Dodaj do ulubionych

Karpatka - gotowiec Delecty

11.10.08, 14:46
Witam i pytam -
mam ochotę na karpatkę, wiele, wiele lat nie jedzoną, ale ochoty jej
robic nie mam smile. I tak się zastanawiam nad produktem Delecty -
ciasto+krem Karpatka. Znacie, jadłyście, robiłyście?
Będę wdzieczna za sugestie...
Edytor zaawansowany
  • agatka.007 11.10.08, 14:49
    Robiłam, polecamsmile
  • e_r_i_n 11.10.08, 14:51
    Robiłam w ostatni weekend. Ciasto ok - lekkie, smaczne. Za to krem
    obrzydliwy - ciężki, słodki i w ilości niewystarczającej na taką
    ilość ciasta.
    --
    (Przy)biegli rewidenci
    Bliżej niż dalej
  • tosina 11.10.08, 15:58
    Robilam .Super sie udaje. A co do kremu to tak jak wszystkie kremy
    trzeba dobrze czyt. dlugo ucierac. U mnie zrobil to robot i wyszedl
    super lekki , taki Typowo budyniowy.

    --
    ...Nawet ja nie jestem tak durna by przejmowac sie , glupim gadaniem
    innych ..(R)
  • gacusia1 11.10.08, 16:04
    Kupuje tylko Krem Karpatka a na nim jest przepis na ciasto. Zawsze
    sie udaje!
    --
    Josh Demolka
    Mija czas
  • robatchek 11.10.08, 16:15
    1 kostka dobrego masła, 0,5 l mleka, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki
    ziemniaczanej, 3 żółtka, 5 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy

    Odlać troszkę mleka i rozprowadzić w nim obie mąki, resztę mleka zagotować.
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Wlać do gotującego
    mleka, szybko zamieszać, i wlać mąki rozpuszczone w mleku. Zagotować, zmniejszyć
    ogień i mieszać do czasu aż masa zgęstnieje (powstaje pycha budyń smile) Ostudzić,
    od czasu do czasu mieszając, żeby się na wierzchu nie wytworzyła skórka. Miękkie
    masło rozetrzeć mikserem, aż będzie puszyste, stopniowo dokładać do niego zimny
    budyń i ucierać, aż masa będzie jednolita. Przełożyć ciacho smile

    Ciasta na karpatkę nie robiłam, ale ten krem robię do ciasta wawelskiego. Mniamm! big_grin
  • daria3101 15.10.08, 12:23
    Ja kupuję krem karpatka z Delecty i tam jest przepis na ciasto. Krem
    jest na niezbyt dużą blaszkę ciasta. Lepiej zrobić ciasto w
    mniejszej blasze, te "karpaty" robią się wtedy wyzsze i cały krem
    starczysmile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka