• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Czy można mrozić dynię?

  • 24.08.08, 12:21
    Mam wrażenie, że mój synek-alergik (12mcy) nie jest na nią uczulony,
    Chciałabym ją podawać, ale jak się skończy sezon, to nie wiem co
    zrobić.
    Czy dynię można zamrozić i czy będzie potem do zjedzenia? A jeśli
    tak, to surową czy gotowaną?
    Dzięki smile
    Edytor zaawansowany
    • 24.08.08, 15:12
      Ja mroziłam surową, po ugotowaniu było ok, ale nigdzie nie mogłam
      znaleść czy należy ją zblanszować, czy nie. Robiłam też dynię z
      jabłkami w słoiczkach (dynię rozgotować z jabłkiem i odrobiną cukru
      a potem do słoiczków i pasteryzacja - polecam bardzo dobry deser)
      • 24.08.08, 17:40
        Dzięki. A jak wygląda pasteryzacja? Też o tym myślałam: zrobić
        takie a la dżemy smile
        • 24.08.08, 20:41
          Dynia mrozi sie swietnie - ja kroje ja w kostke i pakuje do
          woreczkow. Dodaje najczesciej do zup jarzynowych, fajnie sie
          rozgotowuje (jesli dodasz razem z innymi warzywami) i zageszcza
          zupe.
    • 24.08.08, 23:53
      Moja babcia opowiadała mi, że kiedyś w kazdym domu na szafach leżały dynie, o
      ile się jej nie rozkroi to może długo leżeć zimą.
    • 25.08.08, 14:27
      Ja rozgotowałam, zmiksowałam na papkę, nie przyprawiałam i zamroziłam.
      Przeleżała pół roku i dalej wszystko w porządku.
    • 25.08.08, 15:33
      Gotowaną i miksowaną mroziłam dla niemowląt. Teraz mrożę surową
      pokrojoną w kostki. Pycha!

      --
      Dziecko trzeba wychowywać miłością, w miłości i przez miłość
    • 25.08.08, 20:01
      Dzięki wielkie za informacje! W takim razie przystąpię do mrożenia
      dużych ilości i dla małego i dla nas - bo niestety miejsca na
      przechowywanie całych dyń nie mam smile
      Pozdrowienia!
      • 25.08.08, 23:03
        A potem taką kosteczkę dyniową pokropić oliwą, posypać odrobinę solą morską i
        do piekarnika na blasze. Jak ktoś może to jeszcze wiórki sera, np. koziego. I
        uprażone pestki dyni na wierzch. Poezja.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.