Co na śniadanko i kolacje dla trzylatka? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Co dajecie dzieciom na śniadania i kolacje? Przyznam że mam już
    problem w wymyślaniu, proste kanapki są nudne, parówek strach dawać,
    jajko czasem zje, placuszki, kluseczki, jogurty... Moja córa nie
    jada sałatek, owoce owszem, warzywa też, ale nie w formie sałatek sad
    Najchetniej je rybe i mieso.

    Macie jakies sprawdzone fajne przepisy na szybkie śniadanko czy
    kolacje dla swoich maluchów?
    • mój bardzo lubi płatki owsiane z danonkiem. kupuję płatki owsiane
      błyskawiczne zalewam wrzacym mlekiem (cięzko mi podać ci proporcje
      ale tak sporo płatków do mleka zeby wyszło to gęste) zostawiam na
      chwilkę żeby płatki nasiąkły i były miękkie, potem dodaję danonka
      (może być inny jogurt lub bez ale tak ma lepszy smak) i wychodzi
      owsianka którę mój synek uwielbia... nie lubi za to kanapek, wcale,
      pewnie dlatego, że nie chce mu się samemu jeść..
      nie wiem jak robisz kanapki ale mój czasem się skusi jak pokroje je
      w kwadraciki i ułoże z nich buźkę albo węża..z tym,że muszą to być
      kanapki niebrudzące
    • Zazwyczaj to samo co sobie... Jak ja jem kanapki, to dziecko też kanapkę
      dostaje. Jak robię twarożek ze szczypiorkiem i czymś tam, to ej twarożek. Jak
      robie jogurt z bananem, jabłkiem i płatkami, to je ów jogurt.
      Czasami wykradnie pozostałego z obiadu kotleta, czasem zje 3 serki topione,
      czasami tylko kiszonego ogórka albo tylko pół jabłka.

      --
      mamy siedem dziurek z przodu i jedna z tylusmile (by travka1)
      • kanapki tzw. żołnierzyki, czyli pokrojone w kwadraciki wink

        moja pije szklanke kakao - rytuał, bez kakaa żyć nie może wink

        ale jest niejadkiem, czasem nic nie chce czasem zjada mase roznych
        rzeczy. wiem ze to niedobrze, ale ja tez nie wciskam na sile, nie
        chce to nie daje, zglodnieje - zawola. staram sie jednak zeby
        zjadla - jablko, jogurt lub kanapke. ale w sumie je ciagle to samo ;
        ( nie znam zadnych przepisow, moze ktos sie podzieli jakimiś
        specjałami?
        • Moja corka tez je to co ja. Bardzo lubi tosty zapiekane : ser żółty
          z szyneczka i czerwona paryka. Kanapeczki z roznymi serami,
          pasztetami i przede wszystkim szyneczkami. Parowki tez lubi. Niewiem
          czemu nie chcesz podawac parowek co z nimi jest NIE tak??? Córka
          jest bardzo miesożerna i rybożerna. Z warzywami jest troche
          gorzej.... Jesli twoja coreczka lubi smakowac nowe rzeczy to moze
          poszukaj w google
        • dagmara.bolda napisała:

          > nie znam zadnych przepisow, moze ktos sie podzieli jakimiś
          > specjałami?

          Proste, szybkie kluseczki - serek waniliowy + 4 łyzki mąki + jajko -
          rozrabiamy łyzka w misce i robimy lane kluseczki na wrzątek. Potem
          polewamy albo sokiem malinowym albo podrumienioną tarta bułeczką z
          masłem i posypujemy cukrem, mozna tez zrobić mus z rozmrozonych
          truskawek lub malin i tym polac - pychotka smile
          • A co zrobić gdy 3 letni maluch nawet nie chce patrzeć na: ser
            żółty,wedlinę, ogórek nawet gdy jest głodny. Mój syn w kółko je
            serek biały typu Danone,parówki i jajko,chleb z masłem, czasem
            chrupki z mlekiem. Najprościej podać coś na słodko tylko, że ja nie
            chcę bo zauważcie dużo potraw jest na słodko.
          • Kluseczki - rewelacja! Córka zjadła - a rzadko się zdarza, żeby
            któreś z moich dzieci na kolację zjadło coś innego niż jogurt.
            Polałam smietana i posypałam cukrem. Masz może jeszcze jakieś inne
            tak rewelacyjne przepisy?smile
            • ciesze się że kluseczki smakowały. Innych takich szybkich i
              smakowitych sposobów nie znam niestety.
              U nas jeszcze zawsze smakuja placki ziemniaczane ale z tym dużo
              więcej roboty. Naleśniki też sie sprawdzają smilei grzanki francuskie,
              jeszcze serek Bieluch z miodem albo ruloniki z szynki z kawałkiem
              ogórka kwaszonego w środku. Pieczywa niestety moje dziecko w ogóle
              nie jada sad
          • kluseczki wyprobowane - pychotka!!!!!
            tesciowa robi je rozniez zamiast sosu owocowego - masełko z bułka
            tarta na petelni rozgrzać, polac kluseczki i posypać cukrem smile
    • MOja corka ma dosc ubogie menu sniadaniowo-kolacjowe. Rano pije obowiazkowo kubek mleka, reszte zjada w przedszkolu. W weekendy najczesciej prosi o platki z jogurtem, kefir lub serek waniliowy, ale tylko Jogobelli. Kanapki zjada tylko z szynka (ewentualnie z ogorkiem), raz na ruski rok z miodem. Wczoraj mnie zaszokowala, poniewaz podjadla mi twarozek wiejski :o. Generalnie, kroluja platki z mlekiem lub jogurtem i do tego mnostwo owocow.
      --
      Moja dziewczynka
      Moj synek
      • Moja córcia często je tosty - bardzo je lubi, czasem
        parówki+pokrojone warzywka 9ogórek, pomidor), uwielbia naleśniki ( z
        jogyrtem, deserkiem owocowym), placuszki z owocami(ciasto jak na
        naleśniki tylko gęstsze i owoce jakie są: jabłka, brzoskwinie,
        banany). Lubi też francuskiego toscika - chleb tostowy umaczany w
        mleku i jajku i usmażony na złoto na masełku, posypany cukrem pudrem
        lub jogurtem, różnie. Racuszki z serka homogenizowanego - super.
        Poniewaz córa uwielbia makaron - czasem, jak zostanie z obiadu, to
        podsmazam jej go na masełku roślinnym, wbijam do tego jajeczko i jak
        się porządnie zetnie, dosolę odrobinkę i gotowe. Na śniadanie też je
        jajecznicę + pomidorek pokrojony w kawałeczki.
        Ale też mi już brakuje inwencji, zwłaszcza, ze ostatnio nie chce
        jeść kanapek.
        • A jak się robi te racuszki z serka homogenizowanego?
          • 1 serek homogenizowany (nie żadne danio, tylko polski, tradycyjny),
            do tego 3,4 całe jajka wbijamy, ok. łyzka cukru, łyżeczka sody i
            duża łyżka octu ( bo inaczej bedą wściekle tłuste, naciągną oliwy).
            Do tego mąki dodać tyle, żeby wyszło takie dość gęste ciasto i potem
            na głęboki tłuszcz (oliwę) kładziemy łyżką placuszki. Na małym ogniu
            powoli je smażymy, przewracając. A ponieważ bardzo urosną -
            kładziemy na tłuszcz raczej małe. Ostudzone posypujemy cukrem
            pudrem - właściwie należy je lekko opruszyć.
    • wczoraj platki z mlekiem polowka grejpfruta na sniadanie. Kolacje jemy
      "cieple" w zasadzie obiado-kolacje
      dzisiaj bulka z salami i ogorek.
      jutro moze omlecika zrobimy z tartym jabluszkiem?.
      • Nadia na okrągło woła: mozie źjemy jibkę? a mozie mięsko?

        wczoraj wciągnęła na kolację kotleta schabowego - bez warzyw
        niestety sad

        kluseczki wypróbowane - rewelacja!!!!!
        w necie znalazłam taki przepis (ale jeszcze nie wypróbowałam)

        Twarogowe placuszki
        cukier - 6 dag
        cukier puder - 2 łyżki
        jajka - 4 szt.
        mąka - 12 dag
        sól - 1/2 łyżeczki
        śmietana - 2 łyżki
        tłuszcz do smażenia - 8 dag
        twaróg tłusty - 50 dag
        Twaróg zemleć i ucierać w misce z jajkami dodając cukier, śmietanę,
        a w końcu mąkę. Wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe placki i
        smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Posypać gotowe cukrem
        pudrem.

        ale fakt - wszystko o czym piszemy jest na słodko, zna ktoś jakiś
        fajny przepis nie na słodko wink
        • kupiłam ciasto francuskie w rolce - dostępne w kazdym markecie

          rozwinelam i pokroilam w kostki o wielkosci 5cmx5 cm
          na kazda kostke poukladalam ser zolty, troszke keczupu, salami,
          oliwke.

          corka byla zachwycona takimi malymi pizzerkami inaczej wink

          ciasto mozna robic z czym sie chce, na slodko, na pikantnie, jak kto
          lubi, zaleta tego jest taka ze mozna zrobic kilka roznych wersji za
          jednym razem smile no i nie jest pracochlonne smile

          pozdr
          • ach mozna zrobic takze z pasztetem domowym - zawinac i zrobic taka
            poduszeczke pasztecikowa wink albo owinac ciastem parowke smile - jesli
            ktos je parowki
            • Mój mały na śniadanie lub kolację jada z reguły to co i wasze, a oprócz tego
              uwielbia usmażony a wcześniej namoczony w rozbełtanym jajku z solą i pieprzem
              chleb do tego a zresztą nie tylko pomidor(dobry sposób na wykorzystanie chleba
              nie pierwszej świeżości)po usmażeniu pyszny i mięciutki na wierzch czasami kładę
              plaster sera żółtego, robię mu też od czasu do czasu pasty jajeczne z rożnymi
              dodatkami, pojawia się też ryż lub makaron z jabłkiem, gofry z owocami lub
              dżemem,szybkie leniwe z twarogu z masełkiem, cynamonem i cukrem, jak zostaje z
              obiadu makaron i kurczak to robię takie szybkie spaghetti z pomidorem i siekanym
              mięsem z kurczaka, nie podaję niestety i nad tym ubolewam zup mlecznych, chociaż
              je bardzo lubi, bo ma skazę białkową. I to chyba tyle, a mały lubi pojeść, ale
              grubaskiem nie jest.Pozdrawiam Kasia
              --
              fotoforum.gazeta.pl/5,2,katiklem.html
    • Moze cos z tego sie wam przyda

      twarozek ze swiezymi ziolami(pietruszka,szczypiorek.koperek,rzezucha)
      z dodatkiem jogurtu naturalnego
      -platki owsiane gotowane z owocami suszonymi np, rodzynki,morele
      -jogutr naturalny+owoce ja podaje mango+jagody truskawki
      -kasza jaglana lub jeczmienna z maselkiem naturalnym
      -warzywa marchew,brokul. kalafior z maslam czesto to podac na kolacje z
      dodatkiem lososia
      -jajecznica z groszkiem lub z pomidorami lub jajo na miekko
      -kaszka manna na wodzie z dodatkiem masła z odrobina brazowego cukru z dodatkie
      startego jablka lub innego owocu
      -Platki kukurydziane na mleku (u nas modyfikowane)
      -lub ryz gotowany na wodzie na sypko + mleko

      pulpety w sosie

      jakies wysokogatunkowe mięso
      marchew
      bulka
      moga byc jaja przepiorcze

      Mieso zmielic, zmieszac z namoczona w wodzie wycisnietą bulką, ze starta na
      tarce marchewka (na drobnych oczkach), mozna dodac
      jajko - formowac pulpety.

      Kulki wrzucac na gotujaca sie wode (mozna wrzucic tez do tej wody marchewke
      pokrojona w kostke, a nawet i groszek, jak kto lubi),
      pogotowac troche, sos doprawic do smaku, zagęscic wodą zmieszaną z mąką.
      Sos bedzie smaczniejszy, gdy dodamy odrobine ogorka kiszonego i troche
      musztardy. Mozna do sosu dodac przecier pomidorowy

      Pasztecik

      Gotuję mięsa z odrobiną ich naturalnego tłuszczyku (mieszane, królik, jagnię,
      kawałek polędwicy wieprzowej), potem mielę dwa razy, dodaję trochę oliwy lub
      oleju, ciut soli jodowanej oraz kaszki ryżowej i zapiekam pod folią 30-40
      minut. Taki pasztet kładę na chaberki (pieczywo chrupkie Chaber nie ma w
      składzie mleka
      kukurydziano-ryżowe.

      Roladki z cukinii

      Kroję obraną cukinię wzłuż na plastry, przelewam wrzętkiem. Mieloną jagnięcinę (
      kulkę wielkości mandaryki) podduszam na oliwie do odparowania wody, solę lekko,
      posypuję mąką ryżową i dokładnie mieszam. Podlewam odrobinką wody, by
      masa mięsna była lekko kleista, pakuję ją w cukinię i zwijam roladki, które
      zapiekam 20-30 minut skropione odrobinę wody i przykryte folią aluminiową.
      • Jaki rodzaj/firme serka urzylyscie do tych pysznych klusek lanych?
        • 19.01.08, 14:20
          Witam!Moje córeczki zazwyczaj jedzą jak wasze,ale hitem zawsze jest
          omlecik-berecik.Robię go często i nawet jedna córeczka,która jest
          niejadkiem zjada go ze smakiem.Przepis dla 2 dzieci:
          2 jajka rozdzielone
          2 łyżki jogurtu naturalnego
          odrobina cukru waniliowego
          2 łyżki mąki pszennej
          Białko ubić na sztywną pianę a z pozostałych składników zrobić ciasto
          (ma być gęściejsze niż do nalesników).Dodać pianę i delikatnie
          wymieszać.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżeczki masła i wlać
          ciasto.Smażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu z dwóch
          stron.Podawać z ulubionymi konfiturami,owocami itp.Życzę smacznegosmile

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.