Dodaj do ulubionych

Jak gotować jajka, żeby łatwo się obierały?

13 lat temu
Połowa jajka odchodzi mi razem ze skorupą. Solę wodę i chłodzę jajka zaraz po
ugotowaniu, bo słyszałam, że to pomaga, ale to jakaś plotka była...
Czekam na Wasze porady i z góry dzięki ;)

--
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli.
Albert Schweitzer

Pozdrawiam, Magia :)
Edytor zaawansowany
  • Gość: gosc IP: *.home.cgocable.net 13 lat temu
    Dobrze robisz , tylko po wlozeniu do zimnej wody trzeba stluc skorupke ( nie
    cala dokladnie , wystarczy ze peknie ).
  • Gość: jagababa IP: 195.117.96.* 13 lat temu
    kupiBam w sklepie lidl naczyDko do gotowania jaj w mikrofalówce po ugotowaniu
    w nim jajka obiera sie super
  • Gość: Nina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13 lat temu
    Po ugotowaniu jajka w garnku pod zimną wodę bieżącą.
    Szybko obtłukuję je dokładnie w marmurek i obieram jeszcze w tym garnku pod
    wodą.
  • 13 lat temu
    Nakluj jajko szpilka przed gotowaniem. Obiera sie super
  • 13 lat temu
    mag-ia napisała:

    > Połowa jajka odchodzi mi razem ze skorupą. Solę wodę i chłodzę jajka zaraz po
    > ugotowaniu, bo słyszałam, że to pomaga, ale to jakaś plotka była...
    > Czekam na Wasze porady i z góry dzięki ;)
    >

    Wodę soli się po to, żeby zwiększyć jej ciężar właściwy - dziękiczemu jajka nie
    leża na dnie i żadziej pękają. Co do schładzania po gotowaniu to też przesąd -
    schłądza się pod zimną woda jajka gotowane na miękko, żeby po wyjciu z wody
    nie "dogotowały" się bardziej.
    To czy skorupka łatwo czy trudno się obiera to sprawa jajka. Kiepsko obiera się
    w tych starszych...
  • Gość: jaga IP: 80.51.245.* 13 lat temu
    no nie wiem, zawsze mi się sprawdzało,że odwrotnie... starsze jajka się
    obierają doskonale,świeże zawsze rozcinam ostrym ciężkim nożem wzdłuż i
    wybieram łyżeczką. W
  • Gość: jaga IP: 80.51.245.* 13 lat temu
    w całości- chciałam dodać. Co nadusiłam bezwiednie.
  • 13 lat temu
    Gość portalu: jaga napisał(a):

    > no nie wiem, zawsze mi się sprawdzało,że odwrotnie... starsze jajka się
    > obierają doskonale,świeże zawsze rozcinam ostrym ciężkim nożem wzdłuż i
    > wybieram łyżeczką. W

    No może tak to włąśnie jest. W kżdym razie płukanie wodą, solenie - to tylko
    kuchenne przesądy - jeśli chodzi o łatwość obierania.
  • Gość: Netka IP: *.proxy.aol.com 13 lat temu
    NAJLEPSZY SPOSOB: JAJKO UGOTOWAC;POZNIEJ NATUC I DO LODOWATEJ WODY - MOGA BYC
    KOSTKI LODU:
    RADA ABY JAKO " NIE ROZLALO SIE" DOLAC DO WODY OCTU; WTEDY NA 100% JAJKO NAWET
    JAK PEKNIE SIE NIE ROZLEJE!

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.