Dodaj do ulubionych

Szukam przepisu na sernik

IP: *.* 03.12.01, 07:21
Cześć dziewczyny!Szukam dobrego przepisu na tradycyjny sernik (nie na zimno). I przy okazji napiszcie czy znacie jakieś techniki, żeby był udany.Czekam na przepisy. Małgoś.:bounce:
Edytor zaawansowany
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 03.12.01, 09:24
    Hej!Ja piekę fantastyczny sernik!!! Co prawda nie jest on taki "tradycyjny", ale pyszny! Wsztscy znajomi i rodzina się nim zajadają! Sorki, ale piszę z pracy, więc przepis dam jutro!Pozdr.KIKA
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 12.12.01, 11:37
    Czesc KIKO,co z tym przepisem na pyszny sernik. Codziennie sprwadzam czy sie juz pojawil, a tu nic.Cierpliwie dalej czekam, pozdrawiam Edyta.
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 04.12.01, 08:26
    Ciasto: 2łyżki cukru, 1 szklanka mąki, 1/2 kostki margaryny, 2 żółtka, trochę proszku do pieczenia (pół łyżeczki). Wszystko zagniatasz (Jeżeli jest za suche można dodać trochę kwaśnej śmietany) i na pół godziny do lodówki.Ser: ok 1 kg sera białego (uwagi co do sera podaję niżej), 8 żółtek, 6-7 białek zostawiasz na pianę, 1/2 kg cukru pudru , 25 dkg margaryny, 2łyżki mąki kartoflanej, proszek do pieczeniabakalie.Wykonanie: margarynę utrzeć (robotem) do pulchności dodając stopniowo żółtka i cukier puder (ilość cukru można zmiejszać lub zwiększać-zależy jak lubisz) następnie stopniowo ser. Wszystko ucierać ok 20 minut (im dłużej tym lepiej). Na koniec dodać mąkę kartoflaną i łyżeczkę proszku. W osobnej dużej misce ubić na sztywno pianę z białek i wszystko razem wymieszać zwykłą łyżką (żeby się połączyło) dodać bakalie ale bez przesady.Prostokątną blachę (ja mam taką 20*27 cm) wysmarować tłuszczem,(wykorzystaj do tego kogoś podczas gdy będziesz robić ser) wyłożyć na dnie cieńką warstwę ciasta (dosłownie ok 3-4 mm jeżeli ciasto ci zostanie to schowaj do zamrażarki na następny raz). Na to ciasto wykładamy ser i pieczemy ok 40-50 minut w temp. ok 170-200 st. Po wyłączeniu piekarnika zostaw zamknięte drzwiczki jeszcze ok 10-15 min. Jeżeli podczas pieczenia zauważysz że góra za bardzo się spieka połóż na wierzch folię aluminiową.Po upieczeniu można na wierzch zrobić lukier lub czekoladę.Teraz uwagi co do sera. Ja osobiście lubię sernik taki "luźny" tzn bardzo miękki, soczysty. Używam sera Campina w takich dużych biało zielonych pojemnikach 900 g. (nie trzeba go mielić) Jeżeli sernik ma być bardziej "zwarty" możesz użyć mieszanego sera np. 500g.twarogu (ale trzeba najpierw przemielić) i 400 g. takiego sera homogenizowanego np. Toska do wypieków.Życzę powodzenia i smacznego ;)Ivona
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 12.12.01, 22:25
    kupuje SERNIX - dr.oetkera za 1 z i postepuje zgodnie z przepsiem (jajka, mleko, itd-bez tluszczu!!!!) roboty-10 min mikserem ZAWSZE wychodzi pysznie i efektownie. dodaje bakalie i dobrze zmielony ser. sam sernix to nic szkodliwego. polecam !!!
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 13.12.01, 23:22
    Mam swój przepis na fantastyczny sernik i chętnie się nim podzielę. Jest to sernik wiedeński bez spodu z ciasta, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby upiec go na cieście kruchym.1 kg sera8 jajpółtorej szklanki cukru15 dag masła lub dobrej margaryny2 łyżki mąki ziemniaczanejcukier waniliowy10 dag rodzynków 10 dag usmażonej skórki pomarańczowejTakie są proporcje. Myślę jednak, że sekret smaku tkwi w technice wykonania. Ja swój sernik wyrabiam w malakserze z nożem. I robię go tak:Sernik wyrabiam w dwóch turach. Najpierw parzę rodzynki. 0.5 kg sera, połowę masła, połowę cukru waniliowego i 1/3 (jedną trzecią!) cukru wkładam do malaksera i miksuję aż uzyskam jednolitą masę. Dodaję wtedy 4 żółtka i miksuję dalej. Gdy powstanie puszysta masa przekładam do dużej miski. Podobnie postępuję z drugą częścią składników.Teraz ubijam pianę z 8 białek, na końcu dodaję pozostałego cukru. Wykładam pianę na masę serową, posypuję mąką ziemniaczaną, na to wykładam rodzynki i skórkę, i delikatnie acz dokładnie mieszam. Wszystko wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w temp. 180-200 stopni godzinę do półtorej (aż nabierze odpowiedniego koloru). Najlepszy jest dopiero na trzeci dzień, dlatego można go upiec wcześniej i w chłodnym miejscu przechować.Ostatnio dawałam do niego mniej cukru - 3 razy po 100 ml - bo zaczęłam preferować rzeczy mniej słodkie. To już kwestia gustu. ( i chyba sera też - jak bardziej kwaśny musi być cukru więcej)Życzę udanych wypiekówKasia
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 15.12.01, 17:00
    CiastoUtrzec trzy jajka (1 cale 2 zoltka) z margaryna do tego dodac cukier waniliowy ,mniej niz 1/2 szkl.cukru i nie cala smietane.Do tego make i pol proszku do pieczenia .Serkg bialego twarogu 1 i1/2 lyzki maki ziemniaczanej7 jajek(4 zoltka 3 cale)1-2 ziemniaki ugotowanereszte margaryny1 lyzeczka proszku do pieczenia olejek pomaranczowy1i1/2 szkl.cukru pudrurodzynkiJajak utrzec z cukrem na puszysta piane dodac olejek i margaryne i wyrobic z serem.Warstwa ciasta nato ser a potem przekladane paski tak jak szachownica.Paski posmarowac rozbeltanym jajkiem ladniej wygladaja po upieczeniu.(pedzelkiem) Piec okolo godziny na 180 stopni. Jest to tradycyjny przepis jeszcze po mojej prababci i bardzo pyszny.
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 18.12.01, 10:58
    Kasiu, wczoraj pieklam Twoj sernik. Rzeczywiscie jest super. Bardzo dlugo poszukiwalam przepisu na taki wlasnie sernik. DziekiEdyta
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 21.12.01, 00:02
    Cieszę się. Może szukasz przepisów na inne ciasta? Bardzo lubię piec, choć ostatnio coraz mniej, bo się boję, że zabraknie mi skali na wadze łazienkowej.Pozdrawiam. K.
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 22.12.01, 21:22
    A może posiadasz przepis na makowiec bez ciasta? Tzn, nie strudel, bez kruchego spodu itp. Sam mak..
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 22.12.01, 21:26
    8 jaj1 kostka margaryny (maryna, delma sa bezmleczne)1/2 kg cukru pudru1/2 kg maku1 kg jablek slodkich9 czubatych lyzek kaszy manny blyskawicznej (moze byc troche wiecej)bakalie jakie sie lubi Polewa:1/2 kostki margaryny1/2 szkl. cukru3 lyzki mleka2 lyzki wody3 lyzki kakao3 minuty gotowac Przygotowanie ciasta: mak zaparzyc na noc, 3 razy przepuscic przez maszynke do miesa.Bialka oddzielic od zoltek.Margaryne rozpuscic, nalac na cukier, zmiksowac z zoltkami.Do tej masy dodawac lyzka mak, mikujac.Dodac jablka starte na tarce o grubych oczkach i kasze manne.Bialka ubic na sztywna piane i dodac do masy.Delikatnie wymieszac.Piec tak, aby ciasto w srodku bylo odbrobinke wilgotne. Polac polewa. Mozna wczesniej przelozyc ciasto masa budyniowa do karpatki(delekty najlepsza ) PozdrawiamYM
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 22.12.01, 21:47
    Mam pytanie: wcześniej to znaczy przed upieczeniem?PozdrawiamKasia
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 22.12.01, 22:08
    Wczesniej, czyli przed polaniem polewa :)I po upieczeniu, i wystudzeniu ciasta :)YM
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 23.12.01, 20:51
    Kasia,właśnie zrobiłam i test wyszedł pomyślnie, PYSZNY ten sernik :bounce:Od pół roku mam malakser a nigdy go nie wykorzystałam do robienia ciast, gapa ze mnie. Piernik też zrobiłam w malakserze :)Dzięki,Monika A/P.
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 29.12.01, 10:50
    A to mój ----ulubiony sernik, szybko, prosto i naprawde pysznie----------------------------------------------------------------------------Ciasto : 200 g maki, 1 jajko, 75 g cukru, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, 75 g masla ciasto zagniesc i dac na pol godziny do lodowki masa : 3 zoltka, 750 g sera 150 g cukru, cukier wanilinowy, 150 ml oleju slonecznikowego poltorej paczki budyniu smietankowego.Wszystko wymieszac robotem a na koncu powoli dodawac pol litra mleka, utrzec na gladka mase. ciasto rozwalkowac i wylozyc spod i boki tortownicy 26-28 cm. wlac mase serowa i piec ok.50-55 min. w temp. 175 st. z trzech bialek i 100 g cukru zronbic bardzo sztywna piane po upieczeniu wyjac ciasto z piekarnika, amniejszyc temp. do 150 st. rozsmarowac roznomiernie bialka na sernku i piec jeszcze ok. 30 minut,na białka można posypać troche kokosu. smacznego --------------------------------------------------------------------------------
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 28.12.01, 23:28
    Ten sernik jest przepyszny...Ale jeden warunek - ser. Nie może być bylejaki. Piekłam dwa serniki z tego przepisu. Jeden na twarogu, który sama zmieliłam - 3 razy. Wyszedł troszkę twardawy. Ale za to ten drugi - na twarogu trzykrotnie mielonym w folii ze sklepu - pychota !!!!!!
  • plmk 26.04.14, 16:58
    Witamsmile
    Mam wielką ochotę wypróbować przepissmile Mam pytanie dotyczące mieszania piany z białek posypanej mąką ziemniaczaną- w jaki sposób należy wmieszać z masą serową czy najpierw po wierzchu delikatnie połączyć mąkę z ubitą pianą i dopiero potem po dnie łącząc z masą serową, czy taką pianę posypaną mąką mieszam od razu od dna łącząc z serem? Czy ser ma być w temp. pokojowej czy można wyjąc z lodówki przed dodaniem? Czy budyń na wierzchu piany ładnie się połączy i zostaną grudki? Czy pianę dodaję całą porcją naraz czy np. na trzy porcje i czy w takim razie każdą z porcji posypać częścią mąki ziemniaczanej?
    Dziękuję za odpowiedźsmile
    Pozdrawiam Kasia
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 19.12.01, 07:32
    Dziewczyny dzięki za przepisy, na pewno na święta wypróbuję, bo straaasznie uwielbiam serniki i może wreszcie nauczę się je piec. :crazy:Małgoś
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 21.12.01, 00:17
    A czy jest szansa na upieczenie tradycyjnego sernika ale na bazie ...hmmmm...nietradycyjnego sera? Tutaj nie ma naszego,polskiego ale jest np taki gladki ser (`filadelfia` itp)ktory Anglicy uzywaja do sernikow ale niestety o nieco innym smaku i glownie na zimno.:(B
  • Gość edziecko: Politea IP: *.* 21.12.01, 07:43
    Witam Bogusiu,Ja czasami piekę sernik nie z naszego białego sera, ale z serków homogenizowanych, a dla Malucha konkretnie z waniliowego Danio. Nie jest to co prawda najtańsze, ale ... czego nie robi się dla potomności :-). Więc do rzeczy. Na spód i górę robię zwykłe ciasto kruche, tylko dodaję troszkę kakao. Natomiast do samego sera (na średnią tortownicę ok. 8-10 serków) dodaję 5 żółtek, 2 łyżki roztopionego masła, ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lepiej wsypać jedną i zobaczyć jak to wygląda, niestety serki mają różną gęstość), sok z cytryny (albo jakiś aromat) oraz małą paczkę wiórków kokosowych, bakalie. Wszystko miksuję (musi być puszyste). Na spód tortownicy daję połowę wcześniej przygotowanego ciasta wlewam masę serową (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany) i przykrywam kolejną warstwą ciasta. Do sera można dodać troszkę proszku do pieczenia, ale jak kiedyś dodałam to ciasto wyszło mi ... z tortownicy :-) tak więc proponuję z umiarem. Piecze się ok. 40-60 min. Przepis jest z pamięci, ale chyba o wszystkim pamiętałam. Pozdrawiam,Politea :hello:Wszystkiego najlepszego na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok. Oby spełniły się wszystkie Wasze marzenia, a radość i miłość gościła cały czas w Waszych serduszkach.
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 21.12.01, 11:47
    Dziekuje serdecznie.:)Napewno wyprobuje.Mniam mniam. A po swietach powiem jak mi poszlo.;) Ja tez Wam zycze cieplutkiej atmosfery podczas swiat i samych radosci w Nowym Roku. Obysce juz mogli byc razem w kompleciku i oby spelnily sie wszystkie Wasze marzenia.Usciski dla Karolinki(zaopatrzeniowca tatusia hihi-przypomnial mi sie ten pojemniczek po serku odkryty przy odprawie.:lol:Pozdrowionka B z rodzinka
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 22.12.01, 12:18
    Mozesz uzyc wloskiego sera ricotta, ktory w Polsce mozna kupic w supermarketach. W Anglii pewnie tez. Ser ricotta to zwykly bialy, atlasowo gladki ser, o delikarnej, nieco wilgotnej konsystencji i bardzo lagodnym, slodkawym smaku. Jest najbardziej podobny do twarozku, ale od niego bardziej kremowy. Swietnie sie komponuje z zapachem cytrynowym - idealnym do sernika.Generalnie podstawa sernika jest tlusty, bardzo tlusty ser. Zadnych zero kalorii! Jesli za malo tlusty - dodajemy maslo.Mela - szalejaca wlasnie w kuchni. Pieke pasztet z krolika i schab faszerowany poledwica i sliwkami. W kolejce mocza sie w rumie bakalie do piernika i czeka ser na sernik. Mniam mniam.P.S. - Bedac na walacjach we Francji goscilam ze znajomymi w domu rodowitych Francuzow. Postanowilismy zrobic im typowy polski obiad. Patrzyli z ogromnym zdziwieniem na nasze wysilki starcia bagietki na tarta bulke na tarce do sera :lol: i tluczenie kotletow schabowych mlotkiem :lol: Do tej pory sa przekonani ze jest to najczescie uzywany przyzad kuchenny w Polsce, gdzie wedlug ich pojecia po ulicach chodza biale niedzwiedzie a Polacy caly dzien jedza na okraglo kapuste zapijajac ja wodka :lol: :lol: :lol:Biegne do pracy - w kolejce czeka jeszcze faszerowana ryba .((((Pa))))
  • Gość edziecko: guest IP: *.* 22.12.01, 17:29
    Właśnie upiekłam i podaję. Ciasto 3 szklanki mąki, 2 żółtka i jajko, kilka łyżek śmietany, pół szklanki cukru,cukier waniliowy,2 łyżeczki proszkudo pieczeniaZagnieść ciasto. Podzielić na 2 częśi. Jedna biała, do drugiej dodać kakao i mąkę( tak na oko)- ma być bardziej gęste. Włożyć do lodówki, a ciemne do zamrażarki. Biały placek wyłożyć na blaszkę i podpiec około 15 minut.Masa serowa1 kg sera( przepuścić przez maszynkę), 1,5 szklanki cukru, cukier waniliowy, 6 jaj( użyć 4 białek), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kaszy manny, 1 łyżka mąki pszennej, skórka otarta z cytryny i pomarańczy, sok z nich( trochę), płaska łyżeczka proszku do pieczenia, niecała szklanka mleka, jakiś zapach, pół kostki masła rozpuszczonego.Ser utzeć, dodać żółtka utarte z 1 szklanką cukru i wanilią, mąki i kaszkę, masło i mleko. Pianę utrzepać i dodać połowę szklanki cukru. Wymieszać z masą serową. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową, na nią starte na tartce ciemne ciasto. Piec w średnionagrznym piekarniku około 60 minut.Smacznego Kruszynka :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka