Pieczony prosiak Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Mojemu narzeczonemu marzy się właśnie taki pieczony w całości prosiak z jabłkiem w pysku. Pomyślałam sobie "czemu nie, skoro nie jadł nigdy takiego będzie miał okazję" smile
    Jak myślicie jak rozwiązać wtedy sprawę z drugim daniem? Podać jeszcze coś z drobiu czy zostawić samego prosiaka? smile Wtedy goście mieliby wybor drób czy prosiak.
    • brac drob tez
      nie wszyscy lubia prosiaka
      choc jak jest szczuply wink i dobrze przyrzadzony to pycha, jadlam na roczku u
      chrzesniaka-to mowilam ja ktora swinskie mieso przelknie w kotlecie schabowym wink
      --

      http://img.weddingcountdown.com/ticker/sbcdyyfvn54.png
      • Ja byłabym ostrożna z tym prosiakiem. Byłam na weselu, gdzie pieczony prosiak
        był nie do końca dopieczony. Oprócz świnki podałabym i drób. Nie każdy lubi i
        może jeść takie smakołyki.
        • Mozna podac takiego prosiaka jako kolejne danie, np. poznym wieczorem.

          U mnie w ten sposob bedzie podana pieczona w calosci szynka.
          --
          http://www.enceinte.com/F,mariage,2009-10-08,,,,,transparent,mois,frisefleurviolette,28,4,2010-07-10,006666.png
          • Na 2 weselach w eleganckich restauracjach podano pieczonego
            prosiaka. Wyglądało to OBRZYDLIWIE!! Takie malutkie, prosiątko, jak
            dzieciaczeksad Mało kto jadł, może dlatego, że podawano kilka razy
            dania gorące.
            • a schabowy na talerzu juz wyglada smakowicie? On tez byl kiedys prosiatkiem ...
              --
              http://www.enceinte.com/F,mariage,2009-10-08,,,,,transparent,mois,frisefleurviolette,28,4,2010-07-10,006666.png
              • chocoladette napisała:

                > a schabowy na talerzu juz wyglada smakowicie? On tez byl kiedys
                prosiatkiem ...

                Schabowy ma barwę "jadalną" - brązowo-rudo-złocistą, a prosiaczek
                jest ... różowy, jak żywy prosiaczek. I ma taką dziwną
                strukturę "niemięsa."
                • Szynka na kanapce tez jest rozowa tongue_out wybacz, ale rozwalilo mnie rozczulanie sie
                  nad biednym prosiaczkiem
                  --
                  http://www.enceinte.com/F,mariage,2009-10-08,,,,,transparent,mois,frisefleurviolette,28,4,2010-07-10,006666.png
                  • Pieczony prosiak może przypominać małe dzieciątko sad a my jesteśmy
                    tak zaprogramowani, aby wcinać mięso, ale raczej nie młode własnego
                    gatunku. Poza tym znam sporo osób, które nie zjedzą mięsa krwistego
                    czy w ogóle przypominającego zwierzę, z którego zostało pozyskane.
                    Może jest to i nieracjonalne, ale tacy ludzie są.

                    Ja np. mogę zjeść kurczę pieczone, ale nie lubię ryb szczerzących
                    ząbki i łypiących okiem, choć ryby często jadam i ze smakiem (zdając
                    sobie sprawę, że to martwe ciało zwierzęcia przecież).
    • Takiego prosiaczka jadlam podczas minionego sylwestra. Pycha byl i
      wszyscy sie zajadali do tego swietnie wyglada. Zawsze dobrze jak
      jest jakis wybor ale nie musi to byc wymog.
    • Widok pieczonego prosiaka zepsuł mi kiedyś humor na przyjęciu. Smak też
      był średni bo mdły, chociaż mięso rozpływało się w ustach.
      Ja bym była na nie.
    • Jako jedno z ciepłych dań jeszcze by uszedł. Na pierwszy ciepły posiłek dla
      gości - IMO nie. A już w ogóle podanie tylko prosiaka... trzeba mieć świadomość,
      że nie każdy takie mięso zje.
    • Dużo też zależy od tego na ile osób przewidujesz przyjęcie i jakiego prosiaka. Z
      tego co nam mówiła właścicielka sali prosię ok. 15 kg to max. na 60-70 osób.
      Dużo z wagi odchodzi przy krojeniu (głowa, kości - to sporo waży). Dlatego przy
      większej ilości gości jakieś dodatkowe mięso byłoby wskazane. Należałoby też
      ustalić z kierownikiem sali/kuchnią czy dadzą radę upiec prosię, czy np. do
      pieca wejdzie im tylko małe prosiątko.
    • jak jesteś pewna , ze do dobrze przygotują. Bylam na wselu, gdzie tylko pierwsze kawalki prosiaka byly znośne , te z głebszych partii prosiaka surowe.
      --
      ''Kobiety dochowują tajemnic, grupowo- po 20-30 osób''
    • moj N rowniez chce prosiaka ale ja sie waham nad nim albo udzcem
      (podobno lepszy!!!) tylko ze ja bede miala prosiaka lub udziec jako
      bodajze trzecie danie a nie glowne!!!
      co byscie proponowaly dziwczyny: prosiak czy udziec???
    • Jako dodatkowa atrakcja- czemu nie. Kto będzie chciał ten zje, kto nie to nie.
      Ale na główne danie- moim zdaniem odpada. Tu powinien być większy wybór mięs.
      Nie każdy lubi to samo.
      --
      Siła odśrodkowa jest siłą bezwładności. Oznacza to, że pojawia się ona tylko w
      układach nieinercjalnych i jest właściwie siłą pozorną - czyli nie jest
      powodowana konkretnym oddziaływaniem, ale wynika z ruchu samego układu odniesienia.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.