Dodaj do ulubionych

Wyniki tarczycy w ciąży-15 tc. Pomożecie??

04.12.09, 11:20
Witajcie,
Zrobiłam badania na hormon tarczycy no i wyszły dziwnie jakoś. Nie znam się na
tym bo nigdy z tarczycą nie miałam problemów. Ale zrobiłam teraz bo lekarz
stwierdził, żeby zbadać bo mam kołatania serca i na razie nic nie tyję...a to
już 4 mc...

Oto wyniki: TSH w idealnej normie, FT4 10,2 (a norma od 9 czyli dolne granice
normy, ale nadal to norma), ale FT3 3,75 (a norma jest od 4,1-więc poniżej
mam). Czy umiecie to zinterpretować? Czy to już świadczy o niedoczynności i
jest groźne dla dziecka???sad

Kompletnie się na tym nie znam, a wizytę u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie.
Umrę z niepokoju...
Edytor zaawansowany
  • moka2 04.12.09, 13:03
    u mnie wykryto problem z tarczyca w pierwszej ciazy w 24 tc! tak ze sie nie martw.
    dziecku nic nie bedzie. dostaniesz tabletki i tyle.
    ja dostawialam bo bylam w dolnej granicy niedoczynnosci ale sie miesiclam.
    lekarz profilaktycznie przepisal pol najmniejszej dawki bo jak by to zignorowac
    to byloby gorzej niz jak bralam.
    nie martw sie w tej ciazy bylam u lekarza dopiero w tym tygodniu czyli podobnie
    z ciaza do Ciebie.
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/zrz63e5ec1q4lbtf.png
    http://www.suwaczki.com/tickers/2nn3vfxmbjh6ptn7.png
  • iwonagos 04.12.09, 13:11
    z hormonami tarczycowymi w ciąży nie ma żartów! masz niedoczynność, udaj się więc szybko do endokrynologa, bedziesz musiała niestety poszukac prywatnie, bo nie ma juz chyba zadnych szans na znalezienie pod koniec roku na nfz.
  • maja-123 04.12.09, 14:41
    iwonagos napisała:

    > z hormonami tarczycowymi w ciąży nie ma żartów! masz
    niedoczynność, udaj się więc szybko do endokrynologa [...]

    Całkowicie się zgadzam - umów sie niezwłocznie do endokrynologa. W
    ciąży najistotniejszy jest poziom ft4, tsh ma znaczenie drugorzędne.
    Niedobór hormonów tarczycy ma negatywny wpływ nie tylko na samą
    możliwość donoszenia ciąży, ale również na rozwój dziecka.
    Absolutnie nie chcę Cię straszyć, ale uczulić, żebyś tego nie
    zlekceważyła. Dostaniesz syntetyczną tyroksynę i zalecenie
    regularnego kontrolowania poziomu hormonów. I wszystko powinno być
    dobrze. Pozdrawiam - też w ciąży na tyroksynie smile.
  • moka2 04.12.09, 15:10
    nie ma co straszyc dziewczyny. jak ma wizyte za 2 tyg do nic sie jej nie stanie
    jak poczeka. no dajcie spokoj.
    zreszta jak bys poszla i powiedziala ze jestes w ciazy to na pewno przyjmie Cie
    w pierwszej kolejnosci - tak bylo przynajmniej ze mna wink
    glowa do gory
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/zrz63e5ec1q4lbtf.png
    http://www.suwaczki.com/tickers/2nn3vfxmbjh6ptn7.png
  • iwonagos 04.12.09, 17:51
    moka2 napisała:

    > nie ma co straszyc dziewczyny. jak ma wizyte za 2 tyg do nic sie jej nie stanie
    > jak poczeka. no dajcie spokoj.
    > zreszta jak bys poszla i powiedziala ze jestes w ciazy to na pewno przyjmie Cie
    > w pierwszej kolejnosci - tak bylo przynajmniej ze mna wink

    Oj, różnie to bywa... Ja miałam czekać na wizytę 2 miesiące będąc w ciąży. W końcu poszłam prywatnie. Tylko, że ja mam guzy,hormony ok. Jeszcze raz powtarzam - nie można bagatelizować!
  • janka39 04.12.09, 21:42
    I po co to strasznie???
    dziewczyno, spokojnie...W 15 tc hormony moga jeszcze szaleć. Skoro
    TSH i fT4 są ok, to o żadnej nadyczynnosci czy niedoczynnosci nie ma
    mowy! (ja na początku ciązy TSH mialam chyba 0.03...przy normie od
    0.4)
    Swoja drogą w jakich jednostkach masz wyrazone te wyniki? Bo ja mam
    podawane zawsze inaczej. Normy dla fT3: 1,8-4.2, ft4: 0.89-1.76

    Ja na początku ciązy miałam chyba wszytskie hormony poza normą -
    oczywiscie byłam u lekarza i dostałam info, ze jesli za miesiąc TSH
    bedzie 0.0.... i wysokie fT3 (na początku mialam minimalnie powyzej
    normy) to wtedy mam sie zglosic na ustawienie leczenia.
    Za miesiąc wyniki były lepsze. Leki nie byly konieczne. Teraz
    hormony tarczycowe badam co 2 m-ce - wszzystko - odpukac - jest
    dobrze. Bez lekow (a guzy - swoja drogą - tez mam...)
    Gdyby zle wyniki byly na pozniejszym etapie ciązy, wtedy mozna
    byloby sie niepokoic, ale Ty mozesz byc na razie spokojna.
    Tak czy siak umow sie z DOBRYM endokrynologiem. I spokojnie smile
  • marra.vln 04.12.09, 22:18
    kup KELP, to naturalny jod z alg morskich przyswajalny w 100%, jeśli masz
    jakiekolwiek wahania, bądź niedoczynność, pomoże to unormować. Ale,to przy
    okazji, podstawa to specjalista
  • janka39 05.12.09, 17:54
    przede wszystkim - idz do endokrynologa
    nie panikuj
    i z dystansem traktuj WSZYSTKIE rady na forum

    na Twoim miejscu nie bralabym ZADNYCH lekow bez konsultacji z
    lekarzem
    Ja - choc wyniki mam w normie - mam akurat uwazac na jod - moge brac
    preparaty witaminowe dla kobiet w ciązy z jodem, ale co drugi dzien.
  • big-smoczyca 06.12.09, 22:07
    Najpierw kup jod i zacznij go brać potem umów się do endokrynologa. Na
    niedoczynność to nie wygląda, bo tsh nie jest podwyższone. Ja mam tsh i ft3 w
    normie, a ft4 poniżej. Lekarz zgłupiał i powiedział, że kobietom w ciąży czasem
    tak się dzieje, ale dlaczego, tego nie wiadomo. Najbardziej prawdopodobne jest
    to, że dzidzia ma duże zapotrzebowanie na jod, więc go zabiera tobie, a twoja
    tarczyca nie ma "na czym pracować". Być może lekarz przepisze ci niewielką dawkę
    hormonów tarczycy - na wszelki wypadek. Nie są one groźne dla dziecka. A ty nie
    będziesz miała problemów z zaparciami.
  • ivi21 15.12.09, 12:28
    Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzismile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.