Dodaj do ulubionych

23 tydzień i za niskie ft4

08.08.12, 08:59
Zrobiłam badania hormonów tarczycy i TSH i ft3 w normie, a ft4 - za niskie sad Tarczycę badałam 2 razy przed samym zajściem w ciążę - wyniki jak najbardziej OK. Potem na początku ciąży - TSH i ft4 były w normie a ft3 trochę za duże, ale endokrynolog kazał nic z tym nie robić.

Endokrynolog przyjmie mnie dopiero za tydzień. Moja lekarka trochę mnie nastraszyła, że niedoczynność może mieć bardzo negatywny wpływ na rozwój malucha (neurologiczny).


Eh, musiałam troszkę ponarzekać sad
Edytor zaawansowany
  • trusia29 08.08.12, 10:53
    Jakie masz te wyniki?
    I nie martw się, najważniejsze są pierwsze tygodnie ciąży a wtedy wyniki były w porządku.
  • ahtziri 08.08.12, 12:26
    Ja mam ten sam problem. TSH mam niskie, więc nie mam jak już podnieść dawki żeby zwiększyć FT3 i FT4 a maluch mi te hormony doszczętnie wyjada. Dziś właśnie odebrałam wyniki i wyszło szydło z worka. Do tej pory nie było źle, kiedy miałam niskie hormony podnosiłam dawkę euthyroxu i było ok. ale miałam zapas w dośc wysokim TSH a teraz nie wiem co robić.
    Wizytę mam za tydzień, zobaczymy co ciekawego endo wymyśli. Zgadzam się z wypowiedzią powyżej, po 12 tc dziecko ma własną tarczyce i już troszkę bierze sobie od siebie w razie dużych niedoborów ale to nic fajnego (dla nas) mieć braki w hormonach, ja przynajmniej ledwo zipię (omdlenia, kołatania serca, ogólnie kiepskie samopoczucie)
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/2nn3vfxmsumlcjmt.png
  • ahtziri 08.08.12, 12:29
    A, jeszcze jedno. To, że masz FT3 w tzw "normie" nie znaczy, że masz go odpowiednio dużo. Powinno być na poziomie przynajmniej 40% normy. Napisz koniecznie, jakie masz wyniki łącznie z normami.
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/2nn3vfxmsumlcjmt.png
  • misiu.stefan 08.08.12, 12:55
    Mój wynik:

    ft4 - 0,87 ng/dl (norma wg laboratorium - 0,93 - 1,71)
    ft3 - 3,24 pg/ml (norma - 2,02- 4,43)
    TSH - 1,39 ulU/ml (norma - 0,27 - 4,20)
  • ahtziri 08.08.12, 13:03
    Kurcze, faktycznie. FT3 bardzo ładne, TSH też dość dobre a FT4 leży i kwiczy. Nie mam pojęcia co tu można zaradzić, może inne dziewczyny wpadną na jakiś pomysł.
    U mnie to zazwyczaj Ft3 jest niższe niż FT4, tak jest też teraz ( ale nigdy nie wypadły poza poziomy normy), a TSH mam już tylko 0,5.
    Sama ciekawa jestem, co Ci endo doradzi, może napiszesz po wizycie co lekarz na to?
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/2nn3vfxmsumlcjmt.png
  • misiu.stefan 08.08.12, 13:39
    Dziś będę u ginekologa, który zna się na hormonach - zobaczę co on powie, bo wizytę u endo mam dopiero za tydzień sad


  • ahtziri 08.08.12, 14:09
    Nie zamartwiaj się, najważniejsze, że minełaś 12 tc. Teraz dziecko radzi sobie świetnie, gorzej z Tobą. W każdym razie o dziecko bądź spokojna smile Z nim na pewno wszystko ok. Od początku ciąży chodzę co miesiąc do endokrynologa i on mi zawsze to tak tłumaczył: dziecko to cwana bestia, weźmie sobie co mu potrzeba a matka zostaje z niczym wink To że Ty masz braki, nie znaczy że jemu też czegoś brakuje, ma własną, działającą tarczycę.
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/2nn3vfxmsumlcjmt.png
  • trusia29 08.08.12, 20:10
    ahtziri napisała:
    Kurcze, faktycznie. FT3 bardzo ładne, TSH też dość dobre a FT4 leży i kwiczy. N
    > ie mam pojęcia co tu można zaradzić, może inne dziewczyny wpadną na jakiś pomys
    > ł.
    > U mnie to zazwyczaj Ft3 jest niższe niż FT4, tak jest też teraz ( ale nigdy nie
    > wypadły poza poziomy normy), a TSH mam już tylko 0,5.

    A po co ja straszysz? nie jest wcale tak źle, niewiele poniżej normy to ft4.

    A wedle aktualnego stanu nauki, tsh jest bardzo mało przydatnym oznaczeniem (w ciąży jeszcze mniej niż bez niej). W ciąży tsh bywa bardzo niskie (zwłaszcza na początku), a wcale nie oznacza to nadczynności -hormony ciążowe powodują jego spadek. Dlatego należy badać ft3 i ft 4.
  • trusia29 08.08.12, 20:05
    Mój wynik:
    >
    > ft4 - 0,87 ng/dl (norma wg laboratorium - 0,93 - 1,71)
    > ft3 - 3,24 pg/ml (norma - 2,02- 4,43)
    > TSH - 1,39 ulU/ml (norma - 0,27 - 4,20)

    Nie słuchaj, nie jest źle. FT4 niewiele poniżej normy, a w ciąży normy nie są wyższe, wynik w połowie normy jest bardzo ok. Naprawdę się nie martw bo nie ma czym. Najważniejsze i tak, ze na początku ciąży było wszystko ok.
  • ahtziri 08.08.12, 21:02
    To nie jest połowa normy. To jest PONIŻEJ normy. Polecam kalkulatory, którego używają dziewczyny na forum hashimoto:

    samodobro.host56.com/
    Ft4 wychodzi Autorce na poziomie -7%. Najlepiej, gdyby było chociaż 30-40% ale normy a nie całych wartości. Autorko, polecam założenie tego wątku na odpowiednim forum, tam dziewczyny może coś doradzą.

    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/2nn3vfxmsumlcjmt.png
  • ahtziri 08.08.12, 21:21
    I jeszcze:

    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,45303225,0,Przeliczanie_wynikow_na_procenty.html
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/2nn3vfxmsumlcjmt.png
  • trusia29 08.08.12, 20:15
    ahtziri napisała:

    > A, jeszcze jedno. To, że masz FT3 w tzw "normie" nie znaczy, że masz go odpowie
    > dnio dużo. Powinno być na poziomie przynajmniej 40% normy. Napisz koniecznie, j
    > akie masz wyniki łącznie z normami.

    I Ty się dziwisz, ze masz omdlenia i kołatania serca???? To zwykle objawy nadczynności.

    Normy w ciąży się nie zmieniają, jedynie wskazanym jest mieć poziomy hormonów co najmniej w połowie norm, jeżeli wcześniej była stwierdzona niedoczynność (po to, żeby był "zapas" na wypadek obniżenia poziomów)
  • ahtziri 08.08.12, 20:56
    "jedynie wskazanym jest mieć poziomy hormonów co najmniej w połowie norm, jeżeli wcześniej była stwierdzona niedoczynność" - dokładnie to samo miałam na myśli, nie wiem czemu takie oburzenie? Może źle się wyraziłam. Cierpię na niedoczynność i właśnie takie mam zalecenia, tak też radzą dziewczyny na forum hashimoto. Cóż z tego, że FT3 w normie kiedy ma się np go na poziomie 2.00 przy normie 2.00 - 4.40? Niby norma, ale czy tyle hormonu wystarczy w ciąży dla dwóch organizmów?
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/2nn3vfxmsumlcjmt.png
  • trusia29 09.08.12, 14:36
    Trochę źle kombinujesz. Tak samo jak nie je się za dwoje, tak i hormony nie dzielą się na dwoje. To jest wynik z twojej krwi - poziom twoich hormonów, z której dziecko pobrało co miało pobrać.
    To hemoglobina też powinna być wyższa, bo i dla dziecka ma wystarczyć?
    Przecież nadmiar hormonów też szkodzi - nadczynność jest w ciąży także groźna, wywołuje często przedwczesny poród.
    Hasimoto to nieco inna sprawa, tak są jeszcze przeciwciała i w przypadku hasimoto normy rzeczywiście są inne. Ale hashimoto to nie jest zwykła niedoczynność.
  • ahtziri 09.08.12, 19:22
    Trusia, ja nie mówię, że hormony mają być ponad normę, tylko że dla większości chorych wynik ledwo będący w normie ( np. 2 przy normie 2.00-4.40) daje objawy typowe dla niedoczynności. Odsyłam ponownie do artykułu, który zalinkowałam, tam jest wszystko dokłądnie wyjaśnione. Mało kto czuje się dobrze z takim wynikiem i szczególnie na początku ciąży, kiedy to zapotrzebowanie jest bardzo zwiększone wynik na poziomie 0% normy JEST niewystarczający.
    Ja po wielu latach leczenia i obserwowania siebie na początku ciąży, po pierwszych wynikach tarczycowych od razu zobaczyłam, że ktoś podkrada mi hormon. Zawsze wolne hormony były na poziomie 60-80% normy i wtedy czułam się najlepiej a spadły do 20-30%. Co by było, gdyby były niższe już na początku? Ciężarna musi mieć jakiś zapas, dla siebie i dla dziecka, którego potrzeby rosną. Zresztą, chyba się nie dogadamy, więc dalsza dyskusja nie ma sensu, najważniejsze, żeby Autorka była dobrze prowadzona i z ciążą było wszystko ok.
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/2nn3vfxmsumlcjmt.png
  • trusia29 09.08.12, 21:08
    Ależ dlaczego mamy się nie dogadać?
    Nie jestem betonem smile Ok, źle zrozumiałam, myślałam że Twoim zdaniem wynik powinien być 40% ponad normę .
    To prawda, że część osób źle się czuje mimo wyniku w normie (w dolnej granicy) - to jest tzw. subkliniczna niedoczynność.
    Ty masz niedoczynność jak rozumiem? Ja też mam i w takim przypadku rzeczywiscie w ciąży zwiększają się potrzeby suplementacji hormonalnej. Ja z dawki 100 przed ciążą zakończyłam na 150. Poza tym zgadzam się, ze trzeba mieć zapas, dlatego pisałam żeby mieć przynajmniej w połowie normy.

    Ale przy zdrowej tarczycy nic się zazwyczaj nie dzieje. Jak zrozumiałam autorka wątku wyniki na początku miała w normie, natomiast teraz jej spadły i dopiero teraz dostałą euthyrox. W jej wypadku nie ma powodów do stresu, bo po pierwsze wynik niewiele poniżej normy a po drugie na tym etapie bez znaczenia dla dziecka i dość szybko można ten wynik poprawić.
  • 18_lipcowa1 08.08.12, 16:55
    idz do endo i niech da ci leki
    faktycznie to ma zwiazek z rozwojem sys nerwowego dziecka
    mi endo zwiekszył dawke od samego początu
    ale ja juz przed ciaza brałam mała dawke

    co miesiac robie badania i wizytuje endo
  • oregano29 08.08.12, 22:40
    nie wpadaj w panikę, trzeba być dobrej myśli. Ja-pomimo leków, ciągle byłam w dolnej granicy ft4 i mały jest zdrowym, mądrym chłopczykiem. Lekarz zaleci leki i wyniki wrócą do normy. daj znać co i jak smile
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/km5s2n0a92pe1orf.png
  • misiu.stefan 09.08.12, 08:10
    Byłam u lekarza i od dziś zaczynam przyjmować Euthyrox - w najmniejszej dawce (25) i za jakiś czas mam powtórzyć badania krwi (jeśli nadal będą hormony poniżej normy - zwiększy dawkę).
    Robiłam też wczoraj wyniki i ft4 wyszło trochę lepsze niż ostatnio - 0,91.
    Za tydzień idę tez do endokrynologa (może zwiększy dawkę?).

    Lekarz bardzo mnie uspokoił - wyjaśnił co i jak, powiedział, żeby się nie martwić, że teraz jest bardzo dużo niedoczynności u kobiet w ciąży i ważne, żeby być pod stałą kontrolą lekarza (zwłaszcza w moim regionie - woj. podlaskie). Poza tym posprawdzał wszystkie wyniki i wyszło, ze wszystko jest OK z maluchem smile Kazał się nie denerwować i cieszyć się ciążą.
  • trusia29 09.08.12, 14:38
    No i dobrze smile
    Po prostu co kilka tygodni rób sobie badanie poziomu hormonów smile
  • kaja102 10.08.12, 10:49
    ja odebralam wyniki TSH 0,93, FT4 0,83 mi lekarz powiedzial ze jest ok
  • kaja102 10.08.12, 13:13
    dodam ze jestem w 32 tc
  • kaja102 12.08.12, 20:44
    endo dal mi dawke 25 mg na dobe do porodu mam brac i powiedzial ze w razie czego , nie wiem czy az taka jest potrzeba i mozna go brac dmuchajac na zimne przy ft4 0,83
  • trusia29 12.08.12, 22:59
    Ale jakie są normy w tym laboratorium? jeżeli masz wynik poniżej normy (zwykle jest od 0,9), to jednak bym wzięła ten euthyrox, tylko może lepiej zacząć od połowy tabletki przez kilka dni żeby uniknąć ubocznych skutków (są tylko na początku leczenia, o ile później się nie przedawkuje).
    Lekarz ze względu na Ciebie przepisał te leki, dziecku już raczej nic nie grozi smile
  • kaja102 13.08.12, 07:57
    a jakie moga byc skutki uboczne tego leku ? bo lekarz mi o nich nied mowil. Norma w tym labolatorium to od 0,93 a ja mam 0,83 FT4. Nie znam sie na tarczycy wiec zapytam czy po tym leku dziecko musi byc bardziej po porodzie obserwowane czy nie ?
  • trusia29 14.08.12, 13:09
    Dziecku nic nie będzie, jeżeli nie przedawkujesz. A nie przedawkujesz jak zaczniesz od małej dawki i będziesz kontrolować FT 4.
    Skutki uboczne to właściwie nie skutki uboczne, tylko efekt zadziałania leku. jedni to odczuwają w pierwszych dniach (zwłaszcza jak się zaczyna od większych dawek), inni nie. Mogą wystąpić kołatania serca, zadyszka, większa nerwowość. Moim zdaniem jak byś zaczęła od połówki tabletki przez pierwszy tydzień a potem zaczęła brać całą to nie powinno Ci nic dolegać (masz małą dawkę przepisaną bo i Twoje niedobory sa niewielkie). Tak czy inaczej wzięłabym ten lek, bo inaczej możesz się narazić na niedoczynność - wyniki same z siebie się teraz nie poprawią, mogą się pogorszyć.
    Ja biorę euthyrox od wielu lat, urodziłam zdrowe dziecko, w ciąży zwiększyłam dawkę bo potrzeby są większe. Dziecku nic nie jest, nie ma ani niedoczynności ani nadczynności. jest całkiem zdrowy.
  • me-lissa 14.08.12, 10:18
    Z tego co wiem w ciąży normy dla ft3 i ft4 są NIŻSZE niż normalnie. Nie dotyczy to osób chorujących już przed ciążą, np ciężarne z hasimoto faktycznie powinny mieć wysokie poziomy tych hormonów "na zapas". Mi ft4 w ciąży wyszło tylko trochę ponad 1, po lekturze jakiegoś forum tarczycowego spanikowałam bo to było jakieś 20% normy. Lekarz (gin-endo) wytłumaczył mi że u osób zdrowych nie ma znaczenia ile jest procent, norma to norma, zresztą już od drugiego trymestru norma się obniża i w tej ciążowej miałam to 50% smile
  • trusia29 14.08.12, 13:13
    Pierwsze słyszę, z norma w ciąży się obniża...Od lat choruję i przeczytałam na ten temat tony artykułów - poważnych, a nie tylko forum smile
    Ponadto pytałam w laboratorium jak się dowiedziałam o ciąży i powiedziano mi, ze normy są te same . Przyjmuje się jedynie, ze kobiety z niedoczynnością przed ciążą powinny mieć wynik mniej więcej w środku normy, żeby mieć "zapas" na wypadek spadku a te z hashimoto jeszcze więcej.

  • kaja102 14.08.12, 16:53
    zle sie czuje jest mi ciagle goraco i glowa mnie boli ale jak wzielam juz 2 tabletki cale to nie wiem czy powinnam brac pol nastepnego dnia czy poprostu po kilku dniach to przejdzie. Mam jeszcze pytanie czy jak teraz wyszla lekka niedoczynnosc to moze oznaczac ze wczesniej tez byla czy niekoniecznie/?
  • trusia29 14.08.12, 17:13
    Właśnie ten ból głowy i te uderzenia gorąca to pewnie efekt brania euthyroxu. Lekarz powinien Ci zalecić stopniowe branie, ale przyzwyczaiłam się, że lekarze nie zawsze zwracają na to uwagę. Przejdzie Ci po kilku dniach. Ale żeby było to mniej dokuczliwe możesz sobie najpierw zmniejszyć dawkę o połowę a po kilku dniach dojść do całej tabletki - organizm łatwiej się przyzwyczai.

    Nie sądzę, żebyś miała wcześniej niedoczynność, bo teraz miałabyś znacznie gorszy wynik bez suplementacji euthyroxem. Być może to tylko z powodu ciąży i po porodzie wszystko wróci do normy smile Zresztą ten Twój wynik nie jest straszny, to tylko trochę poniżej normy, nie musisz sie martwić, zwłaszcza ze już bierzesz lek smile
  • kaja102 14.08.12, 18:25
    dziekuje bardzo z odpowiedz i informacje bo wogole sie nie znam na tym a i tak juz biore lek na nadcisnienie wiec mam co leczyc. Moze rzeczywicie wezme pol tabletki jutro rano , nie bedzie naglego spadku hormonow ? Lekarze wlasnie sa tacy ze do konca czegos nie przewidza.
  • trusia29 14.08.12, 18:55
    Nie, na pewno nie smile
    Lekarze tacy są (nie wszyscy oczywiście) - czasami im się nie chce, czasami nie wiedzą a czasami myślą, że to bez znaczenia jak się pacjent będzie czuł. Takie leki należy wprowadzać stopniowo. Nie pamiętam, ale w ulotce chyba nawet jest napisane, że powinno się zaczynać od mniejszych dawek i stopniowo zwiększać. Bierz spokojnie kilka dni połówkę, potem możesz nawet wziąć przez kilka dni 3/4 i dopiero po całej tabletce.

    Rób sobie poziom hormonów co 4-5 tygodni (najważniejsze przy zwykłej niedoczynności jest FT 4). Jak się wyniki poprawią to nie odstawiaj leku, tylko za jakiś czas znów zbadaj. Norma jest szeroka, więc nie obawiaj się, przy regularnych badaniach nie powinnaś przedawkować. Po porodzie (tak ze 4 tygodnie) tez się zbadaj - zobaczysz wtedy czy potrzebne dalsze branie, czy to tylko efekt ciąży. I pamiętaj, ze odstawianie tez stopniowo powinno następować. Trzymam kciuki za dobre wyniki smile
  • kaja102 14.08.12, 19:33
    a widzisz to lekarz mi nie mowil ze trzeba stopniowo odstawic tylko do dnia porodu brac potem odstwic i koniec wiecej nic nie robic. do porodu mi zostalo 7 tyg czyli za ok 3-4 zrobie badanie.
  • kaja102 15.08.12, 13:30
    dzieki za info trusia wzielkam dzisja rano pol tabletki i jakby bylo lepiej, noc byla koszmarna bo strasznie bolala mnie glowa dzisiaj juz nie boli. Napewno mozna przejsc z z calej tabl na pol?
  • trusia29 15.08.12, 14:47
    Na pewno możesz wziąć pół i zwiększać stopniowo. Za kilka dni dojdziesz do całej przecież, nie martw się smile
    I nie odstawiaj w dniu porodu, bo wtedy rzeczywiście gwałtowny spadek nastąpi... Gwałtownie dostawiając możesz czuć się baaardzo osłabiona, ospała, zmęczona i to w czasie, gdy dziecko ma bardzo duże wymagania co do opieki. Hormony nie ustawią się w odpowiednim z dnia na dzień! Wszystkie hormony regulują się stopniowo po porodzie, tarczycowe też... Odstawiaj stopniowo, a potem zrób badanie.

    A tak na marginesie - Twój lekarz to jakiś olewacz albo po prostu ignorant.
  • kaja102 15.08.12, 19:34
    jezeli chodzi o endo to bylam u niego pierwszy raz wiec nie wiem jaki jest chociaz opinie ma dobre. Pojde do niego jeszcze przed porodem z wynikami i poprosze o kolejne opakowanie na czas po porodzie. Mam jeszcze pytanie ile dni brac pol tabletki? Dzisiaj naprawde juz sie dobrze czuje na tej polowce jedno co jeszcze zauwazylam to brak apetytu tez to moze byc z powodu tabletek?
  • trusia29 15.08.12, 21:37
    O braku apetytu nic nie wiem - nie spotkałam się ani w literaturze ani w naturze z takimi objawami po ethyroxie.
    Weź jeszcze ze 2 dni połówkę, potem ze trzy dni 3/4 i potem całą.

    Lekarz, który twierdzi, ze hormony nagle w dniu porodu się stabilizują jest dla mnie beznadziejny.

    Sama zwiększałam dawkę w ciąży a potem zmniejszałam po porodzie, cały czas na podstawie badań. Hormony wracają do normy przez jakieś 4-6 tygodni (w moim przypadku nie do normy ale do stanu sprzed ciąży).
  • kaja102 16.08.12, 08:37
    wzielam dzisaj polowke czyli drugi raz i rzeczywiscie lepeij sie czuje o wiele lepiej jak po calej , potem wezme 3/4 i nie wiem czy w sob bo przyjmuje ten lekarz nie pojde do niego sie zapytac jak dalej , zobaczymy co mi powie.
  • kaja102 16.08.12, 08:51
    powiedz mi czy te skutku uboczne brania leku jak bol glowy, uderzenia goraca... nie wplywaja zle na dziecko ?
  • trusia29 16.08.12, 10:10
    Nie, euthyrox nie ma wpływu na płód. Nie martw się smile Mnóstwo dziewczyn z niedoczynnością, leczonych w trakcie ciąży rodzi zdrowe dzieci. Bardziej mogłoby dziecku zaszkodzić, gdybyś się nie leczyła.
  • kaja102 16.08.12, 15:36
    bylam na wizycie u gina i powiedzialam o tym ze zle sie czuje po euthyroxie boli mnie glowa jestem pobudzona poce sie , powiedzial ze nie powinno tak byc i zrobilam ponowne badania teraz mam takie wyniki : TSH 0,85 ( 0,35 - 4,94) A BYLO 0,93 FT4 0,91 ( 0,71-1,48) A BYLO 0,83 . Powiedzial zeby odstawic lek i za tydzien powtorzyc badania. Co o ty sadzisz? Ewentualnie w sob dopiero moge isc do endo.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka