17.07.08, 18:26
mam pytanie odnośnie przygotowania przetworów Chodzi mi o to czy
któraś z Was robi
pzretwory na zimę dla dzieci tzn. że np jabłka bez cukru bo ja nie
chcę podawać swojemu dziecku cukru narazie i wymyśliłam sobie że
zrobię jabłka borówkę w słoiki tylko nie wiem jak? Proszę o radę.
Pozdraiwam
Obserwuj wątek
    • cool_mamuniaa Re: przetwory 25.09.17, 10:56
      hej, zrobiłam buraki i jabłko też zrobię. Zbieram te malutkie słoiczki po przecierze pomidorowym. Te "gerberkowe" nie nadają się bo słaba pokrywka, kiepsko się pasteryzują.
      Buraki po prostu ugotowałam, starłam na tarce najdrobniejsze oczka i wsadziłam do wyparzonych słoiczków, a potem od momentu zagotowania wody, pykały sobie kwadrans.
      Na jabłka mam szybką metodę, dzieci (te starsze też uwielbiają)myję, kroję na ćwiartki, jak robak odkrajam, do gara, odrobinę wody na dno, pokrywka i tak podparowuję, a potem przecieram przez sitko, do słoików i pasteryzuję, jak wyżej.
      Pamiętaj, żeby słoiki i pokrywki były super czyste, a pokrywki nawet wygotuj chwilkę. Nakładaj tylko do rantu, musi zostać powietrze, i rant musi być czysty, tak żeby się nie zepsuło. Jabłka przecieraj gorące, najlepszy do tego drugi garnek, durszlak i drewniana łyżka albo kulka do makutry.
      Jabłka fajnie smakują z aronią.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka