Gazeta.pl   Forum   Turystyka   Świat:   Egipt   Re: Na co zwracać uwagę kupując sprzęt do s...

Re: Na co zwracać uwagę kupując sprzęt do snurkow

Autor: mjaszczur 06.11.09, 14:42
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Nie polecam kupowania sprzętu do snurka przez internet(szczególnie maski) , trzeba przymierzyć . Maskę dołożyć do twarzy , wyciągnąć powietrze nosem , a następnie próbować ją oderwać . Jeśli odeszła lekko to powtarzamy czynność z następnym modelem . Jeśli przy próbie oderwania jej od twarzy oczy chciały "opuścić oczodoły" - znalazłeś/aś swój model. Każda twarz ma inny kształt i trzeba szukać odpowiedniego modelu dla siebie.
Jeśli chodzi o fajki , dla dziesięciolatka (ale i dla dorosłych) proponuję fajkę suchą - jest to fajka ze specjalnym zaworkiem u góry , który po zanurzeniu w wodzie zamyka się , a po wynurzeniu otwiera i można oddychać bez wydmuchiwania powietrza . Jest to dobre na tyle ,że z fajką w ustach można nurkować i przebywać pod wodą na tyle długo ,że po wynurzeniu nie potrzebujemy mieć w płucach powietrza na wypchnięcie wody z fajki . Używałem fajkę tradycyjną , a teraz mam suchą i różnica jest znacząca .
Płetwy mają pasować i tyle. Dziesięciolatkowi będą pomocne jak dorosłemu , lecz nie kupujmy dziecku płetw kaloszowych tyko regulowane . Dzieciaki rosną i kaloszowe płetwy wyrzucimy po jednym sezonie. Takie regulowane wystarczą mu pewnie na wda sezony (nie więcej) dlatego też nie przesadzajmy z jakością i ceną. Jeśli sprzedawca zacznie się wymądrzać na temat kształtu, ciągu , kątów itp. znaczy jedno - chce Wam wcisnąć coś drogiego .
Specjalnie nie wymieniam nazw firm i sklepów ,aby nie być posądzonym o reklamę , albo o handel w/w towarem (pewnych ludzi na tym forum nie brakuje). Chciałem być pomocny i nie mam na celu korzyści .
Dodam tylko ,że sucha fajka kosztuje około 100 zł. i wystarcza na wiele lat . Maska również na długo lecz twarz dziecka może zmienić kształt i kiedyś zacznie przeciekać lub upijać. Dobre maski zaczynają się od 100zł. Płetwy dla dzieciaka proponuję kupić najtańsze z regulowanym paskiem .
Pozdrawiam .
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Polecamy:

Top 10 miast w Europie, które warto odwiedzić

Tam trzeba pojechać chociaż raz w życiu!

Najbardziej imprezowe rajskie wyspy świata

Wycieczki po nocnych klubach, imprezy na plaży do białego rana...

Top 10. Najseksowniejsze miasta świata

Miasta zmysłowe i pełne atrakcji, w których można przeżyć najgorętszą przygodę życia.

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.