Dodaj do ulubionych

Wysoki poziom męskich hormonów - PCOS WPN

28.10.19, 21:24
Zgłaszam się do was z interpretacją wyników - czy któraś miała podobnie? Od wielu lat zmagam się z trądzikiem owłosienie przyszło później. Z dermatologiem dałam sobie spokój. Po "10"latach poszłam do endro. Przed wizytą wykonałam badania

Anty-TPO - 0,3 {0-9}

TSH - 3.27 {0.27- 4.20}

FT3 - 6.03 {3.10- 6.80}

FT4 - 18.62 {12.00- 22.00}

Po wizycie zalecił wykonanie badan: USG jajników - wyszło obrazowe PCOS.

Następne wyniki badań wykonałam w 5 dniu cyklu.(miesiączka jak w zegarku,ale z silnym bólem)

Glukoza - 87mg/dl [70-105]

Insulina - 2,4 ulU/ml [1,9-23]

SHBG - 67,80 nmol/L [18,2 - 135,5]

DHEA-S - 483,90 ug/dl [18-391] H

Androstendion - 7,74 ng/ml [0,3-3,3] H

Testosteron - 0,99 ng/ml [0,1-0,75] H

17-OH Progesteron- 4,43 ng/ml [0,2-1,3 ng/ml] H

Endokrynolog zalecił powtórzyć badanie 17-OH progesteron w 4-6 dniu cyklu (jeżeli się powtórzy chciał skierować do szpitala)
17-OH progesteron -2,45 ng/ml [0,2-1,3 ng/ml] H

Rozpoznanie - Hiperandrogenizm , obserwacja w kierunku PCO u ginekologa do rozważenia włączenie antykoncepcji.
Za 3miesiące mam znowu powtórzyć 17-OH progesteron.

Co sądzicie o powyższych wynikach?
Jakie dodatkowe badania powinnam wykonać dla siebie - pewności bo niesądze iż zalecił mi wszystkie ? Mam 29 lat waga 52kg
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka