IP: *.* 10.08.02, 10:38
Czy któraś z Was ma dobry przepis na pleśniak? Taki ze skorupką bezową, mniam? bardzo bym była wdzięczna, bo to jedno z moich ulubionych ciast, a jakoś nikt ze znajomych tego nie piecze. Z góry dziękiBerek i Żaba
Obserwuj wątek
    • Gość edziecko: Anius Re: pleśniak IP: *.* 10.08.02, 11:24
      Chętnie podam Ci ten przepis. Jest sprawdzony przeze mnie i kilka innych osób. Z góry zaznaczam,że nie jestem talentem w pieczeniu, więc jeśli mnie udaje się to ciasto to musi być ono stosunkowo proste.A teraz przepis:3 szklanki mąki1,5 szklanki cukrucukier waniliowy5 jaj25 dag margaryny (kostka)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakaojabłka - lub inne owoce, może być też zwykły dżem lub marmoladaPrzygotowanie jabłek: około 1 kg, ale ilość może być dowolna. Umyte i pokawałkowane rozgotować, aż będą miękkie. Można skorzystać z gotowych musów np. Prospona-tarte jabłka lub z domowych przetworów. Można też dać zupełnie surowe, a tylko rozdrobnione owoce.Ciasto:Najlepiej żeby produkty ( margaryna, jajka) były zimne, prosto z lodówki.Mąkę wymieszać z proszkiem. Przesiać przez sito.Posiekać mąkę z margaryną i żółtkami.Dodać 0,5 szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Kruche ciasto zarabia się krótko.Ciasto podzielić na części mniej więcej na 2/3 i 1/3.Potem tą część 1/3 jeszcze podzielić na dwie połówki i do jednej z nich dać kakao. Wszystkie kawałki ciasta schłodzić w lodówce lub w zamrażalniku. Większą część schłodzonego ciasta ( 2/3) rozwałkować na blasze.Ułożyć chłodne owoce. Zetrzeć na tarce resztę ciasta, jasnego i ciemnego. Na wierzch piana z 5 białek i szklanki cukru i cukru waniliowego. Piec około 50 minut w temp. 180 -200 st.C.Możliwa jest również wersja, gdy pianę dajemy bezpośrednio na jabłka, a dopiero na pianę utarte ciasto. Jedna i druga wersja jest pyszna. Ale pytałaś o przepis z chrupiącą pianą, wię musi być ona na wierzchu.Smacznego.Ania
    • Gość edziecko: AneczkaG Re: pleśniak IP: *.* 10.08.02, 12:51
      A ja piekę w takiej wersji, że do ciasta kruchego nie dodaje sie ani grama cukru.Robię je nie tylko z jabłkami, ale ze wszystkimi możliwymi owocami (truskawki, teraz węgierki - ciasto trzeba podpiec przed położeniem owoców). Aha, i między owoce daję jeszcze rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Zimą na ten kruchy spód rozsmarowuję np. powidła śliwkowe albo jabłkowe. W każdym razie Berek - to moje ulubione ciasto. I jak szybki się robi! Aneczka
      • Gość edziecko: q1313q Re: pleśniak- ciekawostki. IP: *.* 11.08.02, 14:30
        Ja tez przepadam za tym ciastem. Robie je tak samo, jak przpis drugi. Skoro przepisy podane, to powiem Wam, ze prawie 30 lat temu ciasto to nazywalo sie "Kruchy placek Renia" (smile ) i robilo sie go z dzemem figowym (w czasach kryzysu o dziwo latwo dostepnym). A poza tym , dzis znane jest tez pod nazwo "Tuffi", ladniejsza niz "plasniak".Pozdrawiam i smacznego ;-)))

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka