• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

DIETA DLA ORh-

  • IP: *.* 19.07.02, 21:06
    Witajcie!!!Czy wiecie coś na temat diety dla grupy krwi (ORh-). Ostatnio zaczęłm się zastanawiać nad zmianą mojego sposobu odżywiania i szukam informacji na temat diet. Jeśli możecie pomóżcie.Dzięki.
    Edytor zaawansowany
    • Gość edziecko: Asunta IP: *.* 22.07.02, 20:28
      CzescJest pare ksiazek na ten temat, ale nie pamietam tytulow. Ostatnio przejrzalam jedna z nich, a ze mam tez zerowke to pamietam, ze to "krew miesozercow". Najbardziej szkodza nam zboza glownie pszenica. Chlebek tylko swietojanski. Niestety nie spotkalam - podejrzewam ze dostepny tylko w sklepach ze zdrowa zywnoscia. Mleko po fermentacji czyli zegnajcie twarozki. Wiecej nie przychodzi mi do glowy. Ale chetnie sie dowiem czegos od innych. Zwlaszcza czy znacie chleb swietojanski i gdzie go nabycPozdrowionkaAsia
    • Gość edziecko: ljaworo IP: *.* 24.07.02, 11:18
      Hej,uprzedzam post będzie długaśny .Dieta dla grupy krwi O:"Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0 nie są produkty mleczne i zbożowe. Zobacz przepisy Grupa krwi 0: najstarsza i najbardziej podstawowa, pozostałość na szczycie łańcucha pokarmowego, z silnym i agresywnym systemem odpornościowym, gotowym i zdolnym do niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga.Ćwiczenia antystresoweCzynniki powodujące utratę wagiPrzy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego.Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nzaywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu - materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi: Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm; Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm; Fasola nerkowata(kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii; Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii; Soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy; Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy; Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy; Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy; Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy. Żywność, która sprzyja spadku wagi: Wodorosty (kelp) - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy; Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy; Sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy; Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi; Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi; Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi. Mięsa i dróbWskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona. Unikać: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.Owoce morzaWskazane: aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.Unikać: barakudy, kwaioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.Jaja i nabiałWskazane: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymo produktami są: kozi ser, masło, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe.Unikać: chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.Oleje i tłuszczeWskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.Orzechy i pestkiWskazane: pestki dyni, orzech włoski.Unikać: maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.Fasole i inne rośliny strączkoweWskazane: fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".Unikać: fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.ZbożaWskazane: nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.Unikać: kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut,pszenicy skrobi.Chleb i grzankiWskazane: chleb esseński, chleb ezechiela.Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.Ziarna i makaronyWskazane: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.Unikać: białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.WarzywaWskazane: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.Unikać: awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy.OwoceWskazane: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.Unikać: figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek. Soki i napojeWskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.Unikać: soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.PrzyprawyWskazane: chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.Unikać: cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.Herbatki ziołoweWskazane: chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.Unikać: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.UżywkiWskazane: woda seltzera, woda sodowaUnikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.Inne przyprawyWskazane: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.Unikać: ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, matynat kwaśnych, marynat słotkich, przypraw smakowych.Źtódło: Dr Peter J.D"Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" (2002-03-19)" jest jeszcze II część "Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi". Jeśli nie uda Ci kupić to kilka przepisów mogę Ci przepisać, ewentualnie mogę pożyczyć Ci książkę jeśli jesteś z W-wy. Zajrzyj też na stronę www.grubasy.pl (z niej powyższe informacje)Pozdrawiam,nie mająca cierpliwości (ani czasu) do diet Ludek
    • Gość edziecko: Elik IP: *.* 26.07.02, 11:46
      Wczoraj miałam okazję przejżeć drugą z tych książek, zoribłam sobie nawet kilka stron kserówek. Ja mam grupę A i coś w tym jest bo moje dotychczasowe preferencje żywieniowe pokrywają się z zalecanymi w tej książce. Grupa krwi A to typowy roślinożerca. No to mam problem bo jestem na diecie 13 dniowej i wcinam jakieś mięcho, ciekawe czy schudnę ;)Elik
      • Gość edziecko: ljaworo IP: *.* 26.07.02, 12:35
        Nie wiem na ile to co jest w dietach, książkach o odchudzaniu się sprawdza. Ja kilka lat temu przeszłam na wegetarianizm i trwałam w tym stanie ok. 7 lat. Mimo tego, że to takie zdrowe itd. nie udało mi się schudnąć (grupa AB), natomiast moja koleżanka, która popełniła ten czyn razem ze mną, bardzo wyszczuplała (grupa 0 - mięsożerca). Mam też drugą koleżankę (grupa 0) - wegetariankę, nawet ryb nie je i jest laseczka (Jak ja jej zazdroszczę). Za to mój mąż (grupa 0) bardzo lubi mięsko, za warzywkami nie przepada i jest szczupły.Ciekawe więc jak to jest z tą dietą zgodną z grupą krwi.Pozdrawiam,LudekPs. Ja poza tym jestem strasznym łasuchem i czekolada jest najlepsza. Dlaczego nikt jeszcze nie wymyślił diety słodyczowej?
    • Gość edziecko: Agata IP: *.* 26.07.02, 15:00
      Polecam stronę www.grubasy.pl. Tam jest wiele diet, także tych związanych z grupą krwi. W ogóle fajna stronka.Pozdrawiamagata
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.