• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Tarczyca Dodaj do ulubionych

  • 16.10.13, 10:29
    Witam i pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy. Jestem w drugiej ciąży (12tyg). Dowiedziałam się od gina, że mam zawyżony poziom hormonu tarczycy, który wynosi 2.980 uIU/mL a norma to 0.270 - 4.200. Kazał mi iść do endokrynologa. Oczywiście w moim przecudnym mieście nie ma zbyt dobrych lekarzy a nfz dostane się chyba jak urodzę. Szukam prywatnie i chol... mnie już bierze. Wiele razy przechodziłam badania krwi, miałam podobne wyniki i nikt nigdy mi nie mówił nic o tarczycy. Fakt, że mam podstawy do obaw, ponieważ moja mama choruje na niedoczynność. Czy w ciąży jest jakaś inna norma tego hormonu? Zanim znajdę tego lekarza chyba zwariuje sad
    Zaawansowany formularz
    • 16.10.13, 10:57
      Hej, miałam podobnie, według norm zwykłych było w zakresie, ale pewna pani internistka podniosła alarm, że jak na ciążę to za dużo. Akurat ja miałam możliwość szybkiej konsultacji z endokrynologiem (niestety prywatnie), pan był mocno niekonkretny, tzn. nie wyraził się ani słowem na temat innych norm dla ciężarówek, za to zlecił mi dodatkowe badania hormonów tarczycy, które wyszły w jak najlepszym porządku, więc już sie do tego pana nie fatygowałam nawet. Potem moja pani ginekolog wyraziła się bardzo niepochlebnie o tej internistce, że co ona tam wie i tylko mnie niepotrzebnie naraziła na koszty i stres, wyniki sa dobre i nie ma co robić hałasu.

      Te badania, co mi zlecił endokrynolog to: P/ciała a-mikrosomalne / Anty TPO
      P/ciała a-tyreoglobulinowe / Anty TG
      T4 Wolne / Free - T4
      TSH / hTSH

      Może pójdź po prostu do swojego lekarza pierwszego kontaktu i poproś o skierowanie, albo nawet do takiego kiepskiego endo, byle dostac skierowanie i się zbadać.

      U mnie to tez było ok 12 tyg, wynik TSH był ok 3,2, a zbadany ponownie jakies 2-3 tygodnie pozniej wyszedł 2,3.
      Pozdrawiam!
      --
      http://www.suwaczki.com/tickers/9ewngzu339hk464j.png
      • 16.10.13, 12:00
        Dzięki. trochę mnie uspokoiłaś smile ginekolog dał mi też skierowanie oczywiście płatnie na ft3, ft4 i anty TPO. Ale najpierw kazał iść z tym wynikiem hormonu do endo, a potem wykonać te badania. Trochę to porąbane. Będę tak dwa razy latać i płacić. Niestety do gina też latam prywatnie nie z wyboru tylko z przymusu. Gin na nfz na początku ciąży w ogóle nie chciał skierować mnie na żadne badania tylko zasugerował, że moge przyjść popołudniu (wtedy przyjmuje prywatnie). Paranoja normalnie tylko wpaść z granatem smile
        • 16.10.13, 14:13
          Z samym Tsh to nawet sie nie wybieraj do endo bo do stwierdzenia czy tarczyca jest rzeczywiscie chora tsh nie wystarczy.Najpierw tsh ft3 ft4 i przeciwciala dopiero wizyta u endo bo bez tego bez sensu wydawac kase na wizyte.
          • 16.10.13, 20:05
            JA też byłam u endokrynologa z TSH i FT4 i FT3 . Kazał zrobić resztę i przyjść. Oczywiście skasował tylko za jedną wizytę smile Na początku tsh 3,900 teraz 2,400 i biorę 50 euthyrox. Wizyta na listopad.
            --
            Oliwka-moje szczęście!

            [*]-08.07.2009r
            • 16.10.13, 21:15
              Wg mojego endokrynologa górna granica normy tsh dla kobiet w ciąży to 2,5. Im bliżej dolnej granicy, tym lepiej.

              Moja lekarka co jakiś czas zwiększa mi dawkę euthyroxu. Jak tylko dowiedziałam się o ciąży, miałam zwiększyć dawkę euthyroxu dwukrotnie, nie czekając nawet na wizytę. Tym sposobem tsh cały czas mam ok. 1,5. Wizyty co ok. 4-5 tyg, za każdym razem badania tsh, ft3 i ft4.

              Przy problemach z tarczycą trzeba brać jod, ale zwykle jest on w zestawach witamin dla kobiet w ciąży
              • 16.10.13, 23:18
                Jodu przy nadczynnosci nie powinno sie brac bo stymuluje on tarczyce do produkcji hormonow a przy nadczynnosci trzeba ja przeciez wyciszac.Dlatego przy nadczynnosci trzeba uwazac z preparatami witaminowymi.
              • 17.10.13, 11:02
                kasia227 napisała:

                > Wg mojego endokrynologa górna granica normy tsh dla kobiet w ciąży to 2,5. Im b
                > liżej dolnej granicy, tym lepiej.

                Hmm, no to kiepsko, bo ja mam TSH 3,8, badanie robiłam 2 tygodnie temu, kiedy dowiedziałam się że jestem w ciaży. Zwiększyłam też wtedy dawkę Euthyroxu do 1,5 tabletki 88mg (czyli 88+44). Teraz jestem w 6 tyg 4 dni, wizytę u endo mam dopiero 22, czyli w przyszłym tygodniu. Mój gin powiedział tylko, ze tsh jest za wysokie.
    • 17.10.13, 19:02
      Witam,
      w ciąży TSH powinno się utrzymywać poniżej 1,0. Im mniej tym lepiej.... Sama jestem pod kontrolą endokrynologa od początku ciąży, wyniki kontrolują mi też dwaj ginekolodzy.... i potwierdzają to.
      --
      http://www.suwaczki.com/tickers/oar8dzu5kfn3d9gd.png
    • 17.10.13, 22:34
      TSH w ciąży powinno być poniżej 2,5. Ma to coś wspólnego z HCG, który działa podobnie do TSH na tarczycę i dlatego u zdrowej kobiety TSH spada. Ja mam tarczycę niedoczynną. W pierwszej ciąży w pierwszym trymestrze TSH skoczyło mi do 3,7. Nie zaszkodziło to dziecko. Córka ma już ponad 2 lat i rozwija się super. Obecnie jestem w drugiej ciąży i cały czas mam TSH poniżej 2,5. Jednak to, że masz TSH 2,9 nie znaczy, że masz chorą tarczycę. Jedna endokrynolog powiedziała mi kiedyś, że organizm to nie maszyna, więc poziomy hormonów mogą się zmieniać. Przy jednej dawce leków zdarzało mi się mieć raz TSH 3,7, a raz 1,0. Jak ja miałam rozpoznaną chorobę tarczycy to miała TSH ponad 10, babcia mojego męża miała ponad 60. Moja kumpela miała rozpoznane hashimoto w ciąży, to miała TSH ponad 20. 2,9 to dobry wynik. Na pewno w żaden sposób nie zagrażający dzidziusiowi.
      • 18.10.13, 21:49
        Dzięki coś w tym prawdy jest smile Czekam na wyniki teraz a endo jeszcze szukam, ciężko jest się dostać.
        Coś mnie tknęło i sprawdziłam wszystkie wyniki moich badań (wszystko zbierałam) z poprzedniej ciąży i nie znalazłam, żadnego badania na tarczycę. Chodziłam wtedy na nf do gina. Nie miałam pojęcia, że coś takiego w ogóle wstępuje. Dziwne to wszystko. Dziękuję za porady dużo mi wyjaśniłyście, jestem spokojniejsza smile
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.