• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Automat do pieczenia chleba - czy warto? Dodaj do ulubionych

  • 04.01.08, 07:30
    Zastanawiam się nad zakupem automatu do pieczenia chleba. Może macie jakieś doświadczenia w tej sprawie? Czy dobry chlebek wychodzi? Czy warto kupić, a jeśli tak to jaki polecacie?
    Zaawansowany formularz
    • 04.01.08, 09:11
      jak pierwszy raz skosztowałam takiego wypieku wiedziałam, że muszę to ustrojstwo
      mieć; właściwie bez wysiłku masz pyszny i zdrowy chleb
      co do tego, który model, to już zależy do portfela i miejsca w kuchni
    • 04.01.08, 09:42
      Niania mojej córci raz upiekła chlebek z automatu.Jednym słowem
      PYCHOTA.Ja polecam chociaz sama nie mam czasu piec własnorecznie
      chlebka.
      • 04.01.08, 09:59
        cały urok w tym, że nie trzeba mieć czasu; odmierzasz składniki, nastawiasz - są
        też z opóźniaczem czasowym - a mieszanie, wyrabianie, pieczenie to już działka
        maszyny
    • 04.01.08, 10:09
      Warto.
      Model wlasciwie dowolny. Im mniej skomplikowany tym lepiej bo i tak
      najczesciej uzywa sie programu standardowego.
      Dobrze zeby miala 2 mieszadla.
      Dobre maszyny robi clatronic i czasem swietny i tani sprzed mozna w
      lidlu w promocji kupic.
      --
      m.
      Kajetan (25.11.2004)
      Helena (06.09.2006)
      • 04.01.08, 11:30
        Warto.My mamy clatronic,sprawdza sie swietnie.Specem od pieczenia roznych
        chlebkow jest mążsmileWyrabiamy w automacie takze ciasto na pizze i na bułeczki.
    • 04.01.08, 12:43
      Od jakiegoś czsu przymierzam sie do kupna tego cuda.

      Proszę napiszczie gdzie kupujecie mieszanki?

      Z góry dziękuję za odpowiedzi smile
      --
      Iwona

      Antoś, nasz czwarty synek
      • 04.01.08, 19:46
        Ja kupuje na mieszanki.pl. Bardzo duzy wybor smakow wiec polecam goraco.

        Iza Wójcik
    • 04.01.08, 14:08
      Ja mam niemiecki, z Allegro, jakies 120 zł z wysyłką. Jestem bardzo
      zadowolona, próbowałam różnych mieszanek, ale zdecydowanie najlepsze
      są są te z Lidla; tylko że je sprzedają czasami. Jest tez sklep w
      necie, mieszanki, czy jakoś tak. Zwykle to po prostu wsypuję
      składniki, a nie gotowa mieszankę. Najwięcej smaku dodaje mąka
      orkiszowa i słonecznik.
      Warto, zeby maszyna miała dwa mieszadła, ja na pocztku fazy
      wyrastania (po wymieszniu) wyciągam je z ciasta i nie ma dziur
      potem. Mam programów z 12, uzywam jednego.

      pozd :0 Ania
      --
      Jak można taką podłą być i mieć tak ładny biust
    • 04.01.08, 14:59
      warto!ja sie dlugo przymierzalam a teraz jest to maszyna ktorej
      najczesciej w kuchni uzywam.mam maszyne Tesco-to chyba podrobka
      clatronica.kosztowala ze 120 zl. ma 1 mieszadlo ale nie wiem czy
      drugie by jakos znaczaco wplynelo na chleb.kupilam najtansza jaka
      znalazlam bo balam sie ze to bedzie strata pieniedzywinkja juz nie
      kupuje chleba w sklepie-czasem tylko bulki jak dziecko ma
      ochote.mieszanki kupuje na www.mieszanki.pl a wiec zrobienie chleba
      to wlanie wody, wsypanie mieszanki i dodatnie drozdzy.tyle.moze ze 3
      min to w sumie zajmie?chleb sie piecze 3 godziny.
      • 04.01.08, 18:21
        Automat,oczywiście,polecam.Nie ma to jak ciepły chleb na sniadanie.Początkowo
        kupowałam mieszanki.Teraz piekę na mące (kupuję prosto z młyna) i na zakwasie
        lub maślance.Kwestia wprawy.
        --
        Ania-mama Julii (19.05.1999) i Maćka (31.05.2007)
        • 04.01.08, 18:36
          Fajnie, że wszystkie jesteście zadowolone. Ja zobaczyłam reklame w
          gazecie i mi sie strasznie spodobała. Była to maszyna Mulinex. ma
          ktoś może taką? Narazie nie kupowałam, bo cena 390zł, a aktualnie
          mam troche inne wydatki...
          --
          Ktoś
          Jakie imie dla dziewczynki?
          • 04.01.08, 23:48
            Czukczynska-no i taki powinien być dobry chlebsmile Bo upieczenie z
            mieszanki (oczywiście zależy jakiej, ale pisżę o wiekszości
            najlepiej sprzedających się)-wybaczcie, ale to jak
            kupienie "chemicznego" chleba w "szawajcarskiej piekarni". Pozwole
            sobie na wymądrzalstwo, bo weszłam w rodzinę piekarską i co
            nieco "liznęłąm" o produkcji pieczywawink)) dobry chleb powinien
            mieć następujace składniki: woda, mąka, drożdże, sól. Wszystko inne
            to sa polepszacze i dodatki smakowe. Tak naprawdę najzdrowszy jest
            chleb baltonowski, najtańszy, nazwyklejszy. I pieczony w domu, ale
            albo z miesznki ekologicznej albo z prawdziwej mąki, wody i drożdży.
            • 05.01.08, 08:09
              no pewnie ze taki najlepszy by byl.tylko ze ja nie wiem ile wtedy
              czego wsypaccryingmasz przepis na taki prosty,normalny chlebek?
              • 06.01.08, 14:21
                przepis na podstawowy chleb jest taki:
                460 g mąki
                saszetka (7g) drożdży (ja kupuję dr oetker)
                2 łyżeczki soli
                2 łyżki cukru
                250ml wody
                2 łyżki masła

                na dno pojemnika lejemy wodę, sypiemy mąkę, żeby ową wodę przykryła dokładnie. w
                jeden róg sypiemy sól, w drugi cukier, robimy dołek w mące i wsypujemy drożdże.
                na mąkę rzucamy masło. ustawiamy program podstawowy. za 3 godz chleb jest gotowy big_grin

                joaska


                --
                ♥meisje♥
                • 06.01.08, 21:28
                  ale numer! własnie myslałam o maszynie a tu taki post
                  jadałam dzis u rodziców chleb z maszyny - no poprostu BOSKI! moja siostra ma i
                  czasem wypiek przywozi - CU DO W NY SMAK!
                  --
                  Martynka 01.08.2004 i Gabrysia 27.02.2006
            • 08.01.08, 10:38
              sorry, ale skoro tak bardzo zależy ci na prawdziwym chlebie to JAKIE
              DROŻDŻE?! przecież tajemnicą chleba jest zakwas!
              --
              oczekuj najlepszego, ale bądź przygotowany na najgorsze
    • 06.01.08, 21:33
      Chyba się skuszę, już dawno o tym myślałam, ale po przeczytaniu tych
      postów, chyba juro pobiegne do sklepu.
      • 07.01.08, 16:46
        No ja chyba tezsmile A nigdy o tym nie myslalam, nawet do posta mi sie
        nie chcialo zajrzecsmile
        --
        Zosia

        Muleń
    • 07.01.08, 21:42
      Pytanko:
      czy taki chlep jest świeży do następnego dnia czy też dobry jest
      tylko ciepły i po paru godzinach robi się z niego twardawy gniot?
      Od jakiegoś czasu myślę o kupieniu automatu, dzięki za ten post
      • 07.01.08, 21:58
        spokojnie da sie zjeść ze smakiem i na drugi dzień - o ile coś zostanie smile
      • 08.01.08, 09:30
        piekłam dwa w piątek, dzisiaj jedliśmy ostatnie kromki na śniadanie smile
        wkładam go do torby lnianej i już smile

        a.
        --
        ♥meisje♥
    • 07.01.08, 21:59
      I jeszcze jedno czy maszyna jest głośna i czy mogę ją nastawić
      wieczorem - tak by mieć świeży chleb rano?
      • 07.01.08, 23:08
        Maszyna jest glosna tylko przez pewien czas - wyrabianie ciasta. Potem piecze sobie po cichutku i nikomu nie wadzi. U mnie problem jest przy koncu pieczenia tj. po trzech godzinach - zaczyna piszczec, oznajmiajac ze skonczyla smile). Mam najprostszy model Clatronic i nie wiem czy wszystkie maszyny tak maja. Chleb niestety trzeba wtedy wyjac z maszyny i z foremki. Zostawienie tam chleba na dluzej grozi wielkim gniotem. To mniej wiecej tak, jakbys wlozyla goracy chleb do torebki i dosc szczelnie zamknela. No niby tam sa otwory wentylacyjne ale niewiele pomagaja.
        Lepiej nastawic maszyne z opoznieniem czasowym. Tzn. wszystko wsypujesz wieczorem i programujesz, ze wlaczy sie np. o czwartej nad ranem. Na siodma chleb bedzie gotowy do wyjecia z foremki a za godzine, jak przestygnie to to jedzenia.
        Jest tylko jedno wazne "ale". Drozdze nie moga trafic do wody, bo wtedy zaczna pracowac od razu, ciasto sie przerosnie i nici z dobrego chleba.

        Iza Wójcik
        • 08.01.08, 11:58
          bo trzy godzinne pieczenie chlebka to jednak sporo, a jakbym chciała
          upiec 2, bo mąż straszny chlebosz to jest 6 godzin, czy to się
          wogóle kalkuluje. Pytam, bo myślę o zakupie takiego automatu i biorę
          wszystkie za i przeciw. Jakiej wielkości wychodzą takie chlebki?

          Pozdrawiam
          • 08.01.08, 20:33
            Jesli chcesz to przeliczyc na cene chleba w piekarni to raczej bedziesz "w plecy" robiac chleb w domu. Natomiast jakosc i smak sa absolutnie bez porownania. U mnie w maszynie wsypujesz pol kg mieszanki, dodajesz wode 0,32 l i drozdze. Piecze sie na standardowym programie wlasnie trzygodzinnym. Chleb wychodzi 0,75 kg.

            Iza Wójcik
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.