Dodaj do ulubionych

Jadłospis na komunie?

05.04.08, 17:20
Błagam napiszcie co mozna przygotowac do jedzenia dle gosci na
komunie zaznaczam ze komunia na godz 11.Pozdrawiam Anela
Edytor zaawansowany
  • 05.04.08, 17:31
    jak komunia na 11 to jajecznicę na bekonie i naleśniki z dżemem.
  • 05.04.08, 17:35
    Lepiej zamiast godz napisz na ilu gości.
  • 05.04.08, 18:07
    Moja koleżanka zaprosiła po kościele kilka osób na ...pizzę!
    I było fajnie! Potem poszłyśmy na huśtawki i było super!
    Ja mam w przyszłym roku komunię i zrobię tak samo.
  • 05.04.08, 18:09
    Ja robiłam obiad w restauracji ale bez szaleństw. Jak chcesz to
    napisze co bbyło. Komunia był o 11 w restauracji bylismy umówieni na
    13.
  • 09.04.08, 06:51
    Witam jak bys mogła i miała czas to prosze przeslij mi co było w
    jadłospisie pozdrawiam anela.
  • 05.04.08, 20:18
    Robię chrzest na 17 osób w restauracji i mam: obiad (rosół, kotlet, zestaw
    surówek i ziemniaki/kluski), ciasta (2 rodzaje), deser lodowy, patera z owocami
    i słodyczami, kawa, soki, woda, herbata, do ciasta cin cin vermouth biały. I
    starczysmile Koszt niewielki i ani szykowania, ani sprzątaniasmile Smażyć 17 kotletów....
    --
    Pozdrawiam.
  • 09.04.08, 06:52
    DZIEKI WIELKIE ZA RADE POZDRAWIAM ANELAsmile
  • 05.04.08, 21:02
    U mnie będzie 16 osób. Obiad: rosół, młode ziemniaczki, devolay z
    pieczarkami i mielone, zestaw surówek, 3 rodzaje. Soki, kawa,
    herbata, to oczywiste. Potem deser, ciasta, 3 rodzaje. Po drodze
    wędlina, kabanosy pokrojone na kawałki, sałatka po żydowsku. Na 16
    do kościoła, a potem na ciepło udka z kurczaka w masełku. Robię
    wszystko sama w domu
  • 05.04.08, 22:52
    Będę pomagała przyjaciółce przygotować komunię dla jej córki w domu.
    I tak na 24 osoby ustaliłyśmy:
    Obiad:
    Rosół z makaronem,
    Ziemniaki i kluski śląskie\
    Rolady wołowe, pieczeń ze śliwkami i udka kurczaka
    Kapusta czerwona, biała zasmażana i surówka z pekińskiej
    Deser:
    Ciasta ( 4 rodzaje plus tort), ciasteczka i czekoladki do tego kawa,
    cappucino, herbata
    Potem zimna płyta wiadomo:
    Wędliny i sery różnej maści, schab w galarecie, jajka na twardo z
    tuńczykiem, koreczki, rolada ze szpinaku z łososiem i serem feta,
    Kolacja:
    Kotlety schabowe, szaszłyki, mini golonka
    Warzywa na parze
    Frytki, sałatka z ziemniaków,
    Napoje: Do obiadu oczywiście kompot, potem soki i woda

    Spoko, spoko, ja to Ślązaczka rodowita jestem i kuchni się nie boję.
    Damy radę. I nie zamierzam puścić jej z torbami ($$$).

    --
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=43710&w=71816265
  • 06.04.08, 10:42
    Zuzanko, a moze Ci sie cos pomylilo i szykujecie wesele, a nie
    komunie ? Roznorodnosc menu wskazuje na calonocne biesiadowanie z
    tancami smile
  • 06.04.08, 10:52
    Nie, nie, spoko, spoko. Napisałam przecież że Ślązaczka jestem,
    typowy śląski obiad to rosół, rolady, kluski i modra ( czerwona)
    kapusta. I to jest taki sztandar na każdej uroczystości. A że mąż
    tej mojej przyjaciółki pochodzi z Wielkopolski ( prawie Kujawy), to
    trzeba było pomyśleć i o innych gościach. Wiec tak obiad o 12: 00,
    potem ciasto i kawa, a potem zimna płyta i o 18: 00 kolacja. Dodam,
    że część gości zostanie do poniedziałku, więc obiad na drugi dzień
    Krysia będzie miała z głowy ;D
    --
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=43710&w=71816265
  • 06.04.08, 12:22
    > tej mojej przyjaciółki pochodzi z Wielkopolski ( prawie Kujawy),
    >to trzeba było pomyśleć i o innych gościach

    To jak ktoś jest z Wielkopolski (nawet prawie Kujaw) to nie może
    zjeść śląskich potraw??
    --
    Moja myszka Mikismile
  • 09.04.08, 06:55
    Dzieki za podpowiedz ale sie na szykujecie podniebienia gosci beda
    zadowolone pozdrawiam Anelasmile
  • 06.04.08, 11:57
    Komunię przygotowywałam sama w domu na 20 osób.Miałam: zupa krem z
    brokułów z płatkami migdałów i groszkiem ptysiowym, młode ziemniaki,
    ryż z curry, pierś indyka z brzoskwiniami i pistacjami, schab ze
    sliwką, pieczeń z szynki, zielona sałata z pomidorami etc., 3
    rodzaje ciast, tort, półmiski wędlin, szparagi w szynce, jajka
    faszerowane, pomidory z mozzarellą. Wybierałam przede wszystkim te
    potrawy które można było przygotować dzień a nawet 2 dni wcześniej i
    które nie były pracochłonne.
  • 07.04.08, 09:55
    jeśli mogę wtrącić swoje spostrzeżenie... ja już "przechodziłam"
    komunię i to,co moge doradzić, to nie przygotowywać wielu dań bo
    nie pójdzie. Ja nastawiłam się też na tzw. dania uniwersalne bo cóż
    że narobię się jak "dziki wół" a ktoś czegoś nie tknie.U mnie też
    komunia była o 11, potem zdjęcia itp a do domu wrócilismy ok 14.30.
    Obiad - rosół +makaron , na drugie pieczony schab ze śliwką w sosie
    własnym +ziemniaczki (upiec w przeddzień ) +zestaw surówek +
    woda+soki co kto uważa. Zjedzenie następnie tortu , ciasta + kawa,
    herbata czy innego deseru spowoduje, że goście juz są "ugotowani".
    U mnie w tzw. części"środkowej" był podany stroganoff +pieczywko a w
    porze "kolacyjnej" krokieciki (naleśnikowe- też trzeba przygotować
    dzień wzceśniej a później zwyczajnie podgrzać/podpiec w piekarniku-
    super) + czerwony barszczyk. Poza tym tak jak piszą inne dziewczyny
    półmisek wędlin, ale u mnie goście zapowiedzieli- na pewno nie po
    obiedzie, więc wyszło, że do kolacji. Zrobiłam 3 sałatki w tym
    wielowarstwową z kurczakiem (typu gyros)- fajnie się prezentuje w
    szklanej misie. Był szampan ( wódka nie) ale np na chrzciny podałam
    poncz i gdybym miała wtedy przepis to zrobiłabym go. Chodzi o to
    żeby zapamiętać czas komunii dziecka nie tylko z perspektywy
    spędzenia go w kuchni
    pozdr
  • 09.04.08, 06:48
    Witam wielkie dzieki za pomoc pozdrawiam anelasmile
  • 12.04.08, 19:42
    jakoweś może też wklepiecie, brzmi to wszystko smakowicie niezwykle, ta
    brokułowa z płatkami migdałów, i coś tam jeszcze z brzoskwinią, pychotka!!! Ja
    niebawem urządzam chrzciny, też chce sama pogotować i to coś nieskomplikowanego
    a efektownego (wiadomo). Zastanawiam sie nad zupą, bo jak ustalalismy menu
    weselne zaprzyjaźniony kucharz odradzał zupę, a polecał raczej przystawkę, my
    wtedy mieliśmy szczupaka faszerowanego, ale to naprawdę trzeba umieć
    przyrządzić, a przystawka nie jest taka rudna i każdy może wymyślić taką która
    jest prosta, szybka i smaczna - zaleznie od gustu. Ale ta brokułowa z migdałami
    brzmi tak pysznie że teraz mam nielicha zagwostkę... Więc może podzielimy sie
    jeszcze przepisikami??? Pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.