Jak gotowac ryz basmati? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Moze wstyd sie przyznac, ale wlasnie wczoraj robilam to pierwszy raz. Dostosowalam sie do rad znajomej, tzn. gotowalam w stosunku 1:3 (trzy czesci wody na jedna czesc ryzu). Wyszla mi jednak kleista maz. I nie wiem, czy za duzo bylo wody, czy za dlugo gotowalam?A z czym podajecie ryz basmati? Po prostu zamiennie z ryzem bialym?
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 05.10.01, 08:40
    Wystarczy proporcja 1:2, a przede wszystkim ryż basmati gotujemy BARDZO KRÓTKO czyli ok. 10 minut. Wtedy na pewno nie zrobi się maź. Ja często gotuję go w dużej ilości wody i po 10 minutach odcedzam przez sitko. Podobno traci się wtedy trochę tego co jest w wodzie, ale trudno. Nie zawsze mam czas żeby pilnować i czasmi zamieszać w garze.Ryż Basmati podaje dokładnie z tym wszystkim z czym podawałam kiedyś normalny ryż, czyli z jabłkami (zapiekany), z cynamonem, z duszonymi warzywami, itd.Życzę smacznegoMaliza
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 05.10.01, 11:54
    Ja też gotuję tak jak zwykły ryż 2:1. Mam łatwiej bo kuchnia elektryczna i garnek z grubym dnem, zagotuję wyłączam i mam spokój.Właśnie sobie przypomniała, że mi się skończył a bardzo go lubię za ten specyficzny zapach ismak. Pozdrowienia i smacznego.
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 05.10.01, 19:29
    Dzieki dziewczyny. Co prawda wydawalo mi sie dziwne, ze mam dawac wiecej wody, ale przeciez nie mialam doswiadczenia. Teraz juz bede gotowac "normalnie".
  • Gość edziecko: BM IP: *.* 06.10.01, 21:38
    CZesc dziewczyny,według moich przepisów ryż basmati należy najpierw podsmażyć, tzn rozgrzać olej w garnku (tyle, aby było przykryte dno garnka), nastpnie wsypać i przysmażać ryż aż się zrobi lekko przeźroczysty, następnie zalewa się go wrzątkiem, tak aby było 1 cm więcej wody ponad ryż. Gotujemy na malutkim ogniu 10 minut, a potem zostawiamy jeszcze 5 - 10 min - aż dojdzie.pozdrowieniaBeata
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 07.10.01, 16:19
    Cześć, ryż basmati to ksiąze wsród gatunków ryżu. Najlepiej smakuje z warzywami lub mięskiem na spsób indyjski. Jeśli jesteście zainteresowane jakimiś przepisami to dajcie znaćMola
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 07.10.01, 18:57
    Hej, a kupujecie ryż basmati Uncle Ben"s, czy też jakiś inny?
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 08.10.01, 00:44
    Ja jestem zainteresowana. Dawaj przepisy :)
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 08.10.01, 07:39
    Ja też poproszę o przepisy !!!
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 08.10.01, 11:09
    A propos podsmażania, taki sposób przygotowania dobry jest właściwie dla każdego gatunku ryżu.Ja często zalewam go zamiast wodą wywarem warzywnym lub rosołem z kury, jeśli akurat mam pod ręką , dodaje też przypraw( miesznki indyjskie na bazie curry., kolendry, imbiru, kurkumy), lub suszonych ziół polskch typu majeranek i bazylia. Czyli pełna dowolność. Chociaż ryż basmanti robię raczej bez ziół. Teraz kupiłam go w sklepie z wegetariańkim, wcześniej jakiejś polskiej firmy , nie pamiętam. Uncle Beansa (nie wiem czy tak się pisze) nie widziałam. Zresztą pewnie jest drogi?Teraz 1 kg kupiłam za 10 zł.Smacznego
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 08.10.01, 14:39
    "K U R C Z A K W S O S I E I N D Y J S K I M" SKŁADNIKI:ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka1 duża cebula 3-4 pomidory (ewentualnie koncentrat pomidorowy - 1 duża łyżka)2-3 ząbki czosnku (wg uznania)3-5 dag rodzynek1 łyżka natki pietruszkiPrzyprawy:1 łyżeczka curry1/2 łyżeczki ostrej papryki (chili)1/2 łyżeczki nasion kolendry1/2 łyżeczki nasion jeerasok z 1/2 cytryny3-4 nasiona zielonych kardamonów1 owoc (suszony) lub ziarna czarnego kardamonu1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki imbir lub kawałek korzenia1/2 łużeczki przyprawy "garam masala" (dostępna w sklepach z orientalną żywn. i niektórych dużych marketachsólliść laurowy1 szklanka gorącej wody5-6 łyżek oleju do smażeniaPrzygotowanie:Oczyścić mięso i pokroić w niewielkie kawałki, cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek najlepiej pokroić nożem w cienkie paseczki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić nasiona jeera, kolendry, kardamony i liść laurowy - chwilę mieszać następnie dodać czosnek, chwilę podrumienić i dodać cebulę - mieszać aż cebula nabierze złotawogo koloru (należy uważać aby nie spalić cebuli, lepij nawet tylko zeszklić niż przypalić), następnie zmiejszyć ogień i dodawać kolejno: kurkumę, chili, curry, garam masała, imbir, sól. Chwilę mieszać i dodać mięso z kurczaka, zwiększyć ogień i szybko mieszając podsmażyć mięso po czym szybko dodać pokrojone w kostkę pomidory (ew. koncentrat), zamieszać, wocisnąć sok z cutryny, dodać rodzynki, wlać gotującą się wodę (tak, aby woda pokrywała wszystkie składniki), zamieszać i pod przykryciem dusić ok 20-30 min (przed końcem gotowania sprawdzić miękkość mięsa). Smacznego!
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 15.10.01, 11:00
    gotujesz w proporcji 1;2, po zabulgotaniu ok. 5-7 min.bez przykrywki, wylaczasz gaz, zostawiasz na ok. 5 min. i powienien byc sypki jak piasek na karaibach. ja tak przynajmniej mam.z ryzu bialego najlepiej w ogole zrezygnowac, jest nic nie wart jezeli chodzi o istotne skladniki odzywcze
  • Gość edziecko: alex_w-s IP: *.* 23.10.01, 18:01
    Kochana, to chyba ja się powinnam wstydzić bardziej...- O JAKIM RYŻU MÓWICIE??No, powiedzcie niewiedzącej :) Czym się różni od zwykłego ryżu i jak go rozpoznac i gdzie kupić?!!!!! papatki
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 23.10.01, 20:55
    Hej,ryż basmati to ryż o bardzo charakterystycznym aromacie (orzechowym), pochodzi z wysokogórskich rejonów Indii - wyłącznie. Po ugotowaniu na sypko ma bardzo cieniutkie i długie ziarenka, rozpoznasz go po nazwie. Każda firma sorzedająca ten ryż wyraźnie podkreśla jego nazwę na opakowaniu, bo to podobnpo "królewski ryż". No i cena jest oczywiście bardzo charakterystyczna - kilogram na pewno pow. 10 zł.W Polsce sprowadza go na pewno firma Kreso i Unle Bens (nie pamiętam czy to się tak pisze), jest po prostu świetny.Pozdrawiam Magada P.
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 24.10.01, 04:24
    Przepis pochodzi od mojej kuzynki meza, ktory pochodzi z Iraku.Gotowac ryz basmati w duzej ilosci wody ok.10 minut, zalac zimna woda. Na dno szerokiego garnka lub patelni wlac troche oleju i ulozyc na nim pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki tak zeby zakryly dno. Na wierzch wylozyc ryz wymieszany z niewielka iloscia szafranu i pol kubeczka masla. Zakryc pokrywka i gotowac ok.20-30minut. Wylozyc na talerz tak zeby zrumienione ziemniaki byly na wierzchu.Przepis dla osob ktore maja mikrofalowkeszklanka ryzu basmati, 2szkl.wody, troche soli i oleju lub margaryny. Wlozyc do szklanego pojemnika i przykryc pokrywka, wstawic na 10 minut na najwyzszy stopien (hihg), zmniejszyc na medium i gotowac dalsze 20 minut.Do tego ryzu najlepiej smakuje nam sos z piersiami kurczaka2 piersi kurczaka pokroic w kostke lub grubsze paski2 cebule i 4 zabki czosnku podsmazyc na oleju, dodac piersi z kurczaka i 2 lyzki curry, podsmazyc. Dodac puszke pomidorow (785ml) lub koncentrat pomidorowy wymieszany z woda, gotowac pod przykryciem ok.25 minut.Smacznego
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 24.10.01, 15:11
    w wawie w tzw sklepach z zywnoscia orientalna kosztuje miedzy 6 a siedem zl, czasami w geancie jest 500g za 3.50

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.