Dodaj do ulubionych

DIETKOWY ZAWRÓT GŁOWY..............

IP: *.* 15.04.02, 15:25
....... czyli każdy znajdzie tu coś dla siebie.Są tu( i będą - z waszą pomocą)diety różne i różniste.Jedne dają szybki efekt spadku wagi ciała, przy innych trzeba czekać nieco dłużej. Przy jednych produkty gotowe mozna kupic w sklepie, przy innych troszke trzeba posiedziec przy garach ;)Myślę, że bez względu na upodobania kulinarne każda z Was wybierze dla siebie tą najodpowiedniejszą. Skoro mamy tak szeroki wybór, to DO DZIEŁA ! Hasło przewodnie: SMUKŁA SYLWETKA DLA KAŻDEGO !Powodzenia w walce z tłuszczykiem :)Wybierajcie, przebierajcie i dopisujcie diety przez Was lub kogoś sprawdzone.KAŻDA MAMA MOŻE BYĆ LASKĄ !- Siunia baaaaaaaaaardzo odchudzona i zadowolona :)Ps. Dla przejrzystości proponuję każdą dietę dopisywać jako odpowiedź na ten post, natomiast w temacie podać nazwę diety.Mam jeszcze kilka sprawdzonych, ale nie mam kiedy przepisać , to troche długo trwa J
Edytor zaawansowany
  • Gość edziecko: Siunia IP: *.* 15.04.02, 15:27
    DIETA BIAŁKOWAODCHUDZANIE - 1200 KCAL DZIENNIEPONIEDZIAŁEKŚniadanie: napar z kopru włoskiego szklanka mleka 2 % tł 3 grzanki z 3 plasterkami polędwicy Drugie śniadanie: 150 g jogurtu naturalnego, jabłko Obiad: udko kurczaka z rożna bez skóry (150 g) jarzynka z 2 czubatych łyżek marchewki z groszkiem i łyżeczkę oleju Kolacja: 2 jajka sadzone, na odrobinie oleju, 2 szklanki fasolki szparagowej.WTOREKŚniadanie: napar z anyżku szklanka maślanki, 3 suchary z 3 plasterkami szynki z indykaDrugie śniadanie: szklanka kefiru grejpfrutObiad: 200 g pieczonego w folii dorsza 150 g gotowanych brokułów pokrojna w kostkę papryka skropiona cytryną Kolacja: omlet z 2 jaj z 2 plasterkami sera żółtego, 4liście sałaty z łyżką oliwy z oliwekŚRODAŚniadanie: Herbata z malwy, szklanka kefiru, 2 kromki razowego chleba jajko na twardo.Drugie śniadanie: 50 g serka homogenizowanego, 2 pomarańcze Obiad: 200 g pieczonej piersi, buraczki gotowane bez zasmażki doprawione cytryną. Kolacja: 50 g serka wiejskiego light z 2 łyżkami szczypiorku i dużym pomidorem.CZWARTEKŚniadanie: napar z pokrzywy, szklanka kefiru - 2 kromki chleba graham z 2 plasterkami sera żółtego Drugie śniadanie: 150 ml jogurtu naturalnego, gruszka Obiad: 150 g wątróbki drobiowej usmażonej z cebulą na odrobinie oleju, kiszony ogórek, pieczone jabłko Kolacja: 100 g upieczonej piersi kurczaka, kabaczek lub cukinia z rusztu.PIĄTEKŚniadanie: napar z łopianu, kawa z mlekiem 2 % tł., 2 kromki pumpernikla z 2 plasterkami szynki drobiowej Drugie śniadanie: 75 g serka wiejskiego z truskawkami.Obiad: 150 g schabu wieprzowego pieczonego z 2 śliwkami, surówka z 2 porów i pomidora.Kolacja: 150 g pieczonego pstrąga, surówka ze 100g kapusty kiszonej i jabłka.SOBOTAŚniadanie: napar z pokrzywy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba z 2 plasterkami sera białego chudegoi 1/4 wędzonej makreli Drugie śniadanie: 50 g serka waniliowego homogenizowanego, 2 mandarynki i kiwiObiad: 200 g pieczonej piersi kurczaka 100 g słodkiej kapustyKolacja: 2 parówki drobiowe, 2 cykorie z łyżeczką oliwyNIEDZIELAŚniadanie: napar z malwy, szklanka mleka 2%tł., grahamka z 2 plasterkami żółtego sera i liściem sałatyDrugie śniadanie: 150 g kefiru, jabłkoObiad: 100 g gotowanej piersi z indyka, szklanka szpinaku z łyżeczką margaryny, pokrojony pomidor z cebuląKolacja: 200 g pieczonego pstrąga, 150 g surówki z selera i łyżki chrzanu.UTRZYMANIE WAGI -1600 kcal dzienniePrzez następne dwa tygodnie możesz jeść trochę więcej. Dania zostały uzupełnione dodatkowymi produktami, a kolację możesz wybrać sama z spośród 3 wersji.Śniadania: 1 kromka chleba razowego więcej.Drugie śniadania: 1,5 raza więcej świeżych owoców.Obiady: 3 razy w tygodniu 1,5 raza więcej surowych warzyw; 2 razy w tygodniu dodatkowo 3/4 szklanki ugotowanego razowego makaronu albo pół szklanki gotowanego brązowego, a najlepiej dzikiego ryżu; 2 razy w tygodniu pół szklanki gotowanej kaszy gryczanej lub puree gotowanych suchych strączkowych warzyw, np. grochu, fasoli czy soczewicy.Kolacje (dania do wyboru): - 80-100 g chudego mięsa z rusztu, np. pierś z indyka lub kurczaka, z bułkę grahamką i warzywami,- 150 g chudej ryby podawanej z 200 g gotowanych warzyw i zupa warzywna, zabielana mlekiem z kromką razowego chleba,- 2 kromki razowego pieczywa z 2 jajkami na twardo i surówką z 2 pomidorów i cebuliW diecie białkowej nie może zabraknąć chudej wędliny
  • Gość edziecko: Siunia IP: *.* 15.04.02, 15:29
    DIETA GREJPFRUTOWAJeśli lubisz cytrusy i soki z owoców południowych. ta dieta jest dla ciebie wprost wymarzona.Posiłki komponujesz tak, by głównym składnikiem dwóch z nich były grejpfruty. Dzięki nim znacznie szybciej spalisz to, co zjadłaś. Taką kurację możesz stosować najwyżej trzy tygodnie, a jeśli uznasz, że utrata 4 kg. to dla ciebie za mało, po miesięcznej przerwie dietę zacznij od nowa. Aby w pełni wykorzystać właściwości grejpfruta, powinnaś jeść nie tylko miąższ, lecz również trochę rozmiękczonej błony oddzielającej cząstki owocu i nieco albedo - białej części spod skórki, ponieważ tam właśnie znajdują się pektyny wspomagające trawienie.Między posiłkami powinnaś pić herbatki ziołowe i wodę mineralną niegazowaną - minimum 1,5 litra dziennie. Gdy już schudniesz, przejdź do II-go etapu diety - czyli na utrzymanie wagi, który trwa 3 tygodnie. Teraz będziesz mogła pozwolić sobie na obfitsze posiłki, zwiększając o 400 liczbę kalorii przewidzianych na jeden dzień.PONIEDZIAŁEKŚniadanie: 1 szklanka mleka 2% tł. z 2 łyżkami płatków owsianych i 2 kukurydzianych z miodem i pół banana.Drugie śniadanie: 1 szklanka soku z grejpfruta bez cukru,Obiad: 150 g pstrąga upieczonego w folii albo z rusztu; pół szklanki makaronu z posiekanym pomidorem; 200 g (pół paczki mrożonki) gotowanego szpinaku.Podwieczorek: 1 grejpfrut.Kolacja: 100 g rostbefu z rusztu; 5 liści sałaty z sosem winegret; pół grahamki.WTOREKŚniadanie: 1szklanka soku grejpfrutowego, pół grahamki i plasterek szynkiDrugie śniadanie: 150 g jogurtu owocowego light z ziarnami zbóżObiad: 100 g piersi z kurczaka upieczonej z dodatkiem oleju i szałwii, pół szklanki białego ryżu z pokrojonym grejpfrutem i łyżką oleju, 200 g brokułów z rusztu Podwieczorek: pół grejpfrutaKolacja: 2 plasterki chudej szynki, średnia pokrojona cykoria polana sokiem z połówki cytryny i łyżeczką oleju, 2 cienkie kromki chleba razowegoŚRODAŚniadanie: szklanka mleka 2% tł., 2 chrupkie pieczywa z 4 plasterkami polędwicy, papryka,Drugie śniadanie: grejpfrut, 150 ml kefiru,Obiad: pół szklanki makaronu, 150 g mielonego drobiowego mięsa z sosem z łyżki oleju, pomidora i ząbka czosnku,Kolacja: 1 grahamka z serem topionym, jabłko,CZWARTEKŚniadanie: szklanka mleka z 2 łyżkami płatków kukurydzianych i łyżką otrąb pszennych, pół grejpfruta,Drugie śniadanie: 150 g jogurtu owocowego light, pół grejpfruta,Obiad: 100 g pieczonej piersi kurczaka, pół szklanki ryżu, 1/3 szklanki groszku konserwowego, 2 starte marchwie z sokiem z cytryny,Kolacja: jajko, grahamka, rzodkiew.PIĄTEKŚniadanie: szklanka mleka 2% tł. z 4 łyżkami płatków kukurydzianych, pół banana,Drugie śniadanie: 1 szklanka soku grejpfrutowego,Obiad: 100 g polędwicy wołowej usmażonej ze średnią cebulą na odrobinie oleju, pół szklanki makaronu, 200 g brukselki,Podwieczorek: kawa ze 150 ml mleka 2% tł.Kolacja: ugotowana parówka drobiowa włożona w rozciętą podłużną bułkę, obłożona plastrami pomidora i posypana łyżką posiekanej cebuli,SOBOTAŚniadanie: 150 g jogurtu owocowego light z 4 łyżkami muesli bez cukru,Drugie śniadanie: ćwierć grejpfruta, 100 g (pół opakowania) serka waniliowego,Obiad: 120 g pieczonego chudego mięsa, np. cielęciny, 2 łyżki ryżu przyprawionego odrobiną oliwyz oliwek, 200 g buraków z łyżką śmietany 12%. Podwieczorek: pół szklanki soku grejpfrutowego albo grejpfrut,Kolacja: 100 g pieczonej piersi kurczaka, sałatka z 2 cykorii i ćwiartki czerwonego grejpfruta doprawiona sosem winegret,NIEDZIELAŚniadanie: szklanka mleka 2% tł. z 4 łyżkami płatków owsianych,Drugie śniadanie: pół szklanki soku grejpfrutowego wymieszanego z połową szklanki kefiru i dosłodzonego słodzikiem,Obiad: 60 g mielonego mięsa z indyka uduszonego na łyżce oleju z warzywami - cebulą, marchewką, pomidorem, szklanka fasolki szparagowej, 2 ugotowane ziemniaki,Podwieczorek: 1 gruszka,Kolacja: 2 kromki pumpernikla, jajko, surówka z czerwonej papryki i ćwiartki grejpfruta, doprawiona sosem winegret
  • Gość edziecko: Siunia IP: *.* 15.04.02, 15:30
    DIETA ZIEMNIACZANA Warto ją stosować, zanim nadejdę wielkie upały, ponieważ sycące i bogate w witaminy C dania ziemniaczane są doskonałe zwłaszcza na chłodniejsze dni. Jeśli nauczysz się odpowiednio je przyrządzać, schudniesz, nie zaciskając pasa. To, jak długo zechcesz przestrzegać jej zaleceń -codziennie jeść 4 posiłki i pilnować normy kalorycznej -zależy od tego, ile chcesz stracić na wadze. W pierwszym miesiącu diety będziesz chudła 1,5 kilograma tygodniowo. W każdym następnym tygodniu - kilogram. Nie powinnaś jednak stosować tej diety dłużej niż 2 miesiące. Do potraw możesz dodawać 2 łyżeczki oleju, sos winegret lub sok z cytryny. Między posiłkami powinnaś pić herbatki z mięty albo rumianku i nie gazowaną wodę mineralną w dowolnych ilościach. Gdy już osiągniesz wymarzoną wagę, przez następne dwa tygodnie zastosuj jadłospis bardziej kaloryczny. Ziemniaki możesz zastąpić świeżym białym serem (np. dwa razy w tygodniu) i chudą gotowaną rybą.PONIEDZIAŁEKŚniadanie: 1 szklanka kefiru, kromka chrupkiego pieczywa z plasterkiem białego, chudego sera, cienko posmarowana niskosłodzonym dżemem.Drugie śniadanie: jabłkoObiad: 150 g gotowanej cielęciny, 3/4 szklanki makaronu, 2łyżki sosu pomidorowego doprawionego papryką i ząbkiem czosnku usmażonego na odrobinie oleju, 200 g fasolki szparagowej,Kolacja: 1 szklanka puree ziemniaczanego z 2 łyżkami startego żółtego sera, surówka z pomidora i połówki czerwonej cebuli, doprawiana łyżeczką oliwy z oliwek.WTOREKŚniadanie: kawa zbożowa, 2 cienkie kromki chleba razowego posmarowane cienko niskosłodzonym dżemem z czubatą łyżeczką serka białego ziarnistego,Drugie śniadanie: gruszka.Obiad: 200 g pieczonego w folii lub gotowanego dorsza, pół szklanki ugotowanego z szafranem ryżu, 200 g kabaczków gotowanych na parze,Kolacja: szklanka soku pomidorowego, kotlety ziemniaczane z 4 łyżek puree, 5 smażonych pieczarek,ŚRODAŚniadanie: kawa, 150 g jogurtu naturalnego z 2 łyżkami muesli, banan. Drugie śniadanie: 2 kiwiObiad: 100 g ugotowanej piersi kurczaka, 3/4 szklanki makaronu przyprawionego pieprzem, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek, sokiem z cytryny, Kolacja: jajko sadzone na parze, 100 g pieczonych (nie smażonych) frytek, 150 g brokułów, CZWARTEKŚniadanie: kawa lub szklanka mięty, 150 ml jogurtu z 3 łyżkami muesli, Drugie śniadanie: 3mandarynki,Obiad: udko (150 g) kurczaka posypane przyprawą do drobiu i usmażone na odrobinie oleju, 2 średnie gotowane ziemniaki, 3 czubate łyżki ugotowanej marchewki z groszkiem, Kolacja: pieczony ziemniak posmarowany serkiem topionym i posypany szczypiorkiem,PIĄTEKŚniadanie: szklanka mleka 2% tł., 2 kromki chrupkiego pieczywa cienki posmarowanego niskosłodzonym dżememDrugie śniadanie: mały bananObiad: 100 g gotowanej piersi kurczaka, pół szklanki ryżu, sałatka z 200 g brokułów ugotowanych na parze i 2 łyżek kukurydzy konserwowej, doprawiona startym ząbkiem czosnku z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytrynyKolacja: sałatka z 2 ziemniaków, 50 g sera feta light, czerwonej cebuli, jednej papryki, doprawionełyżką jogurtu naturalnego i łyżką szczypiorku SOBOTAŚniadanie: kawa , 150 g serka homogenizowanego,Drugie śniadanie: 1 szklanka soku jabłkowego bez cukru, Obiad: jajko sadzone na parze, 2 ziemniaki, 3 łyżki groszku konserwowego, Kolacja: zapiekanka z 2 ziemniaków i l00 g sera topionego, pomidor,NIEDZIELAŚniadanie: kawa, 150 ml naturalnego jogurtu z 2 łyżkami płatków owsianych i łyżeczką rodzynek, 2 średnie mandarynkiDrugie śniadanie: 1 mały grejpfrutObiad: 150 g gotowanej piersi kurczaka, 3/4 szklanki gotowanego makaronu, 150 g zielonej- gotowanej na parze-fasoli szparagowej z dodatkiem łyżki margaryny,Kolacja: ziemniaczany omlet smażony na odrobinie oleju, przygotowany z jajka, 2 ugotowanych, pokrojonych ziemniaków, posypany natką pietruszki i posiekana połówka paprykiUTRZYMANIE WAGI - 1700 kaloriiPONIEDZIAŁEKŚniadanie: kawa z mlekiem 2% tł., 2 sucharki z serem żółtym,Drugie śniadanie: szklanka soku gruszkowego bez cukru,Obiad: 2 jajka sadzone, usmażone na odrobinie masła, 3/4 szklanki makaronu, 6 łyżek groszku konserwowego, 9 łyżek szpinaku, Kolacja: 200 g wędzonego dorsza, 2 pieczone ziemniaki, pomidor WTOREKŚniadanie: kawa z mlekiem 2% tł., 2 sucharki z 4 plasterkami sera feta light i łyżką natki pietruszkiDrugie śniadanie: szklanka soku marchwiowo -jabłkowegoObiad: 200 g pieczonej w folii ryby, np. dorsza, płastugi lub pstrąga - 2 gotowane ziemniaki 200 g kabaczków gotowanych na parze, Kolacja: twarożek ze 150 g chudego sera białego i 6 rzodkiewek doprawiony 50 ml mleka 2% tł., 2 kromki razowego chleba,ŚRODAŚniadanie: kawa, 150 g jogurtu owocowego light, Drugie śniadanie: szklanka soku grejpfrutowegoObiad: pieczone udko kurczaka (150 g), szklanka makaronu, surówka z 6 liści sałaty, pomidora, z łyżką sosu winegret, szczypta soli i pieprzuKolacja: 200 g pieczonej ryby, 2 ugotowane ziemniaki 3/4 szklanki gotowanych na parze brokułów, doprawionych roztartym ząbkiem czosnku z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. CZWARTEK Śniadanie: kawa z mlekiem 2% tł., kajzerka z łyżką serka ziarnistego i plasterkiem pomidora, banan. Drugie śniadanie: szklanka brzoskwiniowego soku bez cukru,Obiad: pieczone udko kurczaka (150 g) 2 pieczone ziemniaki, 3 łyżki gotowanej marchewki z groszkiemKolacja: 2 kromki chleba razowego z 4 plasterkami szynki drobiowej i 2 liśćmi sałaty, ogórekPIĄTEKŚniadanie: szklanka mleka 2% tł., 2 sucharki posmarowane cienko niskosłodzonym dżemem,Drugie śniadanie: szklanka soku ananasowego,Obiad: 200 g dorsza z rusztu, sałatka z ziemniaka, 200 g dowolnych warzyw z łyżeczką majonezu lightKolacja: 150 g chudego białego sera z 6 rzodkiewkami, łyżką szczypiorku i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, kromka chleba,SOBOTAŚniadanie: szklanka mleka 2% tł., 2 sucharki,Drugie śniadanie: szklanka soku gruszkowego bez cukru,Obiad: 150 g cielęciny smażonej na odrobinie oleju, szklanka ziemniaczanego puree, 3/4 szklanki ugotowanych buraków, doprawionych łyżką jogurtu naturalnegoKolacja: 200 g pieczonego pstrąga, 150 g pieczonych bakłażanów i jeden pieczony ziemniak,NIEDZIELAŚniadanie: kawa, 150 g naturalnego jogurtu z ziarnami zbóż, gruszka Drugie śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego,Obiad: 100 g pieczonego dorsza, szklanka ugotowanego makaronu, 150 g gotowanej fasolki szparagowej, papryka.Kolacja: 2 pieczone ziemniaki posmarowane serkiem topionym i posypane łyżka natki pietruszkiJeśli chcesz upiec ziemniaka bez odrobiny tluszczu - zawiń go w folię.Ziemniaki nie tuczą -100 g zawiera tylko 80 kcal.To mniej niż 100 g makaronu, ryżu czy kasty gryczanej.
  • Gość edziecko: Siunia IP: *.* 15.04.02, 15:33
    DIETA JOGURTOWAPyszna, stworzona z myślą o amatorach dań i napojów mlecznych. W dziennym menu znajdziesz wyśmienite jogurty naturalne i owocowe, oraz potrawy z lekkimi sosami przyrządzonymi na bazie jogurtu - tak jak lubisz.Dieta przewiduje trzy posiłki dziennie, z czego dwa są bogate w jogurt. Dopuszcza zamianę obiadu z kolacją w ramach tego samego dnia. Jogurt jest niskokaloryczny, 100 g (1,5-procentowego) zawiera 65 kcal. Wzmacnia system obronny organizmu i korzystnie oddziałuje na florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Najlepsze są te jogurty, które zawierają żywe kultury bakterii - ułatwiają i przyspieszają trawienie. Aby całkowicie wykorzystać walory smakowe jogurtu, należy dodawać go do potrawy ugotowanej i zestawionej z ognia. Pamiętaj, by codziennie wypijać minimum litr nie gazowanej wody mineralnej o temperaturze pokojowej - najlepiej między posiłkami, nie w trakcie, np. pół godziny przed jedzeniem. Po dwóch tygodniach odchudzania możesz zwiększyć porcje dań i przez następne 14 dni stosować jadłospis na utrzymanie wagi.PONIEDZIAŁEKŚniadanie: • 150 g jogurtu owocowego z 1/4 szklanki muesli, bananObiad: 200 g pieczonego dorsza z sosem jogurtowym (pół szklanki jogurtu light z drobno pokrojoną cytryną), gotowany ziemniak, Kolacja: • 250 g sałatki z owoców i 50 g jogurtu naturalnego,WTOREKŚniadanie: 150 g jogurtu poziomkowego z 2łyżkami otrąb pszennych, 2 mandarynkiObiad: • 100 g pieczonej piersi kurczaka • 300 g (mrożonka)ugotowanego szpinaku• sos z pół szklanki jogurtu doprawionego ząbkiem czosnku i bazylia Kolacja: jajko na twardo • 2 pomidory i 1/4 czerwonej cebuli • półgrahamkiŚRODAŚniadanie: 150 g jogurtu wiśniowego z 2łyżkami płatków kukurydzianych • duża gruszkaObiad: • pieczone udko kurczaka (100 g) • 2łyżki ryżu • ogórek pokrojony w plastry i polany sosemz pół szklanki jogurtu naturalnego, łyżki bazylii lub mięty, szczypty soli, pieprzu i oregano.Kolacja: • 100 g wędzonego dorsza • sałatka z dużego pomidora, papryki, 5 dużych liści sałaty, połowy posiekanej małej czerwonej cebulki, zaprawiona 4 łyżkami jogurtu naturalnego wymieszanego z utartym ząbkiem czosnku i pieprzem • kromka chleba razowego z odrobina margarynyCZWARTEKŚniadanie: • 150 g jogurtu morelowego z ziarnami zbóż• jabłkoObiad: • 60 g pieczonego dorsza • pół szklanki ugotowanego makaronu • sos z 50 g jogurtu naturalnego, pokrojonego w kostkę pomidora, łyżki bazylii, szczypty soli i pieprzu • sałatka z ogórka kwaszonego i pokrojonej w piórka cebuli dymki, z łyżeczką oliwy z oliwek i łyżeczka soku z cytryny.Kolacja: • 120 g befsztyka smażonego na odrobinie oleju rzepakowego • surówka z tartej marchwi i połówki jabłka, doprawiona łyżeczka oliwy z oliwek lub chrzanu • pół grahamki,PIĄTEKŚniadanie: • 150 g jogurtu truskawkowego z 2 łyżkami otrąb pszennych,Obiad: • kotlet schabowy bez papierki (10o g), pół szklanki ugotowanego makaronu • szklanka gotowanych buraczków z 4 łyżkami jogurtu naturalnego z odrobiną czosnku,Kolacja: • twarożek z 75 g chudego białego sera, 6 pokrojonych rzodkiewek, pół pokrojonego pomidora, 3 orzechów włoskich i szczypty soli • grahamkaSOBOTAŚniadanie: 150 g jogurtu jagodowego z 2 łyżkami płatków owsianych,Obiad: l pulpet z mięsa drobiowego (50 g), 1 sałatka z pół awokado, ugotowanego ziemniaka, 5 dużych liści sałaty, 3 łyżek jasnej części pora, sos ze 100 g jogurtu naturalnego przyprawionego pieprzem, łyżką posiekanych liści mięty, szczypta soli i jarzynki,Kolacja: 1 kromka chleba razowego 140 g wędzonego łososia z cytryną,NIEDZIELAŚniadanie: 150 g jogurtu śliwkowego 1 chrupkie pieczywo z łyżeczką niskosłodzonego dżemu, pół grejpfrutaObiad: 150 g gotowanej piersi kurczaka, 200 g bakłażanów z rusztu, pokrojony w plastry duży pomidor polany sosem jogurtowym przyrządzonym z 4 łyżek jogurtu naturalnego, pół łyżeczki bazylii, szczypty soli i pieprzuKolacja: 300 g jogurtu naturalnego, 200 g sałatki z owoców-2 kiwi, pół jabłka i pół pomarańczyUTRZYMANIE WAGI - 1600 kaloriiPONIEDZIAŁEKŚniadanie: 150 g jogurtu z 2 łyżkami otrąb pszennych lub muesli, jabłkoObiad: 150 g gotowanego mięsa z łyżką sosu koperkowo-jogurtowego mały ugotowany ziemniak, 200 g gotowanej mieszanki warzywnej (pół mrożonki)Kolacja: 200g pieczonego dorsza ,200 g gotowanego szpinaku doprawionego łyżką masła, grahamkaWTOREKŚniadanie: 150 g jogurtu śliwkowego, 1 kromka pumpernikla cienko posmarowanego marmoladąObiad: 2 pieczone ziemniaki nadziewane 4 łyżkami półtłustego sera białego wymieszonego z łyżką szczypiorku i szczypta soli ziołowej, jabłko,Kolacja: sałatka z jajka na twardo, 200 g ugotowanych brokułów, połówki papryki i średniej czerwonej cebuli sos ze 100 g jogurtu naturalnego, posiekanego ząbka czosnku i łyżki posiekanej natki pietruszki, grahamka cienko posmarowana margarynąŚRODAŚniadanie: 150 g jogurtu naturalnego z 2 łyżkami otrąb pszennych i łyżką rodzynek, mały banan,Obiad: 150 g pieczonej piersi kurczaka 2 ugotowane ziemniaki ,sos czosnkowy ze 100 g jogurtu naturalnego z roztartym ząbkiem czosnku i solą, 4 czubate łyżki marchewki z groszkiem,Kolacja: twarożek ze 100 g chudego białego sera i wymieszanego ze 150 g jogurtu owocowego, Z pokrojonymi owocami kiwi i 2 łyżkami otrąb pszennych, 1/2 kajzerki z plasterkiem żółtego sera i pokrojoną paprykąCZWARTEKŚniadanie: koktajl z 200 g jogurtu naturalnego i szklanki świeżych albo mrożonych truskawek, malin lub jagód Obiad: 200 g pstrąga gotowanego w jarzynach, 2 pieczone ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z cebulą, marchewką i jabłkiem,Kolacja: kromka chleba razowego z dwoma plasterkami szynki drobiowej, sałatka z 50 g sera feta light, połówkiniedużej czerwonej papryki, pokrojonym w kostkę zielonym ogórkiem, czerwoną cebulką i posiekaną kapustą pekińską,PIATEKŚniadanie: 150 g jogurtu naturalnego, kromka razowego chleba z 2 plasterkami wędliny drobiowej, jabłko Obiad: jajko sadzone na odrobinie oleju, 3/4 szklanki gotowanego makaronu, sos ze 100 g jogurtu naturalnego wymieszanego z łyżeczką majonezu i odrobiną przecieru pomidorowego, szczyptą soli, pieprzu i łyżką natki pietruszki, pół szklanki zielonego groszku z marchewką, polanego odrobiną roztopionego masła,Kolacja: zupa pomidorowa z 4 łyżkami ryżu i 50 g gotowanej cielęcinySOBOTAŚniadanie: koktajl z 200 g jogurtu naturalnego i szklanki świeżych albo mrożonych truskawek, malin lub jagód, Obiad: 100 g smażonej polędwicy na odrobinie oleju, pół szklanki ugotowanego ryżu, surówka z 70 g posiekanego pora wymieszanego z 2 łyżeczkami konserwowego groszku, pomidorem, łyżeczką majonezu light 100 g truskawek lub jagód z 75 g jogurtu naturalnego i 2 łyżeczkami cukru,Kolacja: jajko sadzone, na odrobinie masła, 100 g kalafiora oprószonego bułką tartą grahamka,NIEDZIELAŚniadanie: 150 g jogurtu z truskawek lub jagód z 2 łyżkami otrąb pszennych lub muesli, jabłko,Obiad: 100 g gotowanej piersi kurczaka pół szklanki gotowanego brązowego ryżu, dwie łyżki konserwowej kukurydzy wymieszane z łyżką posiekanego szczypiorku i przyprawione cytryną,Kolacja: pół szklanki ugotowanego makaronu, sałatka z 70 g fasolki i 30 g pora, l pomidora i 2 ogórków kiszonych polaną 75 g jogurtu z szałwią i oregano.
  • Gość edziecko: Siunia IP: *.* 15.04.02, 15:34
    DIETA CZEKOLADOWAJesz czekoladę i chudniesz. Nie wierzysz? A jednak to prawda. Prawidłowo komponując menu, możesz sobie codziennie pozwolić na czekoladowy deser. Trzeba jednak przestrzegać pewnych zasad. Podstawą diety są posiłki bogate w błonnik pokarmowy: kasze, ryż, makarony razowe, ciemne pieczywo, otręby, owoce i warzywa. Podczas tej diety nie opuści cię dobry humor, czekolada bowiem wpływa na podniesienie poziomu serotoniny w mózgu - hormonu odpowiedzialnego za nasz nastrój. W dziennym jadłospisie zbudowanym z czterech posiłków - nie należy wprowadzać żadnych zmian. Zestawienie dań oraz liczba i dobór podanych w przepisach składników są bowiem ustalane bardzo rygorystycznie. Każde śniadanie powinnaś dodatkowo wzbogacić o 100 g świeżych lub sezonowych owoców. Aby przyrządzane przez ciebie potrawy były smaczniejsze, możesz dodawać do nich 2 łyżeczki oliwy z oliwek, ocet jabłkowy, sok z cytryny lub sos winegret. Ogranicz spożycie soli, wyklucz cukier, do smażenia używaj tylko jednej łyżki oleju rzepakowego, nie pojadaj między posiłkami. Gdy masz ochotę, pij nie gazowaną wodę mineralną, najlepiej 30 minut prze każdym posiłkiem. Dzięki temu złagodzisz uczucie głodu. Jeśli udało ci się już schudnąć, możesz zwiększyć nieco wartość energetyczną potraw. Menu na utrzymanie wagi powinnaś stosować przez dwa tygodnie.ODCHUDZANIE - 1400 kaloriiPONIEDZIAŁEKŚniadanie: • szklanka jogurtu light z 3 łyżkami muesli •jabłkoDrugie śniadanie: • szklanka soku pomarańczowegoObiad: • 2 jajka sadzone • 3/4 szklanki makaronu • pomidor • 2 delicje,Kolacja: • 200 g dorsza wędzonego • 2 ogórki kiszoneWTOREKŚniadanie: • szklanka mleka 2% tł. • kromka ciemnego, tortowego pieczywaz 2 plasterkami polędwicy sopockiej • 2 mandarynki,Drugie śniadanie: • szklanka soku z czarnej porzeczki,Obiad: • pół ugotowanej piersi kurczaka • pół szklanki ciemnego ryżu • główka sałaty z sosem z jogurtu naturalnego doprawionego ziołami • 150 g budyniu czekoladowego,Kolacja: • jajko na twardo z łyżką majonezu light i łyżeczką szczypiorku • kromka razowego pieczywa,ŚRODAŚniadanie: • szklanka maślanki • 2 ciemne suchary cienko posmarowane serem topionym light • maty bananDrugie śniadanie: • szklanka soku pomarańczowego,Obiad: • 3 czubate łyżki ciemnego ryżu uduszone na odrobinie oleju razem z połówka czerwonej cebuli, marchewką i pomidorem, wszystko posypane 2 łyżkami sera żółtego light • 3 kulki lodów czekoladowych, Kolacja: • 150 g cielęciny z rusztu albo gotowanej, • pół grahamki • 2 świeże ogórki pokrojone w plasterki i pokropione sokiem z cytryny albo ogórki kiszone lub konserwowe,CZWARTEKŚniadanie: • szklanka płynnego jogurtu naturalnego, 2 kromki ciemnego tostowego chleba posmarowanego pastą z sera białego ze szczypiorkiem • pól grejpfruta,Drugie śniadanie: • szklanka soku grejpfrutowego,Obiad: • 100 g polędwicy wołowej z rusztu • pół szklanki kaszy gryczanej, • szklanka kalafiora • 9 liści sałaty z łyżką sosu winegret • 2 kostki czekolady,Kolacja: • 150 g upieczonej z małą cebulą cielęciny • szklanka gotowanych, startych buraczków, zaprawionych łyżką jogurtu naturalnego • kromka razowego pieczywa.PIATEKŚniadanie: • szklanka mleka 2 % tł. • kromka ciemnego, tostowego chleba z 2 plasterkami żółtego sera • 6 rzodkiewek • gruszka, Drugie śniadanie • szklanka soku z czarnej porzeczki,Obiad: • 3/4 szklanki ciemnego makaronu • sos z 2 łyżeczek smażonego na odrobiniebinie oleju mielonego mięsa z indyka, 50g przecieru pomidorowego, pieprzu tureckiego i ząbka czosnku • zmiksowane 250 g mleka 2% tł. z 2 łyżeczkami cukru i łyżeczką kakao,Kolacja: • 150 g pstrąga z rusztu • kromka pumpernikla • 200 g ugotowanych na parze brokułów,SOBOTAŚniadanie: • szklanka mleka 2% tł., kromka ciemnego tostowego pieczywa, cienko posmarowanego masłem i miodem, 200 g winogron.Drugie śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego,Obiad: 3 ugotowane żołądki • krupnik z 3 łyżkami kaszy jęczmiennej; 200 g mieszanki warzywnej (pół paczki mrożonki) okraszonej łyżką margaryny; kromka ciemnego chleba cienko posmarowanego nutelląKolacja: 150 g pieczonego w folii lub ugotowanego na parze dorsza, 200 g bakłażanów lub kabaczka z rusztu • grahamka,NIEDZIELAŚniadanie: szklanka mleka 2% tł.; jajko ugotowane na twardo • 2 razowe suchary, 1 pomarańcza,Drugie śniadanie: szklanka soku jabłkowego,Obiad: • pół szklanki ciemnego, razowego makaronu z duszonymi warzywami -marchewką, selerem naciowym, papryką, połówką cebuli,; l/3 puszki czerwonej fasoli konserwowej i 30 g mielonego mięsa drobiowego; 4 herbatniki w czekoladzieKolacja: 130 g pieczonej w folii lub ugotowanej z ząbkiem czosnku piersi kurczaka, 1 sałatka z pomidora, połówki czerwonej cebuli, 2łyżek kukurydzy; 1 kajzerkaUTRZYMANIE WAGI - 1600 kaloriiPONIEDZIAŁEKŚniadanie: kawa z mlekiem 2% tł.; 4 ciemne suchary posmarowane cienko dżemem truskawkowym,Drugie śniadanie: 150 g jogurtu owocowego,Obiad: 3/4 szklanki ciemnego makaronu spaghetti posypanego 2 łyżkami tartego żółtego sera light i skropionego sokiem z cytryny surówka z kapusty pekińskiej i papryki, przyprawiona solą i oregano; 150 g czekoladowego budyniuKolacja: 200 g polędwicy z rusztu pomidor grahamka,WTOREKŚniadanie: kawa, kromka tostowego pieczywa posmarowana marmoladą,Drugie śniadanie: jabłko 150 g jogurtu naturalnego,Obiad: pulpet drobiowy (30 g) 3/4 szklanki ryżu ze świeżym pomidorem i bazylią; 2 cząstki czekolady.Kolacja: 300 g pieczonego pstrąga, 200 g gotowanych na parze warzyw, grahamkaŚRODAŚniadanie: szklanka maślanki, 4 suchary posmarowane cienko topionym serem,Drugie śniadanie: szklanka soku z czarnej porzeczki.Obiad: pół szklanki ryżu podsmażonego na łyżce oleju; sałatka ze 120 g sera feta light, pomidora, cebuli, papryki; 150 g budyniu czekoladowego,Kolacja: 120 g pieczonej cielęciny sałatka z 6 liści sałaty, 6 rzodkiewek, z łyżką sosu winegret, pół grahamki.CZWARTEK Śniadanie: szklanka naparu z mięty, kromka ciemnego tostowego pieczywa z 2 łyżeczkami tuńczyka w oleju, Drugie śniadanie: banan,Obiad: 100 g wieprzowej polędwicy smażonej na odrobinie oleju, 200 g gotowanych warzyw, mały kawałek tortu czekoladowego,Kolacja: sałatka z jajka, pomidora, ogórka, cebuli i łyżki jogurtu; 1 grahamka.PIĄTEKŚniadanie: szklanka kefiru, 4 suchary posmarowane cienko dżemem,Drugie śniadanie: trzy mandarynki,Obiad: jajko sadzone, na odrobinie masła; pół szklanki kaszy gryczanej; pół szklanki brokułów gotowanych na parze; 2 śliwki w czekoladzie.Kolacja: 130 g polędwicy z rusztu; 200 g kalafiora; kajzerka i jabłko.SOBOTAŚniadanie: kawa; kromka razowego chleba z parówką drobiowąDrugie śniadanie: 150 g jogurtu naturalnego; pół grejpfruta.Obiad: zupa fasolowa z pół szklanki fasoli, 60 g włoszczyzny, łyżeczką margaryny; 2 wafle w czekoladzie.Kolacja: 150 g gotowanego dorsza; pumpernikiel; kapusta kiszona .NIEDZIELA Śniadanie: szklanka mleka 2% tł.; kromka tostowego pieczywa posmarowana cienko dżemem,Drugie śniadanie: 150 g jogurtu owocowego,Obiad: zupa krupnik z 2 łyżek kaszy jęczmiennej, 60 g włoszczyzny, łyżki masła; 2 kostki czekolady nadziewanej,Kolacja: udko kurczaka z rożna bez skóry; szklanka surówki z czerwonej kapusty-świeżej lub kiszonej, z dodatkiem połówki cebuli, jabłka i łyżki oliwy z oliwek i łyżeczki soku z cytryny; pół grahamkiRada: po zjedzeni czekoladowego deseru wypij szklankę schłodzonej wody - poskromi to twój apetyt na R
  • Gość edziecko: Siunia IP: *.* 15.04.02, 15:34
    22;ciąg dalszy"
  • Gość edziecko: Siunia IP: *.* 15.04.02, 15:37
    DIETA NA PRZEMIANE MATERII opracowana przez Rządowy Szpital w Kopenhadze (13-to dniowa) 1.) Dzień 1-szy i 8-my: śniadanie: kubek czarnej kawy, 1 kostka cukruobiad: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak, 1 pomidorkolacja: 1 duży befsztyk, sałata z olejem cytryną 2) Dzień 2-gi i 9-ty: śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukruobiad: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną, 1 świeży owoc,kolacja: 1 plaster szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 3.) Dzień 3-ci i 10-ty: śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, , 1 kostka cukru, 1 grzanka (kromka) obiad: gotowany szpinak, 1 pomidor, 1 świeży owoc,kolacja: 2 jajka na twardo, 1 plaster szynki, sałata z olejem i cytryna, 4.) Dzień 4-ty i 11-ty; śniadanie: 1 kubek czarnej kay, 1 kostka cukru,obiad; 1 jajko na twardo, 1 tarta marchew, opakowanie twarozku naturalnego( małe)kolacja: 1 puszka (mała) mieszanego kompotu z owoców, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 5.) Dzien 5-ty i 12-ty; śniadanie; 1 duża tarta marche z cytryna,obiad: 1 duża chyda ryba z cytryna i odrobina sosu do pieczeni,kolacja: 1 duży befsztyk, sałata (tylko), brokuły 6.) Dzień 6-ty i 13-ty: śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru, 1 grzankaobiad: 1 kurczak, sałata z olejemi cytryną,kolacja: 2 jajka na twardo, 1 duża marchew 7.) Dzień 7-my: śniadanie: 1 kubek herbaty bez cukru,obiad: 1 kawałek chudego mięsa ugrillowanego, 1 świeży owockolacja: nic.... Uwagi:- chuda ryba- pstrąg, dorsz , itp.- gryby plaster- 10 dkg- wędlina - ma byc chuda, wędzona lub gotowana- przyprawy- sól, pieprz- kawa- zwykła, może byc rozpuszczalna lub z ekspresu- jeste głodna- wypij szklanke wody- doradza sie picie 2 litry wody dziennie (niegazowanej)- jeśli przestrzega sie diety, mozna zgubic 7 do 20 kg.- obiad i kolacje mozna zamieniac wzajemnie, pod warunkiem, ze będzie to w obrebie jednogo dnia ,- dieta zmierza do przemiany materii, prowadzi do tego, ze po 13-tu dniach możesz jeść normalnie bez obawy tycia przez pierwsze dwa lata. Nie jest to więc dieta odchudzająca, a zwiększająca przemiane materii, dlatego działa nawet po zakończonej kuracjii- jeżeli dietę przeprowadza sie niewolniczo, można zgubić nadmiar tłuszczu (7 do 20 kg)- kuracje przeprowadza sie przez 13 dni, ani jeden dłużej, ani jeden dzie ń krócej,- jeżeli podczas kuracji wypijesz lampke wina, wypijesz piwo(itp), zjesz słodycze, żujesz gume, jesz dodatkowe jedzenie, to przerywasz kuracje natychmiast i w związku z tym tracisz efekt kuracji,- jeśli kuracje przerwałas przezd upływem 5-ciu dni, możesz ja powtórzyc po 3 m-cach,- jeżeli kuracje przeprowadziłas punkt po punkcie we wszystkim, nie możesz jej powtórzyć (absolutnie) szybciej niz po upływie nroku. Zaleca sie jednak powtórzenie kuracji po 2 latach (jeśli to potrzebne)- ze względu na długość kuracji jest ja trudno zaplanować, dlatego dobrze jest się upewnić, czy w okresie kuracji nie bedziemy zaproszeni na obiad, imieniny itp. przyjęcia
  • Gość edziecko: Magdalena_mama_Gaby IP: *.* 15.04.02, 21:04
    Dieta bikiniPodoba mi się to, że bardzo dokładnie wyjaśnione jest co należy jeść /nawet z nazwami producentów włącznie ;)/. Z tą dietą trzeba jednak poczekać do lata - chwilowo brak potrzebych owoców :(. Ale wygląda na to, ze jest czym się najeść. 1 dzień:Śniadanie (250 kcal): mały kubek jogurtu z ziarnami zbóż, z filiżanką malin i łyżką otrębów, herbata ziołowa Obiad (300 kcal): 200g ugotowanej fasolki szparagowej, 2 ugotowane ziemniaki, 100g pieczonej ryby Podwieczorek (0 kcal): woda po ugotowanej fasolce ;)Kolacja (250 kcal): 300g ugotowanych szparagów, 100g (3 plastry) chudej szynki, herbata ziołowa 2 dzień:1,5 kg owoców (np. truskawek, malin lub kiwi), należy podzielić na porcje i zjeść na śniadanie, obiad i kolację. Między posiłkami pić wodę lub herbatki ziołowe. 3 dzień:Śniadanie (250 kcal): 50 g serka Tosca 3% tłuszczu; 2 łyżki płatków kukurydzianych; filiżanka truskawek Obiad (400 kcal): omlet z warzywami (jajko, 3 łyżki kukurydzy, pomidor, 3 pieczarki i szczypiorek usmażyć na łyżce oleju); szklanka soku wielowarzywnego, np. Fortuna Podwieczorek (100 kcal): mały kubek jogurtu naturalnego (150 g) z łyżką otrębów owsianych; suszona śliwka Kolacja (250 kcal): pełnoziarnista grzanka; plaster sera topionego light (np. Hochland); pomidor; kiszony ogórek; szklanka soku z pomarańczy 4 dzień:Śniadanie (260 kcal): kromka razowca z łyżeczką margaryny; jajko na miękko; pomidor Obiad (400 kcal): 200 g ugotowanego ryżu (3 łyżki surowego); 150 g grillowanego sera feta; sałatka jarzynowa (paprykę, kiszony ogórek, 2 łyżki kukurydzy i kiełki rzeżuchy wymieszać z ½ małego kubka jogurtu naturalnego); szklanka czerwonego barszczu, np. Hortex Podwieczorek (50 kcal): jabłko Kolacja (300 kcal): 2 kromki chrupkiego chleba; 150 g twarożku granulowanego o obniżonej kaloryczności (np. Serek Wiejski Lekki); ogórek 5 dzień:Śniadanie (250 kcal): 2 kromki chrupkiego chleba, jajko na twardo z łyżką ketchupu, kiełki rzodkiewki, kawa lub herbata bez cukru albo zioła Obiad (400kcal): 150g pieczonej polędwicy, surówka z kilku liści sałaty, mniszka, pomidora, cebulki dymki i ½ małego kubka jogurtu naturalnego bez cukru, ugotowany ziemniak, szklanka bulionu z kostki Podwieczorek (50 kcal): pomarańcza Kolacja(300 kcal): kromka razowca, 30g (plaster) odchudzonego sera żółtego z łyżką ketchupu, liść sałaty, szklanka czystego czerwonego barszczu 6 dzień:Śniadanie (250 kcal): koktajl bananowo-malinowo-jogurtowy (zmiksuj maty kubek, czyli 150 g naturalnego jogurtu z filiżanką malin, średnim bananem i łyżką otrębów owsianych); grejpfrut Obiad (350 kcal): 150 g pieczonej piersi kurczaka; 300 g brokułów (średnia róża); 2 ugotowane ziemniaki; 3 łyżki kiszonej kapusty; szklanka soku z warzyw (np. Fortuna) Podwieczorek (50 kcal): jabłko Kolacja (350 kcal): 200 g ryby po grecku; mizeria; kromka razowca; szklanka bulionu z kostki 7 dzień:Śniadanie (300 kcal): mały kubek jogurtu naturalnego (150 g) z 3 łyżkami musli; kiwi Obiad (400 kcal): 150 g pieczonej piersi indyka; 2 ziemniaki; sałatka z mniszka lekarskiego, sałaty i pomidora, skropiona, sosem winegret; szklanka czystego białego barszczu Podwieczorek (50 kcal): brzoskwinia Kolacja (300 kcal):250 g ugotowanych warzyw chińskich (z mrożonki) skropionych sosem sojowym, 30 g makaronu sojowego, szklanka ziół 8 dzień:Śniadanie (200 kcal): opakowanie ryżu na mleku z wiśniami, np. Belriso Obiad (400 kcal): 150 g pieczonego fileta rybnego; 3 łyżki kapusty kiszonej; 2 gotowane ziemniaki; szklanka soku wielowarzywnego, np. Hortex. Podwieczorek (100 kcal): opakowanie puddingu waniliowego (150 g) z 3 łyżkami truskawek Kolacja (350 kcal): 2 kromki razowca posmarowane cienko margaryną; 50 g wędzonej piersi indyka (4 plasterki cienko pokrojone); pomidor; herbata 9 dzień:Śniadanie (300 kcal): mały kubek jogurtu naturalnego (150 g) z 3 łyżkami musli i łyżką rodzynków, mandarynka Przegryzka (50 kcal): jabłko Obiad ( 400 kcal): sałatka z tuńczyka i makaronu (50 g tuńczyka w sosie własnym wymieszać z 3 łyżkami ugotowanego makaronu, ogórkiem kiszonym, łyżką szczypiorku, kiełkami rzodkiewki, łyżką oliwy z oliwek i sokiem cytrynowym, przyprawić do smaku), kromka razowca, szklanka soku pomidorowego Podwieczorek (100 kcal): ugotować 100g fasolki szparagowej, zjeść ją i popić wodą, w której się gotowała, 2 kromki chleba chrupkiego Kolacja(350 kcal): sałatka nicejska (3 łyżki fasolki z puszki zmieszanej z pokrojoną papryką, 50g sera żółtego light, ogórkiem konserwowym, sokiem z cytryny i łyżką musztardy), kromka razowca cienko posmarowana margaryną 10 dzień:Śniadanie (300 kcal): 2 kromki razowca cienko posmarowane margaryną, 50 chudej wędliny (2 plasterki), kiszony ogórek, 2-3 rzodkiewki, 2 łyżki kiełków mieszanych Przegryzka (90 kcal): mały banan Obiad (450 kcal): sałatka ryżowa (pokroić 150g ugotowanej piersi kurczaka, żółtą paprykę i pomidora, dodać 5 łyżek ugotowanego ryżu, ½ puszki zielonego groszku, łyżkę pokrojonego szczypiorku-dymki i wymieszać z ½ małego kubka jogurtu naturalnego), kromka razowca, szklanka soku pomidorowego Podwieczorek ( 200 kcal): 2 kromki chrupkiego chleba cienko posmarowane ketchupem, 4 łyżki pasty jajecznej ze szczypiorkiem Kolacja (300 kcal): jedna kromka grahama, 2 plastry chudego białego sera z łyżką szczypiorku i 2-3 rzodkiewki, sól, pieprz
  • Gość edziecko: akacha IP: *.* 03.05.02, 23:47
    Dieta naturalna - 5 kg w 10 dni. Dzięki naturalnum składnikom wspomagającym odchudzanie, możesz stracić aż 5 kg. I to już w 10 dni! Dieta ta wykorzystuje cudowne właściwości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one w wielu ortykułach spożywczych.Dieta naturalna 1 dzień Śniadanie Bułeczka z twarożkiem i dżemem - bułkę z ziarnem sezamowym przekroić na pół, posmarować 2 łyżkami twarożku i łyżeczka niskosłodzonego dżemu. Drugie śniadanie Owoc kiwi. Obiad Filet z łososia - 3 dag dzikiego ryżu ugotować według przepisu na opakowaniu. Oczyścić seler naciowy, pokroić w niewielki słupki. Na patelnię wlać 5 łyżek wywaru jarzynowego (może być z kostki), zagotować. Włożyć filet z łososia, dusić pod przykryciem 4 minuty. Dodać łyżeczkę sosu sojowego oraz warzywa. Wymieszać i dusić dalsze 5 - 6 minut. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rybę z jarzynami ułożyć na talerzu. Do pozostałego sosu wlać łyżkę kwaśnej śmietany. Wymieszać i zagotować. Ryż polać sosem, przełożyć na talerz. Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Na deser: 12,5 dag jogurtu owocowego. Podwieczorek Sorbet z dwóch kiwi. Kolacja Sałata z ogórkiem i derem - główkę sałaty starannie oczyścić i opłukać. Odsączyć dokładnie z wody, porwać na kawałki. Pół świeżego ogórka pokroić w plasterki. sałatę wymieszać z ogórkiem, dodać 3 dag rokpolu, pokrojonego w drobną kostkę. Sos: 3 łyżki soku z pomarańczy wymieszać z 2 łyżeczkami octu winnego, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatę. Zjeść ją z połówką kromki chleba z ziarnem sezamowym (bez masła). Przed snem Niewielkie jabłko. 2 dzień Śniadanie Kanapka z serem - Na kromce chleba z ziarnem sezamowym ułożyć liść sałaty oraz 3 dag sera camembert. Zjeść z połówką papryki. Drugie śniadanie Gruszka. Obiad Wieprzowina z ryżem - 3 dag dzikiego ryżu ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przebrać i opłukać 15 dag szpinaku. 8 dag chudej wieprzowiny bez kości przeciąć wzdłuż na 2 kawałki. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, smażyć mięso z obu stron przez 4 minuty. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć, do pozostałego sosu wlać 2 łyżki wywaru warzywnego z kostki. Dodać szpinak oraz pół ząbka czosnku przeciśniętgo przez praskę, sól, pieprz i sok z cytryny. Obraną nektarynkę pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem. Na talerzu ułożyć ryż, mięso oraz szpinak. Na deser: 12,5 dag jogurtu owocowego. Podwieczorek Sorbet z 20 dag wiśni. Kolacja Sałatka z rukwi i sera feta - pęczek rukwi (lub rzeżuchy) opłuakać, ułożyć na talerzu. Jabłko podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki. 3 dag sera feta pokroić w kostkę. Ser i jabłka ułożyć na rukwi. Sos - 2 łyżki soku z pomarańczy wymieszać z łyżką soku cytrynowego i połową łyżeczki oliwy. Dodać łyżeczkę posiekanego szczypiorku, przyprawić solą i pieprzem cayenne. Sosem polać sałatkę. Zjeść z połówką kromki chleba z ziarnem sezamowym. Przed snem 20 dag śliwek. 3 dzień Śniadanie Kanapka z szynką - na kromce chleba z ziarnem sezamowym położyć spory liść sałaty oraz plasterek chudej szynki. Zjeść z pomidorem. Drugie śniadanie 25 dag winogron. Obiad Zupa minestrone - Opłukać 15 dag cukinii oraz 5 dag chińskich grzybków. Cukinię pokroić w kostkę, grzyby w wąskie paski. Ćwierć strączka ostrej papryczki opłukać, oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę. Pół litra wywaru jarzynowego (z kostki) doprowadzić do wrzenia, dodać cukinię, grzyby, papryczkę oraz 12 dag, odsączonej z zalewy, białej fasoli z puszki. Gotować 5 minut na niewielkim ogniu. Gotową zupę przyprawić do smaku łyżeczką sosu sojowego, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Posypać posiekaną natką pietruszki. Na deser: 12,5 dag jogurtu owocowego. Podwieczorek Sorbet z 20 dag truskawek. Kolacja Sałatka szpinakowa z arbuzem - 12 dag szpinaku opłukać i osączyć z wody. Ułożyć na talerzu. 60 dag arbuza przekroić na pół, usunąć pestki. Jedną połówkę owocu odłożyć do lodówki na następny dzień. Drugą obrać, pokroić w cząstki. 20 dag marchewki oczyścić utrzeć na jarzynowej tarce. Arbuz i marchew ułożyć na szpinaku. Sos - 3 łyżki jogurtu wymieszać z łyżką soku z cytryny, dodać pół ząbka zmiażdżonego czosnku, przyprawić odrobiną soli oraz pieprzu cayenne. Sosem polać sałatkę. Zjeść z połową bułeczki z ziarnem sezamowym. Przed snem 15 dag wiśni. 4 dzień Śniadanie Bułka z serem - Bułkę z ziarnem sezamowym przekroić na połówki. Na jednej z nich ułożyć liść sałaty, 3 dag sera feta oraz pokrojony w plasterki pomidor. Przykryć drugą połówką. Drugie śniadanie 15 dag truskawek Obiad Makrela z dipem - 15 dag ziemniaków obrać, pokroić w ćwiartki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Pół świeżego ogórka pokroić w plastry. 5 dag wędzonej makreli pokroić na małe kawałki. Posiekać drobno pół pęczka natki pietruszki i ćwierć strąka ostrej papryczki. Odcedzone, gorące ziemniaki połączyć z rybą i warzywami. Dip przyrządzić z 2 łyżek jogurtu wymieszanego z 2 łyżkami soku z cytryny i łyżką soku z pomarańczy, dodać po łyżce posiekanego koperku oraz szczypiorku, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na deser - 12,5 dag jogurtu owocowego. Podwieczorek Sorbet z 12 dag truskawek. Kolacja Surówka z białej kapusty - 15 dag białej kapusty poszatkować w cienkie paski, położyć na cedzak, sparzyć wrzątkiem. Przepłukać zimną wodą i odsączyć. Pomidor pokroić w plasterki. Pomarańczę obrać ze skórki, podzielić na cząstki, obrać z białej błonki, dodać do kapusty razem z pokrojonym pomidorem. Łyżeczkę oliwy wymieszać z łyżką octu winnego, dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki, sól oraz pieprz. Sosem polać surówkę. Zjeść z połową kromki chleba z ziarnem sezamowym. Podwieczorek 30 dag arbuza. 5 dzień Śniadanie Chleb z dżemem - Na kromce chleba z ziarnem sezamowym rozsmarować łyżkę twarożku, a na nim łyżeczkę niskosłodzonego dżemu. Drugie śniadanie 15 dag jeżyn. Obiad Pierś kurczaka - Na patelni rozgrzać olej (łyżeczkę), włożyć dwie piersi kurczaka (po około 10 dag), smażyć przez 12 minut. Pod koniec smażenia przyprawić do smaku solą, pieprzem cayenne oraz mieloną papryką. Jedną pierś odłożyć do lodówki na następny dzień. Opłukać i osączyć pół pęczka rukwi (lub rzeżuchy). Połówkę papryki oczyścić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Bułeczkę z ziarnem sezamowym przekroić na pół. Na jednej połówce ułożyć mięso kurczaka, rukiew oraz paprykę. Sos - 2 łyżki jogurtu wymieszać z łyżeczką soku z cytryny, przyprawić szczyptą curry i mielonej papryki oraz solą i pieprzem cayenne. Sosem polać kurczaka. Przykryć drugą połówką. Na deser - 12,5 dag jogurtu owocowego. Podwieczorek Sorbet z 15 dag malin. Kolacja Sałata z wędzoną makrelą - Pół główki sałaty dokładnie opłukać, osączyć z wody, a następnie pokroić w wąskie paski. 5 dag wędzonej makreli podzielić na małe kawałki i ułożyć na sałacie. Sos - 3 łyżki kwaśnej śmietany wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatę. Zjeść z kromką chleba z ziarnem sezamowym. Przed snem Gruszka. 6 dzień Śniadanie Chleb z serem - na kromce chleba z ziarnem sezamowym ułożyć liść sałaty, 5 dag sera edamskiego, pokrojony w plasterki pomidor oraz kilka listków bazylii. Drugie śniadanie Pomarańcza. Obiad Sałatka z kurczakiem - pierś kurczaka (z poprzedniego dnia) pokroić w plasterki. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę. Nektarynkę przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ pokroić w cząstki. Kilka listków sałaty lodowej i rukwi (lub rzeżuchy) ułożyć na talerzu, dodać mięso, nektarynkę i pomidor. Sos - 3 łyżki jogurtu wymieszać z łyżką pokrojonego szczypiorku
  • Gość edziecko: akacha IP: *.* 03.05.02, 23:47
    , przyprawić szczyptą curry, solą i pieprzem cayenne. Sosem polać sałatkę. Zjeść z połową kromki chleba z ziarnem sezamowym. Na deser - 12,5 dag jogurtu owocowego. Podwieczorek Sorbet z pomarańczy. Kolacja Sałatka z warzywami - ugotować w osolonej wodzie 10 dag fasolki szparagowej. 10 dag pieczarek oczyścić i pokroić na połówki. Pół główki sałaty lodowej opłukać, osączyć, podzielić na kawałki. Warzywa i pieczarki odłożyć na talerzu. Dodać 5 dag oliwek bez pestek. Sos - 3 łyżki kwaśnej śmietany wymieszać z 3 łyżkami soku z pomarańczy, dodać łyżkę posiekanego szczypiorku, przyprawić szczyptą ziół prowansalskich oraz solą i pieprzem cayenne do smaku. Sosem polać sałatkę. Zjeść z połówką kromki chleba z ziarnem sezamowym. Przed snem 20 dag truskawek. 7 dzień Śniadanie Bułka z łososiem - Bułkę z ziarnem sezamowym przekroić na połówki. Na dolnej części ułożyć liść sałaty. 2 łyżki twarożku i 5 dag wędzonego łososia (lub innej ryby). Przykryć drugą połówką bułki. Drugie śniadanie Brzoskwinia. Obiad Spaghetti z marchewką - w osolonej wodzie ugotować 10 dag spaghetti, zgodnie z przepisem na opakowaniu. 20 dag marchewki obrać i pokroić wzdłuż w cienkie słupki. Pół pęczka bazylii opłukać i drobno posiekać. Sos - 3 łyżki wywaru warzywnego (z kostki) wymieszać z łyżeczką oleju, dodać pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, szczyptę soli i pieprzu cayenne. Makaron odcedzić, połowę zostawić na 10 dzień diety. Pozostałą część włożyć ponownie do garnka, wlać przygotowany sos, dodać marchewkę i bazylię. Dokładnie wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny do smaku. Na deser - 12,5 dag jogurtu owocowego. Podwieczorek Sorbet z brzoskwini. Kolacja Sałatka z cykorii - cykorię opłukać i pokroić w niezbyt wąskie paski. Pół główki sałaty opłukać, porwać na kawałki. Wymieszać, przełożyć na talerz. Pół pęczka rzodkiewek pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z 5 dag twarożku, ułożyć na sałacie. Sos - 3 łyżki soku z pomarańczy wymieszać z łyżeczką oliwy i odrobiną musztardy. Przyprawić solą i pieprzem. Sosem skropić sałatkę. Zjeść z połową kromki chleba z ziarnem sezamowym. Przed snem 3 morele. 8 dzień Śniadanie Kanapka z kiełbasą - na kromce chleba z ziarnem sezamowym ułożyć sałatę i plasterek kiełbasy drobiowej. Zjeść z 10 rzodkiewkami. Drugie śniadanie Pół arbuza Obiad Śledź w ziołowej śmietanie - 15 dag ziemniaków dokładnie umyć pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach. Dymkę oczyścić i drobno pokroić. Sos - do łyżek jogurtu dodać łyżkę kwaśnej śmietany, po łyżce posiekanej natki pietruszki oraz koperku. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos wymieszać z pokrojoną dymką. Ziemniaki obrać ze skórki. 8 dag rolmopsa opłukać zimną wodą, osuszyć, pokroić w plasterki. Na talerzu ułożyć kilka liści sałaty, śledzia i ziemniaki. Polać przygotowanym sosem. Na deser - 12,5 dag jogurtu owocowego. Podwieczorek Sorbet z 15 dag malin. Kolacja Sałatka z ogórka i oliwek - ogórek przekroić wzdłuż. Usunąć pestki, miąższ pokroić w plasterki. 3 dag oliwek pokroić w krążki. Pomidor pokroić w cząstki. Pół pęczka koperku opłukać, drobno posiekać. Warzywa ułożyć na talerzu, posypać koperkiem. Sos - pół łyżeczki oleju wymieszać z łyżką soku z cytryny i 3 łyżkami soku z pomarańczy. Przyprawić solą i pieprzem cayenne. Sosem skropić sałatę. Zjeść z połówką kromki chleba z ziarnem sezamowym. Przed snem 15 dag winogron. 9 dzień Śniadanie Kanapka z serem - Na kromce chleba z ziarnem sezamowym ułożyć liść salaty oraz plasterek goudy. Zjeść z marchewką. Drugie śniadanie 15 dag malin. Obiad Nadziewane naleśniki - Obrać 20 dag marchewki i 10 dag kalarepy. Warzywa pokroić w paski, dusić na łyżce oleju 4 minuty. Przyprawić łyżeczk sosu sojowego. Pomidor pokroić w plasterki. Liść sałaty lodowej pokroić w paski. Sos - 2 łyżki jogurtu wymieszać z połową łyżki soku z cytryny, dodać sól, pieprz cayenne i pół ząbka zmiażdżonego czosnku. Pół pęczka rzodkiewek oczyścić i pokroić w plasterki. Dodać do sosu. Dwa naleśniki podgrzać przez 2 - 3 minuty w piekarniku. Nadziewać sałatą, pokrojonymi warzywami, polać sosem. Na deser - 12,5 dag jogurtu naturalnego. Podwieczorek Sorbet z 15 dag malin. Kolacja Sałatka z soczewicy - W wywarze warzywnym ugotować 6 dag czerwonej soczewicy (lub pół porcji fasolki z puszki). Połowę odłożyć na następny dzień. Pół główki sałaty karbowanej opłukać, osączyć z wody, porwać na drobne kawałki. Sałatę ułożyć na talerzu, dodać soczewicę oraz ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę jajko. Posypać rzeżuchą. Sos - 2 łyżki kwaśnej śmietany wymieszać z połową łyżeczki oliwy, 2 łyżkami soku z pomarańczy i odrobiną musztardy. Przyprawić mieloną papryką, solą i pieprzem cayenne. Przygotowanym sosem polać salatkę. Przed snem Banan. 10 dzień Śniadanie Omlet z chlebem - Jajko rozbełtać, wylać równą warstwą na teflonową patelnię, usmażyć bez tłuszczu. Omlet ułożyć na kromce chleba z ziarnem sezamowym, dodać kawałki sałaty oraz pokrojony w paseczki, plasterek chudej szynki. Drugie śniadanie Nektarynka. Obiad Zupa pomidorowa - dymkę oczyścić i pokroić w cienkie krążki. W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Dodać dymkę oraz pół ząbka drobno pokrojonego czosnku, chwilę dusić razem. Wlać szklankę wywaru warzywnego, dodać pomidory z puszki oraz soczewicę lub fasolkę z poprzedniego dnia. Zagotować, przyprawić szczyptą ziół prowansalskich, łyżeczką sosu sojowego, sokiem z cytryny, solą pieprzem cayenne i łyżką kwaśnej śmietany. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Na deser - 12,5 dag jogurtu owocowego. Podwieczorek Sorbet z nektarynki. Kolacja Sałatka z tuńczyka - 8 dag tuńczyka z puszki podzielić na mniejsze kawałki. Kilka liści sałaty karbowanej opłukać, pokroić w paski, wymieszać z makaronem spaghetti z siódmego dnia. Sos - 2 łyżki wywaru warzywnego, łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki sosu sojowego i odrobina drobno pokrojonej, ostrej papryczki. Przyprawić solą i pieprzem. Na sałacie z makaronem ułożyć kawałki tuńczyka. Sałatkę posypać łyżką posiekanego szczypiorku, polać przygotowanym sosem. Przed snem Grejpfrut.
  • Gość edziecko: akacha IP: *.* 03.05.02, 23:52
    Dieta jogurtowa - 4 kg w dwa tygodnie. Stworzona z myślą o amatorach dań i napojów mlecznych. W dziennym menu znajdują się wyśmienite jogurty naturalne i owocowe oraz potrawy z lekkimi sosami przyrządzanymi na bazie jogurtu. >>>Dieta 5<<< Dieta jogurtowa Odchudzanie - 1200 kcal dziennie Poniedziałek Śniadanie150 g jogurtu owocowego z 1/4 szklanki muesli; banan. Obiad 200 g pieczonego dorsza z sosem jogurtowym (pół szklanki jogurtu light z drobno pokrojoną cytryną); gotowany ziemniak. Kolacja250 g sałatki z owoców; 50 g jogurtu naturalnego. Wtorek Śniadanie150 g jogurtu poziomkowego z 2 łyżkami otrąb pszennych; 2 mandarynki. Obiad 100 g pieczonej piersi kurczaka; 300 g (mrożonka) ugotowanego szpinaku; sos z pół szklanki jogurtu doprawionego ząbkiem czosnku i bazylią. Kolacjajajko na twardo; 2 pomidory i 1/4 czerwonej cebuli; pół grahamki. Środa Śniadanie150 g jogurtu wiśniowego z 2 łyżkami płatków kukurydzianych; duża gruszka. Obiad pieczone udko kurczaka (100 g); 2 łyżki ryżu; ogórek pokrojony w plastry i polany sosem z pół szklanki jogurtu naturalnego, łyżki bazylii lub mięty, szczypty soli, pieprzu i oregano. Kolacja100 g wędzonego dorsza; sałatka z dużego pomidora, papryki, 5 dużych liści sałaty, połowy posiekanej małej czerwonej cebulki, zaprawiona 4 łyżkami jogurtu naturalnego wymieszana z utartym ząbkiem czosnku i pieprzem; kromka chleba razowego z odrobiną margaryny. Czwartek Śniadanie150 g jogurtu morelowego z ziarnami zbóż; jabłko. Obiad 60 g pieczonego dorsza; pół szklanki ugotowanego makaronu; sos z 50 g jogurtu naturalnego, pokrojonego w kostkę pomidora, łyżki bazylii, szczypty soli i pieprzu; sałatka z ogórka kwaszonego i pokrojonej w piórka cebuli dymki, z łyżeczką oliwy z oliwek i łyżeczką soku z cytryny. Kolacja120 g befsztyka smażonego na odrobinie oleju rzepakowego; surówka z tartej marchwii i połówki jabłka, doprawiona łyżeczką oliwy z oliwek lub chrzanu; pół grahamki. Piątek Śniadanie150 g jogurtu truskawkowego z 2 łyżkami otrąb pszennych; gruszka. Obiad kotlet schabowy bez panierki (100 g); pół szklanki ugotowanego makaronu; szklanka gotowanych buraczków z 4 łyżkami jogurtu naturalnego z odrobiną czosnku. Kolacjatwarożek z 75 g chudego białego sera, 6 pokrojonych rzodkiewek, pół pokrojonego pomidora, 3 orzechów włoskich i szczypty soli; grahamka. Sobota Śniadanie150 g jogurtu jagodowego z 2 łyżkami płatków owsianych. Obiad pulpet z mięsa drobiowego (50 g); sałatka z pół awokado, ugotowanego ziemniaka, 5 dużych liści sałaty, 3 łyżek jasnej części pora; sos ze 100 g jogurtu naturalnego przyprawionego pieprzem, łyżką posiekanych liści mięty, szczyptą soli i jarzynki. Kolacjakromka chleba razowego; 40 g wędzonego łososia z cytryną. Niedziela Śniadanie150 g jogurtu śliwkowego; chrupkie pieczywo z łyżeczką niskosłodzonego dżemu; pół grejpfruta. Obiad 150 g gotowanej piersi kurczaka; 200 g bakłażanów z rusztu; pokrojony w plastry duży pomidor polany sosem jogurtowym przyrządzonym z 4 łyżek jogurtu naturalnego, pół łyżeczki bazylii, szczypty soli i pieprzu. Kolacja300 g jogurtu naturalnego; 200 g sałatki z owoców - 2 kiwi, pół jabłka i pół pomarańczy. Utrzymanie wagi - 1600 kcal dziennie Poniedziałek Śniadanie150 g jogurtu z 2 łyżkami otrąb pszennych lub muesli; jabłko. Obiad 150 g gotowanego mięsa z łyżką sosu koperkowo-jogurtowego; mały ugotowny ziemniak; 200 g gotowanej mieszanki warzywnej (pół mrożonki). Kolacja200 g pieczonego dorsza; 200 g gotowanego szpinaku doprawionego łyżką masła; grahamka. Wtorek Śniadanie150 g jogurtu śliwkowego; kromka pumpernikla cienko posmarowanego marmoladą. Obiad 2 pieczone ziemniaki nadziewane 4 łyżkami półtłustego sera białego wymieszanego z łyżką szczypiorku i szczyptą soli ziołowej; jabłko. Kolacjasałatka z jajka na twardo, 200 g ugotowanych brokułów, połówki papryki i średniej czerwonej cebuli; sos ze 100 g jogurtu naturalnego, posiekanego ząbka czosnku i łyżki posiekanej natki pietruszki; grahamka cienko posmarowana margaryną. Środa Śniadanie150 g jogurtu naturalnego z 2 łyżkami otrąb pszennych i łyżką rodzynek; mały banan. Obiad 150 g pieczonej piersi kurczaka; 2 ugotowane ziemniaki; sos czosnkowy ze 100 g jogurtu naturalnego z roztartym ząbkiem czosnku i solą; 4 czubate łyżki marchewki z groszkiem. Kolacjatwarożek ze 100 g chudego białego sera i wymieszana ze 150 g jogurtu owocowego, 2 pokrojonymi owocami kiwi i 2 łyżkami otrąb pszennych; pół kajzerki z plasterkiem żółtego sera i pokrojoną papryką. Czwartek Śniadaniekoktajl z 200 g jogurtu naturalnego i szklanki świeżych albo mrożonych truskawek, malin lub jagód. Obiad 200 g pstrąga gotowanego w jarzynach; 2 pieczone ziemniaki; surówka z kapusty kiszonej z cebulą, marchewką i jabłkiem. Kolacjakromka chleba razowego z dwoma plasterkami szynki drobiowej; sałatka z 50 g sera feta light, połówki niedużej czerwonej papryki, pokrojonym w kostkę zielonym ogórkiem, czerwoną cebulką i posiekaną kapustą pekińską. Piątek Śniadanie150 g jogurtu naturalnego; kromka razowego chleba z 2 plasterkami wędliny drobiowej; jabłko. Obiad jajko sadzone na odrobinie oleju; 3/4 szklanki gotowanego makaronu; sos ze 100 g jogurtu naturalnego wymieszanego z łyżeczką majonezu i odrobiną przecieru pomidorowego, szczyptą soli, pieprzu i łyżką natki pietruszki; pół szklanki zielonego groszku z marchewką, polanego odrobiną roztopionego masła. Kolacjazupa pomidorowa z 4 łyżkami ryżu i 50 g gotowanej cielęciny. Sobota Śniadaniekoktajl z 200 g jogurtu naturalnego i szklanki świeżych albo mrożonych truskawek, malin albo jagód. Obiad 100 g smażonej polędwicy na odrobinie oleju; pół szklanki ugotowanego ryżu; surówka z 70 g posiekanego pora wymieszanego z 2 łyżeczkami konserwowego groszku, pomidorem, łyżeczką majonezu light; 100 g truskawek lub jagód z 75 g jogurtu naturalnego i 2 łyżeczkami cukru. Kolacjajajko sadzone na odrobinie masła; 100 g kalafiora oprószonego bułką tartą; grahamka. Niedziela Śniadanie150 g jogurtu z truskawek lub jagód z 2 łyżkami otrąb pszennych lub muesli; jabłko. Obiad 100 g gotowanej piersi kurczaka; pół szklanki gotowanego brązowego ryżu; dwie łyżki konserwowej kukurydzy wymieszane z łyżką posiekanego szczypiorku i przyprawione cytryną. Kolacjapół szklanki ugotowanego makaronu; sałatka z 70 g fasolki i 30 g pora, 1 pomidora i 2 ogórków kiszonych polana 75 g jogurtu z szałwią i oregano.
  • Gość edziecko: akacha IP: *.* 03.05.02, 23:55
    Odchudzamy sie w pracy - 2 kg w tydzień. Dieta jest prosta, błyskawiczna i mało pracochłonna. Jej zasadą jest spożywanie w ciągu dnia trzech posiłków, które w sumie dostarczą organizmowiwi nie więcej niż 1000 kcal. Na podstawie przepisów możesz skomponować własne dania - takie jak lubisz najbardziej - pamiętając jednak, by nie przekroczyć wartości kalorycznychOdchudzamy sie w pracy Godzina 7 - 12 Czego teraz potrzebuje Twój organizm Rano organizm domaga się zwiększonej dawki energii. Na śniadanie trzeba mu zatem dostarczyć porcji węglowodanów, najlepiej w postaci przetworów zbożowych. Jogurt, owoce i zawarta w nich fruktoza sprawiają, że organizm szybciej zacznie pracować na wysokich obrotach. Wszystkie propozycje porannego posiłku zawierają nie więcej niż 250 kcal. Proponowane dania Grejpfrut inaczejŚredniej wielkości czerwonego grejpfruta podziel na cząstki, dodaj łyżeczkę miodu, dwie łyżki płatków owsianych i wymieszaj ze 150 g jogurtu. Płatki bananoweBanana pokrój w plasterkii wymieszaj z 2 łyżkami otrębów pszennych, dodaj 2 - 3 łyżki soku pomarańczowego i 200 g kefiru. Museli owocoweStarte jabłko wymieszaj z 2 łyżeczkami rodzynek i 2 łyżkami zbożowych museli. Zalej szklanką mleka o zawartości 2% tłuszczu. Twarożek z truskawkamiŚwieże lub mrożone truskawki (ok. 5 szt.) wymieszaj ze 100 g chudego sera, dodaj pół szklanki jogurtu naturalnego. Posyp płatkami kukurydzianymi. Dodaj do smaku odrobinę miodu. Kanapki z pomarańczą2 kromki chleba chrupkiego cienko posmaruj niskosłodzonym dżemem owocowym, połóż na nie plasterki pomarańczy, posyp odrobiną posiekanych orzechów. Do przegryzienia między posiłkami (do wyboru) Duże jabłko, dwa owoce kiwi, mały banan, grejpfrut, 10 winogron, 4 suszone morele, łyżeczka rodzynek, 3 suszone śliwki, szklanka soku owocowego, 3 pomidory, 3 marchewki. Godzina 12 - 17 Czego teraz potrzebuje Twój organizm Teraz jest najwałaściwsza pora na przetwory mleczne, mięso i ryby (dostarczą organizmowi białka i wartościowych tłuszczów). Organizm potrzebuje też kolejnego zastrzyku energii na resztę dnia w postaci węglowodanów (ryż, kasza, makaron, pieczywo). Ich działanie wzmocnią przyprawy : papryka, rozmaryn, bazylia, cynamon, pieprz. Każdy z proponowanych posiłków zawiera 400 kcal. Są proste w przygotowaniu, można je zrobić w domu i zabrać do pracy. Proponowane dania Sałatka nicejskaTuńczyka z puszki w sosie własnym (150 g), 10 liści zielonej sałaty, jajko, pomidor i cebule wymieszaj z 2 - 3 łyżeczkami soku cytrynowego. Dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek, odrobinę pieprzu i rozmarynu. Sałatkę możesz zjeść z kromką razowego chleba. Sałatka z rzodkiewek i rzeżuchy10 rzodkiewek pokrój w plasterki, a z rzeżuchy (20 g) odetnij ogonki. Wymieszaj je z solą, pieprzem i łyżką oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Sałatka najlepiej smakuje z kanapką z pełnoziarnistej bułeczki posmarowanej 100 g makreli wędzonej. Sałatka z kurczaka100 g ugotowanej i pokrojonej w kostkę piersi kurczaka, szklankę ciemnego ugotowanego na sypko ryżu i 50 g kukurydzy z puszki wymieszaj z łyżką majonezu light oraz odrobiną ziół prowansalskich. Można do niej zjeść ogórka kwaszonego lub pomidora ze szcypiorkiem. Sałatka z pomidorów i mozzarelliTrzy nieduże pomidory pokrój na części. Dodaj 120 g pokrojonej w plasterki mozzarelli i polej sosem pesto (1 łyżeczka pesto, 1 łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, odrobina octu winnego). Można do niej podać pół grahamki lub kromkę chleba razowego. Sałatka szopskaPokrój w kostkę świeży ogórek, pomidor, pół czerwonej i pół żółtej papryki, cebulę, dodaj 200 g pokrojonego w kostkę sera feta light, wszystko wymieszaj. Sałatka jest smaczna z kromką chleba z ziarnami. Do przegryzienia między posiłkami (do wyboru) 3 orzechy laskowe, 4 orzechy włoskie, łyżka ziaren słonecznika, szklanka maślanki lub kefiru, 150 g jogurtu owocowego bez tłuszczu. Godzina 18 - 21 Czego teraz potrzebuje Twój organizm O tej porze nie należy zbytnio przeciążać żołądka. Gotowane na parze lub w wodzie warzywa są lekkostrawne, nawet z dodatkiem ryżu, makaronu czy ziemniaków. Ciepłe danie daje miłe uczucie sytości, choć nie zawiera dużo tłuszczów. Stosowane przyprawy to kminek, pietruszka, koperek, czosnek i pieprz. Dzięki nim dania będą jeszcze pyszniejsze. Propozycje kolacyjne dostarczają około 200 kcal. Proponowane dania Ziemniaki w białym sosieUgotuj 2 średniej wielkości ziemniaki w mundurkach i polej je sosem przygotowanym z 3 łyżek chudego twarożku wymieszanym z mineralną wodą gazowaną. Do sosu doaj łyżkę posiekanego szczypiorku, sól, pieprz i odrobinę kminku. Ryż z warzywamiUgotuj 150 g mrożonej mieszanki warzywnej, najlepiej chińskiej. Warzywa wymieszaj z pół szklanki ugotowanego ryżu i odrobiną sosu sojowego. Zjedz z 60 g ugotowanej piersi kurczaka. Zupa z makaronemUgotuj 100 g marchewki z groszkiem, może być mrożonka. Gdy warzywa będą miękkie, wsyp łyżkę błyskawicznego makaronu. Dodaj pół jajka ugotowanego na twardo i trochę ziół do smaku. Zupa rybnaUgotuj 30 g pokrojonej w kostkę włoszczyzny (jak do rosołu) z ziemniakiem. Gdy będzie miękka dodaj 150 g pokrojonej ryby (najlepiej dorsza), dopraw jarzynką i ząbkiem czosnku. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Nadziewana papryka70 g zmielonego mięsa z drobiu wymieszaj z posiekaną połówką cebuli, dodaj pół szklanki ugotowanego ryżu, posyp pieprzem. Nadziej czerwoną paprykę i upiecz w folii. Do przegryzienia między posiłkami (do wyboru) Nieduży ogórek, 6 oliwek, cykoria, szklanka soku warzywnego, cienka kromka chleba pełnoziarnistego, kieliszek białego lub czerwonego wina.
  • Gość edziecko: akacha IP: *.* 03.05.02, 23:58
    Licz kalorie 1 porcja rogalik francuski = 3,5 kromki chleba razowego posmarowanego niskosłodzonym dżemem = 282 kcal 220 ml wina czerwonego = 330 ml piwa jasnego = 400 ml soku grejpfrutowego = 160 kcal 80 g śledzia w oleju = 410 g pieczonej piersi kurczaka = 610 kcal 200 g popcornu = 10 kromek pieczywa chrupkiego z ziarnami = 300 kcal 1 łyżka sosu majonezowego = 2 łyżki sosu winegret = 6 łyżek ketchupu = 10 łyżek sosu jogurtowego = 105 kcal 250 ml rosołu z makaronem = 540 ml zupy pomidorowej z ryżem i ze śmietaną (2 talerze) = 1330 ml barszczu czerwonego czystego (5 talerzy) = 200 kcal 100 g awokado = 160 g winogron = 580 g arbuza = 100 kcal 600 g sałatki owocowej z bitą śmietaną = 200 g lodów z bitą śmietaną = 900 g sałatki owocowej = 550 kcal 1 kawa z bitą śmietaną = 2 kawy z łyżeczką cukru = 6 kaw z łyżeczką mleka = 40 kcal 140 g ziemniaków gotowanych = 33 g frytek smażonych na oleju = 80 g gotowanego ryżu = 83 g gotowanej kaszy gryczanej = 110 kcal 100 g kotleta schabowego = 220 g gotowanego pstrąga = 572 g białej fasoli = 355 kcal 100 g pasztetu wieprzowego = 345 g polędwicy wołowej z rusztu = 395 kcal 350 g soi gotowanej = 600 g groszku zielonego (z puszki) = 460 kcal 1 pączek = 1 kawa z łyżeczką cukru rogalik francuski = 6 jogurtów owocowych light = 300 kcal 10 g oleju = 12 g masła roślinnego = 17 g margaryny miękkiej = 12 g masła = 12 g majonezu = 20 g majonezu light = 90 kcal 1 porcja cielęciny w sosie tuńczykowym = 2 kanapki z serem mozzarella i z pomidorami = 7 jaj gotowanych = 550 kcal 75 g pieczonych ziemniaków = 350 g bakłażanów z rusztu = 60 kcal 215 g 2 pomidory = 300 g 6 ogórków = 333 g 25 rzodkiewek = 300 g 3 duże główki sałaty = 30 kcal 75 g pestek słonecznika = 75 g chipsów solonych = 75 g orzeszków ziemnych = 120 g chrupek kukurydzianych = 425 kcal 140 g surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i olejem = 210 g mizerii z 2 łyżkami śmietany = 150 g surówki z marchewki z jabłkiem = 90 kcal 50 g pieczywa jasnego = 40 g pieczywa tostowego razowego = 54 g chleba graham = 35 g chleba chrupkiego razowego = 125 kcal 100 g daktyli = 665 g mandarynek (klementynek) = 900 g melona = 200 g banana = 280 kcal
  • Gość edziecko: akacha IP: *.* 04.05.02, 00:03
    Przelicznik miar i wag Produkty łyżeczka łyżka szklanka Bułka tarta 1,5 dag Cebula o śr 7cm 8 dag Cukier 1 dag 2 dag 24 dag Cukier puder 3 g 2 dag Kakao 1 g 2,5 dag Kasza gryczana 1 dag 2 dag 20 dag Kasza jęczmienna 1 dag 2 dag 22 dag Kasza krakowska 1 dag 2 dag 18 dag Kasza manna 1 dag 1,5 dag 18,5 dag Kasza perłowa 1 dag 2 dag 20 dag Marchew śr. wielkości 8 dag Masło 7 g 3 dag Mąka pszenna 5 g 2 dag 17 dag Mąka ziemniaczana 3,5 g 2 dag Mleko 10 g 25 dag Olej 4 g 1,3 dag 22 dag Papryka 1 g Pęczak 1 dag 2 dag 20 dag Pieczarki 7 szt. 10 dag Pietruszka 6 dag Przecier pomidorowy 1 dag 3 dag Ryż 1 dag 2 dag 22 dag Smalec 2 dag Śmietana 2 dag 23 dag Sól 5 g 2,1 dag Żelatyna 3 g
  • Gość edziecko: Mycha IP: *.* 08.05.02, 21:59
    Wypróbowana na mnie - schudłam 6 kg, nie zdążyłam więcej, bo miałam przerwę na urodzenie i wykarmienie, teraz zaczynam od nowa.Podstawowe wiadomości: są 4 grupy żywności- białko - czyli mięso, ser, mleko, wędliny itp.- węglowodany - ppieczywo, ziemniaki, kasze, makarony itp.- warzywa - jakie są każdy widzi - gotowane i surowe- owoceZałożenie - wszystko jest potrzebne organizmowizałożenie 2 - nie lubimy być głodniczyli - jemy wszystko tak, żeby nie być głodnitylkobiałka nie łączymy z węglowodanami w jednym posiłkujak jemy chleb, to bez sera i wędliny, za to dużo warzyw (pomidory, sałata, ogórek - bez ograniczeń)ser, wędlinę jemy z warzywami, ale bez chlebapomiędzy zjedzeniem białka i węglowodanów robimy 4 godz. przerwy, żeby strawić.Owoce jemy osobno, po nich 2 godz. przerwy.Tłuszcze dokładamy do czego chcemy, ale nie za dużoMożna się przyzwyczaić i przyjąć jako styl odżywiania.Na początku nie traci się kilogramów - tylko centymetry, a to też ważne. Powodzenia.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.