Dodaj do ulubionych

Ja Cie!! Ale pyszny krupniczek zrobiłam :)

27.09.05, 12:36
gdzieś mi się zachciało krupniku. Zupy gotuje bardzo rzadko ale dziś ...
Po kilku telefonach do mamy (dobrze ze mam naliczanie sekundowe smile ) wyszedł
mi pyszniutki. To nic że od kaszy łyzka staje wink
--
Nasza Dzidziunia
Edytor zaawansowany
  • simonkapl 27.09.05, 12:38
    Mmmmmmmmmmm, krupniczek.I wlasnie lycha musi stac!! Pychotka
  • diablica26 27.09.05, 12:40
    No właśnie chyba przez całe życie tej zupy nie znosze i mój młodszy brat też.Nie
    jadam także barszczu czerwonego i botwiny bleee.Za to lubie bardzo
    ogórkową,szczawiową,pomidorową i pyszny rosołek.Właśnie gotuje mi sie
    pomidorowa,bo przed wczoraj miałam rosołek ze wzgledu na przeziębienie.
    Zreszta teraz nało kiedy mam na coś ochote,gotuje by mój pan nie był głodny
    jak wróci z pracy.
    lilypie.com
  • eps 27.09.05, 12:45
    Ja tam uwielbiam wszystkie zupki!!
    No może rybnej to nie zjem, raczej z głodu padne.
    Pomidoróweczka też pysznie brzmi - jutro zrobie

    --
    Nasza Dzidziunia
  • anulla1 27.09.05, 12:58
    Od małego nie trwaię tej zupy! Zawsze zjedzenie krupniku było dla mnie
    największą karą i nawet nie chodziło o samk a o zapach!
    Ja ostatnio robiłam pomidorówkę- i teścowa mnie pchwaliła- powiedzała że
    pyszna, naleśniki moje też jej bardzo smakowały, nawt pytała co do nich dodałam
    bo jej sie takie nie udają- także byłam w siódmym niebie, a tym bardziej mój
    mąż!
    Ania
  • asiulka1976 27.09.05, 13:08
    oj ostatnio zrobilam z pomidorami surprised) pyszna byla i zero koncentratu ;o)
    --
    Moje szczęście które nosze pod sercem...
    Zaczynamy II trymestr ...
  • asiulka1976 27.09.05, 12:51
    a dajcie przepis bo ja nigdy nie robilam uncertain
    --
    Moje szczęście które nosze pod sercem...
    Zaczynamy II trymestr ...
  • niunia792 27.09.05, 12:57
    A ja w sobote pyszna zapiekanke ziemniaczana zrobilam... jeszcze w niedziele
    sie nia opychalam...
    Z zup mam ochote na pomidorowke-ostatnio z proszku robilam smile
    Niestety innych zup nie jadam-ale jak do rodzicow do Polski wpadne-to odbije
    sobie za wszystkie czasy smile
  • diablica26 27.09.05, 13:00
    choć jej nie nawidze ale wiem jak się ja robi
    Gotujesz wywar na korpusie lub kawałku żeberka dodaje ze 3 ziela angileskie i z
    2 listki laurowe,wiadomo warzywa: marchew kawałek pory selera,gdy mięso będzie
    miękkie wsypujesz kaszy ja używam tej zapakowanej w kartonach co podzielona jest
    na woreczki,i wsypuje takie 2 woreczki i mieszam co jakis czas,potem gdy kasza
    będzie miękka,wsypuje ziemiaki pokrojone w drobna kostkę i gotuje sie dalej,a na
    końcu smaże cebulkę drobno pokrojoną w kostkę na odrobinie smalczyku i jak sie
    zeszkli to wsypuje do zupy.Potem odrobine pieprzu mielonego i wegety i gotowe.
    smacznego
  • agao_72 27.09.05, 13:00
    Krupnik krupnikiem. Ja gotuję żurek. W niedzielę też ugotowałam i rodzinnie
    (mąż i ja) do dziś rano zjedliśmy ni mniej ni więcej tylko 3 litry żurku. Dziś
    mój mąż dzielnie udał się na zakupy i znowu mam gotować żurek... heheh
    Żurek rządzi!
    Kwaśny żurek rządzi...
    A krupniczek to z grzybkami był?
  • blanka2006 27.09.05, 13:02
    A możesz dać mi na skrzynke sposób jak zrobiłaś ten krupniczek???? bo ja nie
    umiem krupniku robić !
    Niunia a ty możesz mi przesłać sposób na tą zapiekanke ziemniaczaną??? Chyba mi
    tego trzeba!!!
    Pozdrowianka dla brzuszków!!!
  • diablica26 27.09.05, 13:14
  • niunia792 27.09.05, 13:20
    Potrzebne:
    Ziemniaki (pol kilo), Pieczarki (400 g),Cebula - 1 szt., Smietana (400 ml)
    Ser zolty (poszatkowany na tarce),1 jajo, sol, pieprz, oregano

    Ziemiaki gotujemy ok .15 min ( nie za miekkie, nie za twarde)
    Smazymy osobno pieczarki, osobno cebulka (poszatkowane)
    Ziemniaki kroimy na plasterki (szerok. ok. 0,5 cm) i wykladamy nimi 1 warstwe
    brytfanki..., na to kladziemy pieczarki i cebulke, wszystko solimy i pieprzymy,
    dodajemy oregano (tak by zakryc cala powierzchnie), na to sypiemy zolty ser,
    potem znowu warstwe ziemniakow, sol, pieprz, oregano, wylewamy smietane
    wymieszana z jajkiem, i na wszystko ponownie duzo zoltego sera...
    Pieczemy w piekarniku (200 stopni) ok. 30 minut...
  • diablica26 27.09.05, 13:28
    Ta smakuje mi cały czas i memu panu też,która chce niech spróbuje polecam
    Gotujem wywar tu akurat na kawałka żeberka bo musi byc wieprzowe smilewrzucamy z 2
    ziela angileskie i z 2 listki laurowe niech się gotuje...Marchew w drobna
    kosteczke krojimy,i wrzucamy do garnka,dodajemy kawałek pory do smaku.Potem
    odsączamy czerwona fasole z puszki i płuczemy w zimnej wodzie by nie była
    klejaca(ja kupuje 2 puszki by była geściejsza)Fasole odstawiamy na bok,krojimy
    ziemiaki na drobna kostke i wrzucamy do garnka i gotujemy,jak zmiekną ziemniaki
    wrzucamy owa fasolę do zupy,gotujemy jakies 5 minut bo ona jest miękka,potem
    wrzucamy koncentrat pomidorowy ja kupuje Pudliszki ten z ziołami(nowość)jakieś
    pół słoiczka nie więcej,potem krusze z 2 małe kosteczki przyprawy z Knora
    (nowość-smażona cebulka)I tak zupka z koncentratem gotuje sie kolejne 5
    minut....na końcu dodaje śmietane zakwaszana Bio 18%,może być inna byle
    zakwaszana 12% tez może być.Wyłanczam i dodaje odrobine słodkiej papryki i wegety.
    smacznego

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.