Dodaj do ulubionych

Bardzo wysokie TSH w 9 tygodniu ciąży !!! Pomocy !

17.08.10, 20:24
Bardzo proszę o pomoc bo wizytę u endokrynologa mam dopiero za trzy tygodnie. Jestem w 9 tc i zacznę od tego że zaszłam w ciążę przy poziomie tsh 11,98 !!! Wyniki ft3 i ft4 były w normie. Biorę euthyrox 50 od początku ciąży bo tak kazała mi lekarka i powiedziała że dopiero w 3 miesiącu ciązy mam przyjść na kontrolę. No i wczoraj odebrałam wyniki:
TSH: 8,63 (norm. 0,27-4,20)
Ft3: 3,01 (norm. 1,5-4,10)
Ft4: 1,48 (norm. 0,3-1,7)
Jestem trochę przerażona tymi wynikami bo boję się że coś może być źle z moim maluszkiem przy takim wysokim tsh.. Czy ktoś miał podobne wyniki.. I czym może grozić takie wysokie tsh we wczesnej ciązy mimo tego że ft3 i ft4 są w normie..
Edytor zaawansowany
  • 17.08.10, 21:09
    Musisz iść do innego, szybciej.




    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/c55f3e3kzpn6hhmv.png
    priv: em.ha@o2.pl
  • 17.08.10, 22:39
    tez uwazam ze musisz to skonsultowac. trzeba dzialac szybko, wyregulowac ten poziom.
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/km5si09k96as372m.png
  • 17.08.10, 22:53
    Nie, no nie wytrzymam!
    Gdy zaszłaś w ciążę, wiedziałaś już, że masz tsh ponad 11????? Wziąć na kolano i przylać Ci mocnego klapsa to za mało! Od 9 tyg wiesz, że masz wysokie tsh i nic z tym nie robisz????
    Przepraszam, ale jak dla mnie nieodpowiedzialna jesteś. Powinnaś już dawno brać euthyrox. Powinnaś już dawno być pod opieką dobrego endokrynologa. Dziecko potrzebuje hormonu, bo wytwarza się jego tarczyca, a niby skąd go ma wziąć, jeżeli Ty masz taką niedoczynność??? Poczytaj trochę dziewczyno na necie o skutkach niedoczynności dla Ciebie i dziecka i rusz natychmiast do endokrynologa.
    --
    Zdania są jak d*py. Podzielonewink
  • 18.08.10, 08:59
    TSH powinno byc ok. 1,0 , a juz w najgorszym razie maks. 3,0 (ale wtedy trzeba
    brac leki). Do endo marsz, masz bardzo duze ryzyko poronienia!!!
    --
    Gasofnia
  • 18.08.10, 09:01
    I kontrole robi sie co 3 tyg., nie miesiace na poczatku ciazy przy
    niedoczynnosci!!! 50 mg tyroksyny to za malo! Ja biore 50 i 75 w weekendy i mam
    poziom 1,2 (tuz przed zajsciem 3,6, a tuz po zajsciu 2,5 i endo byla z moich
    wynikow b. niezadowolona!).
    --
    Gasofnia
  • 18.08.10, 10:24
    Piszecie że zachowałam się nieodpowiedzialnie ale ja po prostu zaufałam mojej endokrynolog która podobno należy do jednej z najlepszych we Wrocławiu... Trzy miesiące temu poszłam do niej po raz pierwszy kiedy odkryłam u siebie niedoczynność i przepisała mi dawke euthyrox 50 i po 2 miesiącach kazała przyjść do kontroli.. Miałam wtedy TSH prawie 12. Dwa tygodnie później zaczął mi się okres spóźniać i okazałao się że jestem w ciąży smile Od razu zadzwoniłam do mojej endokrynokog i powiedziałam że chcę się umówić na wizytę bo jestem w ciąży i opowiedziałam jej o mojej sytuacji a ona powiedziała żebym przyszła do niej dopiero w 3 miesiącu ciąży bo w bardzo wczesnej ciąży wyniki mogą być zmienione bo wczesna ciąża zawyża wyniki i mam brać cały czas tą samą dawkę euthyroxu do wizyty w 3 miesiącu.. Ale tak mnie dziewczyny nastraszyłyście że dzisiaj rano wzięłam na własną rękę dawkę 75 euthyroxu.. bo naprawde dostać się do endokrynologa we Wrocławiu wcześniej niż za 3 tyg graniczy z cudem... Będę brała co drugi dzień 75 na zmiane z 50 i po dwóch tyg zrobię sobie badanie tsh .. mam nadzieję że się obniży...
  • 18.08.10, 10:32
    Dawki na wlasna reke nie zwiekszaj. Idz prywatnie - ja jestem pod kontrola
    endo-specjalistow od spraw plodnosci i prowadzenia ciazy w Monachium.
    --
    Gasofnia
  • 18.08.10, 10:52
    Ale ja właśnie mam prywatną wizytę dopiero na 31-go sierpnia, i we Wrocławiu nie znalazłam szybszego terminu nawet prywatnie.. więc jedyny, wyjściem jest zwiększenie dawki na własną rękę, przeczytałam już chyba całe farum i wczystkie dziewczyny piszą że lekarz zwiększał im dawkę o 25 mg na początku ciąży lub nawet o 50 mg. Dlaczego ja tak późno tu zajrzałam!! Już chyba nigdy nie zaufam żadnemu lekarzowi... Mam nadzieję że z maluszkiem będzie wszystko dobrze...
  • 18.08.10, 10:22
    Spróbuj na tym forum

    forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html
    TSH masz wysokie ale przy ciąży lubi wariować! pocieszę Cię że hormony FT3 i FT4
    masz całkiem dobre, ale i tak według mnie powinnaś zmienić lekarza bo w ciąży
    hormony bada się średnio co 4-5 tyg.
    --
    www.suwaczki.com/tickers/w4sqdqk3gyivm29s.png
  • 18.08.10, 10:33
    Dodam, ze oprocz TSH ja mialam wszytskie inne wyniki idealne. Tylko to
    nieszczesne TSH na poziomie 2,5 na poczatku ciazy.
    --
    Gasofnia
  • 18.08.10, 10:46
    Nie powinnaś czekać tak długo na kolejną wizytę. W ciąży TSH jest dodatkowo
    obniżane przez hormon ciążowy. Dziwi mnie trochę, że przy takich ft3 i 4
    (niezłe), masz tak wysokie TSH. Badanie robiłaś rano, na czczo i przed zażyciem
    tabletki?
  • 18.08.10, 10:59
    Tak, badanie było robione rano, na czczo przed tabletką.. Właśnie też mnie to dziwi.. miałam nadzieję że tsh bardziej mi spadnie.. Bo ft4 mam w górnej granicy normy czyli dobrze. A czy tsh jest aż tak bardzo ważne w ciąży? Nie wystarczy że ft4 i ft3 mam dobre? Kurczę próbuję się chyba jakoś pocieszyć..
  • 18.08.10, 11:34
    Ja kompletnie nie zwracam uwagi na moje TSH które jest na poziomie 0,149 więc
    powinnam wpaść w nadczynność ale po latach choroby nauczyłam się patrzeć tylko
    na poziom FT3 i FT4 i jeżeli jest powyżej połowy normy jest ok .
    --
    www.suwaczki.com/tickers/w4sqdqk3gyivm29s.png
  • 18.08.10, 11:39
    to hormony tarczycy są potrzebne maluszkowi do prawidłowego rozwoju, czyli ft3 i
    ft4,a te masz w normie. TSH to hormon przysadki który "kieruje" pracą tarczycy.
    Więc spokojnie, bez paniki. Czekaj na wizytę u lekarza i nie kombinuj sama z
    lekami. Jest dobrze!
    A tak w ogóle to ja też mam niedoczynność a nie biegam do endokrynologa co 3
    tygodnie. Ufaj lekarzowi, wie co robi.
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/7u22sek24dub2a27.png
  • 18.08.10, 11:54
    TSH swiadczy wlasnie o tym, ze z hormonami tarczycy nie jest w porzadku...A
    przeciwciala wskazuja tylko, ze nie ma Hashimoto.
    --
    Gasofnia
  • 18.08.10, 12:05
    Z tego co widzę to nie było tutaj badania przeciwciał przeciwtarczycowych, a
    jedynie hormon tyreotropowy i wolna trój- i tetrajodotyronina. A te badania nie
    świadczą o chorobie Hashimoto. Tutaj należałoby wykonać jeszcze anty-TPO i
    anty-Tg - o tych przeciwciałach chyba mówisz? Za prof. Szczeklikiem - nieco
    zwiększone TSH (czyli w granicach 4-10) przy ft4 w normie świadczą o
    subklinicznej niedoczynności tarczycy. Mogą występować takie sytuacje kliniczne
    w których TSH jest znacznie podwyższone (zazwyczaj znacznie >10) a ft3 i ft4 w
    normie, np. przy gruczolaku przysadki albo przy oporności przysadki na hormony
    tarczycy. I nie świadczy to o złej funkcji samej tarczycy wtedy.
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/7u22sek24dub2a27.png
  • 18.08.10, 12:11
    Wedlug najnowszych badan z tego roku opublikowanych w Niemczech (w kazdym razie
    ja je czytalam po niemeicku) TSH w pierwszy trymestrze powyzej 2,5 zwieksza
    ryzyko poronienia do 6%. A wypowiedz pana Prof. jak najbardziej sluszna, ale w
    odniesieniu do kobiet nieplanujacych ciazy.
    --
    Gasofnia
  • 18.08.10, 12:26
    Zgadzam się w 100% ale należy to zawsze interpretować w stosunku do ft3 i ft4.
    Bo to nie podwyższone TSH samo w sobie powoduje poronienie. Chodzi tutaj o TSH
    interpretowanym jako wskaźnik niedoczynnośći, czyli obniżonego poziomu hormonów
    T3i T4. TSH jest hormonem badanym przesiewowo, bo jest łatwiejsze do zbadania,
    czułe, tanie. Nie wiem czy się rozumiemy. Chodzi mi o to że nie powinno się
    interpretować samego tylko poziomu TSH. Jeżeli jest nieprawidłowy zawsze należy
    zbadać właściwe hormony tarczycy, czyli właśnie ft3 i ft4, to ich niedobór
    powoduje wady cewy nerwowej a co za tym idzie - poronienie. TSH należy
    interpretować tylko jako wskaźnik i przeprowadzić dalsze badania.
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/7u22sek24dub2a27.png
  • 18.08.10, 13:04
    Oczywiscie, ze TSH samo to malo. Powinno sie robic pelen pakiet.
    --
    Gasofnia
  • 18.08.10, 11:44
    domi, a może jest tam jakiś endokrynolog państwowy??? , idz z mężem
    do niego w godzinach urzędowania i tupnij nogą, że jesteś w ciąży i
    czy bierze odpowiedzialność za to co się stanie z dzieckiem jak w
    tej chwili cie nie przyjmie.???? Na szczęście ft4 w normie, ale
    lekarz obowiązkowosmile
    --
    destiny
  • 18.08.10, 11:52
    Ja tak właśnie zrobiłam jak pisze me_destiny. Jakoś tak wyszło że ta
    niedoczynność wyszła mi równocześnie z dodatnim testem ciążowym. Lekarz mnie
    przyjął, dał hormony. U mnie niedoczynność niewielka, gdyby nie ciąża to lekarka
    powiedziała że w ogóle by poczekała bez leków na rozwój sytuacji. Zawsze warto
    spróbować, może trafisz na "ludzkiego" lekarza i cię przyjmie od ręki.
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/7u22sek24dub2a27.png
  • 18.08.10, 11:52
    TSH to hormon przysadki - rosnie jego poziom, jesli masz za malo hormonow
    tarczycy (stad wysokie TSH oznacza niedoczynnosc tarczycy). Wedlug najnowszych
    badan poziom TSH w pierwszym trymestrze powyzej 2,5 oznacza zwiekszone ryzyko
    poronienia. Generalnie uwaza sie, ze ciaza przy bardzo wysokim TSH (rzedu 8, 9),
    to wlasciwie cud. Trzymam kciuki, aby historia sie dobrze zakonczyla i Twoje
    malenstwo, ktore czerpie cala niezbedna tyroksyne od Ciebie, dalo sobie rade. 10
    pierwwzych tygodni wedlug mojej endo sa najwazniejsze (pozniej dziecko pomalutku
    buduje wlasna miniaturowa tarczyce i radzi sobie samo).
    --
    Gasofnia
  • 18.08.10, 12:11
    Też uważam że to prawie cud że przy tsh 12 zaszłam w ciążę bo czytałam że to niemożliwe.. A od roku starałam się z mężem o drugie maleństwo smile no i się udało.. Cały czas się martwię ale wierzę że wszystko będzie ok. Trochę dziwne mam te wyniki bo teoretycznie tsh wskazuje że mam za mało hormonów tarczycy ale ft3 i ft4 mam wysokie więc tych hormonów jest dużo i tsh powinno być niskie ..

    -----
    http://www.suwaczki.com/tickers/2nn3skjo5rdpsy7h.png
  • 18.08.10, 12:19
    Dlatego koniecznie skontroluj to u innego endo.
    --
    Gasofnia
  • 24.08.10, 21:10
    Ja zaszłam w ciążę w pierwszm cyklu starań i w przy okazji kontrolnych
    badań zleconych przez ginekologa w 7 tygodniu ciąży wartość TSH wyszła
    na poziomie 21. Teraz jestem w 27 tygodniu i wszystko jest w porządu, o
    tym samym zapewniała mnie moja endokrynolog.
    --
    Nie klikać, to jest zaraźliwe (a poza tym i tak nic tu nie ma)!
  • 25.08.10, 11:43
    Moze badanie bylo blednie zrobione? Albo jestes cudem medycyny, bo przy takich
    wynikach, to niestety ryzyko niedorozwoju plodu jest przeogromne sad.
    --
    Gasofnia
  • 18.08.10, 12:05
    ja mam tsh poniżej normy a ft4 wskazujące na niedoczynność i mnie na
    niedoczynność leczą. z lekami sama bym nie kombinowała. na kontrolę chodziłam co
    2-3 tyg na początku, szans na normalne zapisy nie było, ale jako, że w ciąży
    jestem a wyniki miałam kiepskie przyjmowano mnie dodatkowo. kilka miesięcy już
    się leczę i zawsze mnie dodatkowo przyjmują, bo przy terminach na 2 m-ce do
    przodu nie mam szans na normalny zapis.
  • 18.08.10, 12:34
    Na właśną rękę nie zwiększaj dawki. Dzwoń po innych endo, powiedz, że jesteś w ciąży i masz bardzo wysokie tsh i musisz się dostać na wizytę! Nie wierzę, że w takim przypadku Cię nie przyjmie. Nawet mi nie wmawiaj. W pierwszym trymetrze różne cuda się mogą dziać.... Każdy dzień jest ważny, a dwa tyg to masakra. Wysokie tsh = ryzyko poronienia. Oczywiście nie musi tak być (jak widać w Twoim przypadku, cuda się zdarzają, tzn zajście w ciążę przy takim tsh smile), ale lepiej dmuchać na zimne.
    --
    Zdania są jak d*py. Podzielonewink
  • 18.08.10, 13:44
    Nie jesteś jedynym takim Cudem. Gdy leżałam w szpitalu, była dziewczyna, która
    latami borykała się z niedoczynnością tarczycy.TSH w ciąży na poziomie 10-20.
    Cykle trwające nawet 100 dni i starania o dziecko w tle. O ciąży dowiedziała się
    w 11 tyg., myślała, że to jej normalny dwu lub trzymiesięczny cykl. Chcę Cie po
    pierwsze pocieszyć, bo ona urodziła zdrowego synka, a po drugie nakłonić do
    szybkiej wizyty u endokrynologa, choćbyś miała się do niego siłą wepchnąć.
    Powodzenia i pamiętaj, że jest szansa, że wszystko będzie dobrze.
  • 19.08.10, 13:15
    Udało mi się zarejestrować na dzisiaj na 18-tą do nowego endokrynologa.. smile W końcu może jakis normalny człowiek, samo to że mnie przyjął tak szybko to już jest ogromny plus dla niego, a raczej dla niej smile Mam nadzieję że rozwieje wszstkie moję wątpliwości i przede wszystkim pomoże z tym wysokim tsh. Trzymajcie kciuki żeby wszystko było ok. I dziękuę za wszystkie cenne rady smile

    ----
    http://www.suwaczki.com/tickers/6sutskjofiw7tqy7.png
  • 19.08.10, 17:06
    Napisz co i jak.
    --
    Zdania są jak d*py. Podzielonewink
  • 19.08.10, 19:50
    Koniecznie napisz!!!
    --
    Gasofnia
  • 21.08.10, 13:52

    --
    Gasofnia
  • 16.06.13, 22:34
    Post był zamieszczony dawno, ale być może informacja przyda się komuś aktualnie. Jak dowiedziałam się, ze jestem w ciąży i zrobiłam badania to w 4 tygodniu ciąży moje tsh wynosiło 20,810 mikroIU/ml przy normie do 4,20!! Od razu otrzymałam leki, ale bardzo martwiłam się tą sytuacją i tym, czy wszystko z Dzidziusiem w porządku. Pytałam endokrynolog, która twierdziła,że powinno być ok i mam być dobrej myśli, ponieważ poważne wady u płodów (np matołectwo) zdarzają się jak jest wysokie tsh przez dłuższy czas ciąży.
    I rzeczywiście synek urodził się w pełni zdrowy, na 10 pkt smile smile Tak więc nie zamartwiajcie się, tylko biegiem do lekarza i jak najszybciej prowadzajcie leki,a wszystko powinno być ok smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.