Witam;
pierwszy raz piszę na tym forum bo potrzebuję informacji, które Wy pewnie posiadacie.
Jestem w okresie wypowiedzenia, a wkrótce będę bezrobotna.
Jestem mężatką, mój mąż pobiera emeryturę z ZUS. We wczesnym dzieciństwie chorował na polio i z tego tytułu jest coraz bardziej niesprawny. Udało mu się skończyć studia, pracował i nie korzystał z żadnych uprawnień dla niepełnosprawnych, choć niepełnosprawność zawsze była widoczna; poruszał się z pomocą kuli. Kilka lat temu był na komisji na ul Grzybowskiej (mieszkamy w Warszawie) i otrzymał orzeczenie o niepełnosprawności dzięki któremu w Straży Miejskiej otrzymał kartę parkingową. W ubiegły roku przeszedł na emeryturę. Z tytułu niepełnosprawności nie pobierał żadnych dodatków. Teraz stan mojego męża jest coraz gorszy tzn. coraz częściej musi korzystać z wózka inwalidzkiego, który posiada (był dofinansowany przez NFZ). Czy ja jako opiekująca się mężem mogę liczyć na jakieś świadczenia opiekuńcze ? Gdzie to się załatwia i czy jest to warunkowane dochodem.
W zasadzie mąż wypracował niezłą emeryturę i progi pomocy społecznej z pewnością przekroczmy.
W żadnym razie nie potrzebujemy od Państwa innej pomocy jak tylko informacji.
Będę wdzięczna za wskazówki.
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.