Dodaj do ulubionych

Nasz chleb powszedni

21.12.09, 12:06
"W żadnym wypadku nie powinniśmy wyrzucać ptakom chleba. Jest w nim groźna dla
nich sól i różnego rodzaju konserwanty."

<b>Gdzie zatem w Lublinie można kupić zdrowy chleb?</b>
Edytor zaawansowany
  • Gość: mieszkaniec LU IP: *.chello.pl 21.12.09, 15:41
    A kto powiedział, że chleb ma być zdrowy?
    http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090321/BLOG01/718061979
  • papla3 23.12.09, 19:05
    To też nie jest takie proste.
    Gdzie można zaopatrzyć się w dobrą mąkę żytnią?
  • Gość: mieszkaniec LU IP: *.chello.pl 23.12.09, 21:06
    Na targu przy ul. Krańcowej. Wszyscy tam kupują. Ja też.
  • Gość: hm... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.09, 22:10
    Na targu przy Krancowej kupujesz wyroby chlebopodobne i tyle! Znasz
    ich sklad? Nie! Wiesz, ze to jest chleb, ze ma 1/5 kg, ze piekarnia
    z Marysina albo innego Wandzina. I tyle!

    Ja np. bardzo lubie chleb ze 'Spolem' - ciemny chleb ze wsi i
    jasny chleb pasterski.Smakowo mi odpowiadaja, daja sie
    cieniutko kroic, nie schna (taki chleb 1/2 kg zjadam zwykle w ciagu
    tygodnia), nie plesnieja, nie krusza sie pod nozem - jednym slowem
    najprawdziwszy chleb!

    To przekonanie skonczylo sie, gdy kiedys wreszcie zainteresowal mnie
    sklad, podany na opakowaniu chleba (opasce). No dobrze, maka jest,
    pszenna i zytnia pytlowa. Ale oprocz tego: gluten pszenny
    (poprawia zla jakosc maki pszennej, sluzy do produkcji karmy dla
    zwierzat), stabilizator guma guar (czysta chemia - E412),
    emulgator E472e
    ( mono i dwuglicerydy kwasow tluszczowych
    estryfikowane kwasem acetylo- lub dwuacetylowinowym, syntetyczne
    emulgatory, dodawane do maki), fosforan wapnia (chemia),
    kwas askorbinowy
    (organiczny związek chemiczny, pochodna glukozy
    o wzorze sumarycznym C6H8O6 - chemia), enzymy - brak
    informacji jakie!!, kwas octowy ( związek organiczny z grupy
    kwasów karboksylowych o wzorze CH3COOH, w technice grzewczej do
    usuwania kamienia kotlowego - chemia!).

    Ufff... wystarczy? 'Spolem' jest uczciwe, bo podaje sklad, wiesz co
    jesz w chlebie z targowiska na Krancowej???
  • nabucco1954-54 24.12.09, 11:39
    po gruntownym przebadaniu pacjenta lekarz mówi:
    - no, palenie to pan musisz rzucić
    - panie doktorze, nie palę już 8 lat
    - wie pan, w pańskiej sytuacji to i z alkoholem bardzo ostrożnie....
    - doktorze, smak alkoholu już dawno zapomniałem
    - w takim razie ostatnia rzecz: sex, figle z kobietami są też dla wielkim
    zagrożeniem...
    - panie doktorze, żona mnie rzuciła, kochanki nie mam, na dziwki nie chodzę....
    - Panie? - pyta zdziwiony konował. To po cholerę ja mam panu ten marny żywot
    przedłużać?

    Zawsze możesz sobie upiec chlebek wg starych receptur w domu, tylko czy bedzie
    ci się chciało? Uparłeś(aś) się żeby umrzeć "na starość"?
    Wesołych Świat.
    Bosman.
  • tajnos.agentos 24.12.09, 12:20
    Gluten - zawierają go ziarna wszystkich zbóż. Czasem dodaje się go w
    postaci czystej, by poprawić włąściwości ciasta (lepkość itd.).
    Guma guar - naturalna lub syntetyczna, dodawana jako zagęszczacz.
    Fosforan wapnia - najczęściej pochodzi z mączki kostnej.
    Kwas askorbinowy - inaczej mówiąc witamina C. jest todawany do
    bardzo wielu środków spożywczych jako przeciwutleniacz.
    Enzymy - najczęściej pochodzą z tak zwanych polepszaczy, czli
    dodatków poprawiających pulchność pieczywa (także skracajacych jego
    trwałość), zwykle są to enzymy rozkładające zawarte w ziarnie zbóż
    włókno.
    Kwas octowy - główny składnik tak zwanego ostu (jest to 6 - 10%
    roztwór kwasu octowego). Jest dodawany jako zakwaszacz i otrzymywany
    z alkoholu, poddzwanego działaniu pewnych szczepów bakterii lub
    syntetycznie.
    --
    pepepe.pl/
  • tajnos.agentos 24.12.09, 12:23
    Oczywiście, nie ostu, tylko octu. Tradycyjne pieczywo - z mąki i na
    zakwasie niestety zanika. Produkują jejeszcze małe, lokalne
    piekarnie - najczęściej "geesowskie". Wszyscy inni idą na łatwiznę -
    czyli jak w kapitaliźmie: maksymalny zysk minimalnym kosztem.
    --
    pepepe.pl/
  • Gość: bosman IP: *.centertel.pl 24.12.09, 11:46
    co do chlebka ładuje Pan Kuźmiuk. Wiem jedno: od niego chleb (i nie tylko) jest
    pyszny, trwały, pachnący, nie przeczyszcza łagodnie bez przerywania snu. To po
    kiego grzyba mam sobie zawracać głowę jego składem? Mam jeść inny syf który nie
    będzie miał odpowiadającego mi smaku i też nie będę wiedział co zawiera?
    Przecież prawdy nikt nie powie.
    Ostatnio w Kazimierzu kupiłem chleb razowy od górali. Miało być cudo. I co? i
    jajco! Na drugi dzień wykruszył się jak by był z trocin.
  • Gość: fifi IP: 83.238.139.* 28.12.09, 09:12
    Moim zdaniem najlepszy chleb pieką w Ludwinowie w starej piekarni GS w piecach
    opalanych drewnem. Niestety chyba niedostępny w Lublinie.

    W Lublinie niedawno odkryłam budkę z pieczywem z Werbkowic. Jest przy ulicy
    Ułanów jak jedzie się skrótem od Monte Casino do Tesco. Razowiec pyszny.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka