jak pasteryzowac jedzenie

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Zamiescilam ten post na forum jedzenie, ale pozostal bez odzewu,
    wiec moze Wy mi pomozecie.
    Drogie mamy, moze moje pytanie wyda Wam sie smieszne, ale nigdy nie
    mialam potrzeby pasteryzowania i nie wiem jak to sie robi sad Wstyd
    sie przyznac....
    W maju wybieram sie na mala wyprawe z 14 miesiecznym synkiem.
    Poniewaz nie jada on obiadkow ze sloiczkow tylko gotowane, to musze
    sie do tego przygotowac.To samo ze sniadaniami. Stad moje pytania:
    1. czy kazda zupke moge zapasteryzowac (czy sa jakies ograniczenia,
    np. ze jakis konkretnych warzyw nie pasteryzuje sie) i czy w takiej
    pateryzowanej zupce moze byc kasza lub ziemniaki lub ryż?
    2. czy pasteryzowac musze zaraz po ugotowaniu, czy moge na przyklad
    na drugi dzien jak widze ze mam nadmiar?
    3. czy moge zapasteryzowac sniadania typu:kasza jaglana z jablkiem,
    platki owsiane z malinami, kaszka kukurydziana z owocami, czy raczej
    nie poleca sie (wiem ze takie smakolyki mozna kupic gotowe w
    sloiczku, ale moj synek za nimi nie przepada). jezeli sniadan nie da
    rady to nie problem, to sie szybko gotuje wink
    4. Jak sie pasteryzuje, ilosc wody w garnku (jak wysoko ma siegac
    sloika), czy sloik ma stac do gory nogami, jak pryzgotowac sloiki,
    jak dlugo pasteryzowac?
    5. ile moge przechowywac takie zupki i w jakich warunkach?
    Z gory dziekuje za pomoc.


  • 07.04.08, 15:28 Odpowiedz
    Moja koleżanka ma taką metodę, podesłała mi linka więc cytuję:

    "Do czystych słoików umytych gorącą wodą wlewasz zupę. Napełniając
    słoiki zostawia się 1,5 do 2 cm wolnego miejsca. Ważne jest aby w
    środku nie było miejsc wypełnionych powietrzem. W pierwszym dniu po
    zakręceniu gorących potraw w słoikach umieszcza się je na
    około 90 minut w dużym garnku z wodą podgrzewaną do 100 stopni
    (delikatne bulgotanie) Czas mierzy się od początku wrzenia.
    Po pierwszej pasteryzacji schładza się słoiki w miarę szybko
    poprzez dolanie do garnka zimnej wody (trochę aby słoiki nie
    popękały !) I wyjęte słoiki studzi się w temperaturze pokojowej.
    Po czasie 24 godzin (ale nie więcej niż 48 ) pasteryzuje się słoiki
    ponownie w temperaturze wrzenia przez około 50 minut. Czas mierzy
    się od momentu doprowadzenia wody do wrzenia. Ostatnie studzenie i
    umieszczenie w lodówce."
    Ja osobiście jeszcze nie wypróbowałam, ale mam zamiar na wakacje,
    metoda sprawdzona.

    --
    dziecko- istotka wielokształtnie przewrotna...
  • 07.04.08, 21:33 Odpowiedz
    Hej.Na niektóre pytania odpowiem:

    1. czy kazda zupke moge zapasteryzowac (czy sa jakies ograniczenia,
    > np. ze jakis konkretnych warzyw nie pasteryzuje sie) i czy w
    takiej
    > pateryzowanej zupce moze byc kasza lub ziemniaki lub ryż?

    Chyba nie ma ograniczeń, ja wkażdym razie nie znam.Ziemniaki,
    kasza , ryż jak najbardziej.

    2. czy pasteryzowac musze zaraz po ugotowaniu, czy moge na przyklad
    > na drugi dzien jak widze ze mam nadmiar?

    Ja pasteryzowałam zaraz po ugotowaniu, tzn tego samego dnia, ale
    często juz wystygła mi całkiem.

    3. czy moge zapasteryzowac sniadania typu:kasza jaglana z jablkiem,
    > platki owsiane z malinami, kaszka kukurydziana z owocami,

    Tego nie robiłam, więc głowy nie dam, ale myśle ze tak.

    4. Jak sie pasteryzuje, ilosc wody w garnku (jak wysoko ma siegac
    > sloika), czy sloik ma stac do gory nogami, jak pryzgotowac sloiki,
    > jak dlugo pasteryzowac?

    Na dno garnka kładę ściereczkę, ustawiam słoiki normalnie, nakrętką
    do góry, nalewam wody o tem podobniej do jedzonka, do wysokości
    mniej więcej centymetr ponizej nakrętki.Pasteryzuje 15 min od
    momentu wrzenia wody, potem zostawiam w garnku, az woda
    ostygnie.Przed pasteryzacja myję słoiki, ale nie wyparzam za kazdym
    razem.

    > 5. ile moge przechowywac takie zupki i w jakich warunkach?

    No gdzieś ok dwa miesiące napewno, może nawet więcej.Ja trzymam w
    lodówce, ale nie wiem czy to warunek konieczny.

    Nie wiem czy wszystko robie tak jak powinnam, ale póki co moja
    córcia żyje i ma sie dobrze tongue_out Pozdrawiam

    --
    Jeżeli faceci są z Marsa, to niech tam k... wracają tongue_out
  • 07.04.08, 22:00 Odpowiedz
    Postępowałam jak wyżej (angel-marta), z tą różnicą ,że gotowałam
    słoiczki 20 minut i zostawiałam w garnku aż wystygną same.Pozdrawiam.
  • 07.04.08, 23:15 Odpowiedz
    zostawiałam w garnku aż wystygną same.

    Ja też zostawiałam w garnku jak wystygną same!!
    --
    Jeżeli faceci są z Marsa, to niech tam k... wracają tongue_out
  • 08.04.08, 13:33 Odpowiedz
  • 08.04.08, 14:10 Odpowiedz
    bj32 napisała:

    > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=579

    Jak napisalam na wstepie ten post zostal tam zamieszczony, jednak
    jak widac na forum jedzenie zadna mama nie wie jak pasteryzowac
    jedzenie, natomiast tutaj jest odzew. Dlaczego wiec nie moge tutaj
    uzyskac pomocy, czy to jest az tak uciazliwe?
  • 08.04.08, 18:54 Odpowiedz
    z tego co pamietam, to nie pasterezyje się zup ze śmietaną i mąką.
    Na forum jedzenie poszukaj w archiwum, kiedys byly tam wątki o
    pasteryzowaniu i wekowaniu

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.