05.09.09, 20:58
Czy znacie może dobry przepis na karpatkę?Ja próbowałam dziś upiec-ale wyszedł
mi tylko zakalec.Ciasto początkowo ślicznie wyrosło,ale potem opadło i było
glinowate.Fakt,w sklepie można kupić gotowy półprodukt,ale ja bym chciała piec
ją od podstaw.Może macie dobry,sprawdzony przepis?!I tu moje pytanie:jak długo
piec i najważniejsze,jak wyjąć,by nie klapło,czy zostawić piekarniku?czy
położyć w ciepłym miejscu?Poradźcie,proszę.smile
Edytor zaawansowany
  • 18_lipcowa1 05.09.09, 21:09
    kup tego gotowca
    wychodzi naprawde pyszny
  • umasumak 05.09.09, 21:12
    Marta, a której firmy kupujesz gotowca?
    --
    Quidquid latine dictum sit, altum videtur smile
  • wespuczi 05.09.09, 21:14
    jako marta odpowiem delecty najlepsza tongue_out

    --
    http://images.cafepress.com/image/22999090_100x100.jpg
  • 18_lipcowa1 05.09.09, 22:18
    umasumak napisała:

    > Marta, a której firmy kupujesz gotowca?


    Karpatka robilam z Delecty.
    Zolte pudelko. Wyszla naprawde swietna.
    Nie ma co sie szarpac zeby wszystko bylo super domowe.Zwlaszcza w
    moim przypadku gdzie nigdy nie wiadomo co mi wyjdzie wink

  • karra-mia 05.09.09, 22:38
    prawda
    karpatka z delecty najlepsza
    nikt się nie połapał, ze to gotowiec
    --
    Nauczyłam się, że nawet jeśli na czymś bardzo mi
    zależy, na drodze stanie jakiś idiota.
  • bebe52 05.09.09, 21:23
    Przepis na ciasto:

    1/4l wody (1szkl.)
    125g margaryny
    4-5 jaj(w zależności od wielkości)
    1 szklankę mąki

    Przygotowanie:
    Zagotować wodę z margaryną,dodać mąkę i dalej gotować,
    rozcierając masę (powinna powstać taka jakby kula).
    Po wystudzeniu masy wbijać do nie kolejno jaja i miksować ok. 5min.
    do uzyskania jednolitej,gładkiej konsystencji.
    Ciasto rozprowadzić na wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach ok. 32,5/36 cm.
    Wstawić do nagrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika i piec w tej
    temperaturze do uzyskania złocistego koloru (ok. 35 min.)
    Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwie części,jedną część ciasta
    wysmarować kremem przykryć drugim kawałkiem.
    Ciasto najlepiej podawać po schłodzeniu,udekorowane cukrem pudrem.

    Ja zazwyczaj dzielę ciasto na dwie części i piekę je osobno krem wtedy fajnie
    między tymi górami wygląda.

    Pozdrawiam i smacznego
  • slonko1335 05.09.09, 21:46
    Nie kupuj gotowca jak masz ochotę na robienie samodzielne i pieczenie, ja to
    robię czasami bo nienawidzę piec ale gotowiec nawet się nie umywa do robionego.
    Jak nie zapomnę to w poniedziałek poproszę mamę o przepis, tyle że jej tez nie
    zawsze wychodzi to krem za gęsty to za rzadki, czasami nie wyrośnie tak pięknie
    jak powinno no ale w 80 procentach jest rewelacja.

    --
    Moje Promyczki kochane: ALICJA (15.03.2006) SZYMON (23.09.2008)
  • gazeta_mi_placi 05.09.09, 22:20
    Nie polecam gotowca.Raz,że ciasto i tak nie wyszło,dwa-połowa kuchni w kremie uncertain
    --
    http://www.suwaczek.pl/cache/bdd386db61.png
  • emilkasz93 05.09.09, 22:36
    Dzięki za przepis bebe52-wypróbuję go na pewno!!!.Czekam też na przepis od słonka1335.
    Ja lubię czasami coś upichcić-jeśli tylko moja Niunia na to mi pozwoli smile
  • beniusia79 05.09.09, 22:45
    przez was, zamiast brac sie za chlop, wzielam sie o 22 za
    pieczenie. karpatka wyszla super, wlasnie sie chlodzi. krem
    rewelacyjny. zaraz go polze na moje gorki...mniam, mniam, mniam....

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka