrego sera
    (oczywiście ilości możesz proporcjonalnie zmniejszyć)

    1) Ziemniaki obrać i ugotować, a przez ten czas...
    2) zeszklić cebulę na patelni na oleju, dodać mielone mięso i smażyć,
    aż wypuści całą wodę (to ważne!) i będzie rumiane i suchutkie,
    dodać przyprawy i przecier.
    3) Z ziemniaków zrobić mikserem puree, dodać jajko, mleko, tarty ser i łyżkę
    masła.
    4) posmarować naczynie żaroodporne olejem, na spód włożyć mięso,
    na wierzch ziemniaki, na wierzchu położyć trochę masła w kawałeczkach.
    5) Piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

  • oxygen100 11.11.06, 23:31
    ja mam z rodzinnych stron przepis na "babke ziemniaczana"
    Ziemniaki ok 1,5 -2 kg obrac i zetrzec na drobnej tarce (ja wrzucam do
    malaksera)podsmazyc ze 2-3 cebule i boczek ok 20-30dkg na skwarki. Moze byc
    surowy albo wedzony wszystko wymieszac. Dodac sol pipeprz jajko i na ogol kilka
    lyzek maki bo ziemniaki zawieraja duzo wody wszystko do naczynia i do
    piekarnika na ok 1-1,5 godziny. Mozna dodac tez strata marchewke wtedy bedzie
    ladniejszy kolor
    --
    - o rany!!! wino nożem się kraje!!!
    - bo stare
  • luxure 12.11.06, 06:53
    Najpierw piękę filety z kurczaka w rozgrzanym piekarniku na 200 st. Trochę je
    trzeba obsypać Vegetą albo czymś takim to będą ze smakiem, 30 min gotuję
    ziemniaki pokrojone na średnie kawałki, kilka min gotuję na parze brokuły.
    Później ziemniaki i brukuły dodaję do kurczaka. Sos robie ze smietany ( 200ml +
    jedno jajko i żólty ser trę na tarce tak żeby było gęste i sie dobrze
    wymieszalo). Poźniej polewam sosem wszystko i dalej do piekarnika na trochę tak
    żeby sie ładnie zapiekało
    --
    ***Idziemy przez ten świat samotnie, ale jeśli mamy szczęście, to przez jedną
    chwilę należymy do kogoś i ta jedna chwila pozwala nam przetrwać całe
    wypełnione samotnością życie***

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.