Gazeta.pl   Forum   Regionalne   Łódzkie   Łódź   Łódź   Re: Ogłaszam konkurs na promowani...

Re: Ogłaszam konkurs na promowanie demokracji :-)

Autor: miejskie_narty 22.11.09, 12:00
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Owszem, mam określone poglądy, którym tutaj dawałem nieraz wyraz.
Jednak uwierz mi - bo rzeczywiście nie mam innej możliwości przekonania nikogo, jak tylko odwoływać się do wiary w moje intencje - gdyby w jakiejś alternatywnej rzeczywistości była sytuacja odwrotna, czyli prawicowe ugrupowanie zorganizowało akcję zbierania podpisów, by uprawomocnić referendum w celu odwołania lewicowego, a przy tym kontrowersyjnego i w ocenie wielu łodzian niedobrego (nawet jeśli najlepszego z kilku ostatnich) prezydenta, to miałbym takie same zdanie.
Referendum to nie jest "odwrócenie wyroków" demokracji. To narzędzie o takiej samej ważności jak wybory, wpisane w ten sam - ułomny, ale jednak obowiązujący - system. Nie mam zamiaru bronić tutaj demokracji. Nie chce mi się przywoływać utartych o niej frazesów. Po prostu stoję na stanowisku, że skoro się z grubsza godzę się na taki system - biorąc udział w wyborach, płacąc podatki itd - to wykorzystuję narzędzia, które są pod ręką. Nawet jeśli bezpośrednio dostarczyło mi ich ugrupowanie, z którym nie jest mi po drodze.
Doprawdy nie rozumiem zacietrzewienia ludzi, którzy uważają, że skoro to jest inicjatywa SLD, to jest z gruntu zła. Być może intencje SLD nie pokrywają się z intencjami ludzi składającymi podpisy pod wnioskiem i biorącymi później udział w referendum, ale to nie znaczy, że samo referendum jest przez to jakieś gorsze. To jest takie samo referendum, jak gdyby zorganizowało je PiS czy Samoobrona. Najprawdopodobniej później (jeśli Kropa zostanie odwołany) SLD będzie chciało przekuć to na swój sukces w kampanii wyborczej i pewnie przez to jego szanse będą trochę lepsze niż gdyby nie było referendum. Ale to jest rzeczywistość, okoliczności i sytuacja KAMPANII WYBORCZEJ. Utożsamianie referendum z późniejszymi wyborami jest błędem. Owszem drugie może być konsekwencją pierwszego, ale w REFERENDUM nie chodzi o wyrażenie poparcia dla SLD. Chodzi o wyrażenie braku zaufania dla KROPIWNICKIEGO. Nie ma automatu, który sprawia, że kto przeciwko Kropie, ten za SLD. Wszyscy, którzy próbują stworzyć taką opozycję (np. patrz dzisiejszy post Brekeke) z samym Kropiwnickim na czele, kłamią. Oczywiście realia kampanii wyborczej być może później potwierdzą taką sytuację - lecz dziś jest to czysta spekulacja i gra polityczna obliczona na obronę Kropy. (A samo twierdzenie, że za odwołaniem prezydenta stoją wyłącznie komuniści, to obrażanie łodzian). REFERENDUM jest tylko o Kropiwnickim, nie o SLD. SLD stał się jedynie akuszerem tej sytuacji, inne ugrupowania najwyraźniej nie czuły nastrojów społecznych w Łodzi i nie wykorzystały okazji. Zresztą to nieistotne.
A to czy Ty jesteś za demokracją, czy nie, to już osobna kwestia. Jednak żyjesz w niej, korzystasz z jej przywilejów i respektujesz, jak mniemam, nawet jeśli niechętnie, jej wymogi. A praktycznym skutkiem nie wzięcia udziału w wyborach jest bierne wspomożenie jednej ze stron. I nawet rozumiem myślenie: po zadawać sobie wysiłek i iść, skoro mojego kandydata "poprę" nie idąc. Jeśli jest to świadome działanie(o co w Twoim wypadki jestem spokojny). Jednak w takim przypadku, to też jakieś skorzystanie - uważam, że trochę gorsze jakościowo, bo jednak mniej pewne i bardziej podatne na późniejsze manipulacje interpretacyjne - z narzędzi demokracji. Nie wspominając już o tym, że akurat w przypadku referendum, gdzie próg ustawiony jest wysoko, absencja jest zdecydowanie na rękę Kropiwnickiemu.
Zresztą pomysł konkursu przyszedł mi do głowy, gdy zobaczyłem w telewizji Tomaszewskiego uskuteczniającego agitację, jaką i Ty tu poniekąd przedstawiłeś. Że to referendum to żadna demokracja, to hucpa SLD i marnowanie pieniędzy. I to jest dopiero manipulacja, która mnie wkurza niezależnie od sympatii czy jej braku dla wiceprezydenta. Nie zgadzam się, żeby samorządowiec agitował przeciwko samorządności. Więc namawiam: idźcie na referendum, skorzystajcie z możliwości wyrażenia swojej woli, bo jeśli pozostaniecie obojętni, to wasza obojętność zostanie wykorzystana jako wyraz poparcia dla urzędującego prezydenta. Weźcie sprawy w swoje ręce, a nie zostawiajcie je w rękach polityków, czy to z SLD. Głosujcie za Kropiwnickim bądź przeciw Kropiwnickiemu, nic mi do tego. Głosujcie!

Kubek czeka:-)

Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.