Dodaj do ulubionych

menu weselne

29.07.05, 13:19
Hej kobietki!
my wesele robimy sami więc musimy zdecydować się na dania, przystawki itp.
kucharka oczywiście jakieś propozyje wysówa, ale może coś poradzicie, zależy
mi na czym co zaskoczyłoby gości.Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • poziomka76 29.07.05, 13:21
    a w jakim miesiącu masz to wesele?
  • pontedi 29.07.05, 13:36
    10 września
  • poziomka76 29.07.05, 14:17
    We wrześniu może jeszcze być gorąco, więc przede wszystkim zastanów się czego
    lepiej nie podawać. Ja zrezygnowałabym z rozgrzewających zup (rosół!) i
    wszelkich galaret, "majonezowych" sałatek, tatara, jaj i innych łatwo psujących
    się produktów. Zamiast tego lżejsze przystawki, np. pomidory z mozzarellą i
    bazylią, wytrawne babeczki z przeróżnymi farszami (np. feta z czarnymi
    oliwkami, tuńczyk z kukurydzą, ser pleśniowy do smarowania z połówkami
    winogron), ryba po grecku, sałątka grecka, nadziewane papryczki, nadziewane
    małe pomidorki itd, itp. Poszukaj w internecie stron restauracji i poszperaj w
    ich menu. Powodzenia!
  • polcia-kapelusik 29.07.05, 13:32
    na stornach niektorych restauracji sa podane propozycje menu np.villa foksal-
    moze tam cos znajdziesz
  • rysek 29.07.05, 14:10
    Dania serwowane:
    Zupy:

    Bulion z kołdunami
    barszcz czerwony z pasztecikiem
    Dania główne

    Filet z indyka panierowany w płatkach kukurydzianych, sos brzoskwiniowy,
    warzywa gotowane, noisety, surówka
    Schab w sosie staropolskim, kopytka, warzywa gotowane, zestaw surówek
    Szaszłyki z ryżem

    Deser:
    naleśniki nadziewane orzechami z lodami waniliowymi
    Tort owocowo śmietanowy

    Dania zimne

    łosoś wędzony
    ryba faszerowana
    rolmopsy śledziowe
    talerz serów
    sery pleśniowe ???? Brie camembert
    1/2 jajka z szynką na sałatce jarzynowej
    terina z szynki i sera
    pasztet z kurczaka z orzechami
    kaczka faszerowana
    schab w galarecie
    rolada cielęca z grzybami
    indyk w maladze
    polędwica drobiowa
    różki z szynki
    kabanosy
    szynka wędzona
    schab pieczony
    boczek pieczony
    sałatka z szynki, sera z piecarkami
    sałatka z kurczaka z ananasem, majonezem i sosem curry
    sałatka feta
    papryka marynowana
    pieczarki marynowane
    ogórek małosolny
    ogórki
    pomidory
    sosy (tatarski, chrzanowy, cumberland)
    pieczywo, masło

    --
    tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;42;116/st/20050820/e/Weeding/k/1781/eve
    nt.png"></a
  • monjan 29.07.05, 14:14
    hmm jakie pyszności...aż się rozmarzyłam
    zaproś mnie na wesele!!obiecuję, że będę sie ładnie usmiechać, cały czas ładnie
    tańczyc, pomagać Ci z suknia i welonem i wcale nie marudzićsmile nie ubiore sie tez
    ani an czarno ani na bialo i nie bede wygladac ladniej od Panny Młodej!!mnie
    zaproś, mnie!!!wink)))))

    ps. żart oczywiście, taki malutki
    ale jedzonko masz super
  • viinga 29.07.05, 14:19
    My tez robilismy sami i u nas było tak:
    pierwsze danie- rosołek
    drugie- schab ze sliwakmi i morelami, kotlet z pieczarkami, pieczeń, indyk z
    ananasem, udko, kieszń z piersi kurczaka, jakies zawijaczki jeszcze były- do
    wyboru ile kto chciał do tego surówki do wyboru i młode ziemniaczki
    drugie ciepłe danie to krokiet z szynka i żółtym serem z barszczykiem
    trzecie to pieczeń staropolska z kluskami sląskimi
    czwarte -zupa bogracz
    piąte- gulasz meksykański
    zimne przekaski- trzy sałatki z selera, grecka i jeszcze jakas tam, schab w
    galarecie, śledziki, wędliny wiejskie i takie zwykłe, galareta i więcej nie
    pamiętam
  • greta18 29.07.05, 14:42
    A moze z naszego coś wybierzesz:


    MENU SERWOWANE PRZEZ KELNERÓW
    Sałatka „szopska” z jajkiem przepiórczym i serem Oscypek doprawiona lekką
    emulsją z jogurtu i oleju z pestek dyni
    ***
    Aromatyczna, kremowa zupa z pomidorów podana z serkiem Mascarpone
    doprawiona bazylią i grzankami
    ***
    Pieczone medaliony łososia z kremowym sosem ziołowym z szafranem podane z
    ziemniakami z koperkiem

    BUFET
    Kompozycja świeżych warzyw podana z wybranymi sosami
    (cherry pomidorki, ogórek, kalafior, rzodkiewka, seler naciowy, świeża papryka)
    Sałatka z pomidorów i sera Mozzarella aromatyzowana emulsją bazyliową
    Sałatka z grilowanego kurczaka serwowana z sosem słodko-kwaśnym
    Schab „po warszawsku” z sałatką Remulad
    Plastry pieczonego indyka z sosem z tuńczyka w stylu „Vitello tonnato”
    Wybór wędlin i pasztetów, kiełbas i mięs pieczonych
    Roladki z pangi i ryba wędzona podana na sałatce Ravigot
    Marynowane grzyby
    Świeże pieczywo

    Sosy
    Tatarski, ćwikła, Aioli, bazyliowy, oliwa z oliwek, sok cytrynowy

    Gorące Dania
    Cielęcina Pojarski z kremowowo-pikantnym sosem
    Smażony Diabeł morski w aromacie szynki Chrobry podany na sosie grzybowym
    doprawionym aromatem z trawy żubrowej
    Maślane kluski śląskie
    Aromatyczne warzywa duszone z pomidorami i kompozycją ziół
    Fasolka szparagowa

    Desery
    Owocowe tarty z kremem
    Aromatyczne truskawki z sosami
    Ciastko czekoladowe o smaku waniliowym
    Pieczona szarlotka w osnowie cynamonu
    Sernik z bakaliami
    Sałatka owocowa


    --
    tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10716;122/st/20050827/e/Wedding/dt/7/k/eacb/event.png
  • literka_m 29.07.05, 14:46
    bylem ostatnio na kilku weselach i powiem jedno. NIKT NIE JE zadnych zimnych
    przekasek zwlaszcza, jesli co 2-3 godziny "wjezdza" na stol gorace (duze) danie.
    Szkoda szykowac te wszystkie duperele od salatek poczawszy na koreczkach i
    nadziewanych babeczkach skonczywszy, bo czasy WIELKIEGO ZARCIA juz minely.
    Wszystko schnie na stole.
  • rysek 29.07.05, 14:52
    Kurcze super bardzo mi się podob to twoje menu,
    Ja powiem szczerze bałam się za bardzo szaleć, o większość gości jest raczej
    tradycjonalistami polskiej kuchni, ale nie chcieliśmy tez schabowego z
    frytkami. Staraliśmy się znaleźć równowagę. Obawialiśmyy się sytuacji gdzie
    będzie za dużo nazwijmy to"nowości" i goście bali by się próbować ich a wtedy
    wyszli by głodni, a Polak głodny = zły (to taki żart)
    --
    tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;42;116/st/20050820/e/Weeding/k/1781/eve
    nt.png"></a
  • monjan 29.07.05, 15:00
    mnie zaproś!mnie! bedę grzeczna (patrz:odp a rysek)
    kurcze, mam nadzieje ze mi sie tylko Wasze terminy nie pokryją smile

    hmmm pyszne jedzonko
    nie katujcie tak..siedze w pracy o pustym zołądku a wy mi takie rzeczy piszecie...
  • monjan 29.07.05, 15:01
    to było oczywiscie do Grety
  • greta18 29.07.05, 15:10
    Hi, hi, wiem coś o tym, tyz dziś jestem bez lunchu smile

    My tez nie chcieliśmy schabowego i bigosu (mimo ze bardzo lubimy te potrawy),
    ale z drugiej strony chcieliśmy połaczyc tradycję z lekkością śródziemnomorską.

    Nie ukrywam, ze mi było łatwo coś fajnego stworzyć, bo z racji mojego zawodu
    często mam do czynienia z układaniem menu, wiec zajęło nam to po prostu ... 1
    wieczór.

    Mam tylko nadzieję, że Gosciom spodoba sie to nie-tradycyjne menu (i sposób
    podawania), bo smaku i jakości jestem na 250% pewna.


    --
    tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10716;122/st/20050827/e/Wedding/dt/7/k/eacb/event.png
  • pablos11 29.07.05, 15:22
    Menu rewelacja.

    Mam jednak pytanie czy lepiej jest dawać gościom ciepłe dania na talerzach
    kiedy każdy dostaje swoja porcję i nie musza się bic o kilka kotletów
    schabowych z półmisków bo akurat np. nikt nie lubi cielęciny, .. czy jednak
    lepiej dawać na półmiskach i każdy sobie wybiera co chce ale wtedy może komus
    zabraknąc
  • sniezka1 29.07.05, 15:33
    Rysek,
    ja jestem jeszcze mocno początkujaca w temacie bo ślub i obiad weselny dopiero
    w przyszłym roku, ale oświeć mnie proszę.
    Ja też planuję podawać gościom dania obiadowe od razu na talerzach, ale nie
    wiem ile powinno być zimnych potraw. Załóżmy, ze będzie 50 osób i 10 rodzajów
    zakąsek. Ile porcji każdej zakąski zamawiać? Lada dzień mam się umawiać z
    właścicielem restauracji, a nie chcę, zeby mnie za mocno naciągnął.
    Aha, dodam tylko, że to nie będzie normalne wesele, tzn. impreza potrwa max. 5
    godzin.
    Dziękiiiiii
  • zagep 29.07.05, 15:43
    Ja mam ślub 20.08 i menu ustalamy teraz, bo z tak dużym wyprzedzeniem ciężko
    jest ustalić ceny żywności, np. będzie straszie padać i warzywa mogą być
    droższe. Menu dajemy teraz bo teraz można oszacowaćile to bedzie kosztować.
    Wstępnie umówiliśmy się na 200 zł od osoby ale będziemy to korygować.
    Na imprezę 5 godzinną: na początek dałabym jakąś zupę, potem 2 danie i deser. w
    (takie dania są liczone od tależyka) na półmiskach jakieś wędliny, sery,sałatki
    (2 rodzaje) ważywa i owoce. Potem po 2,5 godzinie od początku, tort. Pod koniec
    coś na ciepło strogonow może leczo (lub coś w tym stylu)
  • rysek 29.07.05, 15:50
    Ja też 20 sierpnia smile))))
    Uważam że 3 dania na ciepło w zupełności wystarczą na przyjęcie 5 h. Zupa na
    początek może krem z pieczarek, na drugie np. Schab z brzoskwinią w sosie z
    ziemniakami i surówką. Na koniec może barszcz z krokietami? Wędlina sery,
    sałatki.
    Podpytaj w resauracji o menu komunijne (zazwyczaj imprezy trwają około 5 h)
    będziesz mogła porównać czy cie nie chcą oszukać (Pare razy spotkałam się z
    sytuacja gdy ktoś usłyszał "na ślub" to cena rosła). My menu też teraz dajemy
    do restauracji.
    --
    tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;42;116/st/20050820/e/Weeding/k/1781/eve
    nt.png"></a
  • greta18 29.07.05, 15:55
    > menu ustalamy teraz, bo z tak dużym wyprzedzeniem ciężko
    > jest ustalić ceny żywności, np. będzie straszie padać i warzywa mogą być
    > droższe.

    ???
    Jestem w szoku! Z tego co wiem, to restauracja powinna od poczatku podać Ci
    cenę za menu i to nie około tylko na 100%! Jest to ich ryzyko handlowe! Moga
    Ci zasugrowac, ze np. jak chcesz danie ze szparagów, to oni odradzają, bo w
    sierpniu nie ma sezonu na szparagi, wiec bedzie to drogo.

    Naprawdę dziwna sytuacja.
    --
    tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10716;122/st/20050827/e/Wedding/dt/7/k/eacb/event.png
  • greta18 29.07.05, 15:38
    Jeśli ja miałabym wybierać i radzić, to oczywiscie dla każdego na talerzu. Moim
    zdaniem półmiski dań sprawdzają sie tylko, jesli sa to "drobne" przekaski, czy
    wędliny.
    Oczywiscie trzebaby zadbać, aby tych goracych nie było za dużo i za często
    podawanych.
    Oczywiscie to moje zdanie, ale tak zawsze radzę moim klientom.

    Greta.

    --
    tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10716;122/st/20050827/e/Wedding/dt/7/k/eacb/event.png
  • monjan 29.07.05, 15:52
    nie moge czytac tego watku...
    jest tak smakowity a ja taka glona!!bezlitosne kobiety...
  • literka_m 29.07.05, 16:53
    > Jeśli ja miałabym wybierać i radzić, to oczywiscie dla każdego na talerzu.

    a ja wole na polmisku. osobiscie wole, zeby z 4 dostepnych mias jednego dla
    mnie zabraklo (bo nadal mam wybor) niz zeby zadecydowali za mnie co mam jesc.
  • pablos11 01.08.05, 12:11
    Też tak myslę lepije na półmisku tylko wtedy trzeba dać trochę więcej
    wszytskiego żeby np. starczyło dla wszytskich ziemniaków nie mówiąc juz o
    mięsie (sic)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka