Dodaj do ulubionych

Zielono mi...

IP: *.* 14.05.02, 10:47
Sałaty będą za chwilę królować na straganach. Może podzielimy się przepisami z sałatą w roli głównej?Moje propozycje:SAŁATA RZYMSKA Z KREWETKAMISkładniki: 1 sałata rzymska, 2 winne jabłka, sok z cytryny, 3 łyżki octu jabłkowego, sól, pieprz, szczypta cukru, 8 łyżek oleju, 1 czerwona cebula, 12 surowych obranych krewetek, 4 kromki bagietkiSałatę podzielić na kawałki. Jabłka po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cząstki i skropić sokiem z cytryny. Ocet wymieszać z solą, pieprzem i cukrem. Dodać 6 łyżek oleju i wymieszać. Dodać posiekaną cebulę. Krewetki opłukać i osuszyć. Smażyć 3-4 minuty na 1 łyżce oleju. Bagietkę pokroić w kostkę i zrumienić na pozostałym oleju. Sałatę wymieszać z jabłkami, krewetkami i sosem. Wyłożyć na talerze i posypać grzankami. Można udekorować jadalnymi kwiatami.SAŁATA Z GRZANKAMI ZIOŁOWYMISkładniki: 1 sałata masłowa, 2 pomidory, 1 pęczek rzodkiewki, 100 ml śmietany, sok z 1 pomarańczy i 1 cytryny, 3-4 łyżki octu, 1 cebula, sól, pieprz, szczypta cukru, 4 kromki chleba tostowego, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki masła, 5 łyżek posiekanych mieszanych ziółListki sałaty porozrywać na kawałki. Pomidory i rzodkiewkę pokroić w plastry. Warzywa włożyć do miski i delikatnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z sokami i octem. Cebulę obrać, posiekać i dodać do sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Kromki chleba pokroić w kostkę. Czosnek obrać, zmiażdżyć i wymieszać z solą. Masło roztopić i na nim zrumienić kostki chleba z czosnkiem. Dodać posiekane zioła. Sałatkę polać sosem i posypać grzankami. Można udekorować listkami pietruszki i podawać z szaszłykami z indyka.A te szaszłyki to robię tak:Składniki: 500 g filetu z indyka w 4 cienkich plastrach, 1 ząbek czosnku, 1/2 pęczka majeranku, 200 ml wytrawnego białego wina, 2 łyżki musztardy, sól, pieprz,8 pomidorków koktajlowych, 2 cebule, 1 jabłko, 8 śliwek, 5 łyżek oleju rzepakowego Plastry przekroić wzdłuż na pół. Czosnek obrać i posiekać. Majeranek posiekać, wymieszać z czosnkiem, winem, musztardą i pieprzem. Mięso włożyć do marynaty na ok. 3 godz. Pomidorki umyć. Cebule pokroić w ćwiartki. Jabłko pokroić w cząstki. Mięso wyjąć z marynaty i nabić na patyczki na kształt fali w zagięcia wkładając pomidory, śliwki, cebulę i jabłka. Szaszłyki posmarować olejem i grillować ok. 15 minut.Pozdrófka i smacznegoAlka
Obserwuj wątek
    • Gość edziecko: Isia Re: Zielono mi... - zielona zupka IP: *.* 16.05.02, 13:23
      Dostałam niedawno duuuużo sałaty, trzeba ją było przerobić.Polecam zupkę. Smakowała NAWET moim dzieciom ;)SAŁATOWA ZUPA Z PULPETAMI1 duuża sałata (ja wzięłam 2)2-3 posiekane dymkiząbek czosnku2 marchewkikawałek selerabulion drobiowy, masełko, sok z cytryny, magi lub vegeta, przyprawyPulpety: 20 dag mielonego indyka2 łyżki serka ziołowego lub koperkowego (ostrowia, almette)żółtko1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz biały1. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i gotować 10 minut w bulionie.2. Czosnek posiekać, seler zetrzeć na małych oczkach, dymkę posiekać - to wszystko podsmażyć na maśle 3. Włożyć do tego posiekaną sałatę, przykryć i dusić 3 minutki mieszając.4. Połączyć jedno z drugim i gotować kwadransik.5. Przyprawić solą, pieprzem, magi (lub vegetą), sokiem z cytryny.6. Zrobić pulpeciki z indyka i wrzucać na gotującą się zupę. Gotować kilka minut7. Zabielić śmietaną lub jogurtem.Jeśli ktoś woli, może zagęścić zupę mąką. Można też ją zmiksować na krem.Zdecydowanie w tym przypadku przyda się robot kuchenny.:)Smacznego.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka