Dodaj do ulubionych

Kuchnia egipska :)

25.06.04, 23:41
Kiedy wczoraj wieczorem "katowałam się" kulinarnymi wspomnieniami z
Aleksandrii opisując m.in. naszą wizytę w najlepszej restauracji jaką
ostatnio odwiedziłam, pomyślałam sobie, że przyda się wątek, w którym możemy
dzielić się przepisami lub linkami związanymi z kuchnią egipską.
Cały czas mam przed oczami te wszystkie pasty i sosy na stole w
aleksandryjskiej Balbaa Village , zatem proszę bardzo :

BABA GANOUJ, czyli DIP Z BAKŁAŻANA
Na 250 ml sosu:
2 bakłażany
3 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki tahini (pasta z rozgniecionych ziaren sezamu - podobno dostępna w
supermarketach)
2 łyżki oliwy z oliwek

Przekrojone wzdłuż bakłażany posolić i odstawić na 15 min.., opłukac i
osuszyć.
Piec w piekarniku w temp. 180 C przez ok. 30 min aż zmiękną (lub grillować).
Obrać ze skórki.
Zmiksować z posostałymi składnikami na gładka masę. Podawać z pitą.


Heh, tylko skąd ja wezmę TAKĄ pitę, jaką mieli w Aleksandrii ?

I jeszcze :
www.arabicslice.com/main.html
baheyeldin.com/be/kh/food.phtml
www.1try.com/recipes_e/Egyptian_Cuisine.html
www.geocities.com/moza27/files/intro.html
--
www.pbase.com/corrina
Edytor zaawansowany
  • corrina_f1 25.06.04, 23:45
    No i mam jeszcze do Was ogromną prośbę.
    Będąc w Egipcie, rozmawiając z tubylcami proście koniecznie o przepisy i
    rozmawiajcie o tajnikach kuchni !! A potem dzielcie się tym na forum.
    Nic tak dobrze nie oddaje ducha kraju, jak jego kuchnia (i muzyka;).
    Jakby co, to moim ukochanym od 3 lat programem są oczywiście .. "Podróże
    kulinarne" :)))

    pzdr
    Kasia
    --
    www.pbase.com/corrina
  • milu13 26.06.04, 00:28
    ach kasilulko ty mojaz ,te twoje baklazany to niebo w gebie ach kiedy mnie na
    nie zaprosisz
  • milu13 26.06.04, 00:41
    kasiulko kto wymazal moj post czy to ty masz cos z tym wspolnego,nie pracujesz
    chyba jako admin a fe
  • corrina_f1 26.06.04, 12:41
    A już myślałam, że cię kosmici porwali....
    Dziś jadę na grilla, będzie bakłażan, wpadasz ?

    --
    www.pbase.com/corrina
  • Gość: twardowski IP: *.ssss.gouv.qc.ca 26.06.04, 18:14
    a ja moge wpasc,tez cie lubie nie tylko chris i milu
  • corrina_f1 26.06.04, 22:21
    Serio nikt nie ma nic do powiedzenia na temat egipskiej kuchni ?
    Może podzielilibyście się chociaż informacjami o tym, co najbardziej smakowało ?

    Kwestie sympatii załatwia się chyba na forum towarzyskie ?
    Ale ja tam nawet nie zaglądam :P

    pzdr
    Kasia
    --
    www.pbase.com/corrina
  • aicha_fr 27.06.04, 09:01
    Kasiu przypomniałaś mi te wszystkie cudowne smaki i aromaty... Muszę się
    przyznać, że od pierwszego dnia pokochałam Egipcjan za ich tysiące dań z
    bakłażana, którego uwielbiam. Nie mam gotowych przepisów, ale niektóre
    podpatrzone pomysły wykorzystuję w swoich eksperymentach kulinarnych.
    A tak na marginesie informacja, która może się komuś przydać: jestem vege i w
    trakcie rejsu po Nilu, kiedy serwowane są czasem gotowe dania (a nie szwedzki
    stół), ja po jednej rozmowie z szefem restauracji dostawałam własne,
    komponowane menu. Jako jedyna z całej wycieczki. Bez problemu i z uśmiechem.
    Ależ było pysznie ;))
  • corrina_f1 03.07.04, 21:53

    touregypt.net/recipes/
    Na tej stronce jest trochę przepisów (english), i znów mi się zachciało po
    egipsku zjeść !!
    Heh, przynajmniej jutro sobie pojem po grecku, idziemy na finał ME do Zorby
    (knajpa w stolicy prowadzona przez Greka), zawsze to trochę podobne do
    egipskiego ;))

    pzdr
    Kasia
    --
    www.pbase.com/corrina
  • milu13 03.07.04, 22:09
    mam takie marzenie,kolacja przy dzwiekach arabskiej muzyki,z widokiem na
    piramidy a obok ona moja ukochana dziewczyna......moze kiedys mimo ze dziela
    nas teraz morza i gory no i to przyziemne zycie,te obowiazki itp..to tak jak ta
    piosenka niemena ,wiesz dziewczyno ze o tobie mysle,pisz czesciej na tym
    forum,zwlaszcza to cairo story
  • pc_maniac 03.07.04, 22:14
    Z moim zetknięciem z kuchnią egipską jest pewnien drobny problem, nie pamiętam
    ani jednej nazwy potrawy.

    Tutaj muszę złożyć wielkie podziękowanie dla Saida (męża Ani), który osobiście
    stał przy szefie kuchni i instruował go co i jak ma przyrządzić.
    Tam dopiero, dzięki Saidowi miałem niesamowitą okazję rozkoszować się
    kulinarnymi smakowitościami kuchni Egipskiej - I POWIEM WAM, że to co jecie w
    hotelach, to badziew, którym raczą turystów, obawiając się, że nie smakowałaby
    im egipska kuchnia, która oferuje tak bogaty bukiet smaków, że możnaby ją
    porównać jedynie z kuchnią chińską.

    DZIĘKUJĘ CI SAID za możliwość rozkoszowania się takimi specjałami.
    --
    EGIPT-HOTELE (opinie turystów)
  • aicha_fr 05.07.04, 08:50
    btw: falafel to mi za dobrze nie wychodzi... pewnie po prostu talentu za mało,
    pewnie klimat nie ten i brakuje wszystkiego co jest tylko w Egipcie, ale bardzo
    bym chciała choć odrobinę zbliżyć się do ideału. Może ktoś poda dobry przepis
    sprawdzony w warunkach europejskich?
  • corrina_f1 28.09.04, 15:29
    Ostatnio mam strasznego smaka na egyptian food, pomyślałam, że podrzucę temat,
    może ktoś przywiózł coś ciekawego, czym mógłby się podzielić ? (oczywiście
    przepisy ;)

    pzdr
    Kasia

    --
    Zdjęcia
    Egipt 2004
    Cairo Story
  • marieia 28.09.04, 15:34
    niestety nie moge sie podzielic przepisami kuchni egipskiej za to karaibska
    znam doskonale mieszkalam tam jakis czas i b czesto tam wracam... juz bym
    chchial tam wrocic ale nic z tego los nade mna czuwa :(
    M
  • Gość: eva2412 IP: *.renicom.pl / *.renicom.pl 29.09.04, 15:51
    Czy możecie mi powiedzieć co to jest zaatar?
    Miała to być przyprawa typowo beduińska. Ktoś nawet podawał przepis na grzanki
    z zaatarem. Już mi ciekła ślinka, ale w jak chciałam ją kupić to w jednym
    sklepie twierdzono,że to imbir, w drugim tymianek, w kolejnym oregano. Więc
    zrezygnowałam, ale teraz mam okazję "sprowadzenia" jej. Dzięki za ewentualne
    informacje.
  • egipcjanka15 30.09.04, 11:04
    Za'tar to wlasciwie tymianek, z tym, ze ten tutejszy ma inny, intensywniejszy
    aromat (jak i mieta). Ale ta sama nazwa okresla sie mieszanke przyprawowa
    zlozana z tymianku z dodatkiem oregano i ziarenek sezamu. Faktycznie na grzanki
    swietnie sie nadaje, a beduini jedza to maczajac chleb (placki) w oliwie i
    nastepnie w za'tarze.
  • Gość: eva2412 IP: 62.233.189.* 30.09.04, 16:48
    Dzieki za informację.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Booking.com
Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.