Witajcie,
jestem mamą 2 chłopczyków i od 3 lat przebywam na urlopie macierzyńskim i wychowawczym na zmianę. Mam ogromną potrzebę powrotu do pracy, jednak nie jest to takie proste. Moja umowa o pracę ma konstrukcję: podstawa + premia uznaniowa. Po powrocie z urlopu wychowawczego mogę liczyć jedynie na podstawę przez dłuższy okres czasu. W takiej sytuacji opłata za żłobek i przedszkole dla chłopaków wraz z wyżywieniem niemal zrównuje się z tą kwotą. Zastanawiam się nad alternatywną formą opieki. Ponieważ wiem, że niektóre z Was mają podobną sytuację, chciałam zaproponować pewne rozwiązanie.
Gdyby znalazło się 5-6 mam mieszkających blisko siebie i każda zajęła się u siebie w domu raz w tygodniu sześciorgiem - siedmiorgiem dzieci Z POMOCĄ NIANI (3 dzieci na 1 os.dorosłą) - pozostałe 4 dni mogłaby poświęcić na pracę (na 4/5 etatu).
Są dwa duże PLUSY takiego rozwiązania.
Po pierwsze mama wraca bezpiecznie do pracy. Zmniejszenie etatu po powrocie z urlopu wychowawczego (jeśli nie wykorzystałyście go w całości) pozwala na ochronę przed zwolnieniem przez okres do 12 miesięcy. Szczegóły podaję na
dlamam.blogspot.com/
A po drugie - koszt wynajęcia niani w przeliczeniu na dziecko to jedynie ok.300zł (niania dostaje 10 zł/godz. i pracuje 9 godz.dziennie). To mniej niż w żłobku czy w przedszkolu samorządowym.
Proszę napiszcie, co o tym myślicie.
Ja szukam mam z Prądnika (okolice Siewna, Mackiewicza - Dobrego Pasterza, Felińskiego, Meiera, Kuźnicy Kołłątajowskiej).
Jeśli pomysł się Wam spodobał, czekam na kontakt

Mój tel. 505 811 349.