Dodaj do ulubionych

Pieczony prosiak

28.04.10, 15:56
Mojemu narzeczonemu marzy się właśnie taki pieczony w całości prosiak z jabłkiem w pysku. Pomyślałam sobie "czemu nie, skoro nie jadł nigdy takiego będzie miał okazję" smile
Jak myślicie jak rozwiązać wtedy sprawę z drugim daniem? Podać jeszcze coś z drobiu czy zostawić samego prosiaka? smile Wtedy goście mieliby wybor drób czy prosiak.
Edytor zaawansowany
  • 28.04.10, 16:02
    brac drob tez
    nie wszyscy lubia prosiaka
    choc jak jest szczuply wink i dobrze przyrzadzony to pycha, jadlam na roczku u
    chrzesniaka-to mowilam ja ktora swinskie mieso przelknie w kotlecie schabowym wink
    --

    http://img.weddingcountdown.com/ticker/sbcdyyfvn54.png
  • 28.04.10, 16:18
    Ja byłabym ostrożna z tym prosiakiem. Byłam na weselu, gdzie pieczony prosiak
    był nie do końca dopieczony. Oprócz świnki podałabym i drób. Nie każdy lubi i
    może jeść takie smakołyki.
  • 28.04.10, 17:06
    Mozna podac takiego prosiaka jako kolejne danie, np. poznym wieczorem.

    U mnie w ten sposob bedzie podana pieczona w calosci szynka.
    --
    http://www.enceinte.com/F,mariage,2009-10-08,,,,,transparent,mois,frisefleurviolette,28,4,2010-07-10,006666.png
  • 28.04.10, 17:21
    Na 2 weselach w eleganckich restauracjach podano pieczonego
    prosiaka. Wyglądało to OBRZYDLIWIE!! Takie malutkie, prosiątko, jak
    dzieciaczeksad Mało kto jadł, może dlatego, że podawano kilka razy
    dania gorące.
  • 28.04.10, 18:34
    a schabowy na talerzu juz wyglada smakowicie? On tez byl kiedys prosiatkiem ...
    --
    http://www.enceinte.com/F,mariage,2009-10-08,,,,,transparent,mois,frisefleurviolette,28,4,2010-07-10,006666.png
  • 28.04.10, 20:45
    chocoladette napisała:

    > a schabowy na talerzu juz wyglada smakowicie? On tez byl kiedys
    prosiatkiem ...

    Schabowy ma barwę "jadalną" - brązowo-rudo-złocistą, a prosiaczek
    jest ... różowy, jak żywy prosiaczek. I ma taką dziwną
    strukturę "niemięsa."
  • 29.04.10, 00:03
    Szynka na kanapce tez jest rozowa tongue_out wybacz, ale rozwalilo mnie rozczulanie sie
    nad biednym prosiaczkiem
    --
    http://www.enceinte.com/F,mariage,2009-10-08,,,,,transparent,mois,frisefleurviolette,28,4,2010-07-10,006666.png
  • 29.04.10, 13:14
    Pieczony prosiak może przypominać małe dzieciątko sad a my jesteśmy
    tak zaprogramowani, aby wcinać mięso, ale raczej nie młode własnego
    gatunku. Poza tym znam sporo osób, które nie zjedzą mięsa krwistego
    czy w ogóle przypominającego zwierzę, z którego zostało pozyskane.
    Może jest to i nieracjonalne, ale tacy ludzie są.

    Ja np. mogę zjeść kurczę pieczone, ale nie lubię ryb szczerzących
    ząbki i łypiących okiem, choć ryby często jadam i ze smakiem (zdając
    sobie sprawę, że to martwe ciało zwierzęcia przecież).
  • 28.04.10, 17:13
    Takiego prosiaczka jadlam podczas minionego sylwestra. Pycha byl i
    wszyscy sie zajadali do tego swietnie wyglada. Zawsze dobrze jak
    jest jakis wybor ale nie musi to byc wymog.
  • 28.04.10, 18:16
    Widok pieczonego prosiaka zepsuł mi kiedyś humor na przyjęciu. Smak też
    był średni bo mdły, chociaż mięso rozpływało się w ustach.
    Ja bym była na nie.
  • 28.04.10, 18:38
    Prosiak tak, drób taksmile
  • 28.04.10, 19:05
    Jako jedno z ciepłych dań jeszcze by uszedł. Na pierwszy ciepły posiłek dla
    gości - IMO nie. A już w ogóle podanie tylko prosiaka... trzeba mieć świadomość,
    że nie każdy takie mięso zje.
  • 28.04.10, 19:41
    Dużo też zależy od tego na ile osób przewidujesz przyjęcie i jakiego prosiaka. Z
    tego co nam mówiła właścicielka sali prosię ok. 15 kg to max. na 60-70 osób.
    Dużo z wagi odchodzi przy krojeniu (głowa, kości - to sporo waży). Dlatego przy
    większej ilości gości jakieś dodatkowe mięso byłoby wskazane. Należałoby też
    ustalić z kierownikiem sali/kuchnią czy dadzą radę upiec prosię, czy np. do
    pieca wejdzie im tylko małe prosiątko.
  • 28.04.10, 20:42
    Mój ojciec też miał takie wizje z pieczonym prosiakiem, ale kierownik sali mu
    jej wybił z głowy podając cenę samego prosięcia.
  • 28.04.10, 19:56
    jak jesteś pewna , ze do dobrze przygotują. Bylam na wselu, gdzie tylko pierwsze kawalki prosiaka byly znośne , te z głebszych partii prosiaka surowe.
    --
    ''Kobiety dochowują tajemnic, grupowo- po 20-30 osób''
  • 28.04.10, 20:04
    moj N rowniez chce prosiaka ale ja sie waham nad nim albo udzcem
    (podobno lepszy!!!) tylko ze ja bede miala prosiaka lub udziec jako
    bodajze trzecie danie a nie glowne!!!
    co byscie proponowaly dziwczyny: prosiak czy udziec???
  • 28.04.10, 20:19
    future_bride my mamy udziec jako jedno z gorących dań, jako gość prosiaka bym
    nie przełknęła. Czyli proponuje udziec smile
    --

    http://img.weddingcountdown.com/ticker/4xq30ca34zc5z.png
  • 28.04.10, 20:40
    mi tez wiecej osob poleca udziecsmilepewnie na to sie zdecydujesmile
  • 28.04.10, 20:18
    Jako dodatkowa atrakcja- czemu nie. Kto będzie chciał ten zje, kto nie to nie.
    Ale na główne danie- moim zdaniem odpada. Tu powinien być większy wybór mięs.
    Nie każdy lubi to samo.
    --
    Siła odśrodkowa jest siłą bezwładności. Oznacza to, że pojawia się ona tylko w
    układach nieinercjalnych i jest właściwie siłą pozorną - czyli nie jest
    powodowana konkretnym oddziaływaniem, ale wynika z ruchu samego układu odniesienia.
  • 28.04.10, 22:10
    Moj specjalista zdecydowanie poleca udziec, przede wszytskim ma wiecej miesa. wink
    --
    "Lord M. says, in many schools
    they give children the worst things to eat, and bad
    beer, to save expense ; told him Mamma admonished
    me for reading light books." ("The Girlhood of Queen Victoria"., 1839)
  • 28.04.10, 22:15
    Lviv cieszę się,że fachowiec wybrał to co my big_grin
    --

    http://img.weddingcountdown.com/ticker/4xq30ca34zc5z.png

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.