• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Jak gotować jajka, żeby łatwo się obierały?

  • 12 lat temu
    Połowa jajka odchodzi mi razem ze skorupą. Solę wodę i chłodzę jajka zaraz po
    ugotowaniu, bo słyszałam, że to pomaga, ale to jakaś plotka była...
    Czekam na Wasze porady i z góry dzięki ;)

    --
    Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli.
    Albert Schweitzer

    Pozdrawiam, Magia :)
    Edytor zaawansowany
    • Gość: gosc IP: *.home.cgocable.net 12 lat temu
      Dobrze robisz , tylko po wlozeniu do zimnej wody trzeba stluc skorupke ( nie
      cala dokladnie , wystarczy ze peknie ).
    • Gość: jagababa IP: 195.117.96.* 12 lat temu
      kupiBam w sklepie lidl naczyDko do gotowania jaj w mikrofalówce po ugotowaniu
      w nim jajka obiera sie super
      • Gość: Nina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12 lat temu
        Po ugotowaniu jajka w garnku pod zimną wodę bieżącą.
        Szybko obtłukuję je dokładnie w marmurek i obieram jeszcze w tym garnku pod
        wodą.
    • 12 lat temu
      Nakluj jajko szpilka przed gotowaniem. Obiera sie super
    • 12 lat temu
      mag-ia napisała:

      > Połowa jajka odchodzi mi razem ze skorupą. Solę wodę i chłodzę jajka zaraz po
      > ugotowaniu, bo słyszałam, że to pomaga, ale to jakaś plotka była...
      > Czekam na Wasze porady i z góry dzięki ;)
      >

      Wodę soli się po to, żeby zwiększyć jej ciężar właściwy - dziękiczemu jajka nie
      leża na dnie i żadziej pękają. Co do schładzania po gotowaniu to też przesąd -
      schłądza się pod zimną woda jajka gotowane na miękko, żeby po wyjciu z wody
      nie "dogotowały" się bardziej.
      To czy skorupka łatwo czy trudno się obiera to sprawa jajka. Kiepsko obiera się
      w tych starszych...
      • Gość: jaga IP: 80.51.245.* 12 lat temu
        no nie wiem, zawsze mi się sprawdzało,że odwrotnie... starsze jajka się
        obierają doskonale,świeże zawsze rozcinam ostrym ciężkim nożem wzdłuż i
        wybieram łyżeczką. W
        • Gość: jaga IP: 80.51.245.* 12 lat temu
          w całości- chciałam dodać. Co nadusiłam bezwiednie.
        • 12 lat temu
          Gość portalu: jaga napisał(a):

          > no nie wiem, zawsze mi się sprawdzało,że odwrotnie... starsze jajka się
          > obierają doskonale,świeże zawsze rozcinam ostrym ciężkim nożem wzdłuż i
          > wybieram łyżeczką. W

          No może tak to włąśnie jest. W kżdym razie płukanie wodą, solenie - to tylko
          kuchenne przesądy - jeśli chodzi o łatwość obierania.
          • Gość: Netka IP: *.proxy.aol.com 12 lat temu
            NAJLEPSZY SPOSOB: JAJKO UGOTOWAC;POZNIEJ NATUC I DO LODOWATEJ WODY - MOGA BYC
            KOSTKI LODU:
            RADA ABY JAKO " NIE ROZLALO SIE" DOLAC DO WODY OCTU; WTEDY NA 100% JAJKO NAWET
            JAK PEKNIE SIE NIE ROZLEJE!
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.