Dodaj do ulubionych

Sernik- jaki zeby sie udał?

IP: *.* 11.02.03, 16:56
Znacie moze 100% przepis na sernik?Bo jestem bezsilna ;)monika
Obserwuj wątek
    • Gość edziecko: arad Re: Sernik- jaki zeby sie udał? - na zimno IP: *.* 11.02.03, 17:51
      Nie sprecyzowałaś o jaki sernik chodzi, więc oto sernik gotowany na zimno?!, przepis od teściowej.Serniczek teściowej*1 litr mleka (2%, nie UHT), *5 jaj, *1 szklanka śmietany 18% (gęstej, kwaśnej).Składniki rozmieszać dokładnie, powolutku zagotować aż do oddzielenia się serwatki i wytrącenia wyraźnych grudek sera. Zlać wytrącony ser na sitko i zostawić do ostudzenia (1-2 godziny). Przestudzony ser przetrzeć przez sitko.*1 kostkę masła, *1 szklankę cukru pudru, *olejek pomarańczowy.Masło z cukrem i olejkiem utrzeć do konsystencji kremu. Następnie dodawać po łyżce ser – wymieszać na jednolitą masę.Tortownicę wyłożyć herbatnikami, lekko nasączyć wodą lub czymś lepszym. Rozłożyć masę serową na herbatniki, tak by przylegała do brzegów tortownicy, wygładzić wierzch, włożyć do lodówki. Następnie przygotować galaretkę i przestudzoną wylać na sernik. Przed wylaniem galaretki można sernik udekorować owocami (np. brzoskwiniami z puszki).Pyyyszne.Psotka :bic:
      • Gość edziecko: Gosia1 Re: Sernik- jaki zeby sie udał? - na zimno IP: *.* 11.02.03, 19:56
        Potwierdzam - sernik taki, że palce lizać!!! Sama kiedyś podawałam ten przepis na forum, i - patrz jaki zbieg okoliczności - też mam go od teściowej! :lol: Jedno tylko robię inaczej - nie przecieram serka przez sitko, bo chyba bym jajo zniosła - ja go malaksuję, lub miksuję ale taką końcówką rozdrabniaczem do pokarmu (nożykami). Potem dopiero miksuję masło z cukrem, jak chcę waniliowy sernik, to jeszcze z cukrem waniliowym dodając po łyżce serka. Mniam, mmmmm - pycha. :lol: GosiaP.S. A dupsko rośnie...
        • Gość edziecko: ganga Re: Sernik- jaki zeby sie udał? - na zimno IP: *.* 16.02.03, 19:26
          Musze przyznac, ze zobilam ten sernik. Wszyskim bardzo smakowal, szybko zniknal :)Zerknelam na przepis od Gosi i zrobilam jednak z 2 litrow mleka (a nie jak podala arad z 1 litra) i to sa wlasciwe proporcje na moja 25 cm tortownice.To jest jedyny przepis na sernik na zimno, ktory nie ma w skladzie zelatyny (ktorej nie uzywam od lat). Galaretke zrobilam sama (sok wisniowy + agar.)
            • Gość edziecko: ganga Re: Sernik- jaki zeby sie udał? - na zimno AGAR IP: *.* 16.02.03, 22:46
              Agar-agar to zelujacy srodek roslinny na bazie czerwonych wodorostow. Nie wiem gdzie go mozna kupic w Polsce, ale pewnikiem w sklepach ze zdrowa zywnoscia. Galaretke na bazie agaru robi sie podobnie jak tak z proszku. Agar-agar rozprowadza sie w odrobinie zminej wody, czeka aby specznial, podgrzewa sok, gdy sok jest juz zagotowany dodaje sie agar i gotuje sie jeszcze jakies 2 min. Konsystencja podobna do zelatynowej. Do 1/2 litra soku dodaje 2 lyzki aragu (mozna troszeczke wiecej, jesli chce sie miec "beton")
    • Gość edziecko: b.suleiman Re: Sernik- jaki zeby sie udał? IP: *.* 12.02.03, 08:09
      Szczerze mówiąc nigdy nie robiłam takiego gotowanego sernika, ale może warto spróbować. Ja robię sernik tak (dzieci go uwielbiają):paczka sera mielonego Bacha (ok. 1 kg)6-7 jajek1/4 kostki masłaszklanka cukru pudruopak. cukru waniliowegosok z 1/2 cytryny6 łyżek kaszy mannej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaŻółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i cytryną przez ok. 10 minut. Zmieniam końcówkę w mikserze na nóż i dodaję po trochu ser i wtedy masa dokładnie się rozetrze. Na koniec dodaję masło i kaszę manną z proszkiem do pieczenia. Znowu ucieram, żeby się wszystko wymieszało. Na koniec dodaję pianę z białek i wylewam wszystko do formy. Ja stosuję dwa warianty jeśli chodzi o formę: większa forma (taka prostokątna), którą wykłądam papierem do pieczenia i wtedy sernik jest niższy (akurat do ugryzienia prze dzieci), albo mniejszą okrągłą i wtedy sernik jest wyższy, bardziej mokry (takie sa moje doświadczenia z sernikiem). Pieczemy ok. 50 min. w 150-180oC. Z temperaturą trzeba uważać, bo jeśli jest za gorąco to sernik się zbrązowi i opadnie. Ja cały czas go obserwuję i pilnuję, żeby temp. nie była ani za wysoka ani za niska.Do tego przepisu doszłam metodą prób i błędów (połączyłam w jedno kilk aprzepisów jakie miałam). Dzieci na okrągło by jadły sernik i ten piekłam już kilkadziesiąt razy.Pozdrawiam
    • Gość edziecko: wiolontela Re: Sernik- jaki zeby sie udał? IP: *.* 12.02.03, 09:08
      CzescAja poszłam na łatwizne. Znam kilka przepisów na taki zwyły, tradycyjany sernik ale tylko jeden ZAWSZE sie udaje. Nie opada, nie robi sie zakalec, gnieciuch a do tego jest świerzy ładnych kilka dni.Oto przepis, którego nie podam, bo nie pamietamsmile, ale już już mówie o co chodzi. Kupuje "Sernix" Dr Oetker i tam na opakowaniu jest przepis na sernik. Robie dokładnie tak jak tam pisze i wychodzi cudooooo. Co ważne, moim zdaniem, ta wersja sernika jest niedroga. Najczesciej robie go na kruchym spodzie, ktory wdzesniej ok. 15 minut zapiekam. Na podpieczone ciasto wykładam mase serowa (z rodzynkami, skorka pomaranczowa, a w innej wersji z brzoskwiniami, ananasem, albo malinami lub jagodami (tylko z jagodami lub malinami sernik nie jest zolty, zabarwia sie od owocow, ktore puszczaja sok i dlatego, choc jest pyszny, rzadko robie go na jakies imprezy, bo nie kazdy ma ochote jesc cos o barwie nieokreslonej, hi hi hi)na mase serowa ucieram na tarce jeszcze troche kruchego ciasta a jak mi sie trzec nie chce to po upieczeniu sernik polewam czekolada. Pyszny, tani i łatwy do zrobienia! Polecam.Pozdrowionka - Wiola
      • Gość edziecko: b.suleiman Re: Sernik- jaki zeby sie udał? IP: *.* 12.02.03, 11:13
        Potwierdzam, że ten Oetkera tez jest dobry, szczególnie z tym kakaowym kruchym ciastem. Ja od tego właśnie sernika rozpoczynałam swoją przygodę z pieczeniem tego ciasta. Wcześniej brakowała mi odwagi, żeby się do sernika zabrać.Aby uniknąć zakalca, można kupić taki specjalny proszek (coś jak proszek do pieczenia) przeciw zakalcowi w serniku. Podobno bardzo skuteczny, ale ja nie próbowałam - dzieci głównie to jedzą i dlatego stawiam na maksimum zdrowych składników (jajka kupuję w ekologicznym sklepie - bardzo dobre!!!).Pozdrawiam
    • Gość edziecko: Aga28a Re: Sernik- jaki zeby sie udał? IP: *.* 12.02.03, 16:54
      Nie ma takiej mozliwosci zeby sie nie udało, uwierzcie.Przepis z mojej ulubionej strony o gotowaniu:www.mniammniam.plSerniczek robię z moją 2letnią córeczką,szybko i łatwo,nie dodajęcukru, bo uzywam serkow waniliowych, a one są słodkie same w sobie, dosypuję tez budyniu smietankowego i wedlug uznania , mozna dosypac rodzynek-pyszota.Agnieszka4 opakowania serka homogenizowanego po 250 gram4 jajka1 i 2/3 szklanki cukru pudru2 czubate łyżki kaszy manny1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solicukier waniliowyzapach cytrynowyherbatniki - 3 opakowania Sposób przygotowania: Kaszę, mąkę i proszek do pieczenia mieszam i łączę z twarożkiem. Żółtka ucieram z cukrem i dodaję do masy twarogowej. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę i łączę z masa twarogową delikatnie mieszając. Na blasze wysmarowanej masłem kładę herbatniki, na to masę serową. Piekę około godziny w temperaturze 180 stopni. Świetnie wygląda i smakuje polany polewą czekoladową.
        • Gość edziecko: ANAX Re: Sernik- jaki zeby sie udał? IP: *.* 17.02.03, 18:47
          Ja też znam pyszny sernik na zimno.1 litr mleka 2% 2 duże śmietany 18%1 cytryna4 jaja całecukier waniliowybiszkoptycukier puder 3 łyżkiczekolada lub galaretkamasełko kremoweMleko gotujemy.Do rondelka wlewamy 2 smietany,4 jaja,cukier waniliowy.Wszystko dokładnie mieszamy widelcem.Na gotujące się mleko wlewamy śmietane ze składnikami.Powoli gotujemy do utwożenia się serka.Wstawiamy garczek do zimnej wody żeby szybko ostygł serek i przecedzamy na sicie.Jak dobrze odcieknie i wystygnie robimy reszte.Czylimikserem miksujemy 1 masełko kremowe i dodajemy po troche serka cukru pudru do smaku (ja daje 3 łyżki i jest w sam raz)sok z połowy cytryny.Jak już jest gotowe wykładamy w tortownicy biszkopty i na nie serek,wstawiamy do lodówki.Po ok 2 godz robimy polewe lub galaretke.Niebo w gębieAnia
    • miki1212 Re: Sernik- jaki zeby sie udał? 30.10.18, 12:16
      ja polecam ten

      Przepis na sernik
      Składniki:
      Spód:
      240 g mąki pszennej
      130 g cukru pudru
      120 g masła
      1 jajko
      Masa serowa
      1 kg sera półtłustego
      1 szklanka cukru
      8 jajek
      1 kostka masła
      1 budyń śmietankowy
      1 cukier waniliowy
      100 g rodzynek (opcjonalnie)
      1 łyżka mąki do obtoczenia rodzynek


      Przygotowanie:
      Spód:
      Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, formujemy kulę o odstawiamy na 30 minut do lodówki.
      Następnie wylepiamy ciastem wcześniej wyłożoną papierem blachę.
      Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 °C aż nabierze złotego koloru.
      Masa serowa:
      W małym garnku rozpuszczamy masło.
      Biały ser trzykrotnie zmielić w maszynce lub, można kupić zmielony ser twarogowy
      Żółtka oddzielamy od białek.
      Do żółtek dodajemy cukier cały czas miksując.
      Białka ubijamy na sztywną pianę ( gdy odwrócimy pojemnik i piana się trzyma to wiemy, że jest dobrze ubita)
      Do twarogu dodajemy nasz „kogel – mogel” i dokładnie mieszamy.
      Do masy wlewamy cieniutkim strumieniem ciągle miesząc mikserem ostudzone, ale nadal płynne masło. Dokładnie mieszamy.
      Do masy dodajemy budyń i cukier waniliowy i mieszamy.
      Dodajmy piane z białek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
      Jeśli używamy rodzynek to obtaczamy je w mące, dzięki temu nie opadną na dno, dodajemy do masy i mieszamy.
      Ciasto piec w 180°C ok 70 minut ( można zastosować inną metodę pieczenia – podane wcześniej)
      Smacznego!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka