Dodaj do ulubionych

badanie histopatologiczne

01.02.07, 20:26
odebrałam dziś wyniki cytologii. mam w nich napisane że mam zalecone badanie
histopatologiczne i oobraz cytologiczny odpowiada IV grupie wg Papanicolaou.
Przeczytałam trochę info o tym i jestem przerażona. Czy któraś z was miała
podobne wyniki ? Co to oznacza dla mnie ? Jestem w 17 tc !!! Do lekarza idę
dopiero w poniedziałek !!!
Edytor zaawansowany
  • 01.02.07, 21:15
    Myslę, że nie powinnaś czekac z wizytą do poniedziałku. Udaj się juz jutro najlepiej do jakiegos dobrego gin. Trzymam kciuki i powodzenia
  • 01.02.07, 21:20
    wynik histopatologizny będzie decydujący określi on dokładnie rodzaj zmian a co
    za tym idzie dalasze postęowanie. Martwić się na zapas nie wolno. A do
    poniedziałku ani tobie ani dzidzusiowy nic się napewno nie stanie. Penie
    czytałaś co oznacza IV ale mam pytanie kiedy wcześniej robiłaś cytologię i jaki
    był jej wynik ? bo to może świadczyć o tępie rozwoju zmnian a co za tym idzie o
    postępowaniu i rokowaniu.
    Pozdrawiam i ściskam , głowa do góry najpierw wizyta i hispat a martwimy się
    dopiero jak powiedzą że mamy się czym martwić.
  • 01.02.07, 21:33
    poprzednią cytologię przyznam że miałam ok 4 lat temu jak zaczynałam brać leki
    anty, wtedy było ok. Niestety zaniedbałam to i nie chodziłam do gina przez ok 2
    lata, sama zrezygnowałam z leków, dobrze sie czułam.
    Mam nadzieję że wszystko będzie ok, ale bardzo sie boję.
  • 01.02.07, 21:52
    Spokojnie i bez paniki.
    Po pierwsze już NIE powinno stosować się do Papanicolau,gdyż......

    Systemy klasyfikacji zmian szyjki macicy – zalecenia ekspertów PTG [3]
    Eksperci Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego postulują stopniowe odchodzenie
    od dotychczas dość powszechnego systemu klasyfikacji według Papanicolaou.
    System ten cechujący się stosunkowo wysokim odsetkiem wyników fałszywie
    negatywnych (dochodzących do 15 %, przy współczynniku czułości 0.51 i
    swoistości 0.98) jest powoli wypierany przez system klasyfikacji The Bethesda
    System (TBS). [4] Wyniki badania cytologicznego według TBS wnoszą informację
    nie tylko o charakterze zmian, lecz także o jakości materiału pobranego do
    badania. Zgodnie z rekomendacją grupy ekspertów Polskiego Towarzystwa
    Ginekologicznego dopuszcza się ocenę rozmazu cytologicznego w obu systemach,
    głównie w celu lepszego zrozumienia istoty zmian przez Pacjentkę, jednakże
    ocenę w obu systemach traktuje się jako sytuację przejściową – akcentując
    konieczność całkowitego odejścia od systemu Papanicolaou.

    A stosuje się od 2001 r.wg.skali Bethesda czyli...


    System klasyfikacji według Bethesda – znaczenie rozpoznania
    W porównaniu z systemem klasyfikacji cytologicznych szyjki macicy według
    Papanicolaou system TBS poszerza zakres informacji dotyczącej materiału
    badanego. Odpowiada na pytania o jakość materiału poddanego badaniu oraz o
    pochodzenie komórek rozmazu.
    Zgodnie z wprowadzonymi w 2001 roku zmianami, zalecane postępowanie dla grupy
    dorosłych Pacjentek obejmuje:

    ASC-US (atypowe komórki nabłonkowe niewiadomego znaczenia) postępowaniem
    preferowanym jest wykonanie badania na obecność wirusowego DNA, lub wykonanie
    badania cytologicznego dwukrotnie na przestrzeni 12 miesięcy, lub badanie
    kolposkopowe.
    Wskazaniem do skierowania Pacjentki na badanie kolposkopowe jest potwierdzenie
    obecności DNA HPV, a także potwierdzenie w kolejnym badaniu cytologicznym
    rozpoznania ASC.

    ASC-H (atypowe komórki nabłonkowe, co do których nie można mieć pewności że nie
    pochodzą ze zmian o charakterze HSIL) – zalecanym postępowaniem jest
    kolposkopia.

    LSIL (zmiany o charakterze neoplazji śródnabłonkowej niskiego stopnia)
    zalecanym postępowaniem jest wykonanie badania kolposkopowego, w celu
    wykluczenia zmian o charakterze CIN II/III. Przy wyniku wykluczającym zmiany w
    stopniu wyższym niż CIN I, zaleca się dwukrotne wykonanie badania
    cytologicznego po 6 i 12 miesiącach, lub wykonanie badania na obecność DNA
    onkogennych serotypów wirusa HPV. Potwierdzenie infekcji HPV 16/18 wraz z
    utrzymującymi się przez 12 miesięcy zmianami o charakterze LSIL jest wskazaniem
    do powtórzenia badania kolposkopowego / wykonania biopsji diagnostycznej.
    Stwierdzenie zmian CIN II/III lub też utrzymywanie się zmian typu CIN I wraz z
    potwierdzeniem infekcji HPV jest wskazaniem do rozpoczęcia leczenia.

    HSIL ( zmiany o charakterze neoplazji śródnabłonkowej dużego stopnia) zalecanym
    postępowaniem jest niezwłoczne patomorfologiczne. W przypadku nie stwierdzenia
    w badaniu zmian o charakterze CIN II/III American Society for Colposcopy and
    Cervical Pathology zaleca powtarzanie badania cytologicznego oraz kolposkopii,
    co 4 – 6 miesięcy przez rok.

    Obecnie toczy się dyskusja na temat algorytmów diagnostyki cytologicznej w
    grupie nastolatek (<18). Z racji tendencji do przemijania infekcji HPV
    postuluje się w tej grupie powtórne wykonanie badania cytologicznego [5] przed
    badaniem kolposkopowym, w przypadku stwierdzenia zamian o charakterze LSIL.

    Więc dziwię się kto jeszcze stosuje tę starą metodę.
    Zrób cytologię wg.skali Bethesda i zobaczysz co wyjdzie.
    Ta skala jest rekomendowana przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne(PTG)
    Pzdr.GOsia
    --
    Maksio ma już
    "Nudne kobiety mają nieskazitelnie czysty dom"
  • 01.02.07, 23:05
    rekomendacje rekomendacjami jednak w Polsce zapewne 3/4 ginów a raczej cytologów
    nadal stosuję metodę klasyfikacji wymazu cytologicznego wg systemu Papanicolau
  • 01.02.07, 23:08
    Ja mam od paru lat robione wg.bethedsasmile
    Naprawdę mało kto już robi wg.papanicolau.
    Wiem,bo jestem ze służby zdrowia.
    Pzdr.GOsia
    --
    Maksio ma już
    "Nudne kobiety mają nieskazitelnie czysty dom"
  • 01.02.07, 23:14
    malgosiek2 napisała:

    > Ja mam od paru lat robione wg.bethedsasmile
    > Naprawdę mało kto już robi wg.papanicolau.
    > Wiem,bo jestem ze służby zdrowia.
    > Pzdr.GOsia


    wiem żeś piguła big_grin ale malgosiek2 ja już szukam 3 rok cytologa w mojej okolicy i
    w okręgu od mojego miejsca zamieszkania, który oceniłby wymaz wg systemu
    Bethesda i.... szukam i szukam i szukam. Może kiedyś znajdę ??? To nie jest
    takie proste, zwłaszcza, gdy mieszka się w miejscach, gdzie ginowie mają
    skostniały umysł big_grin
  • 01.02.07, 23:17
    Ano chyba,ze....,na takich ginów masz rację nie ma sposobu.
    Jam z wielkiego miasta,więc tu nie ma z tym problemu.
    Współczuję i życzę owocnego szukaniasmile
    Nie myślałam,że jeszcze ktoś to stosujesad
    Kurde tak nie powinno być przecieżuncertain
    --
    Maksio ma już
    "Nudne kobiety mają nieskazitelnie czysty dom"
  • 01.02.07, 23:20
    ha ja wiem. Ale jeśli cytolog jest dobry w tym co robi potrafi ocenić prawidłowo
    wymaz, i nieważne jakim systemem to robi. Ważne jest aby materiał do oceny był
    pobrany prawidłowo - czyli specjalną szczoteczką z kanału szyjki a nie jakąś
    szpatułka lub patyczkiem - taki wymaz można od razu wyrzucić do kosza, jest
    niemiarodajny. (tu cytuję pewna panią cytolog ze Szczecina, której bloga kiedyś
    odnalazłam)
  • 01.02.07, 23:22
    Ale z Ciebie szperaczkasmile))
    Tyż racja.
    Gosia
    --
    Maksio ma już
    "Nudne kobiety mają nieskazitelnie czysty dom"
  • 01.02.07, 23:49
    oj tak big_grin wiesz jak człowiek musi to szuka big_grin
  • 01.02.07, 23:18
    AAA no znalazłam jednego profesora, który dorabia w moim mieście - on
    przynajmniej pobiera wymaz szczoteczką, ale ocena cytologa wg Pap. Ale dobre i to...
  • 01.02.07, 23:11
    Spokojnie - Ingapol, najpierw udaj się do gina w poniedziałek, doproś się o
    kolposkopię i o powtórzenie badania cytologicznego, ale dopilnuj, lub znajdź
    gabinet, gdzie wymaz będzie pobrany szczoteczką z kanału. Kolposkopia pozwoli na
    określenie czy faktycznie są zmiany na szyjce sugerujące pobrania wycinków na
    histo. Samo pobranie wycinków nie jest niczym strasznym a pozwoli dokonać oceny
    budowy komórek pod kątem zmian np dysplastycznych. Na pewno nie będziesz leczona
    chirurgicznie a także będziesz traktowana delikatnie z racji na twój stan.
    Niedawno poznałam dziewczynę, która także miała podobne przejścia do twoich w
    trakcie ciąży i cyt IV. Dziś jest zdrowa kobietą i ma śliczną córeczkę. Ja także
    jestem "po przejściach" - nie jest to wszystko aż tak straszne jak ci wyobraźnia
    podpowiada big_grinDDDD

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka